|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Odpowiedzialność urzedników
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Odpowiedzialność urzedników
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 47413.html
Kiedy w końcu polskie prawo przestanie chronić ludzi, którzy podejmują takie decyzje... Urzędnic, którzy ewidentnie źle zinterpretowali prawo powinni zostać ukarani - tak jest w większości krajów Europejskich. A tymczasem za ich błędy zapłacimy my wszyscy - podatnicy.
Crosis
|
Wt lis 06, 2007 18:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis
Nie bądź dziecko
Nie wiesz jak się zdobywa pracę w urzędach?
Znam przypadek, gdy UM poszukiwał pracownika do jednego z wydziałów. Znalazły się dwie kandydatki. Pierwsza po wyższych studiach z bardzo dobra znajomością j. angielskiego i praktyka w dużej prywatnej firmie międzynarodowej. Druga po liceum gastronomicznym, bez praktyki i ciocią na stanowisku kierowniczym w wydziale komunikacji UM.
Zgadnij, która dostała tę pracę?
Nie mów więc o kompetencjach urzędników 
|
Wt lis 06, 2007 23:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A pobory tych urzędników i obiciążenia za własne błędy pokrywamy my...
Ja mam nadzieję, że koalicja PO-PSL jak najszybciej zmieni ustawę o służbie cywilnej, której obecny kształt zafundowało nam PiS-LPR...
To będzie pierwszy krok i mam nadzieję, że nie ostatni.
Crosis
|
Śr lis 07, 2007 10:24 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jako przedstawiciel pewnego rodzaju urzędów w tym kraju - powiem tak. Faktycznie, jest niestety dużo ludzi, którzy swoją głupotą, brakiem odpowiedzialności a zarazem olewactwem wobec interesantów zasługują na pomstę...
Jednocześnie, jest wiele sytuacji, w których urzędnicy - działający zgodnie z wyraźnymi dyspozycjami przełożonych - postępują w określony sposób, po czym gdy okazuje się że polecenie służbowe było błędne, ponieważ wydający je, delikatnie mówiąc, nie bardzo miał pojęcie o tym co robi - ów wyższy stanowiskiem oczywiście "umywał rączki", zwalając winę na urzędnika, który polecenie wykonał. I to też nie jest sprawiedliwa - a, uwierzcie, częste.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz lis 08, 2007 17:51 |
|
 |
Arbeint
|
ToMu napisał(a): Jednocześnie, jest wiele sytuacji, w których urzędnicy - działający zgodnie z wyraźnymi dyspozycjami przełożonych - postępują w określony sposób, po czym gdy okazuje się że polecenie służbowe było błędne, ponieważ wydający je, delikatnie mówiąc, nie bardzo miał pojęcie o tym co robi - ów wyższy stanowiskiem oczywiście "umywał rączki", zwalając winę na urzędnika, który polecenie wykonał. I to też nie jest sprawiedliwa - a, uwierzcie, częste.
- Nawet bardzo często sądzę, że w 80 % przypadków ten wyżej 'umyję sobie ręce od odpowiedzialności za swoje decyzje wykonane przez kogoś niżej'.Polska...
|
Pn lis 12, 2007 18:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przestańcie jęczeć.
Co dajemy urzędnikom? Dobre pensje?
Co najwyżej moralistyczne ględzenie i stękanie że to Polska.
Wiedzcie, że gdyby mi się kiedykolwiek zdarzyło pracować dla Was w charakterze urzędnika, całą energię włożyłbym w szukanie lepszej pracy a Was olałbym równo.
|
Pn lis 12, 2007 20:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A złe? Do tego socjal, 13-stki itd...
Wybacz, ale nie mów, że praca w budżetówce jest taka zła.
Crosis
|
Pn lis 12, 2007 20:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pfffff.... gadanie.
Tak samo jak o tym, że nauczyciele mają dobrze, bo przecież mają 2-miesięczny urlop. Bzdura.
13-tki to zwykły ochłap.
Nie warto pracować dla Państwa Polskiego.
|
Pn lis 12, 2007 20:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy ja wiem? Praca w urzędzie morskim - 2500 brutto na start, potem kurs służby cywilnej, podwyżka, możliwości awansu, dodatki...
A jak widać - odpowiedzialność marna.
Akurat nie nauczycielach pisałem.
Crosis
|
Pn lis 12, 2007 20:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis bez jaj....
Urzędy morskie to państwo w państwie. Pisząc u urzędnikach nie mam na myśli egzotycznych urzędów z ludźmi specjalnymi.
|
Pn lis 12, 2007 20:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A urzędy wojewódzkie? Marszałkowskie?
Myślisz, że jest inaczej?
Oczywiście, w prywatnych firmach często na początek zarabiasz więcej niż w budżetówce. Ale jeśli jeszcze masz dobre plecy to rok dwa i w jakimś urzędzie masz bardzo dobre pieniądze. A często nie robisz praktycznie nic, bo często etat tworzy się specjalnie dla takiej osoby z "plecami".
Crosis
|
Pn lis 12, 2007 20:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sorry, miały być miejskie. Do tego dorzuć wszelkiej maści ministerstwa i ich delgatury, oddziały i biura. Żeby powiększyć pulę masz jeszcze kupę urzędów w których pracownikom płaci się z budżetu państwa.
Myślisz, że mają tam tak źle?
Crosis
|
Pn lis 12, 2007 20:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
hmm... zastanawiam się, że może faktycznie masz rację.
Może to jeszcze zależy od wielkości miasta?
|
Pn lis 12, 2007 20:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Być może. Im większe miasto tym więcej urzedów, tym łatwiem wsadzić znajomych...
Budżetówka dzieli się na tych ludzi, którzy pracują i są fachowcami oraz na tych, którzy po prostu biorą pensję. Często niewspółmiernie wysoką jeśli porównać zakres ich obowiązków.
Wg mnie PO powinno zrobić to, co obiecywał PiS - w końcu wprowadzić "tanie państwo" i zredukować rozdmuchaną administrację. Ale na to raczej nie ma co liczyć - każda partia musi mieć gdzie wsadzać popleczników, szwagrów, ciotki, matki, żony i kochanki
Crosis
|
Pn lis 12, 2007 20:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: każda partia musi mieć gdzie wsadzać popleczników, szwagrów, ciotki, matki, żony i kochanki Mruga 2
Ze szczególnym uwzględnieniem tych ostatnich!!
W końcu to one dają niezbędny do ciężkiej pracy relaks, odprężenie, szczęście i brak nieporoduktywnego podniecenia 
|
Pn lis 12, 2007 22:19 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|