Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
medieval_man napisał(a):
Polska, niestety, pomimo fajnych wskaźników znajduje się w pułapce średniego wzrostu, bo wyczerpały się już praktycznie narzędzia wzrostu gospodarczego (u nas: niskie koszty pracy)
Do niskich płac i zalewu śmieciówek dołóżmy inflację, a najsłabszym grupom społecznym na pewno się poprawi od tego melanżu.

medieval_man napisał(a):
Ten wzrost inflacji, którego tak się obawiasz będzie wynikał z dołożenia ludziom do portfela, a nie z samego wzrostu cen.
Wzrost inflacji nie będzie wynikał ze wzrostu cen. Nowa kaczystowska ekonomia.

Wt gru 15, 2015 14:22
Przecież mamy deflację.

Wt gru 15, 2015 14:27
Moderator

akruk napisał(a):

Oczywiście. Inflacja to wzrost cen. Tak więc inflacja nie może wynikać z inflacji jak by chciał akruk
;-)
Cytuj:
Inflacja (definicja) – proces wzrostu przeciętnego poziomu cen w gospodarce.

Natomiast wzrost cen, czyli inflacja wynika między innymi z pojawienia się większej ilości pieniędzy na rynku i wzrostu popytu w gospodarce...
I tego chce pan Szałamacha.

Wt gru 15, 2015 14:32
Zobacz profil WWW

akruk napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Ten wzrost inflacji, którego tak się obawiasz będzie wynikał z dołożenia ludziom do portfela, a nie z samego wzrostu cen.

Też się uśmiałem z tej "kaczystowskiej" ekonomii. Podziwiam autorytet akrukowski.

Wzrost ilości pieniądza na rynku, może, ale nie musi wywołać inflację. Inflacja może wywołać wzrost cen. Bo tak być może, ale nie musi. I często nie jest.

Inflacja następuje, gdy brak równowagi miedzy ilością pieniędzy i towaru. Musi wystąpić nadwyżka możliwości nabywczych nad podażą.

Wzrost ilości pieniędzy w portfelach, jeśli nie przekroczy poziomu podaży, spowoduje rozkręcenie koniunktury na rynku.

Wzrost cen zwykle jest spowodowany nierównowagą. Powolna i "sterowana" inflacja jest zjawiskiem pożądanym w ekonomii. Prowadzi do rozwoju rynku i produkcji.

Inflacja jest cały czas. Porównaj płace i ceny z początku rządów PO. Lub prościej, zerknij na strony GUS, tam też znajdziesz wskaźniki inflacji z lat ubiegłych. (W pewnych okresach, z powodu spadku cen żywności bywała ujemna.)

Inflacja nie jest niczym złym. Tak jak woda. Dzięki niej żyjemy i przez nią (niektórzy) umieramy.

Wt gru 15, 2015 14:37
SweetChild napisał(a):
akruk napisał(a):
Zakładają więc zwiększenie inflacji do tego poziomu i tą zmianą zagarniają całe pole manewru, planowo ustawiają RPP przed samą ścianą założonego limitu strategicznego.
To może ustalmy, na czym polega zmiana.

Załóżmy, że wydatki w roku ubiegłym wynosiły W zł, inflacja prognozowana to CPI_PROG, a cel inflacyjny CPI_CEL.

Zgodnie z SRW
- przed modyfikacją mamy limit wydatków na kolejny rok w wysokości ( W * CPI_PROG )
- po modyfikacji mamy limit wydatków na kolejny rok w wysokości ( W * CPI_CEL ).

Nietrudno zauważyć, że w czasach inflacji przekraczającej cel RPP (CPI_PROG > CPI_CEL) limit wydatków po modyfikacji będzie niższy niż przed modyfikacją.
To byłoby optymistyczne, ale tylko w sytuacji, gdyby prognoza inflacji przekraczała limit RPP. A nie jest. Czyli: dzięki, że mnie uspokoiłeś, jak to PiS poprawił ograniczenie wydatków na "lepsze", kiedy prognozy inflacyjne nawet nie zbliżają się do tej granicy :D czyli po prostu zwiększył sobie limit wydatków, przez swobodniejsze zwiększanie inflacji. Ale zawsze warto go pochwalić - zupełnie jak w dowcipie z Leninem u fryzjera...

Wt gru 15, 2015 14:40
medieval_man napisał(a):

andej napisał(a):
Inflacja może wywołać wzrost cen. Bo tak być może, ale nie musi.

No właśnie mówię, tobie też: nowa kaczystowska ekonomia.
Inflacja to JEST wzrost cen. Średni wzrost cen w gospodarce.
"Ale to nie są ludzie, którzy mają sprawne głowy, sprawnie myślą"

Ostatnio edytowano Wt gru 15, 2015 14:49 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy

Wt gru 15, 2015 14:46

akruk napisał(a):
To byłoby optymistyczne, ale tylko w sytuacji, gdyby prognoza inflacji przekraczała limit RPP. A nie jest.

Obecnie nie jest, ale nic mi o tym nie wiadomo, aby nie mogła być w przyszłości. Jeśli SRW określa, że prognoza inflacji nigdy nie może przekroczyć celu RPP to oczywiście masz rację.

Wt gru 15, 2015 14:47
SweetChild napisał(a):
akruk napisał(a):
To byłoby optymistyczne, ale tylko w sytuacji, gdyby prognoza inflacji przekraczała limit RPP. A nie jest.
Obecnie nie jest, ale nic mi o tym nie wiadomo, aby nie mogła być w przyszłości.
W przyszłości, jak już przekroczy ten limit, to PiS zmieni ustawę i po prostu wróci do CPI - to chyba oczywiste? Przecież tej zmiany nie dokonali z uwagi na przyszłość tylko na już, na teraz, na najbliższe wydatki.

Wt gru 15, 2015 14:53

akruk napisał(a):
W przyszłości, jak już przekroczy ten limit, to PiS zmieni ustawę i po prostu wróci do CPI - to chyba oczywiste?

Nawet jak nie oczywiste, to nie dałbym sobie nawet palca uciąć za to, że tak nie zrobią :evil:

Będę się natomiast upierał, że obecna modyfikacja sama w sobie nie jest zła, problem w tym, czy nie będzie modyfikowana w przyszłości :?

Wt gru 15, 2015 15:00

Patrząc na to, co robi PiS teraz, w przyszłości zamierza on również robić wszystko, co mu się będzie podobało - przynajmniej dopóki będzie miał większość w Sejmie i przychylność w społeczeństwie 8) Biorąc pod uwagę tempo zmian, za utrzymanie jednego i drugiego za rok (który wydaje się w obecnym kontekście nieomal epoką) trudno ręczyć ;-)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 15, 2015 15:15
A niby skad PiS wezmie na swoje wydatki za rok? Gornicy nie beda cierpliwie czekac na ochlapy z pisowskiego stolu.

Wt gru 15, 2015 15:35

Kael, załóż partię polityczną - w wiecowych bon-motach jesteś niedościgła.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt gru 15, 2015 15:37
Poza ad personam cos w temacie?
Wierzysz w pokorna cierpliwosc gornikow, ktorych (tym razem swiety) PiS wystawil do wiatru?
A przeciez gornicy i rolnicy to polskie swiete krowy.

Wt gru 15, 2015 15:58

gornictwo i rolnictwo to ciezka praca , w przeciwienstwie do szwajcarskich misji czyli pracy lzejszej niz sen .

Wt gru 15, 2015 20:50
No wlasnie: wraca socjalizm, gdzie liczyla sie praca robotnika, a praca inzyniera byla nieoplacalna.
Tyle ze robotnik bez inzyniera nic nie zbuduje, a unzynier robotnika zastapi. Co ty na to Dariusz? Wolisz wrocic do czasow pracy recznej i znojnej?

Wt gru 15, 2015 20:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 622  Następna strona