Kwestionowanie wielkości JP II - szok?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Kwestionowanie wielkości JP II - szok?
Cytuj: Czy w świetle faktów, a nie propagandy, Jan Paweł II wielkim Papieżem i Polakiem był? Dawid Yallop w książce "Władza i sława. W mrocznym sercu Watykanu Jana Pawła II", udowadnia, że podtrzymywany przez media mit "Wielkiego Papieża i Polaka", nie znajduje pokrycia w faktach.
Reszta tutaj: www.interia360.pl
I co Wy na to?
|
| Cz lip 17, 2008 19:45 |
|
|
|
 |
|
Mroczny Pasażer
|
Kwestionowanie wielkości Geremka - szok?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
| Pt lip 18, 2008 11:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mroczny Pasażer napisał(a): Kwestionowanie wielkości Geremka - szok?
Nie ja jestem zszokowany, tylko jest to w formie zapytania do wszystkich.
Mnie już nic nie szokuje, bo jak we wcześniejszym (zamkniętym) temacie wielkość każdego człowieka - bez wyjątków - jest dyskusyjna.
Bez wyjątków, bo tylko Bóg jest nieskazitelny - tak przypuszczam - choć nawet co do tego można mieć wątpliwości, bo ten ze Starego Testamentu jest gniewny, zawistny i krwawy.
|
| Pt lip 18, 2008 11:39 |
|
|
|
 |
|
meritus
|
Ten tekst jest obrzydliwy i tyle. Nie mam ochoty nawet go czytać, bo główną tezę od razu widać. Jan Paweł II jako narzędzie przemysłu rozrywkowego. Jest to może jakaś projekcja pragnień autora, ale facet poczucia humoru nie ma za grosz i dlatego jest niezrealizowany.
Co do kwestionowania wielkości Jana Pawła II, to zarzuty są te same od samego początku, od 1978 roku.
|
| Pt lip 18, 2008 12:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Zgadzam się jednak z tym, że polskie media robiły jazgot wokół papieża wykorzystując go do przyciągnięcia widzów i zwiększenia oglądalności.
Ostatnio zaś dla tego samego celu wysyłały nieuprawnione sygnały, że już już i nasz papież zostanie wyniesiony na ołtarze.
I co - pstro, jeszcze długo będziemy czekać.
|
| Pt lip 18, 2008 12:09 |
|
|
|
 |
|
Sareneth
|
A co działo się na pielgrzymkach? Ludzie szli obejrzeć papieża, a nie posłuchać co mówi. A to medialne nazwanie młodieży "pokoleniem JPII"?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
| Pt lip 18, 2008 12:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dla, mimo, że jestem ateistą i nie płakałem po nim, był wielkim człowiekiem.
Mimo to zgadzam się z przedmówcami, że media zrobiły z jego wizerunku element walki o widza.
W pewnym momencie okazywanie żalu po JP II było po prostu "trendy" dla wielu młodych ludzi. A pielgrzymki pielgrzymkami - wiadomo o co chodzi i wiadomo, że nie każdy pielgrzymował w tym szlachetnym celu, a w zgoła innych.
Ostatnia akcja pt "santo subito", która zakończyła się gorzkim rozczarowaniem wielu osób, które w to uwierzyły - też miała swój cel i dla wielu przedsiębiorstw i spółek odbiła się pozytywnym wpływem na konto.
A co do zbulwersowania, to przytoczę takie powiedzenie:
"Im któs był większy, tym więcej się znajdzie ludzi mówiących, że tak nie było".
To, że JP II był papieżem wcale go spod tego nie wyjmuje.
Crosis
|
| Pt lip 18, 2008 14:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Mroczny Pasażer napisał(a): Kwestionowanie wielkości Geremka - szok? Nie ja jestem zszokowany, tylko jest to w formie zapytania do wszystkich. Mnie już nic nie szokuje, bo jak we wcześniejszym (zamkniętym) temacie wielkość każdego człowieka - bez wyjątków - jest dyskusyjna. Bez wyjątków, bo tylko Bóg jest nieskazitelny - tak przypuszczam - choć nawet co do tego można mieć wątpliwości, bo ten ze Starego Testamentu jest gniewny, zawistny i krwawy. Osiris, czy twoim zadaniem zyciowym jest sciaganie wszystkich w dol do szarej rzeczywistosci zeby... no wlasnie zeby co? Zylo nam sie lepiej, zebysmy nabierali ochoty do poprawy tego swiata, czy zeby wszystkich pogrozyc w tej beznadziei w jakiej ty wydajesz sie tkwic? Wielcy ludzie nie sa bezgrzeszni i bez wad, ale nie zajmuja sie tak bardzo soba, jak my nimi, bo nie maja na to czasu. Najczesciej bardziej interesuja ich inni ludzie i nie czekajac na cud, probuja cos w tym swiecie zmienic na lepsze. Gdyby nie oni, wszyscy bysmy siedzieli jeszcze w jaskiniach, bo komus by sie pierwszy dom nie udal, wiec nie warto by nic nowego robic... Twoje subiektywne oceny (z innych watkow): osiris napisał(a): Cytat: To już na szczeście inne czasy - miedzy innymi dzięki takim ludziom jak Wałesa, Mazowiecki, Kuroń, Michnik, Balcerowicz, a także Kwaśniewski, Borowski, Belka...
Ależ sobie wybrał przykłady. Z tego grona tylko Kuroń jest znamienitą postacią a reszta to jedna wielka kontrowersja, a nie autorytety.
Swiadcza nie o tych ludziach, ale o tobie. Nie wiem, czy nasze media tak na ciebie dzialaja, ale moze lepiej wylacz wszystko, a szczegolnie bardzo niechrzescijanskie RM i ND. Sa niechrzescijanskie takze dlatego, ze odbieraja ludziom nadzieje, a chrzescijanstwo jest religia nadziei. Specjalista od beznadziei jest szatan.
I jeszcze kilka cytatow. Moze zgadniesz skad:
Oto mój Sługa; którego wybrałem, Umiłowany mój, w którym moje serce ma upodobanie. Położę ducha mojego na Nim, a On zapowie prawo narodom. Nie będzie się spierał ani krzyczał, i nikt nie usłyszy na ulicach Jego głosu. Trzciny zgniecionej nie złamie ani knota tlejącego nie dogasi, aż zwycięsko sąd przeprowadzi. W Jego imieniu narody nadzieję pokładać będą.
Bo piękno na to jest, by zachwycało do pracy - praca, by się zmartwychwstało
I dla przypomnienia:
Gdy wieje wiatr historii, Ludziom jak pięknym ptakom Rosną skrzydła, natomiast Trzęsą się portki pętakom.
|
| So lip 19, 2008 12:33 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Osiris, czy twoim zadaniem zyciowym jest sciaganie wszystkich w dol do szarej rzeczywistosci zeby... no wlasnie zeby co?
Ja dyskutuję i rozprawiam o otaczającej nas rzeczywistości i nie moim zadaniem jest ściąganie kogoś w dół, lub doprowadzanie do stanów depresyjnych.
Jeśli Ciebie to dołuje, to przpraszam, ale nie było to moją intencją.
Jeżeli jednak uważasz, że osoby opisujące rzeczywistość to pętaki, gratuluję delikatności.
Jak chcesz oglądać świat przez różowe okulary to droga wolna.
Załóż temat pt. "Świat jest piękny" i możecie pisać do woli i uskrzydlać się nawzajem.
|
| So lip 19, 2008 13:10 |
|
 |
|
Sareneth
|
Napisałeś jedną przwdziwą rzecz: twój Bóg napewno nie jest nieskazitelny...
Cytuj: W pewnym momencie okazywanie żalu po JP II było po prostu "trendy" dla wielu młodych ludzi. Zgadzam się całkowicie. Jeżeli wtedy zapytałoby się młodych ludzi, czy kochasz papieża, czy jesteś wierzący 90% odpowiedziałoby tak. Niedawny sondaż zrobiony wśród internautów w wieku 16-19 lat pokazał, że na wcześniejsze pytanie twierdząco odpowiedziałoby tylko 40%...
Nie będę wspominał o matrioszkach z papieżem, kubkach z papieżem, koszulkach, balonikach, obrazkach, flagach itd. Kolejnym hitem reklamowym jest budowanie pomników papieża...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
| So lip 19, 2008 17:31 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: Kolejnym hitem reklamowym jest budowanie pomników papieża...
Każde polskie miasto ma przynajmniej jeden...
|
| So lip 19, 2008 18:09 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Apoteoza doprowadzi w konsekwencji do dewaluacji postaci papieża JP II.
|
| So lip 19, 2008 18:46 |
|
 |
|
Sareneth
|
Nie wspominając o innych rzeźbach z papieżem (np. ta, w której leży przygnieciony meteorytem). Czy po śmierci innego papieża (np. Piusa) w Polsce też pojawiał się na matrioszkach?
|
| So lip 19, 2008 19:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
..."santo subito", która skończyła się gorzkim rozczarowaniem"...crosis - tylko dla soób nie znajacych procedur betyfikacyjnych i kanonizacyjnych
http://serwisy.gazeta.pl/jp2/1,72542,2649959.html
Uzdrowienie musi spełniać kilka warunków, m.in. być "trwałe" - dlatego przyjęto minimalny okres 5 lat (w drodze wyjątku Jan Paweł II skrócił ten okres do 3 lat w procesie św. Matki Teresy z Kalkuty).
Może Benedykt XVI też skócić ten minimalny okres - ale nie musi 
|
| So lip 19, 2008 20:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Może Benedykt XVI też skócić ten minimalny okres - ale nie musi
Ale dlaczego ma zastosować jakieś inne procedury i przyspieszoną ścieżkę.
Po co?
Gdzie nam się spieszy?
Dlaczego - Alus - na to oczekujesz - na Boga?
Czy musi tu przeważyć nasza typowa cecha narodowa, że nasz papież ma być załatwiony po znajomości i w szególny sposób bo nasz a nie inny?
Może jeszcze w łapę damy (sprawdzony u nas sposób) Benedyktowi, żeby przyspieszył?
Momentami to mi ręce opadają i bierze mnie na mdłości.
|
| So lip 19, 2008 21:45 |
|
|
|