|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Mao
|
 Upada Trybuna
Trybuna gazeta codzienna zawiesiła publikowanie http://www.tvn24.pl/12692,1632422,0,1,t ... omosc.htmlCzy nie uważacie że powinniśmy zebrać pieniądze dla ratowania prasy  Gazeta niejednokrotnie wykazała się metrycznością i neutralnością .
|
Wt gru 08, 2009 17:23 |
|
|
|
 |
Żžz
|
 Re: Upada Trybuna
Mao napisał(a): [Trybuna] niejednokrotnie wykazała się metrycznością i neutralnością. „Gazeta Wyborcza”, „Nasz Dziennik” i „Nie” tak samo — kwestia statystyki. Nie da się zapełnić szpalt samymi dywagacjami odciętymi od faktów, ani wtłaczać ideologii w każdą informację. 
_________________ Homo iudicio certo conscientiae suae semper debet oboedire. Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swego sumienia. — Katechizm Kościoła Katolickiego, n. 1800
|
Wt gru 08, 2009 18:00 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Upadła? To przydusić butem by się już nie podniosła.
Wt gru 08, 2009 18:22 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Mao napisał(a): Czy nie uważacie że powinniśmy zebrać pieniądze dla ratowania prasy Nie. Pomijając moją antypatię do tego wydawnictwa, w którym (wydania internetowe) ani razu nie widziałem merytorycznego artykułu, za to mnóstwo stronniczości i ideologii. Jeśli upadła, to widocznie nie było zapotrzebowania na taki tytuł. Nie ma sensu sztucznie utrzymywać przy życiu trupa. Swego czasu istniało czasopismo katolickie "Ozon". Bardzo lubiłem czytać zamieszczone tam artykuły, były na wysokim poziomie i bardzo ciekawe. Niestety, pismo upadło. Jakkolwiek żałowałem, bo było jednym z niewielu wartościowych pism, to trudno oczekiwać, że jakiś tytuł będzie utrzymywany, skoro się nie sprzedaje
|
Wt gru 08, 2009 19:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał(a): Upadła? To przydusić butem by się już nie podniosła. I tak i nie. Różnorodność poglądów nigdy nie zaszkodzi chociażby były kontrowersyjne. Mnie bardziej denerwuje retoryka PO niż owej gazety, ale jakoś oni upaść nie mogą. Ba, jeszcze sami ich żywimy przez diety za nasze pieniądze i to jest bardziej wkurzające.
|
Wt gru 08, 2009 21:19 |
|
|
|
 |
Żžz
|
Kamyk napisał(a): trudno oczekiwać, że jakiś tytuł będzie utrzymywany, skoro się nie sprzedaje Jeśli nie jest w stanie osiągnąć rentownego nakładu ze względu na swoją specyfikę, a porusza tematykę istotną dla debaty publicznej bądź kultury, można tego jak najbardziej oczekiwać: Minister właściwy do spraw kultury w decyzji, które tytuły w roku 2008 otrzymają dofinansowanie w ramach programu „Promocja czytelnictwa”, napisał(a): „Kozirynek”, „Radzyński Rocznik Humanistyczny”, „Kino”, „Teksty Drugie”, „Pamiętnik Literacki”, „Poezja dzisiaj”, „Teatr Lalek”, „Thinking in Values. Tischner Institute Journal of Philosophy”, „Pomerania”, „Konteksty"”, „Przemyski Przegląd Kulturalny”, „Zamojski Kwartalnik Kulturalny”, „Więź”, „Artluk”, „Życie Muzyczne”, „‑grafia”, „Fronda”, „Tekstualia”, „Własnym głosem”, „Kultura i biznes”, „Spotkania z Zabytkami”, „Czarodziejska Kura”, „Karta”, „Kwartalnik Historii Żydów”, „Twoja Muza”, „Nowa Polszczyzna”, „Wyspa — Kwartalnik Literacki”, „Wiadomości Księgarskie”, „Magazynu Literackiego Książki”, „Gadki z Chatki”, „Topos”, „Lodołamacz. Pismo ludzi walczących”, „Kujawy i Pomorze”, „Pegaz Lubuski”, „Pro Libris”, „Lamus”, „Siódma Prowincja”, „Podkowiański Magazyn Kulturalny”, „Świat książki dziecięcej”, „Przegląd Biblioteczny”, „Twój Blues”, „Zeszyty Literackie”, „Pamiętnik Teatralny”, „W drodze”, „Jazz Forum”, „Miś — przyjaciel najmłodszych”, „Scriptores”, Lublin. Kultura i