Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 31, 2025 3:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Konkurs NASA (GLAST). Zgłosiłem "Donald Duck Mission&qu 
Autor Wiadomość

Post Konkurs NASA (GLAST). Zgłosiłem "Donald Duck Mission&qu
Serwis "News - ASTRONOMIA" zawiadamia że NASA ogłosiła otwarty, światowy, internetowy konkurs na nazwę misji GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope) mającej wynieść w połowie roku na orbitę nowy superteleskop:
Cytuj:
NASA ogłosiła w czwartek konkurs dla społeczeństwa z całego świata na nową nazwę dla kosmicznego teleskopu Gamma-ray Large Area Space Telescope, zwanego jako GLAST.

Przeznaczony jest on do obserwacji w zakresie promieniowania gamma. Umożliwi zbadanie ekstremalnych środowisk w otoczeniu supermasywnych czarnych dziur i gwiazd neutronowych, skąd docierają do nas olbrzymie ilości wysokoenergetycznych fotonów. Obserwacje GLAST będą doskonałym uzupełnieniem eksperymentów w dziedzinie fizyki cząstek. Za kilka miesięcy astronomom ukażą się zupełnie nowe obrazy Wszechświata.
W okresie od 5 do 10 lat, GLAST "przejrzy" Wszechświat, zbierze i przeanalizuje najpotężniejsze fotony pochodzące z obiektów od Słońca do dalekich galaktyk.

"Pomysł nasz ma dać ludziom możliwość wyboru nazwy, która w pełni zainteresuje ludzi misją GLAST," powiedział Steve Ritz, naukowiec z NASA's Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md.
Obrazek
"Szukamy propozycji nazwy, która uchwyci podekscytowanie misją GLAST. Spodziewamy się czegoś pamiętnego by uczcić pamięć tej spektakularnej nowej astronomicznej misji", powiedział Alan Stern, administrator Nauki przy NASA Headquarters w Waszyngtonie. "Mamy nadzieję, że ktoś wymyśli nazwę, która będzie "wpadać" w ucho, będzie łatwa do wypowiedzenia. Chcemy także aby temat satelity był podejmowany zarówno przy stole w jadalni jak i w dyskusji w klasie."

Propozycje dla nowej nazwy misji mogą być akronimem ale to nie jest wymóg. Jakiekolwiek propozycje nazywania teleskopu na cześć naukowca mogą obejmować tylko imiona zmarłych naukowców, z których imion nie korzystają inne misje NASA. Wszystkie propozycje zostaną rozważone. Okres ich przesyłania kończy się z dniem 31 marca 2008. Uczestnicy muszą uzasadnić swój wybór (max. 25 słów) dlaczego ich propozycja byłaby "silną" nazwą dla misji. Można składać dowolną liczbę propozycji.

Swoje propozycje można składać: TUTAJ

Ja zgłosiłem "Donald Duck Mission".

Już uzasadniam dlaczego. NASA jest agencją amerykańską. Donald Duck - amerykańskim bohaterem narodowym (irlandzkiego pochodzenia), bodajże najbardziej znanym po Micky Mause. Bohaterem najbardziej karkołomnych misji, więc w sam raz dla misji o wymiarze kosmicznym.

So mar 01, 2008 23:00
Zobacz profil WWW
To faktycznie będzie można cuda na niebie oglądać przez takiego Donalda. :D
Świetny pomysł Adamie.

Pn lip 14, 2008 22:01

Donald Duck - amerykańskim bohaterem narodowym (irlandzkiego pochodzenia)

Coś ci się pomyliło.

Wt lip 15, 2008 10:12

Projektowi pod tytułem "Kaczki dwa: misja bliźniaków" polacy wystawili bardzo niską notę.
Skoro nawet Polacy wystawili im mierną ocenę, to nie sensu wstawiać ich do NASA.

Crosis

Wt lip 15, 2008 11:16
Swoją droga zgłosiłem nazwę "Ojciec Rydzyk Superstar".

Niech jego blask charyzmy, uczciwości, tolerancji oraz katolickiej miłosci bliźniego przyświeca nam z kosmosu :D

Crosis

Wt lip 15, 2008 11:19

Cytuj:
Donald Duck - amerykańskim bohaterem narodowym (irlandzkiego pochodzenia)

Coś ci się pomyliło.

Mac Donalda zna każde dziecko w Ameryce, z Jeffersonem jest dużo gorzej.

Wt lip 15, 2008 11:43
Zobacz profil WWW
Swoją droga zgłosiłem nazwę "Ojciec Rydzyk Superstar".

Niech jego blask charyzmy, uczciwości, tolerancji oraz katolickiej miłosci bliźniego przyświeca nam z kosmosu :D

Crosis

Jestem za a nawet przeciw. :D

Wt lip 15, 2008 11:49
Przez taki teleskop to zobaczymy więcej, niż w rzeczywistości tam jest.
Taki teleskop kreatywny.

Wt lip 15, 2008 11:54

Cz wrz 04, 2008 23:58

JP II

Oooo i to jest to :D

Pt wrz 05, 2008 5:55
A gdzie można zobaczyć te proponowane nazwy i ich ocenę, bo jakaś ciemna jestem i nie widzę?

Pt wrz 05, 2008 17:23

A gdzie można zobaczyć te proponowane nazwy i ich ocenę, bo jakaś ciemna jestem i nie widzę?

Obecna, od 26 sierpnia, nazwa misji brzmi: Fermi Gamma-ray Space Telescope dla uhonorowania prof. Enrico Fermiego (1901-1954), pioniera fizyki wysokich energii. A to logo misji:
    Obrazek

Akcja zakończona, więc chyba listy proponowanych nazw już się nie znajdzie.
Szkoda, że nasz Donek nie przeszedł. :(

Pt wrz 05, 2008 18:46
Zobacz profil WWW
Ale za to Stasiu, Kaczory jak zawsze mają poglądy i działania wystrzelone w kosmos....

Wt wrz 09, 2008 7:30
Ale za to Stasiu, Kaczory jak zawsze mają poglądy i działania wystrzelone w kosmos....

A Donek ma oczy jak teleskopy.
Świdrujące nie tylko opozycje, ale i cały, przywołany tu kosmos.
Marne więc nadzieje, że jak bliźniaków wystrzelimy w kosmos, to Donek ich nie dojrzy.
Dojrzy, a Pitera pomoże i wytropi, jakby schowali się za Księżyc, który ponoć juz dawno ukradli, a on dalej świeci, czyli znów kłamstwo PO. :D

Pt wrz 12, 2008 14:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]