Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 wsparcie dla Tybetu 
Autor Wiadomość

Post wsparcie dla Tybetu
http://www.tybet2008.pl/

Na tej stronie znajdziecie list otwarty do Premiera Rzeczypospolitej z prośbą o powołanie "międzynarodowej misji obserwacyjnej w sprawie łamania praw człowieka w Tybecie" i wystąpienie z taką inicjatywą na forum międzynarodowym. Chodzi w tym jedynie o to, aby wpisać swoje imię i nazwisko, zawód i miejsce zamieszkania. Im nas więcej, tym większe prawdopodobieństwo sukcesu. Podpisy są zbierane do końca marca. Nie bądźcie obojętni wobec ludzkiej tragedii!

Oprócz podpisania się pod listem możecie również wspomóc akcję wysyłając swoim znajomym na gadu-gadu łańcuszek. Na przykład taki:

http://www.tybet2008.pl/
będziesz obojętny/a wobec łamania praw człowieka w Tybecie?
wpisz się na listę i podaj dalej

So mar 22, 2008 16:49
ja znalazłam jeszcze stronę http://www.ratujtybet.org tam są pomysły konkretnych działań...

oprócz tego planuję bojkot olimpiady...

moze ktoś ma pomysł cp jeszcze mozna zrobic- bo pisanie do ambasady Chin nie ma sensu- myslę, że nawet tego nie czytają...

Moze jakiś bojkot firm reklamujących się na igrzyskach...

Vaclav Claus zapowiedział, że nie pojedzie na olimpiadę- dobrze by było gdyby cała Unia zaprezentowała taką postawę...

Cz mar 27, 2008 20:48

znaczy w telewizji nie obejrzysz, czy jak?

Cz mar 27, 2008 20:50

wiem, że to raczej nie zaniepokoi Chin...lol

dlatego czekam na inne pomysły wsparcia Tybetu... :)

Cz mar 27, 2008 20:53
Ja z kolei znalazłem to: http://www.freetibet.org/

Chin zaś nic nie zaniepokoi. Mają prężnie rozwijającą się gospodarkę, która zajmie czołowe obok gospodarki USA miejsce na swiecie w ciagu dekady, w analizie kulturowej Huntingtona tworzą odrębną cywilizację i tak jak wszystkie pozostałe postrzegają Zachód jako cywilizację schyłkową.

Tybet nie zdoła wygrać. Równie dobrze mogą sobie odpuścić i po prostu zacząć robić interesy w ramach chińskiego organizmu. Nie zawsze i nie ze wszystkim można zwyciężyć.

Cz mar 27, 2008 21:51
A co może teraz zaniepokoić Chiny? Jedna z największych gospodarek świata, w wielu krajach rezerwy walutowe zmienia się teraz z dolora na euro, a niedługo być może przewalutuje się na walutę Chin... do tego jeden z wielkich odbiorców, większość koncernów światowych ma fabryki w Chinach, często ze względu na koszty produkujące pod lokalną marką. Na dodatek jeden z największych "supplierów" świata. Praktycznie każdy złożony produkt jaki się kupuje ma jakieś komponenty zamawiane z Chin.

Chiny mają w poważaniu reakcję społeczną, bo zawsze górę weźmie zdrowy rozsądek. A więc ludzie niech sobie bojkotują, a rządy i tak zrobią swoje, bo nie mają wyjścia.

Zgodzę się tu z ŚM - pewnych bitew wygrać się nie da.

Crosis

Cz mar 27, 2008 22:54
No oczywiście.W tamtym wątku gdybym ja miał pierwszy głos też byś się zgodził. A tak to Ci nie wypadało.

Co do Tybetu to zastanawiam się czy rzeczywiście nie mogą wygrać. Chińskie koncerny gwarantują swym pracownikom stabilne ścieżki karier, zarządzanie jest tam na bardzo wysokim poziomie (podobno), ale nie wszyscy Chińczycy partycypują w tym naśladownictwie Zachodu (z dumnym twierdzeniem, że to wszystko zasługa starożytnych kultur orientu). Tam są naprawdę biedni ludzie. Może jest tak, że Ci ludzie nie mają świadomości politycznej, nie wierzą w możliwość zmian? Może Tybetańczycy zamiast pieprzyć o planach użycia taktyk terrorystyczych, powinni pracować nad wznieceniem rewolucji wywodzącej się z dolnych grup społecznych Chin? Wówczas Tybetańczycy mogliby mieć sojusznika. Ostatecznie można by użyć religii tych ludzi. Nie wiem w jaki panteon czy idee wierzą ubodzy Chińczycy ale być może sprawę załatwiłby dobrze zaaranżowany prorok czy też jakiś mąż święty.
Poza tym co znaczy wygrać? Jeżeli Tybetańczycy określiliby realnie czego chcą (bo może wystarczy dobrobyt? i nie potrzeba tego całego napierdalania się ku chwale stworzenia kolejnej granicy), to może społeczność międzynarodowa dobiłaby targu z władzami Chin? Ostatecznie jeżeli nawet Tybet stałby się tym czym jest u nas województwo, lecz by wprowadzono tam jakiś rzeczywisty przemysł, a w każdym razie rozruszano by ten region, to może Tybetańczycy uznaliby, że we własnym Państwie chcieliby tego samego? No, ale to kwestia co w ogóle znaczy wygrać. Wbrew pozorom to co innego być bogatym u siebie, a u kogoś.

W każdym razie nie mam wrażenia by Tybetańczycy faktycznie chcieli wygrać. Raczej się nie starają.

Cz mar 27, 2008 23:22

Teresse napisał(a):

Też planuję nie oglądać, przynajmniej uroczystości otwarcia.

Pt mar 28, 2008 15:31

Ninurta napisał(a):
Teresse napisał(a):

Myślę, że to będzie dolegliwa sankcja dla chińskiego reżimu.

Ja już telewizor wyrzuciłem, by mnie nie kusiło abonament płacić, więc muszę pomyśleć nad inną formą protestu. Już wiem, nie założę chińskiego podkoszulka, i to nie tylko na czas otwarcia olimpiady, ale na cały czas jej trwania. A co tam, pójdę na całego! A co mi zrobią, maoistyczne żółtki jedne!

Pt mar 28, 2008 16:35
Zobacz profil WWW

SweetChild napisał(a):
Ninurta napisał(a):
Teresse napisał(a):

Myślę, że to będzie dolegliwa sankcja dla chińskiego reżimu.

To może daj im cynk, jak zejdą z drogi komunizmu i zaprzestaną represji wobec Tybetu, to gotów jestem anulować tę sankcję ;)

Pt mar 28, 2008 19:04
Ja już telewizor wyrzuciłem, by mnie nie kusiło abonament płacić,

Ja tez nie mam telewizora i legalnie nie muszę płacic haraczu na panią Olejnik, Lisa i innych... :)

a teraz cytat, aby mas wszystkich podniecić do boju o wolny Tybet

Cytuj:
Najpierw przyszli po Tybetańczyków,
ale się nie odezwałem,
bo nie byłem z Tybetu.

Potem przyszli po mieszkańców Darfuru
i nie odezwałem się,
bo nie byłem z Darfuru.

Potem przyszli po Koptów,
i znów nie protestowałem,
bo nie byłem z Egiptu.

Potem przyszła kolej na Żydów,
i znowu nie protestowałem,
bo nie byłem Żydem.

Wreszcie przyszli po mnie,
i nie było już nikogo, kto wstawiłby się za mną.

Pt mar 28, 2008 20:23
Wywalcie 60% częsci swoich tanich komputerów. Przestancie kupowac tanie buty. Gdy firma kupi tani gadzety (a chocby tanie ipody) nie przyjmijcie.
Bo wszystko to jest tanie, gdyz wyprodukowane w Chinach, gdzie nie ma czegos takiego jak prawa pracownika. Zrobcie to, a dopiero potem trujcie o moralnosci, bo poki co dzieki chinskim niewolnikom mozecie udawac, ze wcale nie jestescie tak biedni jak jestescie.

So mar 29, 2008 0:13

Nie nad wyrzucaniem czegoś, co już mamy, bo już za to zapłaciłam, ale nad niekupowaniem nowych rzeczy made in china.

So mar 29, 2008 7:14

Poważnie się nad tym zastanawiam.

Nie nad wyrzucaniem czegoś, co już mamy, bo już za to zapłaciłam, ale nad niekupowaniem nowych rzeczy made in china.

Tego praktycznie nie da się wykonać. :?
Wiele znanych firm tam produkuje.
Poza tym z Chin pochodzą również różne podzespoły i części do wielu maszyn.
Chiny przestaly ekspotować jedynie podkoszulki i tenisówki.

So mar 29, 2008 10:41

Wywalcie 60% częsci swoich tanich komputerów. Przestancie kupowac tanie buty. Gdy firma kupi tani gadzety (a chocby tanie ipody) nie przyjmijcie.
Bo wszystko to jest tanie, gdyz wyprodukowane w Chinach, gdzie nie ma czegos takiego jak prawa pracownika. Zrobcie to, a dopiero potem trujcie o moralnosci,

Problem w tym, że jak się nie kupi w Chinach, to się znajdzie inny tani producent. Nie z dnia na dzień, ale znajdzie.
Chińczykom - tym bez praw pracownika - się nie pomoże, nie zaszkodzi się tym bojkotem również władzom chińskim. A już zupełnie bez wpływu będzie to na sytucję Tybetańczyków w Tybecie - dalej będą wynaradawiani, represjonowani za swoje obyczaje i religię, spychani we własnym kraju przez imigrantów na margines.

świerszcząca miksturka napisał(a):
bo poki co dzieki chinskim niewolnikom mozecie udawac, ze wcale nie jestescie tak biedni jak jestescie.

Ciekawa teoria. Z gatunku tych, że jak w Chinach motyl zatrzepocze skrzydełkami, to cyklon szaleje nad Nowym Orleanem.
Generalnie w świecie przyrody nieożywionej wydająca się słuszną (bo niby co to jest przypadek, toż to tylko niezdolność intelektualnego zapanowania nad mnogością zdarzeń), ale tu widzę mamy jej twórcze przeniesienie na stosunki społeczne i gospodarkę w globalnej wiosce.
Nobel masz w kieszeni Miksturko.;)

So mar 29, 2008 11:29
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona