Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Wierz i daj się oskubać! ;) 
Autor Wiadomość
Post Wierz i daj się oskubać! ;)
http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,7 ... 00_zl.html

Dla mnie coś takiego nie jest już nawet powodem do zdziwienia, ale do...
śmiechu.

Gdyby nie akurat ta młoda para, sprawa nie wyszła by nigdy na jaw.

I żeby nie było, nie czepiam się, że księża biorą pieniądze. To Wasza wspólnota i Wasza sprawa - chcecie płacić swoim kapłanom - płaćcie. To też Wasze pieniądze.

Moją uwagę przykuwa tylko to, że owi przedsiębiorczy kapłani kłamali swoim wiernym w żywe oczy, mówiąc coś, co potem zanegował rzecznik kurii.

Na dobrą sprawę coś takiego jest oszustem albo wyłudzeniem. I ciekawi mnie, czy kuria wyciągnie od owych "pasterzy" konsekwencje.

Z drugiej strony nasuwa się pytanie: czy coś takiego powinno podlegać na przykład opodatkowaniu? Wszak to darowizna.

Crosis

Wt lis 10, 2009 9:06
Post Re: Wierz i daj się oskubać! ;)
Crosis napisał(a):
http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,7237803,Ksieza_daja_piatkowa_dyspense_za_300_zl.html

Dla mnie coś takiego nie jest już nawet powodem do zdziwienia, ale do...
śmiechu.

Gdyby nie akurat ta młoda para, sprawa nie wyszła by nigdy na jaw.

I żeby nie było, nie czepiam się, że księża biorą pieniądze. To Wasza wspólnota i Wasza sprawa - chcecie płacić swoim kapłanom - płaćcie. To też Wasze pieniądze.

Moją uwagę przykuwa tylko to, że owi przedsiębiorczy kapłani kłamali swoim wiernym w żywe oczy, mówiąc coś, co potem zanegował rzecznik kurii.

Na dobrą sprawę coś takiego jest oszustem albo wyłudzeniem. I ciekawi mnie, czy kuria wyciągnie od owych "pasterzy" konsekwencje.

Z drugiej strony nasuwa się pytanie: czy coś takiego powinno podlegać na przykład opodatkowaniu? Wszak to darowizna.

Crosis

Może nie kłamali, tylko sa niedouczeni.
Ja o duspensach na sluby w piatki dowiedziałam się 3 lata temu.
Nie powiem, że mnie to trochę zszokowało - w mojej diecezji jak dotychczas nie spotkałam się z takimi przypadkami.
I dlatego szukałam, czytałam na ten temat.
Na podstawie Prawa Kanonicznego zarządzenie w sprawie dyspensy w danej diecezji wydaje biskup miejsca.
W jednych diecezjach nie ma żadnych informacji o opłatach "za dyspese", w innych wymienione jest o potrzenie pobierania opłat.
Osobiście nadał mam mieszane uczucia w tej kwestii......

Wt lis 10, 2009 9:40
Może nie kłamali, tylko sa niedouczeni.

Jeśli oni nie kłamali, ale są niedouczeni - to od kogo do cholery oczekiwać "bycia douczonym" w tym temacie?

Jak lekarz zapisze zły lek, bo "będzie niedoouczony" to też tak lekko do tego podejdziesz?

W końcu Ci ludzie jakoś się kształcą w kwestii fukncji, jaką sprawują. Tłumaczenie takiego zachowania ich "niedouczeniem" jakoś do mnie absolutnie nie przemawia.

Crosis

Wt lis 10, 2009 10:03
Jeśli oni nie kłamali, ale są niedouczeni - to od kogo do cholery oczekiwać "bycia douczonym" w tym temacie?

Jak lekarz zapisze zły lek, bo "będzie niedoouczony" to też tak lekko do tego podejdziesz?

W końcu Ci ludzie jakoś się kształcą w kwestii fukncji, jaką sprawują. Tłumaczenie takiego zachowania ich "niedouczeniem" jakoś do mnie absolutnie nie przemawia.

Crosis

Żle zrozumiałeś - ja nie usiłuję tłumaczyć zachowań owych kapłanów.
Znam kilku duchownych osobiscie i wiem, że trafiają się niedouczeni - nie wszyscy koniecznie muszą być specami od prawa kanonicznego.
Dwukrotnie w moim życiu lekarze "leczyli" mnie niewłasciwymi lekami, co nie było obojetne dla mojego zdrowia ( w jednym przypadku byłam o krok od uśmiercenia).
Nie traktowałam tego lekko, ale wiem z autopsji, że bywają ludzie niedouczeni :(

Wt lis 10, 2009 10:26
Znam kilku duchownych osobiscie i wiem, że trafiają się niedouczeni - nie wszyscy koniecznie muszą być specami od prawa kanonicznego.

W takim razie powstaje kwestia tego, jak się ich kształci. Ale to inna bajka - dobry duszpasterz nie musi byc dobrym księgowym, i odwrotnie. Ale pewną bazową wiedzę musi mieć.

Tymniemniej uważam, że ludzie, którzy odpowiadają za udzielanie takich informacji powinni być w takim razie szkoleni.

Ale w sumie to Wasza sprawa ;) Ja tam do nich po nic nie chodzę :)

Crosis

Wt lis 10, 2009 11:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]