Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja
Za TVN24: Cytuj: Mieszkanka Lublina - chcąc pomóc żebrzącej Romce - rzuciła jej 2 złote. Obserwujący zdarzenie policjanci natychmiast podeszli do kobiet. Romkę zatrzymano za "żebractwo", starszą kobietę spisano - informuje "Gazeta Wyborcza". Do zdarzenia doszło w ostatnią środę. - Dużo czytam o losie Cyganów. Czasem ojciec potrafi zbić dziecko albo żonę, bo nie przynieśli pieniędzy - mówi gazecie starsza kobieta. Dodaje, że zrobiło jej się żal 30-latki w zniszczonym ubraniu, więc rzuciła jej dwa złote.
Wówczas do kobiet podeszli funkcjonariusze. Romkę wzięli pod rękę. - Zapytałam: jak to, po co? Oni na to, że za żebractwo i że to ona dostanie grzywnę - relacjonuje 70-latka. Zastanawia mnie czy policja nie posuwa się do poczynań absurdalnych w imię przypodobania się nie wiedzieć komu? Dla mnie osobiście to debilizm. Ja sam często oddaje wózek (bezdomnym, pijaczkom, menelom, dzieciom) przy hipermarkecie aby oddać złotówkę, która jest tam umiejscowiona. Czy przez to narażam się na szykany ze strony policji, bo jest to tożsama sytuacja z tą opisaną?
|
| Wt gru 08, 2009 18:03 |
|
|
|
 |
|
Stanisław Adam
|
 Re: Rzuciła żebrzącej 2 zł. Spisała ją policja
Z więzienia też będziesz mógł pisywać na forum. Jeśli będziesz miał dobre układy z klawiszami.
| Wt gru 08, 2009 18:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ja osobiście uważam, iż to moja sprawa komu i jak chcę pomóc. Państwo chce jednak nas kontrolować na każdym kroku i mieć monopol na wszystko. Nie wiem tylko dlaczego mam dawać jałmużnę przez panie chodzące w norkach z pazurami do ziemi, bo tak postrzegam różnego rodzaju fundacje gdzie 10-20% trafia do potrzebujących a resztę przechwytują owe panie wraz z całą armią biurokratów pasożytujących na nieszczęściu ludzkim.
|
| Wt gru 08, 2009 19:41 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I bardzo dobrze, że Romkę zabrali, a naiwną spisali. Żebractwo jest szkodliwe, a dofinansowywanie żebraków naiwne i nieodpowiedzialne.
|
| Wt gru 08, 2009 19:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
grzmot napisał(a): I bardzo dobrze, że Romkę zabrali, a naiwną spisali. Żebractwo jest szkodliwe, a dofinansowywanie żebraków naiwne i nieodpowiedzialne. To uważasz, iż lepszym sposobem jest co? Krytykujesz ten sposób pomocy nie dając nic w zamian.
|
| Wt gru 08, 2009 20:14 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bo właśnie dawanie podtrzymuje tą patologię. Dopóki żebrak dostaje - żebra. W miastach zarabia całkiem nieźle na naiwności przechodniów, a potem chleje albo ćpa. Dodatkowo często męczy jakieś zwierze na uwięzi albo niemowlę sąsiadki. A w tym przypadku dodatkowo podaż rodzi popyt.
Lepiej już zapłacić grajkom, oni przynajmniej udają, że coś robią.
I tak samo, jak dawanie indywidualne, szkodliwe jest dawanie zinstytucjonalizowane (zwłaszcza biorąc pod uwagę, że wtedy marnowane są też moje pieniądze). Zamiast dawać, lepiej aktywizować, znaleźć zajęcie (bo wbrew pozorom jest co robić prawie wszędzie). Ale wtedy zwykle się okazuje, że niektórzy po prostu nie chcą nic robić.
|
| Wt gru 08, 2009 20:43 |
|
 |
|
monika001
|
grzmot napisał(a): Dopóki żebrak dostaje - żebra. Kontynuując wątek ortograficzny żebrak żebrze - nie żebra ( źródło Słownik poprawnej polszczyzny PWN) grzmot napisał(a): Czy z racji pisania na forum publicznym mam ignorować zasady pisowni? Oczywiście grzmocie, że nie!!!
|
| Wt gru 08, 2009 20:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dziękuję bardzo, Moniko. Od tej chwili będę wiedział, że zawsze mogę na Ciebie liczyć w tej sprawie  . Postaram się zapamiętać ten błąd. Poprawiłbym, ale z jakiegoś powodu opcja jest zablokowana.
Ostatnio edytowano Wt gru 08, 2009 21:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
| Wt gru 08, 2009 21:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: a potem chleje albo ćpa. Dodatkowo często męczy jakieś zwierze na uwięzi albo niemowlę sąsiadki. A w tym przypadku dodatkowo podaż rodzi popyt. Żebrzący to nie tylko tacy jak piszesz. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Mam pełna świadomość komu daję. Nie jestem naiwnym, który sądzi, że dana złotówka zostanie godziwe wykorzystana. Ludzie są różni. Bardziej operatywni i mniej zapobiegliwi a wręcz kalecy psychicznie z powodu swojej niezdolności do celowego działania i wykrzesania jakiejkolwiek inicjatywy. Dla mnie jest bardziej wartościowym człowiekiem menel ze swoimi małymi problemami niż fałszywy polityk operatywny inaczej.
|
| Wt gru 08, 2009 21:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście, Osiris, masz rację. Ludzie są różni, i nie można ich potępiać ani osądzać, nie znając ich. Ale, można osądzać działania. A żebractwo oraz jego wspieranie nie prowadzą do niczego dobrego.
Przy okazji, czy regulamin forum nie zabrania używania imion bogów jako nazw użytkownika?
Ostatnio edytowano Wt gru 08, 2009 21:15 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Wt gru 08, 2009 21:10 |
|
 |
|
Żžz
|
grzmot napisał(a): Zamiast dawać, lepiej aktywizować, znaleźć zajęcie (bo wbrew pozorom jest co robić prawie wszędzie). Racja. Wszędzie jest co robić. Niestety, nie wszędzie da się tę robotę sfinansować. Cytuj: A żebractwo jest złym działaniem - nie prowadzi do niczego dobrego. Oczywiście, uniknięcie śmierci głodowej jest złe.
_________________ Homo iudicio certo conscientiae suae semper debet oboedire. Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swego sumienia. — Katechizm Kościoła Katolickiego, n. 1800
|
| Wt gru 08, 2009 21:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To sprawdź, ilu spotkanych żebraków przyjmie jedzenie zamiast pieniędzy.
|
| Wt gru 08, 2009 21:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
grzmot napisał(a): To sprawdź, ilu spotkanych żebraków przyjmie jedzenie zamiast pieniędzy. No jeśli otrzymane środki przeznaczy na szczytny cel (AQUA VITA) to mamy wsparcie budżetu w postaci VAT i akcyzy. Owi policjanci uszczuplili wpływy do budżetu a staruszka będzie teraz dalej ciułać grosz w skarpecie bez korzyści dla nikogo.
|
| Wt gru 08, 2009 21:31 |
|
 |
|
Żžz
|
grzmot napisał(a): To sprawdź, ilu spotkanych żebraków przyjmie jedzenie zamiast pieniędzy. Sporo, chociaż to pewnie zależy od miasta. Poza tym często słyszę prośby o coś do picia (czasem proszą, żeby nie mleko), coś do zjedzenia, ale też np. jakiś lek z apteki, albo proszek do prania)… O ile się orientuję, to o pieniądze proszą zwykle bezdomni (jak mówią: bo muszą mieć coś na rozgrzanie). 
_________________ Homo iudicio certo conscientiae suae semper debet oboedire. Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swego sumienia. — Katechizm Kościoła Katolickiego, n. 1800
|
| Wt gru 08, 2009 21:50 |
|
 |
|
Lot Orła
|
Ciekawi mnie sprawa czy za wręczenie żebrakowi czegoś do jedzenia lub picia, też można zostać spisanym. Sam nigdy nie daję pieniędzy, bo nie mam pewności czy nie zostaną przechlane, ale jeśli ktoś prosi o jedzenie, to jak mam to kupuję i nie widzę w tym nic na czym mogłoby tracić państwo czy społeczeństwo.
A tak w ogóle, to policja zamiast przez żebraków - pionki, dotrzeć do tego kto pociąga za sznurki, woli oczywiście nękanie ludzi o dobrej woli... :/
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
| Śr gru 09, 2009 11:05 |
|
|
|