Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Katastrofa smoleńska - przyczyny, skutki, refleksje
Dural napisał(a): Podaj prosze cel przytoczenia tego sondazu. sens jest taki, że obecnie mamy do czynienia z takimi okolicznościami związanymi z katastrofą smoleńską, że 75% ankietowanych w sondażu (...) nie jest skłonne (wespół z rzecznikami rządu) całkowicie odrzucić możliwość, iż premier jest zdrajcą, a z tego 31% uważa, że jest lub "raczej jest" zdrajcą.Cytuj: Kiedy czytam "wykonano sondaz na 956 obywatelach", to boki zrywam. Typowe - w obliczu niekorzystnych wyników badania dezawuujemy samo badanie. Stanie się ono ważne dopiero wtedy, gdy wykaże np. że największym zaufaniem wśród polityków cieszą się obecnie Bronisław Komorowski i Donald Tusk. Cytuj: Przeciez te statystyki, robione na prawo i lewo, maja wlasnie na celu odegranie sie na przeciwniku. Kto jest obecnie przeciwnikiem TVN24? Autentycznie bardzo mnie interesuje twoje zdanie na ten temat. Cytuj: Kto na powaznie moze przypuszczac, ze Tusk jest z KGB Nie nie, trochę ci się pomyliło. To Putin jest z KGB. Putin joined the KGB in 1975 upon graduation from university, and underwent a year's training at the 401st KGB school in Okhta, Leningrad. He then went on to work briefly in the Second Department (counter-intelligence) before he was transferred to the First Department, where among his duties was the monitoring of foreigners and consular officials in Leningrad, while using the cover of being a police officer with the CID.[31][32] According to Yuri Felshtinsky and Vladimir Pribylovsky, he served at the Fifth Directorate of the KGB, which combated political dissent in the Soviet Union.[33] He then received an offer to transfer to foreign intelligence First Chief Directorate of the KGB and was sent for additional year long training to the Dzerzhinsky KGB Higher School in Moscow and then in the early eighties—the Red Banner Yuri Andropov KGB Institute in Moscow (now the Academy of Foreign Intelligence).[citation needed]
From 1985 to 1990 the KGB stationed Putin in Dresden, East Germany.[34] Following the collapse of the East German regime, Putin was recalled to the Soviet Union and returned to Leningrad, where in June 1991 he assumed a position with the International Affairs section of Leningrad State University, reporting to Vice-Rector Yuriy Molchanov.[35][36] In his new position, Putin maintained surveillance on the student body and kept an eye out for recruits. It was during his stint at the university that Putin grew reacquainted with Anatoly Sobchak, then mayor of Leningrad. Sobchak served as an Assistant Professor during Putin's university years and was one of Putin's lecturers. Putin resigned from the active state security services in the beginning of 1992, after the defeat of the KGB-supported abortive putsch against Soviet President Mikhail Gorbachev.http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_PutinCytuj: Oczywiscie, ze robi bledy, oczywiscie, ze bedzie robil, no ale bez przesady. Błędy to banał, dlatego nie zajmujemy się błędami.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sty 26, 2011 18:40 |
|
|
|
 |
micked
|
przempro napisał(a): Nie jestm więc zdziwiony, że sama obecnoć Błasika w kabinie (kolejne naruszenie procedur!), była czynnikiem presji na pilotów Radzę śledzić wyniki prac polskich ekspertów. Kolejne "dowody" na "presję" upadają. Wiemy już, że głosu gen. Błasika w stenogramach w ogóle nie ma (a to że w momencie katastrofy był w kabinie to czyste domniemanie Rosjan). Wiemy że nikt się nie miał "wkurzyć" bo padły zupełnie inne słowa, inaczej brzmiały też słowa dowódcy skierowane do Mariusza Kazany. Coraz wyraźniej widać, że teza o naciskach lokazała się zwykłym pomówieniem (ponoć część uczestników forum to wierzący: kłania się VIII przykazanie) Cytuj: no bo jak to! JAKowi się udało, a wy co? jaja wam urwało? - typowe zachowanie trepowskie, odziedziczone z sowieckiego sytemu szkolenia. A takie pozbawione dowodów insynuacje również bardzo przypominają tamte czasy.... Cytuj: Podchmielony Błasik zameldował przed odlotem Widziałeś to? A jak okaże się że alkohol był endogenny, albo wypił lampkę wina jako pasażer na pokładzie to odszczekasz kolejne pomówienie? Alus napisał(a): Wcześniej min Szczygło wrzucił do kosza dokumenty do przetargu, które przygotował jego poprzednik min. R. Sikorski. Z powodu istotnych błędów formalnych oraz faktu, że Sikorski chciał kupić tanie i mało bezpieczne samoloty, do tego drogie w eksploatacji. Za to Szczygło zostawił następcy komplet dokumentów umożliwiający rozpoczęcie nowego przetargu. Co działo się dalej? I jeszcze jedna ciekawostka z dzisiejszego NDz: Fałszywy jest zarzut MAK nieprzekazania informacji meteorologicznej załodze polskiego samolotu. Mniej więcej na godzinę przed wylotem z Warszawy drugi pilot otrzymał od dyżurnego meteorologa komplet danych pogodowych niezbędnych do lotu. Dotyczyły one warunków na trasie przelotu oraz na lotniskach zapasowych. Natomiast w odniesieniu do planowego lotniska docelowego przekazane zostały dane ze wspomnianego już lotniska Jużnyj. Przewidywano wysokość podstawy chmur (czyli w praktyce widzialność pionową) 200-300 metrów i poziomą na 3--5 kilometrów "przy zamgleniu". A zatem warunki zupełnie wystarczające do bezpiecznego lądowania na tym lotnisku. Przygotowana we wczesnych godzinach rannych (3.30 czasu polskiego) w Twerze prognoza dla lotniska w Smoleńsku była podobna: podstawa chmur 600-1000 metrów, a widzialność pozioma 3-4 kilometry. Prognozy tej nie otrzymała załoga polskiego samolotu, ale gdyby nawet została jej przesłana, to byłaby uspokajająca. Pilot mógł się spodziewać, że podczas całego podejścia będzie widział ziemię.
|
Śr sty 26, 2011 19:56 |
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Ale ja nie bywam na Salonie, nie wiem więc, kto tam pisze i nie interesuje mnie to. Czyli jesteś nieświadomy co łykasz jak młody pelikan i nawet Cię to nie interesuje. Co nie znaczy, że nie masz salonowych manier - masz, ale nawet o tym nie wiesz. Johnny99 napisał(a): W którym miejscu "uporczywie mijam się z prawdą". Chociażby w tym: Johnny99 napisał(a): Przykro mi. Ktoś musi, skoro większość uważa, że Władzy należy bronić do ostatniej kropli krwi, wbrew faktom, zasadom moralnym i wszystkiemu innemu. Już Ci raz tłumaczyłem, że nie wbrew faktom i zasadom moralnym. To Twój atak jest wbrew faktom, więc zgodnie z zasadami moralnymi należy na niego odpowiedzieć. A Ty dalej uporczywie mijasz się z prawdą. Johnny99 napisał(a): W moich wyliczeniach nie pisałem nic w rodzaju "wbrew faktom czy zasadom moralnym". Wziąłeś sobie to z innego posta i dopisałeś, wypaczając całkowicie ich sens. I znowu mijasz się z prawdą. Jest to ten sam post, w pierwszym zdaniu mamy "wbrew faktom czy zasadom moralnym" a potem wyniki sondażu wraz z wyliczeniami. Chyba poeta Johnny sam nie bardzo wie, jaki jest sens jego postów 
|
Śr sty 26, 2011 20:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): maly_kwiatek napisał(a): Jaki to wszystko ma związek z katastrofa smoleńska? Związek jest taki, że na podstawie tego wątku dość dobrze widać podłoże wojny polsko-polskiej. Niezależnie od przyczyn, taki jest skutek katastrofy smoleńskiej - wojna nieco osłabła po katastrofie, ale potem ożyła ze zdwojoną siłą. A refleksja, że jak tak dalej pójdzie, to niedługo będziemy urządzać jakieś "ustawki" na wzór kiboli  W wojnie są dwie strony a do pokoju potrzeba dwojga. Jakoś żadna ze stron nie kwapi się do niego. A pojednanie w stylu "Zgoda ale ty padnij na kolana lub w ogóle wycofaj się z polityki" to dziękuję za taki pokój. Katastrofa smoleńska to jeden z najcięższych frontów tej wojny - wracając do tematu.
