Macie Wasz LPR - gen. Pinochet
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Macie Wasz LPR - gen. Pinochet
Cytuj: Według posła LPR liczba 3 tysięcy osób, które zginęły podczas zamachu stanu przeprowadzonego przez Pinocheta oraz wskutek wydanych po nim wyroków wojskowych, jest nieprawdziwa. - Lewica, która dziś rządzi mediami w większości krajów na świecie, nie ustaje w działaniach, by zohydzić postać i dorobek gen. A. Pinocheta - pisze Wierzejski.
Według niego przedstawianie chilijskiego dyktatora jako postaci kontrowersyjnej jest wynikiem "wulgarnej demokratyzacji i relatywizacji ocen, z pewnością będącej wynikiem swoistego kultu fałszywego pluralizmu i tchórzliwego asekuranctwa". Czasami się zdarza, że coś jest obiektywnie pozytywne, albo że ktoś ma niewątpliwe zasługi dla świata - podkreśla poseł LPR. - W moich oczach gen. Augusto Pinochet był i pozostanie Wielkim Człowiekiem. Miał silną wiarę w Boga i gorącą miłość do swego Narodu. Historia w swoim czasie odda mu należną cześć - uważa Wojciech Wierzejski.
Źródło:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 89059.html
I teraz trochę faktów:
Zwalczanie opozycji
Istnieją liczne dowody, że generał Pinochet osobiście kierował krwawymi i brutalnymi represjami przeciw wszelkim przejawom opozycji. Dysydenci, którzy mieli odwagę podnosić głos przeciw Pinochetowi byli sekretnie i bez żadnego sądu mordowani, torturowani lub znikali bez wieści. Nie wiadomo dokładnie, jaka liczba opozycjonistów została poddana tego rodzaju represjom w trakcie 17 lat rządów Pinocheta. Próby oszacowania tych danych zostały przeprowadzone przez specjalnie do tego celu powołaną parlamentarną Narodową Komisję Prawdy i Pojednania, której przewodniczył senator Raúl Rettig. Według raportu tej komisji, śmierć po obu stronach konfliktu poniosło 2095 osób, zaś 1102 osoby zostały uznane za "zaginione bez wieści". Komisja ta zgromadziła też dowody, świadczące o masowym stosowaniu tortur i pozasądowowym przetrzymywaniu tysięcy osób przez juntę Pinocheta, nie podała jednak szacunkowej nawet liczby ofiar tych represji.
W 2004 Narodowa Komisja ds. Więźniów Politycznych i Stosowania Tortur przesłuchała 35000 osób, które twierdziły że były więzione bez sądu lub torturowane. Efektem tych przesłuchań był raport ogłoszony przez biskupa Sergio Valecha, w którym uznano że 23856 mężczyzn oraz 3399 kobiet było istotnie poddawanych różnego rodzaju nielegalnym represjom – począwszy od prostego uwięzienia po liczne akty skrajnej przemocy, takie jak gwałty, zmuszanie do uczestniczenia w egzekucjach członków rodziny, systematyczne bicie pałkami elektrycznymi itp.
W styczniu 2005 pod wpływem lektury raportu Valecha, sztab generalny Armii Lądowej oficjalnie przeprosił naród chilijski za dokonane przez oficerów tej armii akty terroru. Pozostałe rodzaje sił zbrojnych Chile jak dotąd nie zdobyły się na tego rodzaju oświadczenie. Najstarsza z córek Pinocheta – Lucia Pinochet Hiriart, również pod wpływem lektury raportu Valecha, oświadczyła publiczne, że działania aparatu terroru kierowanego przez jej ojca w latach 1973-1990 były aktami "bezprawnego barbarzyństwa".
Junta Pinocheta posługiwała się również licznymi skrytobójstwami, także poza granicami Chile. Do najgłośniejszych tego rodzaju spraw należy zamordowanie w 1976 przy pomocy samochodu-pułapki w Waszyngtonie byłego ambasadora Chile Orlando Leteliera oraz dwa lata wcześniej generała Carlosa Pratsa w Buenos Aires, który był poprzednikiem Pinocheta na stanowisku głównodowodzącego Armii Lądowej.
Spotkanie z papieżem
W kwietniu 1987 roku papież Jan Paweł II złożył wizytę w Chile. Przyczyną pielgrzymki, jak określił to papież była to "część duszpasterskiej misji Kościoła". W czasie tej pielgrzymki papież spotkał się z wiernymi, Pinochetem na prywatnej rozmowie, oraz opozycją demokratyczną. Pinochet zabiegał o wizytę papieża, licząc na legitymizację swojej władzy w oczach narodu, którego większość stanowili katolicy. Jednak papież na spotkaniu z wiernymi na chilijskim stadionie narodowym w Santiago otwarcie skrytykował reżim Pinocheta, domagał się rezygnacji ze stosowania przemocy. Podziękował duchownym za opiekowanie się prześladowanymi. W czasie pielgrzymki jednoznacznie poparł "Wikariat Solidarności", organizację kościelną dążącą do demokratyzacji Chile, to samo stanowisko zajmowała większość chilijskich duchownych, Kościół katolicki nigdy nie poparł reżymu Pinocheta. Podczas jednej ze mszy św., w której uczestniczył papież, 100-osobowa grupa lewicowych demonstrantów próbowała zakłócić jej przebieg, rozpoczynając zamieszki, które szybko zostały stłumione przez siły porządkowe.
Źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet
Macie co chcecie. Posełna Sejm Rzeczypospolitej otwarcie nazywa człowieka skrytykowanego przez Jana Pawła II za morderczy reżim "Wielkim człowiekiem". Człowieka, którego świat uważa za dykatotora mordercę.
Tego chcieliście?
Crosis
|
Śr gru 13, 2006 11:01 |
|
|
|
 |
Kropka
|
Kto ma co chciał??
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Śr gru 13, 2006 11:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oj to taka sugestia dla zwolenników LPR, Wierzejskiego i rodziny Girtychów.
Crosis
|
Śr gru 13, 2006 11:16 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
 Re: Macie Wasz LPR - gen. Pinochet
Wikipedia to lewicowa tuba quasipropagandowa 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr gru 13, 2006 12:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widać KK też sie jej słucha i też jest pod lewicowym wpływem (przynajmniej wg Wierzejskiego) skoro nie popiperał Pinocheta a JPII oficjalnie go potępił.
Crosis
|
Śr gru 13, 2006 12:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Widać KK też sie jej słucha i też jest pod lewicowym wpływem (przynajmniej wg Wierzejskiego) skoro nie popiperał Pinocheta a JPII oficjalnie go potępił.
Sory, ale to nie KK, co najwyżej Radyjo Maryjo, a to nie jest Kosciół katolicki. To odrębna [...] sławiąca dyktatorów i tolerująca faszyzm.
Nie myl więc prosze Crosisie Radyja Maryja z Kosciołem katolickim i nie myl promowanych przez to medium [...] z katolikami.
[...]
[...] - proszę bez epitetów - jo_tka
|
Śr gru 13, 2006 13:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie mogłem się powstrzymać i od razu przepraszam za tę uwagę na marginesie. Ten incydent na stadionie w Santiago de Chile miał miejsce w czasie beatyfikacji pierwszej Chilijki - Juanity Fernandez Solar - znanej jako Teresy od Jezusa z Los Andes - karmelitanki bosej, zmarłej w wieku 19 lat na tyfus. Kanonizacja miała miejsce w Rzymie w 1993 roku. Została ogłoszona patronką Chile.
|
Śr gru 13, 2006 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie głosowałem na LPR.
