Wikariusz przeciw wampirom...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Wikariusz przeciw wampirom...
czyli "oto Polska właśnie". http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... ekty_.htmlZwróciłbym uwagę na wypowiedź siostry Iwony Filipczak, dyrektorki Zespołu Szkół Urszulańskich w Rybniku: "Dotarło do nas zaproszenie na spotkanie z panią Nawrocką, ale nie wysyłałam tam żadnego nauczyciela. Jeśli polonistka czy bibliotekarka uznają, że "Zmierzch" zawiera kontrowersyjne treści, mogą oczywiście podzielić się tymi obawami z młodzieżą". Cóż. Tonący brzytwy się chwyta. Crosis
|
Cz lut 11, 2010 13:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wikariusz przeciw wampirom...
Crosis napisał(a): czyli "oto Polska właśnie". http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... ekty_.htmlZwróciłbym uwagę na wypowiedź siostry Iwony Filipczak, dyrektorki Zespołu Szkół Urszulańskich w Rybniku: "Dotarło do nas zaproszenie na spotkanie z panią Nawrocką, ale nie wysyłałam tam żadnego nauczyciela. Jeśli polonistka czy bibliotekarka uznają, że "Zmierzch" zawiera kontrowersyjne treści, mogą oczywiście podzielić się tymi obawami z młodzieżą". Cóż. Tonący brzytwy się chwyta. Crosis Nie o tonącego chodzi Św. Teresa pisała, że diabłu można służyć na 2 sposoby: - negować jego istnienie, - dostrzegać go we wszystkim wokół.
|
Cz lut 11, 2010 13:49 |
|
 |
Witold
|
Alus napisał(a): Nie o tonącego chodzi Św. Teresa pisała, że diabłu można służyć na 2 sposoby: - negować jego istnienie, Czy to aby nie nosi znamion skrajnej manipulacji? Nie, nie nosi... to po prostu do bólu manipulacyjne. Cytuj: - dostrzegać go we wszystkim wokół. Z tego wniosek, że chrześcijańscy fanatycy to najwierniejsi słudzy Szatana. A co do tej książki i "ochrony młodzieży" przed nią... kolejny przykład żałosnego ośmieszania się ciemnotą niektórych chrześcijan. Najgorsze jest to że Kościół się pod tym podpisuje - jedna z tego typu książek o "złym wpływie i okultyzmie w Harrym Potterze" chwaliła się rekomendacją... Josepha Ratzingera.
|
Cz lut 11, 2010 14:18 |
|
|
|
 |
nurhia
|
jezeli pojawia sie szum dookola ksiazki to jest to swietna reklama do jej przeczytania. i nie wiem czemu robi sie zaraz afere z fikcji literackiej, zaczelabym bac sie nie o molodziez, ale o doroslych, ktorzy nie rozgraniczaja fikcji od prawdy.fikcji nigdy nei bierze sie przeciez na powaznie. takie dzialania bardzo osmieszaja Koścół, bo wychodzi na to, że nie idzie za czasem, a tkwi w mrokach sredniowiecza.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Cz lut 11, 2010 15:08 |
|
 |
Lot Orła
|
Widzę że te osoby uważają że ich podopieczne są wyprane z inteligencji, że można nimi manipulować jak marionetkami. Ci księża i świeccy "ludzie kościoła" szukają zła nie tam gdzie trzeba.