społeczeństwo”, „Dworzanin”, „Kronika Wielkopolski”, „Ciechanowiecki Rocznik Muzealny”, „Relacje‑Interpretacje”, „Przegląd Powszechny”, „Wschodni Rocznik Humanistyczny”, „Portret”, „Książki w Tygodniku” (dodatek do „Tygodnika Powszechnego”), ”, „Biuletyn Oddziału Warmińsko‑Mazurskiego Stowarzyszenia Konserwatorów Zabytków”, „Wiadomości Konserwatorskie”, „Miasteczko Poznań”, „Pociąg 76”, „Biuletyn Informacyjny Konserwatorów Dzieł Sztuki — Journal of Conservation‑Restoration”, „Radostowa”, „Kultura miasta. Miasto w kulturze”, „Notes. na .6. Tygodni. Magazyn o polskiej kulturze najnowszej”, „Recykling Idei”, „Klematis”, „Mrówkojad”, „Didaskalia”, „Magazyny Materiałów Literackich Cegła” (online), „(op.cit.,)”, „Teki Klubu Jagiellońskiego. Pressje”, „Dekada Literacka”, „Dedal”, „Dolny Śląsk”, „Przegląd Polityczny”, „Scena”, „Sieradzki Rocznik Muzealny”, „Śpiewaka Śląskiego”, „Opcje”, „Piktogram”, „Po wachcie”, „Otwarty Magazyn Sztuki”, „Teologia Polityczna”, „Kraków”, „Bibliotekarz Lubelski”, „Twórczość Ludowa”, „Le Theatre en Pologne/The Theatre in Poland”, „artPAPIER”, RUaH.PL, „Naji Goche”, „Rocznik Lwowski”, „Kamerton”, „Magazyn Obywatel”, „Lampa”, „Purpose — przedsiębiorczość w kulturze”, „Christianitas”, „Witryna”, „FA‑art”, „Pobocza”, „Akant”, „Rocznik Towarzystwa Literackiego im. Adama Mickiewicza”, „Tygiel Kultury"”, „Zagłada Żydów. Studia i Materiały”, „Holocaust Studies and Materials”, „Krytyka Polityczna”, „Arcana”, „[fo:pa]”, „Res Publica Nowa”, „Miesięcznik Prowincjonalny”, „Quarterly Polish Culture”, „Aspiracje. Kwartalnik warszawskich uczelni artystycznych”, „Kresy”, „Kronos”, „Migotania Przejaśnienia”, „Śląsk”, „Melee”, „Nowa Okolica Poetów”, „Kresy Południowo-Wschodnie. Historia i Tradycja”, „Biuletyn Historii Sztuki”, „Red.”, „Czas Fantastyki”, „Obieg”, „Polish Journal of Philosophy”, „Fraza”, „Ryms”, „Georg Steiner” (wkładka do "Przeglądu Politycznego"), „Notatnik Teatralny”, „Arterie”, „Notatnik Teatralny”, „Guliwer”, „Gilbert K. Chesterton: Obrona rzeczy wzgardzonych” oraz „Przewodnik ukraiński” (numery specjalne „Pociągu 76. Czasopisma literackiego”), „Kwartalnik Filmowy”. Wytłuściłem te tytuły, które korespondują z tematyką tego forum. Oprócz tego są jeszcze tytuły dofinansowywane z budżetu Biblioteki Narodowej (np. „Literatura na świecie”)
_________________ Homo iudicio certo conscientiae suae semper debet oboedire. Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swego sumienia. — Katechizm Kościoła Katolickiego, n. 1800
|
Wt gru 08, 2009 23:09 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Gazeta niejednokrotnie wykazała się (...) neutralnością . Ktoś tu ma spore poczucie humoru. Może słabo znam rynek prasowy, ale nie widzę na tej liście żadnego dziennika. Dzienników upadło już sporo za moich czasów ( w tym lubiane przeze mnie np. "Życie" ) i nie słyszałem, by ktoś je ratował. I sam byłbym wtedy przeciwko. Ludzie nie chcą czytać dobrych gazet, trudno.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr gru 09, 2009 16:14 |
|
 |
Żžz
|
Johnny99 napisał(a): Może słabo znam rynek prasowy, ale nie widzę na tej liście żadnego dziennika. Jeśli dobrze poszukać, to za niektórymi tytułami kryją się również witryny internetowe aktualizowane na bieżąco (np. „Fronda”, „Magazyn Obywatel”, „Krytyka Polityczna” — o ile pamiętam, dotacja była przeznaczona również na utrzymanie stron www). 
|
Śr gru 09, 2009 16:33 |
|
 |
jensen
|
Podobno to chwilowe problemy z finansowaniem i od lutego 2010 Trybuna wróci, tak piszą w internecie, a jak bedzie to sie okaze.
|
So gru 12, 2009 13:03 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|