Przegląd prasy i Aktualności
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Kascie komorniczej powodzi się dobrze
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Cz paź 03, 2019 12:44 |
|
|
|
 |
|
subadam
|
Raport Nik, ktorego jakas czesc przeczytalem wyraznie pisze o opuznieniu reakcji owczesnego Min Fin. na znaczny rozwoj przestepstw VAT spowodowany pozytywnymi wynikami kontroli NiK za lata 2009 - 12. Nastepny problem to proby aktywizowania gospodarki w latach 2010/12, uproszczenia przepisow zwiazku z trwajacym kryzysem gospodarczym ( wowczas zniesiono sankcje VAT ) co zbieglo sie z jednoczesnym wzrostem wyludzen VAT w roku 2013/14. Dzialnia zapoczatkowane przez min Szczurka w 14 i 15r przyniosly efekty w latach 16-19 i tu trzeba przyznac ze min Czerwinska stanela na wysokosci zadania doprowadzajac do spadku strat z przestepsw VAT z 24% w latach 13/14 do 13% obecnie.
|
| Cz paź 03, 2019 15:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
subadam napisał(a): Raport Nik, ktorego jakas czesc przeczytalem wyraznie pisze o opuznieniu reakcji owczesnego Min Fin. na znaczny rozwoj przestepstw VAT spowodowany pozytywnymi wynikami kontroli NiK za lata 2009 - 12. Nastepny problem to proby aktywizowania gospodarki w latach 2010/12, uproszczenia przepisow zwiazku z trwajacym kryzysem gospodarczym ( wowczas zniesiono sankcje VAT ) co zbieglo sie z jednoczesnym wzrostem wyludzen VAT w roku 2013/14. Dzialnia zapoczatkowane przez min Szczurka w 14 i 15r przyniosly efekty w latach 16-19 i tu trzeba przyznac ze min Czerwinska stanela na wysokosci zadania doprowadzajac do spadku strat z przestepsw VAT z 24% w latach 13/14 do 13% obecnie. Dokładnie działania min Czerwińskiej poprzedzone Jednolitym Plikiem kontrolnym wprowadzonym przez min Szczurka dały pożądany efekt. Powołana w listopadzie 2014r przez min Szczurka Rada Konsultacyjna Prawa Podatkowego przy MF, opracowała pakiet 8 metod eliminowania wyłudzeń VAT, które ogłosiła 15.08.2015r. Te metody wdrożyła min Czerwińska.
|
| Cz paź 03, 2019 16:14 |
|
|
|
 |
|
katon
|
Problem w tym że wiele lat z tym zwlekano aby podjąć jakieś działania. Wiceminister Duch dużo wcześniej o tym problemie mówiła.
''Jednak NIK wskazuje, że do końca 2015 r. nie udało się wprowadzić pakietu rozwiązań, które istotnie mogłyby ograniczyć negatywne dla gromadzenia dochodów z podatku VAT zjawiska. ''
''Najwyższa Izba Kontroli pozytywnie ocenia fakt, że Minister Finansów w latach 2016–2018 zintensyfikował działania uszczelniające podatek VAT. Wprowadzono szereg rozwiązań, które przyczyniły się do wzrostu dochodów budżetu państwa z tytułu podatku VAT,
A nie można było dużo wcześniej tego zintensyfikować i wprowadzić tych korzystnych rozwiązań(dopiero w latach 2016-2018)?
|
| Cz paź 03, 2019 16:33 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
Brakuje pieniędzy na wszelkiego rodzaju plusy, więc policja będzie ścigać kierowców ustawiając się w miejscach niedozwolonych: https://www.money.pl/gospodarka/drogowk ... -E1HDnh82E
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| Cz paź 03, 2019 20:40 |
|
|
|
 |
|
robaczek2
|
Małgosiaa napisał(a): policja będzie ścigać kierowców Jezeli dzieki temu poprawi sie bezpieczenstwo na drogach to nie mam nic przeciwko temu. Mam dosyc rajdowcow za kierownica. Czy ostrzeganie swiatlami przed policja jest dobrym czy zlym uczynkiem?
|
| Cz paź 03, 2019 20:51 |
|
 |
|
subadam
|
Dobrym, wplywa na zmniejszenie szybkosci jadacych ta droga.
|
| Cz paź 03, 2019 21:27 |
|
 |
|
katon
|
''Więcej kierowców będzie też dmuchać w balonik, w ramach akcji "Kacyk". Z racji, że na drogach przybywa nietrzeźwych kierowców, od teraz policjant w mundurze nie będzie musiał się legitymować, więc kontrola trzeźwości będzie szła sprawniej, dzięki temu skontrolowanych zostanie więcej osób.''
No to rzeczywiście smutna wiadomość dla tych którzy lubią coś niecoś łyknąć i się odstresować przed jazdą.
|
| Cz paź 03, 2019 21:30 |
|
 |
|
robaczek2
|
subadam napisał(a): Dobrym, wplywa na zmniejszenie szybkosci jadacych ta droga. Oraz zawroceniem wszystkich pijanych, zlodziei samochodow i innych majacych cokolwiek na sumieniu.
|
| Cz paź 03, 2019 21:45 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
robaczek2 napisał(a): Jezeli dzieki temu poprawi sie bezpieczenstwo na drogach to nie mam nic przeciwko temu. Mam dosyc rajdowcow za kierownica. Nie poprawi się. Jest CB radio, Yanosik i pewnie jeszcze coś, a mandaty będą kasować od kierowców, którzy na chwilę się zamyślili i zamiast 50 jechali 70. Piratom zwykle uchopdzi na sucho i będzie uchodzić, chyba że będzie kraksa. @katonJak zwykle wybierasz to, co pasuje do Twojej ideologii. Nie zwróciłeś uwagi na to, że policjant nie będzie musiał się legitymować? Ilu będzie przebierańców? A to, że będą stawać w niedozwolonych miejscach, np. na przystankach autobusowych (gdzie stanie wtedy autobus?), na chodnikach (kórędy będą mieli chodzić piesi? Jezdnią?)
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| Cz paź 03, 2019 21:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mamy mocno restrykcyjne normy. U nas dopuszczalne jest do 0,2promila. Przykładowo w Hiszpanii czy we Włoszech 0,5, jak zreszta w większości krajów europejskich, na Węgrzech czy w USA 0,8 Są w prawdzie w Europie kraje w których jest zakaz jakiejkolwiek zawartości. Np. U naszych sąsiadów z południa.
Jak porównamy policjantów w Polsce gdzie zatrzymać mogą bez zdania racji w policja w USA gdzie jeśli nie maja podstaw nie mogą zatrzymać ... ale Europa to socjalizm. Jeszcze większy zamordyzm jest na wyspach.
|
| Cz paź 03, 2019 21:47 |
|
 |
|
robaczek2
|
Jockey napisał(a): ale Europa to socjalizm. Jeszcze większy zamordyzm jest na wyspach. Nie za bardzo rozumiem tego typu poglady. Czesc i chwala tym ktorzy czesto narazaja swoje zycie aby moje dzieci i ja czuly sie bezpiecznie.
|
| Cz paź 03, 2019 22:01 |
|
 |
|
katon
|
Małgosiaa napisał(a): Jak zwykle wybierasz to, co pasuje do Twojej ideologii. ) Nic specjalnie nie wybieram. Wybierasz jedynie negatywne artykuliki dotyczące PIS czy stać Cię na coś odwrotnego? Jaka jest moja ideologia? Jaka jest Twoja? Śmieszy mnie to jedynie jak naparza się tylko w jedną stronę a nie wszyscy tak potrafią z tłumkiem i owczym pędem.
|
| Cz paź 03, 2019 22:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
robaczek2 napisał(a): Jockey napisał(a): ale Europa to socjalizm. Jeszcze większy zamordyzm jest na wyspach. Nie za bardzo rozumiem tego typu poglady. Czesc i chwala tym ktorzy czesto narazaja swoje zycie aby moje dzieci i ja czuly sie bezpiecznie. Tak bezpieczne ze chcą je chronić nawet przed nimi samymi. Jestem zwolennikiem wolności obywatelskich
|
| Pt paź 04, 2019 5:56 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
katon napisał(a): Nic specjalnie nie wybieram. Wybierasz jedynie negatywne artykuliki dotyczące PIS czy stać Cię na coś odwrotnego? Jaka jest moja ideologia? Jaka jest Twoja? Śmieszy mnie to jedynie jak naparza się tylko w jedną stronę a nie wszyscy tak potrafią z tłumkiem i owczym pędem Nie muszę niczego wybierać. Pozytywy (zmanipulowane) są jedynie w TVPiS i mediach rządowych. Jedynym pozytywem, który widzę, to przywrócenie wieku emerytalnego, która to ustawa pozwala na wolność człowieka (chcę, odchodzę, nie chcę - pracuję nadal). A co do policji, to miałam taki przypadek - jechałam do pracy i rzeczywiście przekroczyłam prędkość o nieco ponad 10 km/h. Dostałam mandat "za niemanie pasów", a na moja uwagę, że teraz spóźnię się do pracy, policjant powiedział "tam dalej nie stoją", czyli "jedź kobieto ile fabryka dała. Wniosek: mandatami zarabiają także na premię.
|
| Pt paź 04, 2019 6:28 |
|
|
|