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
Cz lut 11, 2010 16:24 |
|
|
|
 |
djdomin
|
Witold napisał(a): Najgorsze jest to że Kościół się pod tym podpisuje - jedna z tego typu książek o "złym wpływie i okultyzmie w Harrym Potterze" chwaliła się rekomendacją... Josepha Ratzingera. Tu akurat było to kłamstwo autorki, a nie faktyczna rekomendacja Kościoła czy choćby prywatna kardynała. Wiadomo tylko, że kardynał dostał informację o książce i jej streszczenie, na co kulturalnie, jak to kardynał, wysłał podziękowanie. Nie czytał on ani HP, ani tejże książki - przynajmniej nic o tym nie wiadomo publicznie, owa autorka w wywiadzie sama to przyznała.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Cz lut 11, 2010 22:26 |
|
 |
Cyryl
|
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Śr lut 17, 2010 14:20 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Robiąc z tego szum - także tu, na forum - robicie reklamę samej sadze książkowej i filmowi. Po co  Chyba nie o to Wam chodzi. Jak sobie ludzie czytają - swój rozum mają - to niech czytają. Fikcja, nic więcej. A jak ktoś nie ma dość oleju w głowie, żeby wiedzieć, że to fikcja - to mu nic nie pomoże i w każdy debilizm uwierzy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn mar 01, 2010 14:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu - głupotę, podobnie jak "zło", należy przecież piętnować, prawda?  Crosis
|
Śr mar 10, 2010 9:37 |
|
 |
Johnny99
|
Z artykułu wynika, że inicjatywa jest zupełnie sensowna i wcale nie dotyczy kwestii religijnych. Czy dla ateistów każda sugestia, że coś może być niebezpieczne dla nieukształtowanych umysłów młodzieży jest głupia ? Czy dla ateistów w ogóle istnieją jakieś treści, które można uznać za niebezpieczne ( poza religijnymi, rzecz jasna  ) dla młodzieży ? A może głupia jest z definicji każda inicjatywa księdza ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr mar 10, 2010 10:01 |
|
 |
ToMu
|
Crosis napisał(a): ToMu - głupotę, podobnie jak "zło", należy przecież piętnować, prawda?  Crosis Piętnować - nie wiem. Ale uświadamiać ją zainteresowanemu (popełniającemu ją) na pewno. Dla jego własnego dobra Johny99 napisał(a): Czy dla ateistów każda sugestia, że coś może być niebezpieczne dla nieukształtowanych umysłów młodzieży jest głupia ? Osoby w pewnym wieku powinny mieć już pewne rzeczy poukładane, mieć tzw. swój rozum - pewną wiedzę, pozwalającą na ocenienie tego, czym jest to, co czytają - bajką czy nie. Inna rzecz - małym dzieciom bym tego ani nie czytał, ani nie dawał do czytania, bo takowe nie zawsze potrafią już zauważyć tę granicę. A zbyt zakorzenione np. upodobanie do czarowania w dzieciństwie może (podkreślam - nie musi) przerodzić się w na pewno złe i niewłaściwe zainteresowanie magią i okultyzmem w późniejszym życiu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Śr mar 10, 2010 11:59 |
|
 |
nurhia
|
wydaje mi sie ze zmierzchem zachwycaja sie jedynie dziewczyny w przedziale wiekowym 13-17, bo jest tam niby romantyczna historia milosci wampira i cieplokrwistej dziewczyny.ukazanie niemozliwego w mozliwy sposob. obejrzalam 2 czesci filmu i jak jeszcze mialam jakas chec zeby, siegnac po ksiazke, to jednak filmy mnie calkowicie ku temu zniechecily, bo jezeli film jest zupelnie o niczym...to podejrzewam, ze ksiazka rowniez jest o niczym, tylko ze trzeba nad nia posiedziec dluzej niz nad filmem.szkoda tylko 2 godzin, lepiej na spacer isc. jestem tylko ciekawa czy kiedys tez robiono taki szum, kiedy publikowano "Mistrza i Małgorzatę"  i czy tez ktos krzyczal "okultyzm" itp.co na to poradzimy ze jedni bylejakie ksiazki uwazaja za dobre, nic.
|
Śr mar 10, 2010 12:14 |
|
 |
ToMu
|
Cytuj: wydaje mi sie ze zmierzchem zachwycaja sie jedynie dziewczyny w przedziale wiekowym 13-17, bo jest tam niby romantyczna historia milosci wampira i cieplokrwistej dziewczyny.ukazanie niemozliwego w mozliwy sposob. A mi się wydaje, że jesteś w błędzie. Nie pracowałem bynajmniej z dziewczętami po 12-17 lat, a niekiedy z 2x starszymi - i im też podobała się seria Zmierzch, pożyczały sobie ją nawzajem (filmy, książki).
|
Śr mar 10, 2010 12:20 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Osoby w pewnym wieku powinny mieć już pewne rzeczy poukładane, mieć tzw. swój rozum - pewną wiedzę, pozwalającą na ocenienie tego, czym jest to, co czytają - bajką czy nie. Niestety, to obraz idealny. W rzeczywistości nawet dorośli mają z tym problem.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr mar 10, 2010 13:38 |
|
 |
nurhia
|
ToMu zdziwiona jestem tym, co mowisz;)dziwi mnie ze takie bzdury moga podobac sie starszym osobom, ale coz ja widocznie mam inny gust, i takie romansidla mi sie nie podobaja;) nadal tylko uwazam ze ani nie warto robic z tej ksiazki jakiejs afery itp.jak ktos takie rzeczy lubi, niech czyta 
|
Śr mar 10, 2010 19:33 |
|
|
|