Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 28, 2025 6:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Mroczne widmo Sądu Najwyższego nad polskimi internautami 
Autor Wiadomość

Post Mroczne widmo Sądu Najwyższego nad polskimi internautami
Cytuj:
Właściciele stron internetowych muszą je zarejestrować, jeśli nie chcą być ścigani przez prokuraturę. To efekt ostatniego postanowienia Sądu Najwyższego
[...]
Co istotniejsze, dotyczy to zarówno profesjonalnych portali informacyjnych, jak i np. amatorskich stron ze zdjęciami rodzinnymi. - Zgodnie z prawem prasowym treść nie ma znaczenia do uznania publikacji za prasę - tłumaczy "Rzeczpospolitej" sędzia SN Jacek Sobczak, który był sprawozdawcą w opisanej sprawie. W praktyce oznacza to, że jeśli strona jest aktualizowana częściej niż raz w tygodniu, powinna zostać zarejestrowana jako dziennik. Jeśli rzadziej, ale przynajmniej raz w roku - jako czasopismo. Autorowi strony za brak rejestracji grozi grzywna, a nawet kara ograniczenia wolności.

Więcej tutaj, tutaj i tutaj.

Różne decyzje i zachowania władz z przeszłości wydały mi się znośne i nie protestowałem, ale jak przeczytałem powyższe to autentycznie, pierwszy raz w życiu pomyślałem "ten kraj jest chory, trzeba stąd spadać".
:?

Śr sie 29, 2007 21:33

To będzie martwy przepis. Przynajmniej mam taką nadzieję, że żadnemu imbecylowi nie przyjdzie do głowy skazywać np. blogerów ani właścicieli internetowych albumów rodzinnych za brak rejestracji
Swoją drogą - internauci się nie dadzą, jestem jakoś o to dziwnie spokojny. To brzmi zbyt absurdalnie, aby było egzekwowane

Śr sie 29, 2007 22:18

Moim zdaniem sąd się totalnie wyglupił.. miejmy nadzieję, że się z tego wycofają. Inaczej ten przepis będzie po prostu kolejnym hakiem na niewygodnych ludzi (bo wiadomo, że WSZYSTKICH nie będą o to ścigać... już widzę te hordy 13-latek pędzących do sądu rejestrować swoje RooŻofE BLoGassKi itd..)

a btw:
art. 7 ust. 2 pkt 1 Prawa prasowego napisał(a):
"2. W rozumieniu ustawy:
1) prasa oznacza publikacje periodyczne, które nie tworzą zamkniętej, jednorodnej całości, ukazujące się nie rzadziej niż raz do roku, opatrzone stałym tytułem albo nazwą, numerem bieżącym i datą, a w szczególności: dzienniki i czasopisma, serwisy agencyjne, stałe przekazy teleksowe, biuletyny, programy radiowe i telewizyjne oraz kroniki filmowe; prasą są także wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazywania, w tym także rozgłośnie oraz tele- i radiowęzły zakładowe, upowszechniające publikacje periodyczne za pomocą druku, wizji, fonii lub innej techniki rozpowszechniania; prasa obejmuje również zespoły ludzi i poszczególne osoby zajmujące się działalnością dziennikarską,
2) dziennikiem jest ogólnoinformacyjny druk periodyczny lub przekaz za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu, ukazujący się częściej niż raz w tygodniu,
3) czasopismem jest druk periodyczny ukazujący się nie częściej niż raz w tygodniu, a nie rzadziej niż raz w roku; przepis ten stosuje się odpowiednio do przekazu za pomocą dźwięku oraz dźwięku i obrazu innego niż określony w pkt 2"

Nie wiem w jaki sposób niby strony miały by spełniać te wytłuszczone punkty (no może poza bardzo nielicznymi wyjątkami)

Cz sie 30, 2007 0:37

Ja się już wielokrotnie przekonałem, że należy z rezerwą podchodzić do wiadomości publikowanych przez różne gazety i czasopisma, nawet tak renomowane jak Rzeczpospolita. Ich model biznesowy polega na podkolorowaniu problemu i przedstawieniu go w możliwie sensacyjny sposób, tak aby artykuł nie pozostał niezauważony. Niestety, coraz częściej przypomina to sposób działania Radia Erewań.

Cz sie 30, 2007 9:23

To wynika bodajże z art. 20 ustawy Prawo prasowe.

Jednak za nic nie rozumiem, skąd pomysł aby każda witryna miała być gazetą, dziennikiem :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz sie 30, 2007 11:55
Zobacz profil WWW
A także nad tymi którzy wysyłają sms-y nawołujace do schowania dowodów osobistych babciom w moherowych beretach :!:

Ale fajnie - komuna wraca pod sztandarami kaczystów :razz: :razz: :razz:

Cz paź 04, 2007 9:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]