Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 13:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Chrześcijanom nie wolno uczestniczyć w państwie! 
Autor Wiadomość

Post Chrześcijanom nie wolno uczestniczyć w państwie!
Ja szukałem w wyszukiwarce miejsca (tematu) do umieszczenia mojej wypowiedzi, ale nie znalazłem, ze dlatego postanowiłem zrobić nowy temat :D

" 14 A kiedy ci ludzie spostrzegli, jaki cud uczynił Jezus, mówili: Ten prawdziwie jest prorokiem, który miał przyjść na świat. 15 Gdy więc Jezus poznał, że mieli przyjść i porwać Go, aby Go obwołać królem, sam usunął się znów na górę. " (Dobra Nowina (Ewangelia) wg św. Jana 6). = A kto byłby, w całym Wszechświecie i kiedykolwiek, lepszym królem niż JEZUS? A jak Nawet ON nie chciał być królem (dzisiaj to byłby premier czy prezydent), to kto inny może powiedzieć że on, jako zwykły człowiek, chce być królem, i przez to może mówić że on byłby lepszym królem niż Sam JEZUS, bo to co nasz PAN nie chciał on chce...
" 30 Na to szemrali faryzeusze i uczeni ich w Piśmie i mówili do Jego uczniów: Dlaczego jecie i pijecie z celnikami i grzesznikami? " (Dobra Nowina (Ewangelia) wg św. Łukasza 5), " 16 Niektórzy uczeni w Piśmie, spośród faryzeuszów, widząc, że je z grzesznikami i celnikami, mówili do Jego uczniów: Czemu On je i pije z celnikami i grzesznikami? 17 Jezus usłyszał to i rzekł do nich: Nie potrzebują lekarza zdrowi, lecz ci, którzy się źle mają. Nie przyszedłem powołać sprawiedliwych, ale grzeszników. " (Dobra Nowina (Ewangelia) wg św. Marka 2) i " 17 Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik! " (Dobra Nowina (Ewangelia) wg św. Mateusza 18 ). = Celnik to jest ktoś kto pobiera podatki i cło, a bez tych rzeczy to państwo przecież nie może istnieć, bo w odróżnieniu od Kościoła, to państwo nie żyje na dobrowolnej pomocy ludzi. A jak nie wolno być celnikiem według Słów JEZUSA; to też państwu nie wolno istnieć według JEGO Słów. Bo jaka wspólnota ludzi jest nam potrzebna oprócz Królestwa BOŻEGO (Kościoła)? A jaki Król oprócz BOGA? A ziemski przywódca(/pasterz) oprócz naszej Skały (papieża) i jego podwładnych biskupów (przywódców poszczególnych wspólnot). Bo czy nasza skała jest ziemskim czy duchowym przywódcą? Raczej ziemskim przecież, bo jako Duchowego mamy BOGA (bo to od NIEGO Przykazania pochodzą, a nie od biskupów). Ale wtedy gdzie jest potrzeba dla premiera i prezydenta= chyba nigdzie co? I ja sam na przykład nigdy nie mógłbym pracować jako celnik, bo jak można powiedzieć do kogoś jako chrześcijanin="daj mi część twoich pieniędzy inaczej ja cię wsadzie do więzienia" (=przecież to jest rabunek! A kogo obchodzi czy to celnik to żąda czy zwykły rabuś? Przecież rabuś też może powiedzieć że on chce zbudować szpital za te pieniądze, ale kto jemu uwierzy (i to to i tak przecież nie usprawiedliwi rabunku)? A kto państwu uwierzy? (w ilu procentach te podatki idą do dobrych celów?...)). I nawet jak to jest do dobrych celów to jest to i tak rabunkiem według znaczenia tego słowa i dlatego grzechem, a bardzo często to nie jest, bo na przykład w czasach Hitlera podatnicy płacili za straszliwą wojnę i za Holocaust (niesamowicie wielkie morderstwo niewinnych ludzi).

" 4 Zebrała się więc cała starszyzna izraelska i udała się do Samuela do Rama. 5 Odezwali się do niego: Oto ty się zestarzałeś, a synowie twoi nie postępują twoimi drogami: ustanów raczej nad nami króla, aby nami rządził, tak jak to jest u innych narodów.
6 Nie podobało się Samuelowi to, że mówili: Daj nam króla, aby nami rządził. Modlił się więc Samuel do Pana. 7 A Pan rzekł do Samuela: Wysłuchaj głosu ludu we wszystkim, co mówi do ciebie, bo nie ciebie odrzucają, lecz Mnie odrzucają jako króla nad sobą. 8 Podobnie jak postępowali od dnia, w którym ich wyprowadziłem z Egiptu, aż do dnia dzisiejszego, porzucając Mnie i służąc innym bogom, tak postępują i z tobą. 9 Teraz jednak wysłuchaj ich głosu, tylko wyraźnie ich ostrzeż i oznajmij im prawo króla, który ma nad nimi panować.
10 I powtórzył Samuel wszystkie słowa Pana ludowi, który od niego zażądał króla. 11 Mówił: Oto jest prawo króla mającego nad wami panować: Synów waszych będzie on brał do swego rydwanu i swych koni ... 17 Nałoży dziesięcinę na trzodę waszą, wy zaś będziecie jego sługami. 18 Będziecie sami narzekali na króla, którego sobie wybierzecie, ale Pan was wtedy nie wysłucha.
19 Odrzucił lud radę Samuela i wołał: Nie, lecz król będzie nad nami, 20 abyśmy byli jak wszystkie narody, aby nas sądził nasz król, aby nam przewodził i prowadził nasze wojny!
" (1 Księga Samuela 8 ). = A jak nawet w czasach okrutnego Starego Przymierza BÓG nie lubił podatków, to przecież tym bardziej tak w Nowym Przymierzu, w którym prawo moralne jest jeszcze bardziej rozwinięte. I prawda ze JEZUS Powiedzał te Słowa o podatku = " 20 Śledzili Go więc i nasłali na Niego szpiegów. Ci udawali pobożnych i mieli podchwycić Go w mowie, aby Go wydać zwierzchności i władzy namiestnika. 21 Zapytali Go więc: Nauczycielu, wiemy, że słusznie mówisz i uczysz, i nie masz względu na osobę, lecz drogi Bożej w prawdzie nauczasz. 22 Czy wolno nam płacić podatek Cezarowi, czy nie? 23 On przejrzał ich podstęp i rzekł do nich: 24 Pokażcie Mi denara. Czyj nosi obraz i napis? Odpowiedzieli: Cezara. 25 Wówczas rzekł do nich: Oddajcie więc Cezarowi to, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga. 26 I nie mogli podchwycić Go w żadnym słowie wobec ludu. Zmieszani Jego odpowiedzią, zamilkli. " (Dobra Nowina (Ewangelia) wg św. Łukasza 20) = ale on wtedy musiał się bronić przed zarzutem, i on tez to powiedział = " 29 Jeśli cię kto uderzy w [jeden] policzek, nadstaw mu i drugi! Jeśli bierze ci płaszcz, nie broń mu i szaty! " (Dobra Nowina (Ewangelia) wg św. Łukasza 6) = że i państwu i rabusiowi musimy dać, gdzie leży różnica? Chyba tylko w tym że państwo samo wydaje te monety i banknoty które potem spowrotem rabuje od ludzi.

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Śr gru 20, 2006 1:25

Nie uczestnicz wobec tego, jeśli tak uważasz.

Na temat płacenia podatków jest wyraźna wypowiedź Jezusa, ale widać jej nie uwzględniasz.
Cytuj:
Wtedy faryzeusze odeszli i naradzali się, jak by podchwycić Go w mowie. Posłali więc do Niego swych uczniów razem ze zwolennikami Heroda, aby Mu powiedzieli: "Nauczycielu, wiemy, że jesteś prawdomówny i drogi Bożej w prawdzie nauczasz. Na nikim Ci też nie zależy, bo nie oglądasz się na osobę ludzką. Powiedz nam więc, jak Ci się zdaje? Czy wolno płacić podatek Cezarowi, czy nie?" Jezus przejrzał ich przewrotność i rzekł: "Czemu Mnie wystawiacie na próbę, obłudnicy? Pokażcie Mi monetę podatkową!" Przynieśli Mu denara. On ich zapytał: "Czyj jest ten obraz i napis?" Odpowiedzieli: "Cezara". Wówczas rzekł do nich: "Oddajcie więc Cezarowi to, co należy do Cezara, a Bogu to, co należy do Boga". Gdy to usłyszeli, zmieszali się i zostawiwszy Go, odeszli.

Na przyszłość proszę, żeby zakładane przez Ciebie tematy były propozycją dyskusji a nie "kazaniem". Uprzedzam, że jeśli tej formy nie zmienisz, będą blokowane.

Śr gru 20, 2006 7:35

Post ;)
Ale ja przecież już odpowiedziałem na to, to jest dowód na to ze ty nie czytałaś całego mojego postu! Bo według Słów JEZUSA my musimy dać cesarzowi, ale rabusiowi też (..." a nie dopominaj się zwrotu od tego, który bierze twoje. " (Łk 6, 30)), = że gdzie jest różnica? A czy cesarz w tych czasach budował szpitale dla żydów? Raczej nie. A Neron przecież zabijał chrześcijan, a św. Paweł i tak kazał mu być uległy w liście do Rzymian naokoło chyba. I ja jestem przekonany do pewnych poglądów, a do innych jestem niepewny, do tych pewnych robie “kazania” bo nie umie inaczej, do niepewnych pytam się pytania, i ja nieprzemiennie tego, bo ja nie mogę kłamać i mówić ze jestem niepewny jak jestem pewny!

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Cz gru 21, 2006 17:15

To co postuluje myślący, zgadza się w pewnym stopniu z moimi przemyśleniami.
Otóż, jeżeli chrześcijanin ustanawiając prawo wpływające na życie nie-chrześcijan, kieruje się przy tym zasadami wyznaniowymi to grzeszy. Nie wolno chrześcijanom narzucać swojej woli innym ludziom w imię własnej wiary!. To jest działanie agresywne i dawanie złego świadectwa wierze. Ewangelizacja jest dopuszczalna jedynie przez naukę tych osób które tego chcą i dawanie świadectwa wierze własnymi czynami. Nawet Biblia nakazuje odstąpienie od natręctwa wobec ludzi którzy nie chcą słuchać chrześcijan. Także Prawo kościelne zakazuje "siłowej" ewangelizacji, a czym innym jest narzucenie "prawa zgodnego z chrześcijańskimi wartościami" jak nie siłą? Prawną przemocą - nie wolno nam osobiście, ale ustawą niby już możemy?
Każde prawo krzywdzi jakąś część ludzi bądź choćby ich unieszczęśliwia... Ateista zadowolony z "chrześcijańskiego prawa" nie będzie wnikał, że to dzięki Jezusowi, Kościołowi, chrześcijanom... Prawo ma być dobre i tyle...
Natomiast chyba wiecie co pomyśli każdy niezadowolony ateista...
"Ci ***** chrześcijanie i ich ***** Bóg". A sianie niechęci do sedna wiary chrześcijańskiej to nie jest dobra rzecz... Taka mała anty-ewangelizacja w działaniu...
Nie mówiąc już o fałszywej moralności: jak jakaś ustawa nie podoba się ateistom to wszystko OK i samo dobro, a jak zostanie uchwalone coś, co nie podoba się co poniektórym chrześcijanom - wielkie larum i darcie szat. "Kali ukraść krowa - dobrze. Kalemu ukraść krowa - źle".
Antyświadectwo i tyle.

Cz gru 21, 2006 19:43

Filipiarz - dla mnie par. 148 Kodeksu Karnego wynika z przykazania nie zabijaj. To prawo wyznaniowe zatem - wystąp o jego skasowanie.

Cz gru 21, 2006 19:47

Filipiarz - dla mnie par. 148 Kodeksu Karnego wynika z przykazania nie zabijaj. To prawo wyznaniowe zatem - wystąp o jego skasowanie.
To co powiedzieć na niedawne propozycje przywrócenia kary śmierci tłumaczone ideologią religijną?

Cz gru 21, 2006 20:59

Mnie się wydaje, że wyjaśnienia religijne dotyczyły tylko tego, że Kościół nie wyklucza takiej kary. A zasadnicze uzasadnienie było jedno - zwiększenie bezpieczeństwa (bo o "kosztoefektywności" to juz nikt nie mówi, przynajmniej nie głośno). Najzupełniej pragmatyczne (czy sensowne, można dyskutować).

Z powodów religijnych raczej jestem skłonna sprzeciwiać się karze śmierci. Ze świadomością, że w pewnych sytuacjach nie jest wykluczona...

Cz gru 21, 2006 21:17

Każde prawo krzywdzi jakąś część ludzi bądź choćby ich unieszczęśliwia... Ateista zadowolony z "chrześcijańskiego prawa" nie będzie wnikał, że to dzięki Jezusowi, Kościołowi, chrześcijanom... Prawo ma być dobre i tyle...
Natomiast chyba wiecie co pomyśli każdy niezadowolony ateista...
"Ci ***** chrześcijanie i ich ***** Bóg". A sianie niechęci do sedna wiary chrześcijańskiej to nie jest dobra rzecz... Taka mała anty-ewangelizacja w działaniu...

Chyba nie rozumiem, co w praktyce i przełożeniu na życie codzienne oznacza "chrześcijańskie prawo", mogę prosić o uściślenie? :)

Cz gru 21, 2006 21:24

Niemniej doszło do pewnego uprzedmiotowienia wiary. Zniżenia jej do głębokiego profanum. Wiele osób zostało zgorszonych argumentem, że Kościół nie wyklucza kary śmierci...
Osoby którym to było obojętne, lub o tym nie wiedziały, wyrobiły sobie jakieś zdanie. Ile z nich wyrobiło sobie zdanie negatywne? - oddaliło się przez to od Kościoła? A nie sądzę, żeby dla kogoś był to argument in plus...
"Jak fajnie, że Kościół nie wyklucza kary śmierci! Jestem tak miło zaskoczony/a!" - aż mnie ciarki przechodzą...
Stanowienie prawa jest władzą nad ludźmi, władzą doczesną, materialną. Tymczasem nie będziemy rozliczani za nasze zdobycze doczesne, tylko za nasze serca i zdobycze duchowe...

Cz gru 21, 2006 21:38

Dobrze napisałeś filippiarz! Dziękuje ci za poparcie prawdy! I ty też nawet dobrze się dołożyłeś do mojej pracy w próbowaniu udowodnienia tego że państwo jest złe, bo ja prowadzę ten temat na tejże stronie też ale nawet tam to ja nie pomyślałem o powiedzeniu tego co ty napisałeś, w ten sposób dokładnie. Tu napisze kilka z moich własnych wypowiedzi z tej strony bo one też są ważne i potwierdzają to co ty mówisz też = http://dyskusje.katolik.pl/viewtopic.php?t=9917

Po co prawo ludzkie jak jest prawo BOSKIE ? Bo kogo kogokolwiek ukarali chrześcijanie? A czy Mordercy BOGA Na Ziemi, PANA naszego, JEZUSA, nie zasługiwali na kary? A przecież jednak jej nie dostali tu na ziemi od chrześcijan z tego co my wiemy. I jak na przykład ukarać takiego człowieka jak Stalina, z jego powodu umarło chyba naokoło 20 milionów ludzi, kara śmierci dla niego nie wystarczy według reguły “oko za oko, ząb za ząb”, bo nie da się zabić jednego człowieka 20 mln razy...

Ale, pomyślcie co za kary dostali żydzi i rzymianie od chrześcijanin za zabicie JEZUSA (BOGA Na Ziemi), albo św. Szczepana (” 59 Tak kamienowali Szczepana, który modlił się: Panie Jezu, przyjmij ducha mego! 60 A gdy osunął się na kolana, zawołał głośno: Panie, nie poczytaj im tego grzechu! Po tych słowach skonał. “ (Dz 7)), albo św. Jakuba (” 1 W tym także czasie Herod zaczął prześladować niektórych członków Kościoła. 2 Ściął mieczem Jakuba, brata Jana, 3 a gdy spostrzegł, że to spodobało się Żydom, uwięził nadto Piotra. “ (Dz 12)), przecież ci wszyscy mordercy i ci co ich popierali nawet więżenia nie dostali za swoje wszystkie niesłychanie straszne i ohydne czyny (na przykład zabić BOGA ???!!!!). A przecież, czy Uczniowie naszego PANA byli za słabi żeby wymierzyć im wszystkim, niesamowicie dobrze zasłużone, kary:?: = “ 51 Gdy dopełnił się czas Jego wzięcia [z tego świata], postanowił udać się do Jerozolimy 52 i wysłał przed sobą posłańców. Ci wybrali się w drogę i przyszli do pewnego miasteczka samarytańskiego, by Mu przygotować pobyt. 53 Nie przyjęto Go jednak, ponieważ zmierzał do Jerozolimy. 54 Widząc to, uczniowie Jakub i Jan rzekli: Panie, czy chcesz, a powiemy, żeby ogień spadł z nieba i zniszczył ich? 55 Lecz On odwróciwszy się zabronił im. 56 I udali się do innego miasteczka. “ (Łk 9) = A jak ON musiał im zabronić to, to oznacza chyba że oni mogli to zrobić przecież. To wszystko ja uważam jest nie tylko dowodem przeciwko karze śmierci, ale też dowodem przeciwko wymierzaniu jakiejkolwiek karze przeciwko komukolwiek, bo ja uważam że wg. Pism Świętych my mamy tylko prawo do własnej obrony i innych obcych, pod warunkiem niebezpieczeństwa do naszego zdrowia i życia, to i oddalenie się od złych. Z wyjątkiem jak to nie jest Wola BOŻA żebyśmy umarli, jak n.p. św. Szczepan chyba widział otwarte Niebo i Samego BOGA Tam, a każdy co widzi Samego BOGA musi umrzeć z przyczyn nadprzyrodzonych, chyba pisze w Pismie Świętym. “ 55 A on pełen Ducha Świętego patrzył w niebo i ujrzał chwałę Bożą i Jezusa, stojącego po prawicy Boga. 56 I rzekł: Widzę niebo otwarte i Syna Człowieczego, stojącego po prawicy Boga. 57 A oni podnieśli wielki krzyk, zatkali sobie uszy i rzucili się na niego wszyscy razem. “ (Dz 7).

A zresztą to że nie mozemy kogos ukarac aż tak sprawiedliwie jak na to zasługuje znaczy że nie powinnismy go karać wogóle? Zastanów się.” = Tylko BÓG Może kogoś Ukarać Sprawiedliwie, i też Wiedzieć na Pewno że ta osoba jest winna czynu za którego ma być ukarana, historia pokazała że ludzie często skazują niewinnych na różne kary. My możemy tylko oddalić złych od nasz, tak jak JEZUS oddalił kupców z Świątyni, ale ON ich przecież później nie ukarał. I nawet chyba przecież kary śmierci w Starym Przymierzu miały na celu oddalenie złych od siebie = “ 22 Jeśli się znajdzie człowieka śpiącego z kobietą zamężną, oboje umrą: mężczyzna śpiący z kobietą i ta kobieta. Usuniesz zło z Izraela. “ (Pwt 22), a raczej nie sprawiedliwe ukaranie złoczyńców (=bo to się nie da), bo zemsta Należy Do MNIE (BOGA), gdzieś w Pismie Świętym pisze, a ten kto się zemści na kogoś, JA Się zemście na nim siedem razy więcej, coś takiego. I czy ty nie chcesz żyć jak pierwsi chrześcijanie? Bo ja tak. A zabójce/kata św. Jakuba (jednego z dwunastu najważniejszych uczniów JEZUSA), po tym jak św. Jakub go pocałował przed swoją śmiercią, i ten kat się później nawrócił, chrześcijanie przyjęli do swojej wspólnoty (gdzieś czytałem...), i to chyba bez żadnych kar . Jak i św. Pawła co też prześladował chrześcijan, a dzisiaj św. Paweł raczej na pewno poszedłby na dożywocie, a to byłby wielka strata dla ludzkości wtedy, nieprawda? Dużo lepiej ze jako nawrócony św. Paweł mógł pozostać na wolności i głosić Dobrą Nowinę, ale niestety dzisiejsze prawo państwowe nie przewiduje takiej możliwości dla nowo nawróconych...

Ja ani nie mówię brednie ani nie prowokuje... Bo kogo JEZUS ukarał? Albo kogo zmusił do słuchania swoich Świętych Słów? A jak dzieci w szkole mogą wtedy być zmuszane do uczenia się różnych bredni, jak JEZUS nikogo nie zmuszał do słuchania Swojej Świętej Nauki? I ja nie znam takiego państwa dzisiaj (chociaż ze państwo Izrael trwało chyba aż kilka set lat bez króla, i bez podatków = " 6 Za dni owych nie było króla w Izraelu i każdy czynił to, co było słuszne w jego oczach. " (Sdz 17) = to dopiero były dobre czasy :D), ale z drugiej strony to ja też nie znam państwa sławnego za dobre uczynki dzisiaj albo kiedykolwiek po Zmartwychwstaniu JEZUSA... = " 13 Wchodźcie przez ciasną bramę! Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. 14 Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują! " (Mt 7) = Ze ze większość ludzi wierzy w słuszność państwa to żaden dobry dowód. I nasze Państwo to jest Królestwo BOŻE / Kościół. I nie da się zaprzeczyć ze podatek jest tym samym co rabunek: dwa różne słowa ale ta sama rzecz, trzeba płacić go z powodu uległości chrześcijańskiej, ale nie wolno zbierać go z tego samego powodu.

Cz gru 21, 2006 21:40

Chyba nie rozumiem, co w praktyce i przełożeniu na życie codzienne oznacza "chrześcijańskie prawo", mogę prosić o uściślenie? :)
Prawo przy którym powołuje się choćby częściowo na "jedynie słuszne wartości" (sugerując (często sporej) części społeczeństwa, że ich wartości są "niewłaściwe").

Każdy (99.99%) zgadza się, że nie wolno mordować. Ale jak dodasz "bo Jezus tak naucza" to ci którzy maja jakieś 'ale' do chrześcijan, będą podrażnieni...
Drażnienie byka czerwona płachtą nie jest zbyt chrześcijańskie, prawda? :clever:

Cz gru 21, 2006 21:49

A w prawie boskim masz coś o wymiarach kary za konkretne przestępstwa? Masz coś z przepisów prawa administracyjnego, finansowego itp. itd?

Cz gru 21, 2006 21:50

Prawo przy którym powołuje się choćby częściowo na "jedynie słuszne wartości" (sugerując (często sporej) części społeczeństwa, że ich wartości są "niewłaściwe").

Każdy (99.99%) zgadza się, że nie wolno mordować. Ale jak dodasz "bo Jezus tak naucza" to ci którzy maja jakieś 'ale' do chrześcijan, będą podrażnieni...
Drażnienie byka czerwona płachtą nie jest zbyt chrześcijańskie, prawda? :clever:

Z tym się zgadzam :)

Tylko, że na podstawie tego co napisałeś + właśne przemyślenia myślący doszedł do wniosku, że prawo ludzkie nie jest potrzebne...

Cz gru 21, 2006 21:53

Tylko, że na podstawie tego co napisałeś + właśne przemyślenia myślący doszedł do wniosku, że prawo ludzkie nie jest potrzebne...
Jeśli tak, to ja się z tym nie zgadzam - prawo ludzkie jest dla ludzi (nie wszyscy ludzie to chrześcijanie) a chrześcijanin obowiązany jest przestrzegać prawa świeckiego (Rz 13:1-7).
Dopóki żyje choć jeden niechrześcijanin, prawo ludzkie jest potrzebne :)

Cz gru 21, 2006 22:03

Filipiarz - wielu ludzi gorszy Ewangelia. Czy to powód, żeby ją zmienić?
Celem Kościoła nie jest głoszenie takiej nauki, która spowoduje przyciągniecie jak największej liczby osób, tylko przekazywanie ludziom otrzymanej nauki.

Jesli kogoś to gorszy - nic nie poradzę... Mogę tylko tłumaczyć.

Cz gru 21, 2006 22:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona