|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Żądają kary śmierci za nazwanie misia Mahometem
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Żądają kary śmierci za nazwanie misia Mahometem
Cytuj: Blisko 10 tys. Sudańczyków, wielu zbrojnych w noże i pałki, domagało się w piątek w Chartumie śmierci dla brytyjskiej nauczycielki skazanej na 15 dni więzienia za obrazę islamu.
Gillian Gibbons, którą oskarżono o obrazę religii za to, że zezwoliła uczniom nazwać pluszowego misia imieniem proroka Mahometa, została w czwartek skazana na 15 dni więzienia i wydalenie z Sudanu.
Protestujący przeciwko temu wyrokowi zgromadzili się po piątkowych modłach na placu przed pałacem prezydenckim z okrzykami "Hańba, hańba Wielkiej Brytanii" i nawoływaniem do zabicia Brytyjki. "Nie ma tolerancji", "Zabić ją, rozstrzelać przez pluton egzekucyjny" - krzyczeli. Na placu było kilkuset policjantów, którzy nie przerwali wiecu obrońców islamu.
Brytyjskie władze wyraziły w czwartek zawód z powodu wyroku.
Zdaniem adwokatów Gibbons groziło do sześciu miesięcy więzienia, grzywna lub chłosta (40 batów).
Wyrok, jaki zapadł, był - ja ocenia agencja Associated Press - z jednej strony próbą uspokojenie przez sudańskie władze ortodoksów, z drugiej zaś uniknięcia zadrażnień z Londynem.
Pochodząca z Liverpoolu pięćdziesięciokilkuletnia Gillian Gibbons, nauczycielka w prywatnej, anglojęzycznej szkole w stołecznym Chartumie, została aresztowana w niedzielę, gdy jeden z rodziców uczniów zarzucił jej obrazę islamu przez nazwanie pluszowego misia imieniem proroka Mahometa, założyciela tej religii.
za Gazetą wyborczą
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4722482.html?skad=rss
skazana nauczycielka
i sfanatyzowana tłuszcza...
więcej http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/worldnews.html?in_article_id=497490&in_page_id=1811&ct=5
ale pamiętajcie: islam is peace...
Budujmy centra islamskie, im więcej tym lepiej... 
|
Pt lis 30, 2007 20:15 |
|
|
|
 |
MaciekOWP
|
Jestes troche nie sprawiedliwa w ocenie.
Kazda religia winna byc uszanowana. Wolna Wola.
Skoro Bog nadał wolna wole - czemu ludzie chcą to łamac?
Mają swoje zasady - jak kazda religia.
Mowia wyraznie - nasza zasada jest .m.in. zakaz nadawanie imenia proroka naszego zwierzetom, zabawkom its itd
Nie powiedzieli teraz tego. To znane jest
Czemu nie można uszanować cudzej religii?
Katolicy chcą by inni, jesli nie wierza, chocby nie wlazili buciorami gwaltem w ich religie. To panstwa (niemal) wyznaniowe.
Uszanowac to
Bledem ze nauczycielka jedzie do panstwa - z pomoca zgoda - ale nie poznawszy zasad kultury, religii, obyczajow.
Czy Ty bys chciala by ktos chocby przez niewiedze bardzo urazil Twą wiare?
To jedna kwestia.
A druga - faktycznie mimo zasad troche za mocno.
Bledy po obu stronach
Nauczycielki ze nie dowiedziala sie jakie s przekonania religijne, co ich uraza,
drugi ze oni jednak mogliby spuscic z tonu. Jakby byla ich wyznania, znala zasady - trudno,wiedziala jaka kara za to czeka.
Mogliby dac tu taryfe ulgowa i mysle ze jednak dadza
|
Pt lis 30, 2007 21:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mowia wyraznie - nasza zasada jest .m.in. zakaz nadawanie imenia proroka naszego zwierzetom, zabawkom its itd Nie powiedzieli teraz tego. To znane jest Możesz przytoczyć źródło tej zasady?? Cytuj: Czy Ty bys chciala by ktos chocby przez niewiedze bardzo urazil Twą wiare?
no cóż, wiarę katolicką obraża się bardzo często np. okładka pisma "Machina" i nikt z tego powodu nie lata z nożami rzeźnickimi po ulicach...
Poza tym to nie nauczycielka nazwała misia, tylko dzieci wybrały to imię...
|
Pt lis 30, 2007 22:06 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Ci na tym wschodzie to naprawdę nie mają większych problemów... Wyrżną się kiedyś wszyscy nawzajem i spokój w końcu będzie.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Pt lis 30, 2007 22:29 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Nauczycielka jest wyjątkową idiotką że na coś takiego pozwoliła. Oczywiście- nie usprawiedliwiam ludzi którzy chcą ją zabić, ale... ale dlaczego prowokuje ich w taki sposób?
Kilkaset lat temu w Europie ktoś, kto nazwałby owcę Marią Dziewicą też zapewne zostałby zabity.
Islam jak każda religia potrzebuje czasu, żeby dojrzeć do tolerancji. Takie prowokacje jak wymieniona wyżej tylko w tym przeszkadzają.
A może tylko chrześcijanie mają uczucia religijne z którymi należy się liczyć? Moje uczucia religijne (bo też je mam) były nie raz wyśmiewane i mieszane z błotem. I wiecie, dziwnym trafem zawsze robili to "katolicy".
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So gru 01, 2007 10:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nauczycielka jest wyjątkową idiotką że na coś takiego pozwoliła.
Tak, ty oczywiście znasz na pamięć fatwę, która tego zakazuje!? Mozesz ją przytoczyć??
Akurat z uczuciami chrześcijan to wszyscy bardzo się liczą- szopka z Beckhamami, ukrzyzowana Madonna na koncercie, genitalia na krzyzu, figurka matki Boskiej owinięta kondomem, okładka machiny, reklama Benetonna, kod leonarda da vinci...itp,itd...
Kazdego uczucia religijne są czasem wysmiewane- i to nie powód do robienia z siebie bohatera...
A jesli katolicy są dla ciebie tacy wstrętni to przeprowadź się do Sudanu, tak dobrze przecież orientujesz się w kulturze muzułmanskiej, skoro wiesz, ze nazwanie misia Mahometem to bluźnierstwo...
|
So gru 01, 2007 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rojza G napisala "Moje uczucia religijne (bo też je mam) były nie raz wyśmiewane i mieszane z błotem. I wiecie, dziwnym trafem zawsze robili to "katolicy".
Myslalam, ze jestes osoba niewierzaca w Boga.
Jezeli jednak jestes wyznawczynia jakiejs religii i Twoje uczucia byly wysmiewany, to nie jest niczym dziwnym, ze robili to,"katolicy". Mieszkasz przeciez w kraju, w ktorym ta religia dominuje.
Jezeli bylas wysmiewana, to robil to grzeszny czlowiek, i ta grzesznosc jest tego przyczyna, a nie religia katolicka, ktora jest religia Milosci i nie uczy niczego, co by bylo przeciwne milosci do drugiego czlowieka.
A to, ze i katolicy grzesza wynika ze slabosci i ulomnosc czlowieka.
Przeciez Jezus, znajac doskonale slabosc natury ludzkiej ustanowil Sakrament pokuty wlasnie po to aby skruszone serca leczyc.
|
So gru 01, 2007 19:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eeh, Lucyno...myslę, że ta skazana w Sudanie kobieta bardziej zasługuje na naszą uwagę niz czyjeś pseudo-męczeństwo...
co prawda skazano ją na 15 dni więzienia, ale dla Europejczyka 15 dni w plugawym, zatłoczonym więzieniu moze byc smiertelne- pełno tam bakterii, które sa nieszkodliwe dla miejscowych...ale dla europejczyka mogą byc zabójcze...a przeciez przez 15 dni bedzie musiała jesc i korzystac z "toalety"...
Warto takze dodac, że szkołę w której uczyła Gibbons zamknięto z obawy przed atakami fanatyków...eeeh....ja nigdy nie popierałam kolonializmu, ale powoli zaczynam zmieniać zdanie...
|
So gru 01, 2007 20:36 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Teresse, Lucyno
uważam że wykpiwanie czyichkolwiek uczuć religijnych jest przejawem mentalnego buractwa. Dlatego też nie kpię z uczuć religijnych katolików, muzułmanów oraz wyznawców jakichkolwiek innych religii- ale oczekuję też szacunku dla moich uczuć religijnych, dla mojej duchowości (mimo że nie jest to duchowość przynależna do żadnego z wielkich nurtów religijnych).
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
So gru 01, 2007 22:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rojza Genendel, przeciez to o czym piszesz jest oczywiste, choc ja bym to inaczej nazwala.
Skazana nauczycielka wcale nie kpila sobie z islamu, celowo te sprawe ktos rozdmuchal aby byl pretekst to zamieszek.
A tak na marginesie.
Przeciez imie Mahomet nosi wielu mezczyzn w Sudanie, dlatego, tez male dzieci nie widzialy nic zlego aby tak nazwac misia.
|
So gru 01, 2007 22:40 |
|
 |
SweetChild
|
Rojza Genendel napisał(a): A może tylko chrześcijanie mają uczucia religijne z którymi należy się liczyć? Moje uczucia religijne (bo też je mam) były nie raz wyśmiewane i mieszane z błotem. I wiecie, dziwnym trafem zawsze robili to "katolicy".
To poproś o azyl religijny w Sudanie 
|
Pn gru 03, 2007 10:02 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|