Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 3:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 "Dziennik" Gazeta codzienna kłamie i manipuluje 
Autor Wiadomość

Post "Dziennik" Gazeta codzienna kłamie i manipuluje
Postanowiłem zestawić 4 teksty zaproponowane w 3 numerach „Dziennika” czytelnikowi w następujących po sobie dniach: 19.04, 21.04, 22-23.04.2006.

Dziennik. Gazeta codzienna, środa 19.04.2006, s. 12
„Nastolatkom grozi ekskomunika. Młodzi strażacy pilnowali Grobu Pańskiego. Nudziło im się, więc zjedli poświęcone hostie”. Autor: dol
1. Poświęcone (być może odniesienie do święcenia pokarmów na stół wielkanocny?) czy raczej konserowane Hostie (w dalszej części mowa nawet o opłatkach)?
2. Nastolatkowi włamali się do tabernakulum w Bożym Grobie czy je otworzyli?
3. Czy o losie „złoczyńców” rzeczywiście decyduje w takim wypadku rada parafialna?
4. „Może grozić im nawet ekskomunika” a właściwie jeśli był to czyn świadomy to już obowiązuje mocą samego prawa!
5. Proboszcz nie zamierza składać doniesienia do prokuratury o przestępstwie, ale w połączeniu ze zdaniem wcześniej wynika, jakoby ona nakładała ekskomunikę!

Dziennik. Gazeta codzienna, środa 19.04.2006, s. 15
„Księża są zachłanni. Tak oceniają ich wierni w badaniach zleconych przez episkopat”. Autor: Katarzyna Bertman. Współpr: aż (chyba chodzi o Aleksandrę Żuczkowską – jak wynika z inicjałów w kontekście następnych materiałów obu Pań)
1. Gazeta powołuje się na ks. bp. Andrzeja Suskiego.
2. W wydanym oświadczeniu ks. dr Andrzeja Nowickiego, Rzecznika Prasowego Kurii Diecezjalnej Toruńskiej czytamy: „W odpowiedzi na pytania napływające do Kurii Diecezjalnej Toruńskiej po ukazaniu się artykułu red. Katarzyna Bertman pt. ‘Księża są zachłanni. Tak oceniają ich wierni w badaniach zleconych przez episkopat’ („Dziennik” 19.04.2006, s. 15), oświadczam, że wypowiedzi przypisywane w tym artykule Biskupowi Toruńskiemu Andrzejowi Suskiemu nie odpowiadają prawdzie” („Nasz Dziennik” z 21.04.2006, s. 2).

Dziennik. Gazeta codzienna, piątek 21.04.2006, s. 1, 10
„Benedykt XVI chce obalić mur między dawnymi katami i ich ofiarami. Papież pojedna się z Żydami” (s. 1) czy „Benedykt XVI chce doprowadzić w Polsce do pojednania z Żydami” (s. 10). Autor: Katarzyna Bertman.
1. Ks. prał. Paweł Ptasznik prostuje doniesienia gazety w następujących kwestiach: (http://ekai.pl/serwis/?MID=11101):
a) poza jednym stwierdzeniem – „że Benedykt XVI sam przygotowuje swój tekst” - reszta przypisywanych stwierdzeń jest nieprawdziwa;
b) „nic nie mówiłem na temat treści homilii, nic też nie mówiłem na temat języka, w jakiej ją wygłosi, na pewno nie wspominałem o języku hebrajskim”;
c) „wyssane z palca jest też stwierdzenie, że początkowo Papież miał milczeć, lecz pod wpływem środowisk żydowskich zdecydował się napisać modlitwę. Od razu było zaplanowane, że Benedykt XVI w tym miejscu wygłosi przemówienie i będzie się modlił”
2. Ks. Ptasznik nie jest też „watykańskim sekretarzem stanu odpowiedzialnym za teksty papieskie”, choć jest oczywiście pracownikiem sekretariatu stanu Stolicy Apostolskiej;
3. Autorka w oświadczeniu nadesłanym do Katolickiej Agencji Informacyjnej określiła tekst Bogumiła Łozińskiego, jako napastliwy i niesłusznie atakujący gazetę. Dziwne, że nie odnosi się w ogóle do dementi ks. Ptasznika czyli chyba po średnio przyznaje się do błędu.

