Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.3
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Co do ostatniego cytatu:
pewnie Abp uznałby za "politykę służącą człowiekowi" taką, która nakazuje "dni święte święcić".
A mi tam nie zależy na koleljnym dniu wolnym w kalendarzu. Mamy ich wg mnie wystarczająco. A jak ktoś chce - może wziąć sobie urlop.
Crosis
|
Pt paź 17, 2008 18:03 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Crosis napisał(a): Co do ostatniego cytatu: pewnie Abp uznałby za "politykę służącą człowiekowi" taką, która nakazuje "dni święte święcić".
A mi tam nie zależy na koleljnym dniu wolnym w kalendarzu. Mamy ich wg mnie wystarczająco.
Może abp. nie uważa takich jak Ty za ludzi 
|
Pt paź 17, 2008 19:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote="Stanisław Adam"]Czyżby episkopat zdumiewał się na pokaz? Wbrew swojemu wcześniejszemu stanowisku?quote]
Nie do mnie należy ocena.
Nadal uważam, że to winno być rozwiązane na lini KEP i rząd, bez Sejmu, mediów i politykierstwa.
W sprawie świąt liturgicznych ustanowionych przez SA dla Polski (mamy dwa dni wolne od pracy, które zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego nie są świetami nakazanymi).
http://www2.tygodnik.com.pl/tp/2806/wiara05.php
|
Pt paź 17, 2008 19:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dodam, że art 9 pkt 2 Konkordatu podpisanego 28 lipca 1993 między SA i RP, brzmi:
- "Rozszerzenie powyższego wykazu może nastąpić po porozumieniu Układających się Stron".
W pkt 1 art 9 wyszczególnono dni świąt wolnych od pracy.
|
Pt paź 17, 2008 19:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisała:
Cytuj: Nie ilość wolnych dni decyduje o jakości i wierności nauce Chrystusa Jego wyznawców
Alus, weź swoich kolegów z PO oraz z Center Club i zlikwidujcie wszyskie święta i zamknijcie wszystkie kościoły.
Niech pracownicy, katolicy zasuwają w piątki, świątki i niedzielę na chwałę biznesu, nowego bożka.
Przecież wystarczy myśleć o Bogu i Chrystusie oraz żyć w cnocie. Tylko tyle a w każdy dzień oddawać dodatkowo cześć mamonie.
Alus, wolny dzień na święta jest potrzebny do zadumy i przemysleń, a nie na grilla, coś Ci sie razem z kolegamiz PO poprzestawiało.
|
Pt paź 17, 2008 19:43 |
|
|
|
 |
Stanisław Adam
|
Alus napisał(a): Dodam, że art 9 pkt 2 Konkordatu podpisanego 28 lipca 1993 między SA i RP, brzmi: - "Rozszerzenie powyższego wykazu może nastąpić po porozumieniu Układających się Stron". W pkt 1 art 9 wyszczególnono dni świąt wolnych od pracy.
I co z tego? To "może" wcale nie zakazuje władzy państwowej rozszerzenia.
Ten przepis dotyczy sytuacji, gdy z inicjatywą rozszerzenia występuje Kościół w imieniu wiernych, a nie gdy sami wierni to postulują.
Zebrano 700.000 podpisów. To nic? To że dla Platformy ważniejsze jest zaspkojenie wspierających ją przeróżnych lobby biznesowych i że za nic ma obywatelskie potrzeby i inicjatywy jest oczywiste. Ale że dla Ciebie?
Nie tylko nie oburza jak widzę, ale jeszcze tego draństwa bronisz.
Mogę tylko współczuć takiego zaślepienia.
W dzisiejszym Gościu Niedzielnym ks. Gancarczyk przypomina, że katolik nie tylko może, ale i powinien "się gorszyć". Co ta poprawnościowa tresura z ludzi uczyniła! Obłęd.
Słowo do Sweeta:
Jak już żartujemy, to i ja sobie pożartuję: Jak tam wzrosty na giełdach?

Pt paź 17, 2008 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał(a): Nie tylko nie oburza jak widzę, ale jeszcze tego draństwa bronisz. Mogę tylko współczuć takiego zaślepienia.
Wyrażam swoje zdanie - fakt, że nie jest tożsame z Twoim, zgodnie z Twoim stylem stanowi asumpt do ubliżania....nie zaskakujesz 
|
Pt paź 17, 2008 20:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild - coś w tym jest, że nikt o tym nie mówi i możliwe, że coś mi się pomyliło
wolę jednak myśleć, że to spisek i nie wraca się do tej relacji z prostej przyczyny - media nie chcą psuć wizerunku premiera
czyż to nie wygląda ładniej od konfabulacji outsidera ;D
wiadomo bowiem, jak media pieszczą wizerunek rządzącej partii i pana premiera
apropos święta objawienia pańskiego wtrącę swoje 3 grosze
z jednej strony jako przysłowiowy właściciel sam decyduję o tym kiedy pracować, a czasmi muszę pracować w święta (no mam na myśli niedzielę), więc tak naprawdę jestem w komfortowej sytuacji i mogę sobie zrobić dzień wolny od pracy
co do pracujących, to jestem za stworzeniem pewnego kalendarza świąt religii wszelkich, a których wyznawcy mieszkają w polsce
i stworzenie przepisu o możliwości skorzystania z dnia wolnego z powodu religijnego święta
bo niby dlaczego prawosławny nie może pracować 24-26 grudnia?
a dlaczego adwentysta dnia siódmego nie może pracować w niedzielę?
niech sobie każdy ustali z pracodawcą taki kalendarz i pracodawca ustawowo zmuszony do jego przestrzegania będzie pozwalał pracobiorcy na dzień wolny....
ale wiem, że to zupełnie nierealne
równie jak nierealny jest tzw katolicyzm w polsce
pzdr
|
Pt paź 17, 2008 20:21 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Alus... ad rem... ad rem... !
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt paź 17, 2008 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sikorski: Dla świętego spokoju zapłacę za tę kolację
Cytuj: Szef MSZ Radosław Sikorski zapowiedział, że "osobiście ureguluje" rachunek za kolację, co do której - jak mówił - mogą być wątpliwości czy była służbowa, czy prywatna.
O sprawie napisał dzisiaj "Fakt", według którego Sikorski w jednej z warszawskich restauracji po kolacji z żoną i przyjaciółmi kazał wystawić fakturę na ministerstwo spraw zagranicznych. "Fakt" podaje, że rachunek wyniósł 654,50 zł. Rzecznik MSZ Piotr Paszkowski "potwierdził nam, że goście państwa Sikorskich to po prostu przyjaciele rodziny" - napisał "Fakt".
Źródło: www.fakty.interia.pl
Pitera milczy w tej sprawie i napisała do dziennikarzy, że nic nie wie o tym, że minister za nasze pieniądze obżerał się.
Za dorsza za 8,5 zjedzonego przez ministra PiS zrobiła medialne tsunami, a tu rżnie głupa.
|
Pt paź 17, 2008 21:52 |
|
 |
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Słowo do Sweeta: Jak już żartujemy, to i ja sobie pożartuję: Jak tam wzrosty na giełdach?  Nie ten wątek, więc krótko: nie twierdziłem, że opinia pana X jest błędna, ale zapytywałem, czy postawił swoje pieniądze na swoje prognozy. W żadnym razie nie chciałem tym sugerować, że X się myli (w razie niejasności chętnie odpowiem obszerniej w tamtym wątku). Stanisław Adam napisał(a): W dzisiejszym Gościu Niedzielnym ks. Gancarczyk przypomina, że katolik nie tylko może, ale i powinien "się gorszyć". Otóż to, mnie np. gorszy postawa Episkopatu w tej sprawie. Tani populizm na koszt bliźnich. Jak widzę takie akcje, to mam ochotę wypisać się z tej organizacji zwanej KK. outsider napisał(a): wiadomo bowiem, jak media pieszczą wizerunek rządzącej partii i pana premiera
Rozumiem jeszcze, że mogłoby to dotyczyć telewizji prywatnych. Tzn. przynajmniej mniej więcej znam zarys teorii WSI24 i chociaż mnie nie przekonuje, to jakaś koncepcja jest. Ale zupełnie nie widzę podstaw, dla których TVP, będąca od lat pod kuratelą PiS i mająca obecnie za prezesa zaufanego człowieka prezydenta, miałaby pieścić wizerunek premiera. Czyżby esbecja miała haki na Urbańskiego i zmuszała go szantażem do tych pieszczot? To chyba ostatnia deska ratunku, tzw. teoria wszystkiego.
Ale przynajmniej w kwestii święta się z Tobą mniej więcej zgadzam 
|
Pt paź 17, 2008 22:13 |
|
 |
Stanisław Adam
|
SweetChild napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): Słowo do Sweeta: Jak już żartujemy, to i ja sobie pożartuję: Jak tam wzrosty na giełdach?  Nie ten wątek, ... Oczywiście, dlatego zaznaczyłem że weszliśmy w konwencję "żartów". SweetChild napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): W dzisiejszym Gościu Niedzielnym ks. Gancarczyk przypomina, że katolik nie tylko może, ale i powinien "się gorszyć". Otóż to, mnie np. gorszy postawa Episkopatu w tej sprawie. Tani populizm na koszt bliźnich. Niesiołowski też nazwał to "populizmem". SweetChild napisał(a): Jak widzę takie akcje, to mam ochotę wypisać się z tej organizacji zwanej KK. Zachęcać mi cię do tego nie wolno. SweetChild napisał(a): Ale przynajmniej w kwestii święta się z Tobą [tu Outsiderem] mniej więcej zgadzam  Do takiego rozwiązania dot. niekatolików nie trzeba żadnych specjalnych uregulowań prawnych. Nawet dziś pracodawca może je stosować - Kodeks Pracy nie zabrania, wystarczy dobra wola. Jedynym ograniczeniem jest to że nie wolno mu jako zamiennika użyć dnia ustawowo wolnego od pracy, ale może zaproponować pracownikowi przedłużenie godzin pracy w dni robocze, odpracowanie w soboty, a nawet w niedziele. To tylko kwestia interpretacji przepisów i wewnętrznego regulaminu pracy. Alus napisał(a): Stanisław Adam napisał(a): Nie tylko nie oburza jak widzę, ale jeszcze tego draństwa bronisz. Mogę tylko współczuć takiego zaślepienia. Wyrażam swoje zdanie - fakt, że nie jest tożsame z Twoim, zgodnie z Twoim stylem stanowi asumpt do ubliżania....nie zaskakujesz 
Z ubliżaniem - mylisz się.
Nie wiem czy pamiętasz, że zaniechaniami rządu PiS, szczególnie w sprawie zmiany konstytucji wzmacniającej ochronę życia, oględnie mówiąc, zachwycony nie byłem. Uważałem i dalej uważam za niewybaczalne, że wtedy nie podjęli tego wyzwania.
Dziś też, zgłaszają zmiany - moim zdaniem słuszne - do konstytucji, ale dlaczego w tym pakiecie nie uwzględnili tej fundamentalnej sprawy?
Jeśli PiS bronię, to tylko w tym na co zasługują, a nie bez względu na to co robią lub nie robią. Ja PiS i PO jednakową miarą mierzę.
Pt paź 17, 2008 23:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A oto następny news.
Nielegalnie odtajnili teczkę Sikorskiego? "RZECZPOSPOLITA": WSI MOGŁO ZŁAMAĆ TAJEMNICĘ PAŃSTWOWĄ
Dla mnie nie jest oburzające, że odtajniono czyjąś teczkę, tylko to, że działa się - w ramach demokratycznego kraju - na wzór dawnej SB.
Myślałem, że czasy zakładania teczek minęły bezpowrotnie, a tu masz babo placek.
I to właśnie powinna być ta kontrowersja i powód do skandalu, a nie sam fakt odtajnienia teczki. To primo.
Secundo, jest to następny dowód na patologiczną strukturę WSI.
|
So paź 18, 2008 7:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[quote="outsider"]premier z zaciętą miną i nienawiścią w oczach/quote]
Przyklejony sztuczny uśmiech na potrzeby kampanii wyborczej nie znamionuje odmiennych uczuć
http://wiadomosci.onet.pl/1846404,11,item.html
|
So paź 18, 2008 7:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tylko co ma piernik do wiatraka i KRRiT do Prezydenta?
Czy za kare Preydenta karnie odsuną od mediów, czy jak?
Ponoć Bismark rzekł, że ludzie nie powinni wiedzieć jak sie robi kiełbase i politykę, bo to obrzydliwe.
Od czasów beger mamy teraz cały festiwal kulis polityki.
Zobrzydza ja nam do granic możliwości.
PO i TVN chyba nie wiem, że każdy kij ma dwa końce i za moment adwersarz podniesie tego samego kija i po łbie dostaną za to samo, bo kiełbasę i politykę - niezależnie od strony - robi się tak samo obrzydliwie i tymi samymi obrzydliwymi metodami.
|
So paź 18, 2008 8:40 |
|
|
|