|
Śr gru 13, 2006 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pablo, źle mnie zrozumiałeś. Nikogo z nikim nie pomyliłem, to słowa Wierzejskiego, że media i opinie są zmanipulowane przez lewicę i dlatego potępiają Pinocheta. W kwestii sarkazmu napisałem, że skoro KK też go potępił, to też jest zmianipulowany. Ale to był sarkazm i nic więcej
Crosis
|
Śr gru 13, 2006 18:54 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Crosis napisał(a): Pablo, źle mnie zrozumiałeś. Nikogo z nikim nie pomyliłem, to słowa Wierzejskiego, że media i opinie są zmanipulowane przez lewicę i dlatego potępiają Pinocheta. W kwestii sarkazmu napisałem, że skoro KK też go potępił, to też jest zmianipulowany. Ale to był sarkazm i nic więcej  Crosis
A nie są ?
Może i masz rację. Przez lewicę sensu stricte - nie są.
Są zmanipulowane przez byłych wyznawców Komunizmu, Socjalizmu którzy w kąt odstawili ideologię, a poszłi w biznesy. Byłe (a i obecne) elity reżimowej władzy, dla których ta "pełna humanizmu" ideologia jest tylko narzędziem. Są zmanipulowane przez byłych aparatczyków, funkcjonariuszy, ich pociotów.
Niestety wielu jest ludzi, którzy tak zostali zmanipulowani iż nie dopuszczają do swej świadomości myśli że są zmanipulowani.
Na takich ludziach żerują takie media jak Gazeta Wyborcza, TVN(24), Polsat, dzennik Dziennik i wiele wiele innych.
Śr gru 13, 2006 19:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, ja tylko dałem małą uwagę na marginesie, w ogóle nie związaną z tematem Pinocheta. Po prostu taką małą ciekawostkę, że to miało miejsce w czasie beatyfikacji pierwszej Chilijki. I tylko o to mi chodziło, bez wgłębiania się w temat Pinocheta.
|
Śr gru 13, 2006 19:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stasiu, darujmy sobie teorie spiskowe, ok?
Rozmawiamy o sprawie nazwania człowieka uznanego przez KK, świat o raz opinię publiczną "wielkim człowiekiem" przez posła na Sejm RP.
Trzymaj się łaskawie tematu.
Crosis
|
Śr gru 13, 2006 20:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coris bardzo tendencjyjnie ukazal sylwetka A Pinocheta poslugujac sie przy tym zrodlami ktore nie pokazja calej prawdy.
Proponuje przeczytac ten artykul
"Augusto Pinochet
Powstrzymał komunizm w Ameryce Południowej"
oto koncowka tego artykulu
W przeddzień pogrzebu
Generała Augusto Pinocheta, wielkiego męża stanu odprowadzą na miejsce wiecznego spoczynku jego zwolennicy. Rząd chilijski nie ogłosił żałoby narodowej, aby oddać hołd człowiekowi, który ocalił Chile od totalitaryzmu komunistycznego. Od wczoraj w największych miastach tego państwa odbywają się demonstracje zwolenników i przeciwników generała. Dzień, który mija, pokazał chilijskich pogrobowców komunizmu z jak najgorszej strony. Podczas jednej z Mszy świętych w Santiago de Chile grupa komunistów wbiegła do świątyni, dewastując ją i bijąc wiernych modlących się za duszę świętej pamięci generała. Można powiedzieć, że historia zatoczyła koło. Powraca to przed, czym uchronił Chile generał Augusto Pinochet. Miejmy nadzieję, że to rozwijające się niegdyś katolickie państwo powróci do czasów swojej świetności raz jeszcze.
http://www.prawy.pl/?dz=felietony&id=18855&subdz=
|
Śr gru 13, 2006 21:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr gru 13, 2006 21:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pewnie dlatego, że w ramach "ocalenia" zginęło ponad 3 mln ludzi. A Pinocheta i jego opierający się przemocy reżim potępił nawet JPII - jak się do tego odniesiesz Lucyno? Masz to wyczerwienione w przytoczonym źródle. Kto jest dla Ciebie większym autorytetem?
Crosis
|
Śr gru 13, 2006 21:07 |
|
|
|