Dziennik. Gazeta codzienna, sobota-niedziela 22-23.04.2006, s. 1, 10,
„Księża chcą mieć rodziny” (s. 1). Autor: Katarzyna Bergman, Aleksandra Żuczkowska. „Kościół ma problem. Dwóch na trzech polskich księży chce założyć rodziny” (s. 10). Autor: Aleksandra Żuczkowska.
1. W tekście jest stałe pomieszanie dwóch różnych pojęć „celibatu” i „ślubów zakonnych”. Pierwszy z nich jest rzeczywiście normą dyscyplinarną, ale drugi jest – dodatkowo poświadczony dobrowolnością – świadomym i odpowiedzialnym zobowiązaniem się dożycia w czystości ze względu na Chrystusa.
2. Nigdzie nie udało mi się przywoływanego ks. Roberta Boszkiewicza (nie ma go w spisie duchowieństwa Kościoła rzymskokatolickiego z 2002 roku ani w danych na stronach diecezjalnych – nawet w parafiach p.w. św. Jacka w innych miejscowościach: Kroczyce, Leszczyny), ani parafii św. Jacka w Kielcach (nie mam jej na stronie internetowej diecezji: http://www.kielce.opoka.org.pl/?mod=parish&mode=list). Nie wiem zatem z kim rozmawiała w końcu autorka.
3. Przy powoływaniu się na kard. Josepha Williama Levadę autorka pomyliła trzy razy nazwisko – także w wypowiedzi ks. bp. Tadeusza Pieronka (s. 1, 10). To można jednak przełknąć jakoś, bo być może stosowana byłą metoda „kopiuj – wklej”.
4. Ciekawy jestem, gdzie autorka znalazła wypowiedź kard. Levady, na którą powołuje się w tekście (s. 1), bo ja mimo usilnego przeczesywania Internetu takowej nie znalazłem.
5. Kiedy autorka powołuje się na Tomasza Jaeschke, to czemu nie podaje, że jest on współzałożycielem Stowarzyszenia Żonatych Księży i Ich Rodzin, współpracuje z podobnymi stowarzyszeniami w Austrii i jest za kapłaństwem kobiet (Rzeczpospolita z 22.10.2005). Dodatkowo mieszka nie w Polsce, ale właśnie w Austrii, gdzie jest katechetą (Gazeta Krakowska z 31.10.2005, Spotkanie Żonatych Księży za depeszą PAP).

Kiedy zapowiadano wydawania nowej gazety codziennej miałem nadzieję, że „Dziennik” stanie się rzetelnym medium na polskim rynku wydawniczym. Okazuje się jednak, że w/w fakty temu przeczą. Trudno tu mówić o rzetelnym dziennikarstwie i staranności.
Na stronach internetowych Redaktor Naczelny Robert Krakowski pisze: „Nie jesteśmy niewolnikami żadnej ideologii. Nie reprezentujemy żadnej z opcji politycznych. Nie popieramy żadnej partii. Chcemy być rzecznikami tylko naszych mądrych, wykształconych, ciekawych świata Czytelników. Chcemy rzetelnie i ciekawie opisywać otaczającą nas i nieustannie zmieniającą się rzeczywistość. (…) Wierzę, że DZIENNIK jest właśnie tą gazetą, na którą od dawna czekali”. Czekałem i wierzyłem, ale widać się niestety się przeliczyłem.
Zresztą, kiedy zaglądnąłem na stronę internetową gazety (www.dziennik.pl), okazało się, że nikt z dziennikarzy, którzy są odpowiedzialni za poszczególne działy nie jest merytorycznie przygotowany do odpowiedzialności za dział religijny i podawane w nim informacje.
Mam zamiar nie kupować „Dziennika” i zamierzam podsunąć wszystkim moim przyjaciołom oraz znajomym takie samo posunięcie. Chcę być informowany kompetentnie i rzetelnie, a nie stawać się ofiarą manipulacji i kłamstwa.

So kwi 22, 2006 23:34

Post Re: "Dziennik" Gazeta codzienna kłamie i manipuluj
Ojciec_Robert napisał(a):
Mam zamiar nie kupować „Dziennika” i zamierzam podsunąć wszystkim moim przyjaciołom oraz znajomym takie samo posunięcie. Chcę być informowany kompetentnie i rzetelnie, a nie stawać się ofiarą manipulacji i kłamstwa.

Czyżby bliźniak Gazety Wyborczej, tyle że o niemieckich korzeniach ?
A może 'polscy' redaktorzy i dziennikarze zatrudnieni dla tej Gazety zwyczajnie zbierają punkty u wydawcy ?

Dodam do kolekcji 'aferę' z odwiedzinami Obozu w Auschwitz przez Benedykta XVI, a dokładniej wrabianiem ks. Ptasznika w twierdzenia, których nie było:
Cytuj:
2006-04-21 14:43:38
Benedykt nie będzie milczał w Auschwitz-Birkenau
Dziennik/a.

Wbrew pierwotnym planom Benedykt XVI w czasie odwiedzin w Auschwitz-Birkenau nie będzie milczał, lecz wygłosi pzemówienie-modlitwę- twierdzi Dziennik.

Pełny tekst: http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1145623528
Cytuj:
2006-04-22 06:07:08
Dziennik napisał nieprawdę o Papieżu
KAI/a.

Ks. Paweł Ptasznik nie potwierdził informacji, które przypisał mu "Dziennik".

Pełny tekst: http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1145678851
Cytuj:
2006-04-22 21:37:14
Dziennik kłamie i fałszywie oskarża
KAI

W wydaniu z 22/23. 04. 2006 "Dziennik" oskarżył Katolicką Agencję Informacyjną, że nie chce prostować "nieprawdziwych informacji podawanych przez swego dziennikarza". Oskarżenie to jest niezgodne z prawdą i stanowi typowy przykład manipulacji dziennikarskiej i łamania prawa prasowego przez Redakcję "Dziennika".

Pełny tekst: http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1145734684

A moze to swoisty sposób wpływania zagranicznego medium na nasze sprawy krajowe i nasz stosunek do Papieża, do Watykanu ?
A może to wszystko to tylko swoista 'konkurencja', walka o rynek z Gazetą Wyborczą, Rzeczpospolitą ?

N kwi 23, 2006 0:36
Zobacz profil WWW
A dla mnie wyborcza jest najlepsza, choć żadko po nią sięgam (w ogóle żadko sięgam po prasę codzienną). Może zacytuję tutaj mojego kolegę :)

"Mimo rozmaitych wpadek - "Wyborcza" i tak jest JEDNYNĄ gazetą, którą bez wstydu może czytać ktoś myślący. Z regionalnymi dodatkami bywa rozmaicie - ale doprawdy trudno byłoby komukolwiek przebić ten tytuł i pod względem poziomu intelektualnego i różnorodności zawartości. WYBORCZA!!"

pozdrawiam,
michał

N kwi 23, 2006 7:23

Proste. trzeba tę gazetę bojkotować, czyli jej nie kupować. Nie wspierać kłamstwa.

N kwi 23, 2006 10:52

Miałam w ręku wczorajszy numer. Widziałam te głupoty i robienie sztucznego problemu. Teraz widzę, ze oni codziennie coś o księżach, Papieżu itd. Co ich to tak interesuje??

N kwi 23, 2006 10:53
Miałam w ręku wczorajszy numer. Widziałam te głupoty i robienie sztucznego problemu. Teraz widzę, ze oni codziennie coś o księżach, Papieżu itd. Co ich to tak interesuje??

Możliwe, że są zainteresowani wyciąganiem kościelnych brudów na światło dzienne :P
Osobiście nie mam nic przeciwko, a nawet jestem ZA ;-)

pozdrawiam,
michał

N kwi 23, 2006 11:12

Jakich brudów?? W ogóle to jest sztuczny problem, po pierwsze. Po drugie ma sie nim zajmować Kościół, a nie gazety. po trzecie autorki zapomniały, ze Kosciołem katolickim jest wiele obrządków m.in. bizantyjsko-ukraiński, czyli tzw. Kosciół greckokatolicki, którego księża nie mają obowiązku celibatu- żonaci mogą zostać kapłanami. I tyle. Nigdy natomiast w Kosciele nie było sytuacji, ze ksiądz się "żeni". Co innego odwrotnie.

A wymyślenie księdza, którego nie ma, to już szczyt finezjii...congratulations.

N kwi 23, 2006 12:54
Chwila chwila. To prasa moze juz znajdowac afery w polityce, ok. W wojsku - ok. W policji - ok. Ale od Kosciola wara? A co to za wyjatki?

Do czas, az kosciol dostaje cokolwiek z naszych podatkow, prasa ma pelne prawo wyciagac wszelkie brudy z niego.

Crosis

N kwi 23, 2006 13:33

Najpierw fajnie byłoby gdyby podawali rzetelne i aktualne informacje. Wzięłam do ręki po raz kolejny wczorajszo-dzisiejszy "Dziennik" i czytam: " Bp Tadeusz Pieronek, rektor Papieskiej Akademii Teologicznej, były sekretarz episkopatu Polski"... :o :D Chyba nieco stare te informacje, bo obecnym rektorem Pat jest ks. prof dr hab. Jan Maciej Dyduch (patrz: http://www.pat.krakow.pl/dzialy.php?id=rektorzy ). Oczywiscie, można by powiedzieć, ze używa Pani redaktor tego tytułu w taki sposób, jak mówi sie np. prezydent Wałęsa, tytuł dawny, pozostający, ale jak czytamy przy drugim tytule Biskupa używa słówka "były", czyli wymieniając przeszłe tytuły, zwykła używać słowa "były". w takim razie...nie wiem, że bp Pieronek już nie jest rektorem PAT.

Cóż...rzetelna informacja...

N kwi 23, 2006 15:06

N kwi 23, 2006 15:07
Dla Twojej informacji - u mnie na uczelni w odniesieniu do bylych rektorow tez stosuje sie samo "rektor".

Crosis

N kwi 23, 2006 15:08

Nie mam nic przeciwko wyciąganiu "brudów" o Kościele. Pod warunkiem że te brudy to prawda, a nie wymyślone problemy.
Prawda jest taka, że dzisiaj wszystko co sie pisze o Kościele działa jak magnes. Szzcególnie jak sie Kościół oczernia, czyli 99% przypadków. Taką mamy dziś mode i to jest po prostu poczytne

N kwi 23, 2006 15:18
Nic dziwnego. Ludzie chca w koncu wiedziec, z czyich pieniedzy buduje sie czesto niepotrzebne koscioly, za czyje pieniadze ksieza jezdza takimi a nie innymi samochodami, i generalnie na co ida ich podatki. Skoro rozlicza sie kazdy urzad wojewodzki, a do wynikow finansowych organizacji publicznych mamy dostep na przyklad przez internet, to dlaczego nie zrobic tak z kosciolem? Wszak to tez nasze pieniadze.

Crosis

N kwi 23, 2006 15:19

Właśnie mówię o tym Crosis, ze często tak się mówi o byłych prezydentach, rektorach itd., ale widać autorka artykułu tak nie mówi, nie pomija słówka "były", bo potem go używa odnośnie drugiej funkcji bp Pieronka.

N kwi 23, 2006 16:18

Masz racje Crosis :) ale to tylko jedna strona medalu
Druga strona to to, że ludzi interesuje TYLKO to co złe w Kościele. Można sobie wtedy ponajeżdżać na "te klechy", poużywać sobie. Nikogo nie obchodzi np. działalność charytatywna Kościoła - wazne jest że jakiś tam ksiądz molestował ministranta
Bardzo często zresztą robi sie afere z niczego, jak robi to Dziennik, podając nieprawdziwe informacje - byle tylko zwiększyć popyt

N kwi 23, 2006 16:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona