Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć katolik?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć kato
Alus napisała:"..." to dobitny znak, że należy się zwijać z tego forum", bardzo mądra decyzja, forum normalnieje, a więc Alus powinna się z niego zwijać. P.S. Zwykle odnosisz się do moich komentarzy, a więc nim się zwiniesz, może skomentujesz?
|
Wt maja 19, 2015 10:14 |
|
|
|
 |
andej
|
gita napisał(a): ... to dobitny znak, że należy się zwijać z tego forum ... Oczywista, po 24:00 w piątek, nie będzie sensu kontynuowania wątku. Powstanie nowy wątek: Jaki jest (i będzie) nowy (mam nadzieję, że nie tylko odnowiony) prezydent. Czy wlaka z Kościołem będzie kontynuowana?
|
Wt maja 19, 2015 10:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Czy wlaka z Kościołem będzie kontynuowana? "Wlaka" z Kościołem z pewnością będzie kontynuowana. Ubiegłoroczna dotacja na Świątynię Opatrzności Bożej to za mało, nawet w połączeniu z poprzednimi dofinansowaniami.
|
Wt maja 19, 2015 10:26 |
|
|
|
 |
andej
|
akruk napisał(a): ... Wlaka" z Kościołem z pewnością będzie kontynuowana. ... To przykre. akruk napisał(a): ... Ubiegłoroczna dotacja na Świątynię Opatrzności Bożej to za mało, nawet w połączeniu z poprzednimi dofinansowaniami. Tak, to przykre, że na świątynię pomnik przeznaczono wielokrotnie mniej niż na Muzeum Żydów, czy na projekt muzeum na placu Defilad (projekt, który nie ma być realizowany). Rządząca partia, tak jak PZPR jedną ręką dawała kasę Kościołowi, a drugą wsadzała do więzień, szykanowała itd. Tradycja?
|
Wt maja 19, 2015 11:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Tak, to przykre, że na świątynię pomnik przeznaczono wielokrotnie mniej niż na Muzeum Więcej kościołów, mniej muzeów! A w ogóle po co nam muzea, albo te... teatry czy insze takie. Po co nam uniwersytety i szkoły? Co mają wspólnego Ateny i Jerozolima, Akademia i Kościół? Od czasu Chrystusa nie odczuwamy już więcej żadnej ciekawości, i nie potrzebujemy badań od czasu Ewangelii. andej napisał(a): Rządząca partia, tak jak PZPR jedną ręką dawała kasę Kościołowi, a drugą wsadzała do więzień, szykanowała itd. Tradycja? Gwałtu rety! Platforma księży wsadza do więzień i szykanuje!
|
Wt maja 19, 2015 12:11 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Właśnie tak się zastanawiam, ktory z kandydatów jest bardziej "katolicki". Werbalny, starotestamentowy Duda, który pod przewodem Prezesa będzie siał niewzgodę, czy nowotestamentowy Komorowski, dla którego- jak pokazała cała kadencja- dążenie do kompromisów jest wartoscią nadrzędną. A moze liczą się inne kryteria?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Wt maja 19, 2015 16:04 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
"nowotestamentowy Komorowski" Ciekawe, w którą z postaci NT Komorowski się wciela? Pewnie w umęczonego Jezusa. Dążenie do kompromisów.... Błagam... Jak trollować to chociaż z sensem.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt maja 19, 2015 16:29 |
|
 |
JedenPost
|
medieval_man napisał(a): Ciekawe, w którą z postaci NT Komorowski się wciela?
W Łazarza.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt maja 19, 2015 16:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
²medieval_man, napisalabym, ze przesadziles. Ale po tym, kiedy od godnej zaufania osoby dowiedzialam sie, ze Droga Krzyzowa w Wielki Piatek w pewnej polskiej parafii nawiazywala do cierpien Polski, a jej kulminacja byla "smierc elity w Smolensku", to mnie twoja uwaga nie porusza. Widac kazdego mozna zgnoic, jezeli sie go nie lubi i nawet wlasne swietosci w to bagno wciagnac.
|
Wt maja 19, 2015 17:48 |
|
 |
andej
|
Dziś w TV spotyka się dwóch "nowotestamentowych katolików". Na wszelki wypadek nie będę (jak zwykle) oglądać. Zupełnie mnie nie zaskoczą, jak wspólnie odmówią koronkę lub różaniec. Jestem przekonany, że będzie to spotkaniem równego z równym. Podobne wartości, poglądy ... Zapewne "dyżurni katolicy" niniejszego forum zostaną przekonani, że jedynym ratunkiem dla Polski jest ponowny wybór BK na prezydenta, a KW na jego głównego doradcę, etyka i moralistę.
|
Wt maja 19, 2015 19:11 |
|
 |
Askadtowiesz
|
medieval_man napisał(a): "nowotestamentowy Komorowski" Ciekawe, w którą z postaci NT Komorowski się wciela? Pewnie w umęczonego Jezusa. Dążenie do kompromisów.... Błagam... Jak trollować to chociaż z sensem. Nie musi sie w nikogo wcielać, chodzi raczej o ducha NT, który zapewne nie jest Ci obcy. Jeśli podważasz dążenie Komorowskiego do kompromisów, powinieneś podac przyklady negujące, zamiast wzdychać. Bynajmniej nie jestem jego fanem, ale fakty potrafię ocenić.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Wt maja 19, 2015 19:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Dziś w TV spotyka się dwóch "nowotestamentowych katolików". Na wszelki wypadek nie będę (jak zwykle) oglądać. Zupełnie mnie nie zaskoczą, jak wspólnie odmówią koronkę lub różaniec. Jestem przekonany, że będzie to spotkaniem równego z równym. Podobne wartości, poglądy ... Zapewne "dyżurni katolicy" niniejszego forum zostaną przekonani, że jedynym ratunkiem dla Polski jest ponowny wybór BK na prezydenta, a KW na jego głównego doradcę, etyka i moralistę. Czy tak tajemniczo piszesz o tym, że głowa państwa usiądzie na kanapie u skandalisty?
|
Wt maja 19, 2015 21:00 |
|
 |
zepp
|
Askadtowiesz napisał(a): medieval_man napisał(a): "nowotestamentowy Komorowski" Ciekawe, w którą z postaci NT Komorowski się wciela? Pewnie w umęczonego Jezusa. Dążenie do kompromisów.... Błagam... Jak trollować to chociaż z sensem. Nie musi sie w nikogo wcielać, chodzi raczej o ducha NT, który zapewne nie jest Ci obcy. Jeśli podważasz dążenie Komorowskiego do kompromisów, powinieneś podac przyklady negujące, zamiast wzdychać. Bynajmniej nie jestem jego fanem, ale fakty potrafię ocenić. Dążenie do kompromisu to w naszej polityce ciężki zarzut... Kompromis oznacza układanie się z przeciwnikiem, a przecież z przeciwnikiem się nie dyskutuje ( a tym bardziej nie uznaje się, choćby częściowo, jego racji...), tylko wdeptuje w ziemię. Jak kompromis, to pewnikiem zgniły... Oj musisz nie lubić Komorowskiego, by mu tak przyłożyć ! 
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Śr maja 20, 2015 6:56 |
|
 |
andej
|
Komorowski jest mistrzem kompromisu. Zawsze znajduje kompromis miedzy swoimi "katolickimi" przekonaniami, a racjami rządy, partii i służb specjalnych. Sumienie jest elestyczne i zawsze się dostosowuje. Na tym polega kompromis. Przynajmniej w wykonaniu BK.
|
Śr maja 20, 2015 8:22 |
|
 |
Askadtowiesz
|
zepp napisał(a): Dążenie do kompromisu to w naszej polityce ciężki zarzut... Kompromis oznacza układanie się z przeciwnikiem, a przecież z przeciwnikiem się nie dyskutuje ( a tym bardziej nie uznaje się, choćby częściowo, jego racji...), tylko wdeptuje w ziemię. Jak kompromis, to pewnikiem zgniły... Oj musisz nie lubić Komorowskiego, by mu tak przyłożyć !  Dobre, dobre:-). Ale zważywszy na kontekst, w którym sie wypowiadałem, warto by bezkompromisowych zapytać: a co z Jezusem i np. nadstawianiem drugiego policzka?
|
Śr maja 20, 2015 19:04 |
|
|
|