PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
medieval_man napisał(a): Polska, niestety, pomimo fajnych wskaźników znajduje się w pułapce średniego wzrostu, bo wyczerpały się już praktycznie narzędzia wzrostu gospodarczego (u nas: niskie koszty pracy) Do niskich płac i zalewu śmieciówek dołóżmy inflację, a najsłabszym grupom społecznym na pewno się poprawi od tego melanżu. medieval_man napisał(a): Ten wzrost inflacji, którego tak się obawiasz będzie wynikał z dołożenia ludziom do portfela, a nie z samego wzrostu cen. Wzrost inflacji nie będzie wynikał ze wzrostu cen. Nowa kaczystowska ekonomia.
|
Wt gru 15, 2015 14:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przecież mamy deflację.
|
Wt gru 15, 2015 14:27 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
akruk napisał(a): Wzrost inflacji nie będzie wynikał ze wzrostu cen. Nowa kaczystowska ekonomia. Oczywiście. Inflacja to wzrost cen. Tak więc inflacja nie może wynikać z inflacji jak by chciał akruk Cytuj: Inflacja (definicja) – proces wzrostu przeciętnego poziomu cen w gospodarce. Natomiast wzrost cen, czyli inflacja wynika między innymi z pojawienia się większej ilości pieniędzy na rynku i wzrostu popytu w gospodarce... I tego chce pan Szałamacha.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt gru 15, 2015 14:32 |
|
|
|
 |
andej
|
akruk napisał(a): medieval_man napisał(a): Ten wzrost inflacji, którego tak się obawiasz będzie wynikał z dołożenia ludziom do portfela, a nie z samego wzrostu cen. Wzrost inflacji nie będzie wynikał ze wzrostu cen. Nowa kaczystowska ekonomia. Też się uśmiałem z tej "kaczystowskiej" ekonomii. Podziwiam autorytet akrukowski. Wzrost ilości pieniądza na rynku, może, ale nie musi wywołać inflację. Inflacja może wywołać wzrost cen. Bo tak być może, ale nie musi. I często nie jest. Inflacja następuje, gdy brak równowagi miedzy ilością pieniędzy i towaru. Musi wystąpić nadwyżka możliwości nabywczych nad podażą. Wzrost ilości pieniędzy w portfelach, jeśli nie przekroczy poziomu podaży, spowoduje rozkręcenie koniunktury na rynku. Wzrost cen zwykle jest spowodowany nierównowagą. Powolna i "sterowana" inflacja jest zjawiskiem pożądanym w ekonomii. Prowadzi do rozwoju rynku i produkcji. Inflacja jest cały czas. Porównaj płace i ceny z początku rządów PO. Lub prościej, zerknij na strony GUS, tam też znajdziesz wskaźniki inflacji z lat ubiegłych. (W pewnych okresach, z powodu spadku cen żywności bywała ujemna.) Inflacja nie jest niczym złym. Tak jak woda. Dzięki niej żyjemy i przez nią (niektórzy) umieramy.
|
Wt gru 15, 2015 14:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): akruk napisał(a): Zakładają więc zwiększenie inflacji do tego poziomu i tą zmianą zagarniają całe pole manewru, planowo ustawiają RPP przed samą ścianą założonego limitu strategicznego. To może ustalmy, na czym polega zmiana. Załóżmy, że wydatki w roku ubiegłym wynosiły W zł, inflacja prognozowana to CPI_PROG, a cel inflacyjny CPI_CEL. Zgodnie z SRW - przed modyfikacją mamy limit wydatków na kolejny rok w wysokości ( W * CPI_PROG )- po modyfikacji mamy limit wydatków na kolejny rok w wysokości ( W * CPI_CEL ). Nietrudno zauważyć, że w czasach inflacji przekraczającej cel RPP ( CPI_PROG > CPI_CEL) limit wydatków po modyfikacji będzie niższy niż przed modyfikacją. To byłoby optymistyczne, ale tylko w sytuacji, gdyby prognoza inflacji przekraczała limit RPP. A nie jest. Czyli: dzięki, że mnie uspokoiłeś, jak to PiS poprawił ograniczenie wydatków na "lepsze", kiedy prognozy inflacyjne nawet nie zbliżają się do tej granicy  czyli po prostu zwiększył sobie limit wydatków, przez swobodniejsze zwiększanie inflacji. Ale zawsze warto go pochwalić - zupełnie jak w dowcipie z Leninem u fryzjera...
|
Wt gru 15, 2015 14:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Ten wzrost inflacji, którego tak się obawiasz będzie wynikał z dołożenia ludziom do portfela, a nie z samego wzrostu cen. andej napisał(a): Inflacja może wywołać wzrost cen. Bo tak być może, ale nie musi. No właśnie mówię, tobie też: nowa kaczystowska ekonomia. Inflacja to JEST wzrost cen. Średni wzrost cen w gospodarce. "Ale to nie są ludzie, którzy mają sprawne głowy, sprawnie myślą"
Ostatnio edytowano Wt gru 15, 2015 14:49 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Wt gru 15, 2015 14:46 |
|
 |
SweetChild
|
akruk napisał(a): To byłoby optymistyczne, ale tylko w sytuacji, gdyby prognoza inflacji przekraczała limit RPP. A nie jest. Obecnie nie jest, ale nic mi o tym nie wiadomo, aby nie mogła być w przyszłości. Jeśli SRW określa, że prognoza inflacji nigdy nie może przekroczyć celu RPP to oczywiście masz rację.
|
Wt gru 15, 2015 14:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): akruk napisał(a): To byłoby optymistyczne, ale tylko w sytuacji, gdyby prognoza inflacji przekraczała limit RPP. A nie jest. Obecnie nie jest, ale nic mi o tym nie wiadomo, aby nie mogła być w przyszłości. W przyszłości, jak już przekroczy ten limit, to PiS zmieni ustawę i po prostu wróci do CPI - to chyba oczywiste? Przecież tej zmiany nie dokonali z uwagi na przyszłość tylko na już, na teraz, na najbliższe wydatki.
|
Wt gru 15, 2015 14:53 |
|
 |
SweetChild
|
akruk napisał(a): W przyszłości, jak już przekroczy ten limit, to PiS zmieni ustawę i po prostu wróci do CPI - to chyba oczywiste? Nawet jak nie oczywiste, to nie dałbym sobie nawet palca uciąć za to, że tak nie zrobią Będę się natomiast upierał, że obecna modyfikacja sama w sobie nie jest zła, problem w tym, czy nie będzie modyfikowana w przyszłości 
|
Wt gru 15, 2015 15:00 |
|
 |
Johnny99
|
Patrząc na to, co robi PiS teraz, w przyszłości zamierza on również robić wszystko, co mu się będzie podobało - przynajmniej dopóki będzie miał większość w Sejmie i przychylność w społeczeństwie  Biorąc pod uwagę tempo zmian, za utrzymanie jednego i drugiego za rok (który wydaje się w obecnym kontekście nieomal epoką) trudno ręczyć 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 15, 2015 15:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A niby skad PiS wezmie na swoje wydatki za rok? Gornicy nie beda cierpliwie czekac na ochlapy z pisowskiego stolu.
|
Wt gru 15, 2015 15:35 |
|
 |
Johnny99
|
Kael, załóż partię polityczną - w wiecowych bon-motach jesteś niedościgła.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 15, 2015 15:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Poza ad personam cos w temacie? Wierzysz w pokorna cierpliwosc gornikow, ktorych (tym razem swiety) PiS wystawil do wiatru? A przeciez gornicy i rolnicy to polskie swiete krowy.
|
Wt gru 15, 2015 15:58 |
|
 |
Dariusz-555
|
gornictwo i rolnictwo to ciezka praca , w przeciwienstwie do szwajcarskich misji czyli pracy lzejszej niz sen .
|
Wt gru 15, 2015 20:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No wlasnie: wraca socjalizm, gdzie liczyla sie praca robotnika, a praca inzyniera byla nieoplacalna. Tyle ze robotnik bez inzyniera nic nie zbuduje, a unzynier robotnika zastapi. Co ty na to Dariusz? Wolisz wrocic do czasow pracy recznej i znojnej?
|
Wt gru 15, 2015 20:59 |
|
|
|