|
Śr sty 26, 2011 20:29 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Kto jest obecnie przeciwnikiem TVN24? Autentycznie bardzo mnie interesuje twoje zdanie na ten temat. Tu akurat mamy do czynienia z "trzecia frakcja" pospolicie zwana PLN.  Frakcja ta doskonale sie czuje wykorzystujac istniejaca sytuacje. I zeby bylo jasne, WSZYSTKICH podobnych sondazy inspirowanych przez KOGOKOLWIEK nie popieram. Na walke o urny jeszcze czas. Cytuj: Katastrofa smoleńska to jeden z najcięższych frontów tej wojny - wracając do tematu. To nie bylo tylko zwiazane z tematem, ale i piekne, i wlasciwie wszystko wyjasniajace. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr sty 26, 2011 20:36 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Chce napisac cos o pluciu i honorze. Wdowa po generale Blasiku stwierdzila; "Nie bedzie MAK plul mi w twarz". To standartowa wypowiedz zwolennika PiSu, ktory niebawem zmieni nazwe na PiŚ, Polska i Ślina. Tej pani wlasciwie chodzi o obrone charakteru meza, POLSKIEGO OFICERA, napompowanego duma i honorem. Ale ile ten honor jest wart, skoro pierwsza lepsza "k.. ruska" moze go zdeptac? Jak on jest wielki? Bronic go czy nie? Coz, kiedy spluniesz do Baltyku, sladu nie bedzie. Splun do lyzeczki z kawa, kawe szlak trafi, a w lyzeczce zostanie drugi czlon zmienionej nazwy PiSu. Tak wiec uwazam, ze najwyzszy czas przestac bronic honoru oficerow, listonoszy i piekarzy. Jesli jest on jak morze, sam sie obroni, jesli jak lyzeczka z kawa, sprawa tak i tak przegrana. Czy nie bedzie cenniejszym, zamiast tego ciaglego ujadania; "musimy bronic!", takie postepowanie ktore spowoduje, ze to inni napisza; "Narod polski jest narodem honorowym"? Honoru nie buduje sie szczekaniem. On wymaga rozsadnego postepowania i pracy nad soba, protestujacymi notami dyplomatycznymi jego nie osiagniesz.
|
Cz sty 27, 2011 8:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Z powodu istotnych błędów formalnych oraz faktu, że Sikorski chciał kupić tanie i mało bezpieczne samoloty, do tego drogie w eksploatacji. Za to Szczygło zostawił następcy komplet dokumentów umożliwiający rozpoczęcie nowego przetargu. Co działo się dalej? Klasyka - PiS odrzucał, zakazywał, tylko z powodu błędów poprzedników....PO przez czystą złośliwość.......powtórzę Twoje słowa kłania się VIII przykazanieCytuj: I jeszcze jedna ciekawostka z dzisiejszego NDz:
Fałszywy jest zarzut MAK nieprzekazania informacji meteorologicznej załodze polskiego samolotu. Mniej więcej na godzinę przed wylotem z Warszawy drugi pilot otrzymał od dyżurnego meteorologa komplet danych pogodowych niezbędnych do lotu. Dotyczyły one warunków na trasie przelotu oraz na lotniskach zapasowych. Natomiast w odniesieniu do planowego lotniska docelowego przekazane zostały dane ze wspomnianego już lotniska Jużnyj. Przewidywano wysokość podstawy chmur (czyli w praktyce widzialność pionową) 200-300 metrów i poziomą na 3--5 kilometrów "przy zamgleniu". A zatem warunki zupełnie wystarczające do bezpiecznego lądowania na tym lotnisku. Przygotowana we wczesnych godzinach rannych (3.30 czasu polskiego) w Twerze prognoza dla lotniska w Smoleńsku była podobna: podstawa chmur 600-1000 metrów, a widzialność pozioma 3-4 kilometry. Prognozy tej nie otrzymała załoga polskiego samolotu, ale gdyby nawet została jej przesłana, to byłaby uspokajająca. Pilot mógł się spodziewać, że podczas całego podejścia będzie widział ziemię. To już nie sztuczna mgła?......a ostrzeżenie przez Rosjan "Warunków do lądowania nie ma" i słowa polskiego pilota "w tych warunkach nie damy rady wylądować" to zamierzone kłamstwo - czyje?
|
Cz sty 27, 2011 9:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja wrócę do tego: Cytuj: Ponad to Dubieniecki miał inne zadnie niż prezes w sprawie autentyczności szczątków Lecha Kaczyńskiego. Gdy Jarosław Kaczyński mówił, że ma podstawy sądzić, iż po sekcji zwłok dokonanej w Smoleńsku nie wszystkie części ciała złożone do trumny należały do jego brata, Dubieniecki stanowczo stwierdził, że on nie ma co do tego wątpliwości. Nasuwa się następująće pytanie. Jakim sposobem Dubieniecki znał lepiej ciało LK niż jego brat bliźniak? Skąd ta stanowczość w stwierdzeniu? Czyżby podglądał teścia pod prysznicem czy też obejrzał go wszerz i wzdłuż na plaży?
|
Cz sty 27, 2011 9:24 |
|
 |
SweetChild
|
Dural napisał(a): Coz, kiedy spluniesz do Baltyku, sladu nie bedzie. Splun do lyzeczki z kawa, kawe szlak trafi, a w lyzeczce zostanie drugi czlon zmienionej nazwy PiSu. Tak wiec uwazam, ze najwyzszy czas przestac bronic honoru oficerow, listonoszy i piekarzy. Jesli jest on jak morze, sam sie obroni, jesli jak lyzeczka z kawa, sprawa tak i tak przegrana. Zgadza się, ale tylko jeśli to faktycznie splunięcie. Jeśli natomiast ktoś umieszcza w Bałtyku rurę i systemowo pompuje przez nią różne nieczystości, to uważam że nie można machnąć na to ręką, bo straty są zbyt duże. "Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać."(Antoine de Saint-Exupéry)
|
Cz sty 27, 2011 11:19 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ja wiem swoje. Mieszkam juz ladny kawal czasu zagranica i chyba nigdy, w jakichkolwiek dyskusjach, nie slyszalem o pluciu, honorze takim czy siakim. Byc moze odstepstwem od tej reguly sa jakies zwiazki skrajnie prawicowe, ale ja za bardzo sie cenie by ich sluchac, wiec - byc moze i byc moze masz racje.
|
Cz sty 27, 2011 12:58 |
|
 |
SweetChild
|
Nie miałem na myśli samej argumentacji odwołującej się do "plucia" czy "honoru" - to już jest pytanie o skuteczność danej strategii obronnej. Bardziej chodziło mi o to, że wobec działań zanieczyszczających na dużą skalę nie należy pozostawać biernym. Zresztą to właśnie Skandynawowie są najbardziej aktywni jeśli chodzi o blokowanie wylewania ścieków do Bałtyku 
|
Cz sty 27, 2011 14:06 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Bardziej chodziło mi o to, że wobec działań zanieczyszczających na dużą skalę nie należy pozostawać biernym. No to wrocmy do sondazu Johnnego99, przeczytalem, ze tygodnik "Nie" zrobil sonde wsrod znanych ludzi na temat "Jak skonczy Kaczynski". Teraz nalezy czekac na "Rzepe" i "Co sie stanie z Tuskiem". W midzyczasie bedzie kilka placzliwych odzew o zakonczenie wojny polsko-polskiej. To wlasnie mam na mysli, piszac o potrzebie zaprzestania wzajemnego dolowania. Sondy z pewnoscia sa przydatne, jednak nie w naszym kraju raczkujacej demokracji i rozpalonych umyslow. Tutaj kazda wywoluje burze i to bez wzgledu na wiarygodnosc. I jak myslisz, takie odpowiadanie na odpowiadanie da cos konkretnego? Smiem watpic. Troche racji masz. Czlowiek jest cierpliwy do czasu. A wlasciwie to niech sie kloca. Ja lubie kiedy "cos sie dzieje". 
|
Cz sty 27, 2011 17:26 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Raport MAK napisał(a): Bezpośrednią przyczyną katastrofy było nie podjęcie przez załogę we właściwym czasie decyzji o odejściu na lotnisko zapasowe pomimo otrzymania wielokrotnych i terminowych informacji o rzeczywistych warunkach meteorologicznych na lotnisku Smoleńsk „Północny” znacznie gorszych od ustalonego dla tego lotniska minimum; zniesienie bez widoczności obiektów naziemnych do wysokości znacznie mniejszej od ustalonej przez kierownika lotów minimalnej wysokości odejścia na drugi krąg (100m), w celu przejścia do lotu z widzialnością, a także brak odpowiedniej reakcji i wymaganych działań pomimo wielokrotnego zadziałania sygnalizacji systemu wczesnego ostrzegania o zbliżaniu się do ziemi (TAWS), co doprowadziło do zderzenia samolotu z przeszkodami i ziemią w sterowanym locie (CFIT), jego zniszczenia, śmierci załogi i pasażerów. Z kursywą można polemizować ale to pogrubione pogrąża pilotów na całej linii. No chyba że wskażecie mi te odpowiednie reakcje i wymagane działania załogi lotu 101.
Cz sty 27, 2011 17:57 |
|
 |
SweetChild
|
Dural napisał(a): No to wrocmy do sondazu Johnnego99, przeczytalem, ze tygodnik "Nie" zrobil sonde wsrod znanych ludzi na temat "Jak skonczy Kaczynski". Teraz nalezy czekac na "Rzepe" i "Co sie stanie z Tuskiem". W midzyczasie bedzie kilka placzliwych odzew o zakonczenie wojny polsko-polskiej. Sondaż przytoczony przez Johnnego99 uważam za ciekawy i mieszczący się w granicach uczciwej debaty. Natomiast insynuacje, jakoby osoby broniące rządu przed nieuczciwymi (ich zdaniem) atakami były głęboko zdeprawowane, to już brudne insynuacje. Co do sondażu "Jak skończy Kaczyński" to raczej trudno przypuszczać, aby miał służyć czemu innemu niż podgrzaniu wojennej atmosfery. Tyle że w przypadku "Nie" jakoś mnie to nie dziwi, taka natura brukowców. Dural napisał(a): To wlasnie mam na mysli, piszac o potrzebie zaprzestania wzajemnego dolowania. Sondy z pewnoscia sa przydatne, jednak nie w naszym kraju raczkujacej demokracji i rozpalonych umyslow. Tutaj kazda wywoluje burze i to bez wzgledu na wiarygodnosc. I jak myslisz, takie odpowiadanie na odpowiadanie da cos konkretnego? Smiem watpic. Troche racji masz. Czlowiek jest cierpliwy do czasu. A wlasciwie to niech sie kloca. Ja lubie kiedy "cos sie dzieje".  Mnie też nie chodzi o to, aby uciszyć debatę publiczną. Jedynie słuszne poglądy i 100% zgodności już mieliśmy, więc niech się kłócą. Ale bez przekraczania granicy minimum przyzwoitości. Geonides napisał(a): Z kursywą można polemizować ale to pogrubione pogrąża pilotów na całej linii. No chyba że wskażecie mi te odpowiednie reakcje i wymagane działania załogi lotu 101. W tym poście micked wskazuje: micked napisał(a): Obniża się, mimo wyraźnych manewrów załogi mających na celu odejście. Po komendzie "Odchodzimy" zarejestrowane zostało zwiększenie obrotów silników i ruch wolanta, więc jasne jest że usiłowali przejsć do wznoszenia. Dlaczego to się nie udało dowiemy się dopiero gdy polscy specjaliści dokończą śledztwo w oparciu o oryginalne dowody. (...) Nawigator czytał to co pokazywał wskaźnik, pilot usiłował wyrównać samolot. Ryk silników słyszeli bezpośredni świadkowie katastrofy. W momencie kontaktu z ziemią mieli prędkość 360-380 km/h - świadczy o tym końcowy stopień wysunięcia kół, który jest automatycznie skorelowany z prędkością. Jest to prędkość typowa dla odejścia a nie lądowania (wtedy powinna być dużo niższa). Gdyby chcieli lądować przede wszystkim wyłączyliby autopilota, a nie zrobili tego niemal do ostatniej chwili.
|
Cz sty 27, 2011 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Z kursywą można polemizować ale to pogrubione pogrąża pilotów na całej linii. No chyba że wskażecie mi te odpowiednie reakcje i wymagane działania załogi lotu 101. Aleś odkrył Amerykę. Nie reagowali na ten alarm bo on na rosyjskich lotniskach zawsze się włączał niezależnie od tego czy było zagrożenie czy nie ponieważ nie było do tego systemu wprowadzonych danych tychże lotnisk. Jest to dowodem na co innego. Na brak logistycznego przygotowania tego i nie tylko tego lotu co obciąża rząd lub nawet pozostałe rządy do kupy wzięte.
|
Cz sty 27, 2011 19:24 |
|
|
|