20 rocznica okraglego stołu
Autor |
Wiadomość |
Awa
|
 20 rocznica okraglego stołu
Kto pamięta?Małe foto dla przypomnienia tamtej atmosfery  [/code]
|
Śr lut 04, 2009 12:15 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
 Re: 20 rocznica okraglego stołu
Awa napisał(a): Kto pamięta?Małe foto dla przypomnienia tamtej atmosfery (...)
O rocznicy, szczerze mówiąc, nie pamiętałem. Dlatego w ramach zadośćuczynienia poprawię wklejone zdjęcie tak, aby było coś widać

|
Śr lut 04, 2009 12:40 |
|
 |
Sandbender
|
No i ?
|
Śr lut 04, 2009 13:20 |
|
|
|
 |
Cyryl
|
Kiedy już wszystko co nadawało się do spieprzenia spieprzyli i system walił się ,towarzysze dogadali się z wybranymi opozycjonistami,żeby zapewnic sobie miekkie lądowanie praz mozliwość zrobienia majątków dla siebie i swoich rodzin.Wtedy odnosiłem się do tego z entuzjazmem ale po latach...........
|
Śr lut 04, 2009 13:40 |
|
 |
Awa
|
Do Sanbendera. Można by tu napisać małą rozprawkę czym był okrągły stół ale po co?To zdjęcie(oraz podobne )jest kwintesencją i nie wymaga komentarza.
Sweet childowi dziękuję z a poprawkę 
|
Śr lut 04, 2009 19:27 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Polacy piją wódkę. So what?
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr lut 04, 2009 20:55 |
|
 |
arcana85
|
Cyryl napisał(a): Kiedy już wszystko co nadawało się do (censored) (censored) i system walił się ,towarzysze dogadali się z wybranymi opozycjonistami,żeby zapewnic sobie miekkie lądowanie praz mozliwość zrobienia majątków dla siebie i swoich rodzin.Wtedy odnosiłem się do tego z entuzjazmem ale po latach...........
Wcale się jeszcze nie walił. Opozycja w Czechach i na Węgrzech była słaba, inne państwa tez się dobrze trzymały a upadek ZSRR był nie do pomyśłenia (nawet w 1991 był zaskoczeniem). PRL mógł jeszcze z powodzeniem funkcjonować kilka lat. Polska szła w awangardzie przemian demokratycznych. To fakt że stare elity chciały sobie zapewnić miękkie lądowanie po zmaine systemowej, ale nie były w 1989 zobligowane do dogadywania się z opozycją ani postawione pod ścianą. Po odcieciu przez demokratyczną Polske i idące w jej ślady Węgry, komuniści w NRD i Czechosłowacji skapitulowali i oddli władzę (bez negocjacji). Tylko w Rumuni wybuchła rewolucja i to nie z powodu zrywu narodu tylko taktycznego błedu władz. W Bługarii opozycja praktycznie nie istaniała, więc pod wpływem reform w ZSRR sami komuniści zaczęli demokratyzacje Bułgarii.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Śr lut 04, 2009 21:53 |
|
 |
Awa
|
Mam zawołać ,,brawo komuniści"-,,dziękuje za oddanie władzy?
|
Śr lut 04, 2009 22:27 |
|
 |
Cyryl
|
Nie ma za co dziękować bo nie oddali,prznajmniej u nas "układ" ma się dobrze.
|
Śr lut 04, 2009 23:03 |
|
 |
SweetChild
|
Awa napisał(a): Mam zawołać ,,brawo komuniści"-,,dziękuje za oddanie władzy?
Nie, wystarczy że zawołasz "lepszy kompromis (nawet jeśli trochę zgniły) niż rewolucja i rozlew krwi". Tym bardzie, że wcale nie jest pewne, że ta rewolucja przyniosłaby lepsze efekty niż mamy obecnie, a koszty byłyby wyższe.
|
Cz lut 05, 2009 10:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): Nie, wystarczy że zawołasz "lepszy kompromis (nawet jeśli trochę zgniły) niż rewolucja i rozlew krwi". Tym bardzie, że wcale nie jest pewne, że ta rewolucja przyniosłaby lepsze efekty niż mamy obecnie, a koszty byłyby wyższe.
Ale ile możnaby nawznosić pomników męczennikom i w kolejnych rocznicach jaka okazja do ukazywania własnego heroizmu....
|
Cz lut 05, 2009 10:41 |
|
 |
Sareneth
|
SweetChild napisał(a): Nie, wystarczy że zawołasz "lepszy kompromis (nawet jeśli trochę zgniły) niż rewolucja i rozlew krwi". Tym bardzie, że wcale nie jest pewne, że ta rewolucja przyniosłaby lepsze efekty niż mamy obecnie, a koszty byłyby wyższe.
A ciekawe co Ty moja droga robiłabyś w czasie tej rewolucji? Siedzaiłabyś w domu chowając się w szafie, czy wypisywałabyś napisy "Precz" na murach w parku, tak aby tego nikt nie zobaczył?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Cz lut 05, 2009 13:18 |
|
 |
SweetChild
|
Sareneth napisał(a): A ciekawe co Ty moja droga robiłabyś w czasie tej rewolucji? Siedzaiłabyś w domu chowając się w szafie, czy wypisywałabyś napisy "Precz" na murach w parku, tak aby tego nikt nie zobaczył?
Ja na tyłach wroga zmieniał (a)bym losy tej rewolucji 
|
Cz lut 05, 2009 14:25 |
|
 |
Sareneth
|
Tak... To wiele tłumaczy...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Cz lut 05, 2009 15:15 |
|
 |
arcana85
|
Awa napisał(a): Mam zawołać ,,brawo komuniści"-,,dziękuje za oddanie władzy?
No coś w tym stylu
Akurat w tamtym momencie generał Jaruzelski wykazał swoja polityczną wielkość, choć mógł twardo rządzić jak Causescu. Jeśli nie jest się zaślepionym propagandą to można oddać sprawiedliwośc nawet swoim wrogom.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Cz lut 05, 2009 15:24 |
|
|
|