Przegląd prasy i Aktualności
| Autor |
Wiadomość |
|
proteom
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Małgosiaa napisał(a): To tylko świadczy o hipokryzji i mam nadzieję, że katolicy przeciwni PiS i PO to widzą. Prawdę mówiąc to za katolicyzm PiSu i Konfederatów to bym ręki sobie nie dał uciąć. WEiem, że łatwo przychodzi im budować wizerunek siebie, jako gorliwych katolików, a potem taka wpadka, jak z Korvinem. Mój znajomy korvinistwa na początku nie wierzył w rozwody Korwina, ale potem uznał, że przynajmniej dba on o rodzinę i nie jest gejem.
|
| N wrz 29, 2019 19:36 |
|
|
|
 |
|
katon
|
Małgosiaa napisał(a): Nie ma to jak usprawiedliwianie swoich pupilów czynami poprzedników, czxerpiąvc wieści także z plotek (tam, gdzie nie da się inaczej). Zapominają, że to miała być dobra zmiana, a nie kontynuacja w jeszcze gorszym wydaniu. No cóż. Idolom się wszystko wybacza. Kierując się tą logiką to każdy o poglądach zbliżonych do prawicowych jest zwolennikiem PIS. Nawet stanąć w obronie Kościoła to już wystarczy. Polskie społeczeństwo jest podzielone ponieważ to sami Polacy lubią się dzielić. Tak jak to mówi ks Pawlukiewicz najwięcej jest w Polsce sędziów wiedzących kto kim jest a kim nie jest. Skoro piszesz jak to w gospodarce jest kiepsko to nic na to nie poradzę że w rzeczywistości jest inaczej. Czy można oczekiwać jakiejś merytorycznej odpowiedzi opartej na danych i faktach? Jeśli np podaję argument w temacie luce vatowskiej to proszę przedstawić kontrargument. Tzn że dane które przedstawia Gazeta Prawna niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Albo że była wice minister finansów PO (censored) Duch mówi same bzdury. Kierujesz się uprzedzeniami? Konkretnie gdzie wieści czerpałem z plotek? W sprawach gospodarczych? Kontynuacja w jeszcze większym wydaniu tzn konkretnie w czym?
|
| N wrz 29, 2019 19:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No wlasnie... A innym slub koscielny sie wypomina jako niewazna kanonicznie ustawke.
Dlatego kazdy kraj ma taki rzad, na jaki sobie zasluzyl.
Zeby nie bylo watpliwosci: ja glosowac nie bede. Z roznych powodow. Dla obywateli za granica jest taka mozliwosc: nalezy zarejestrowac sie elektronicznie, ale zaswiadczenie niezbedne do glosowania nalezy odebrac osobiscie. I osobiscie pojechac w dniu glosowania (jeszcze raz) kilkaset kilometrow (w moim wypadku), zeby zaglosowac.
Tak ze nie musicie sie bac, ze tysiace Polakow na emigracji bedzie w tym jednym okregu wyborczym, gdzie ich glosy potem sa liczone, wplywac na wynik wyborow w Polsce. Ciekawostka jest, ze wiele punktow wyborczych w Niemczech jest w siedzibach Polskiej Misji Katolickiej...
|
| N wrz 29, 2019 19:47 |
|
|
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
proteom napisał(a): Ja czytałem. Hasła są nośne: PIT 0%, dobrowolny ZUS, paliwo 3 zł/l. Tylko w praktyce mało realistyczne. Z PIT-u budżet ma aż ok 38 mld zł - jak chcą tą lukę uzupełnić? Z czego będą finansowane emerytury? Jak chcą zadekreTować 3zł/l - ceny urzędowe? Proces w 1 miesiąc? To utopia. Itd Dzisiaj w Poznaniu jechała kolumna niebieskich wozów NBP. Zablokowano ulice, korek gigant. Ponoć tajemnica, co wieźli. Można tylko się domyślić, że złoto. Już przecież zniknęło na 1 mld zł, a NBP zaliczył po raz pierwszy straty (zawsze były zyski) na ponad 2,5 mld
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| N wrz 29, 2019 19:48 |
|
 |
|
proteom
|
Mam pretensje do PiSu, że przez 4 lata nie uchwalił ustawy anty-lichwiarskiej. https://www.prawo.pl/prawo/ustawa-antyl ... 44530.htmlWielu ludzi wpada w pętle zadłuzenie, przez ogromne oprocentowanie, a nawet traci majątek przez kruczki prawne.
|
| N wrz 29, 2019 19:50 |
|
|
|
 |
|
Andy72
|
No właśnie, a ja mam żal do Konfederacji, że z powodu ich skrajnego liberalizmu tym bardziej w tym nie pomogą. Konfederacja ma tę wadę, że gromadzi wszystkie siły antysystemowe pod władzą skrajnych liberałów.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| N wrz 29, 2019 19:55 |
|
 |
|
katon
|
Kael napisał(a): No wlasnie... A innym slub koscielny sie wypomina jako niewazna kanonicznie ustawke.
Ja po prostu jakoś nie wierzę w szczerość tego typu intencji. Często bierze się ślub Kościelny bo nie wypada inaczej no i co powiedzą inni. Nie wypada nie praktykować czy nie przyjmować księdza po kolędzie( jak wyjdzie to dopiero ulga że już po wszystkim). Rzeczywistość jest taka że praktykujący polski katolik na zachodzie przestaje chodzić do Kościoła bo nikt nie widzi. Tak naprawdę nie traktuje się zbyt poważnie nauk Jezusa. Bo niekonwencjonalny, niesystemowy, niewygodny.
|
| N wrz 29, 2019 20:11 |
|
 |
|
proteom
|
Andy72 napisał(a): No właśnie, a ja mam żal do Konfederacji, że z powodu ich skrajnego liberalizmu tym bardziej w tym nie pomogą. Konfederacja ma tę wadę, że gromadzi wszystkie siły antysystemowe pod władzą skrajnych liberałów. Problem z wolnościowcami i narodowcami polega na tym, że są perwersyjnie nieskuteczni. Chodziłem na spotkania, dyskutowałem: przejmiemy władzę, bo socjalizm i etatyzm upadną; ludzie wrócą do wartości konserwatywnych, a my im to oferujemy i przejmiemy władzę - tak mówią od lat. Poparcie Korvina od kiedy zaczynał przygodę w Sejmie praktycznie bez zmian (ok 5%). Wydawało się, że jak się połączą z RN na wybory, to przekroczą próg wyborczy - kompromitacja wyszła. Dyskutowałem też ze zwolennikami tych ruchów - to dopiero bełkot. Np. pytałem ich: co to znaczy, być patriotą. To często odpowiedz: precz z muslinami, gejami, genderem itd. Jakichś program pozytywny - to milczenie, albo epitety lub tanie hasełka.
|
| N wrz 29, 2019 20:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli katon uwazasz, ze slub koscielny po latach zycia w zwiazku cywilnym, to nie szczery objaw duchowego rozwoju na drodze wiary, ale objaw perfidnych kalkulacji? A czwarty "slub" po trzecim rozwodzie, pokazuje, ze to szczery, porzadny czlowiek z pierwszych lawek w kosciele, ktoremu trzy razy "nie wyszlo" ale teraz sie uda? A Kosciol mu tylko to utrudnia, odmawiajac poblogoslawienia tego (juz na pewno ostatniego) zwiazku?
Co do Polakow poza Polska, mam podobne obserwacje, ale nie dotycza wszystkich. Poza "oszczednoscia" na podatku koscielnym, Polakom trudno jest sie odnalezc w Kosciele, ktory funkcjonuje silami swieckich i duchownych. Tu nie ma pelnego serwisu ze strony proboszcza, wygodnej spowiedzi w trakcie jednej z kilku Mszy sw niedzielnej i innych "wygod duchowych" znanych z Polski (co dzien inne nabozenstwo, rekolekcje parafialne dwa razy w roku, swieconka, oplatek czy nawet - kontrowersyjnej dla wielu - koledy). Tu trzeba samemu "przylozyc reke do pluga", bo inaczej nie ma co oczekiwac chocby zadbanego kosciola, w ktorym Msza sw jest raz na dwa tygodnie, bo jeden ksiadz 7 parafii inaczej nie obsluzy.
|
| N wrz 29, 2019 20:46 |
|
 |
|
zepp
|
proteom napisał(a): Dyskutowałem też ze zwolennikami tych ruchów - to dopiero bełkot. Np. pytałem ich: co to znaczy, być patriotą. To często odpowiedz: precz z muslinami, gejami, genderem itd. Jakichś program pozytywny - to milczenie, albo epitety lub tanie hasełka. Bo to są skrajności, (kiedyś pisało się ekstremiści...)tacy ludzie nie mają programu pozytywnego, oni są zawsze przeciw. Zero myślenia, tylko hasła. Tak funkcjonuje część społeczeństwa, takich ludzi te partie kanalizują. I dobrze, póki jest to marginesem elektoratu.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
| Pn wrz 30, 2019 6:51 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): https://rp.pl/Opinie/305079899-Skromne-wyniki-walki-z-luka-VAT.html Ale to też oczywiście wina Tuska  Bo wedle katona prof Czekaj napisał bajkę o VAT. katon napisał(a): Ja po prostu jakoś nie wierzę w szczerość tego typu intencji. Często bierze się ślub Kościelny bo nie wypada inaczej no i co powiedzą inni. Albo po 5 latach od cywilnego, bo ksiądz sie uparł i nie chce ochrzcić Martusi.
|
| Pn wrz 30, 2019 7:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kornel Morawiecki nie żyje. Zmarł dziś rano
|
| Pn wrz 30, 2019 13:12 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
Pieniądze dla szpitali poszły na propagandę w TVPiS: https://wiesci24.pl/2019/09/30/zwariowa ... VQRbrpSmx8Wróci: raz, dwa, tri i "Ręce, które leczą". Droga do Podkowy Leśnej będzie bardziej zablokowana niż Zakopianka. A wyznawcy wierzą....
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| Pn wrz 30, 2019 13:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): Kornel Morawiecki nie żyje. Zmarł dziś rano A za trumną staną trzy wdowy....
|
| Pn wrz 30, 2019 13:49 |
|
 |
|
Andy72
|
Opozycjonista Polski Walczącej, spoza układu Okrągłęgo Stołu...
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Pn wrz 30, 2019 14:17 |
|
|
|