Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 0:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Stosunki polsko - rosyjskie. Nowa era? 
Autor Wiadomość

Post Stosunki polsko - rosyjskie. Nowa era?
Z niedowierzaniem i szokiem przyjąłem informację o tragicznej katastrofie samolotu prezydenckiego pod Smoleńskiem. Po prostu takie rzeczy w cywilizowanym kraju w centrum Europy nie mają się prawa zdażyc... To się jednak stało, w ciągu kilku, kilkunastu sekund... pociągając za sobą całą lawinę skutków i reakcji.

Jedną z nich byłą reakcja strony rosyjskiej na katastrofę. Reakcja kompletnie mnie zaskoczyła, kompletnie. Naprawdę nie spodziewałbym się takich rzeczy i gestów po Rosjanach. W miarę rozwoju sytuacji tej soboty, zdumienie moje ciągle rosło. Gesty szczere czy nieszczere? Ja myślę, że jednak szczere. Zresztą to nieważne. Ważne że gesty są!

Co mnie zaskoczyło?
1) Wzruszenie Putina i Miedwiediewa
2) Zupełnie jasne i przejrzyste dopuszczenie strony polskiej do dochodzenia
3) Wstrzymanie się z otwarciem rejestratorów lotu do czasu przybycia strony polskiej
4) Ogłoszenie żałoby narodowej w Rosji (!)
5) W telewizji publicznej w porze największej oglądalności wyemitowano "Katyń" (!!!)

Czy zważywszy na powyższe gesty możemy się spodziewać trwałej poprawy stosunków polsko-rosyjskich? Moim zdaniem możemy, biorąc pod uwagę pragmatyzm rządu Tuska. Oby tylko Sikorski stanął na wysokości zadania. Będę się bardzo uważnie przyglądał działaniom rządu w tym zakresie. Nadarzającej się, niestety skolimowanej z wielką tragedią, okazji nie wolno nie wykorzystać.

Wt kwi 13, 2010 14:56

Post Re: Stosunki polsko - rosyjskie. Nowa era?
Cytuj:
Reakcja kompletnie mnie zaskoczyła, kompletnie. Naprawdę nie spodziewałbym się takich rzeczy i gestów po Rosjanach.
Takie kompletne zaszokowanie (w moim odczuciu) źle świadczy o Polakach.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt kwi 13, 2010 15:33

Elbrus napisał(a):
Cytuj:
Reakcja kompletnie mnie zaskoczyła, kompletnie. Naprawdę nie spodziewałbym się takich rzeczy i gestów po Rosjanach.
Takie kompletne zaszokowanie (w moim odczuciu) źle świadczy o Polakach.

Uzasadnij.

A tak poza tym wg Ciebie będzie nowe otwarcie? czy po kilku momentach teatralnych gestów stosunki polsko-rosyjskie wrócą do punktu wyjścia?

Wt kwi 13, 2010 15:51

1.Traktuje się Rosjan jako bogatszych, starszych, złośliwych braci,
od których się nam coś należy jako OCZYWISTĄ rekompensatę za:
- zabory,
- bolszewików,
- stalinizm, czerwonoarmistów,
- Kresy Wschodnie,
- komunizm,
i co tam jeszcze się komu przypomni.
2.Reakcja na gesty (sztuczne bądź nie): "podałeś mi rękę? nie spodziewałem się czegoś takiego, przecież CIĘ ZNAM", a w myślach "to musi być jakiś podstęp" - bardzo źle to świadczy o ludziach, którzy nie mają wiary w człowieka - jest to takie
skreślanie kogoś na starcie (na wszelki wypadek, "ostrożności nigdy dość").
Przypomina się anegdota o człowieku, który chciał pożyczyć od sąsiada (nie pamiętam dokładnie, ale dajmy na to) wiertarkę, powtarzając sobie w myślach, że sąsiad na pewno jej nie pożyczy (przecież zna go dobrze wiele lat), a kiedy ten otwiera mu drzwi padają słowa: "a wsadź sobie gdzieś tą swoją wiertarkę, skąpcu!"...
Tak ja mniej więcej wygląda (wg mojej oceny).

Geonides napisał(a):
wg Ciebie będzie nowe otwarcie?
Nowe na pewno tak, ale bez rewelacji.
Cytuj:
stosunki polsko-rosyjskie wrócą do punktu wyjścia?
Do kluczowych punktów oczywiście że wrócą
(rura bałtycka, kontrakty gazowe, polityka wschodnia, tarcza antyrakietowa itd.).
Czy do punktu wyjścia (sprzed tragedii) - trudno teraz wyrokować...

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt kwi 13, 2010 16:53

Mam nadzieje, ze nie sa to jednorazowe gesty, ktore znikna wraz z pogrzebem ofiar katastrofy. Cieszy mnie postawa zwykłych, szarych ludzi, Rosjan, którzy nam wspólczuja. Slysze glosy, ze zachowanie Putina itp, to tylko gra. Mnie zdziwiło tylko wyemitowanie Katynia. I to uwazam za dobre, bo wazne jest zeby ludzie, narod wiedzial jak ta historia wyglądała. Nie trzeba od razu padać na kolana i przepraszać, ale dopuścić prawdę historyczną do glosu.
Mysle ze w sprawach kluczowych-gazu itp, wiele sie nie zmieni. Lecz niech troche ulegnie zmianie mentalność ludzi.

Wt kwi 13, 2010 22:03

Cytuj:
Lecz niech troche ulegnie zmianie mentalność ludzi.
Myślę że zarówno mentalność Polaków jak i Rosjan (nie wszystkich, nie od razu) zmieni się na lepsze.
http://www.radiozet.pl/Programy/Gosc-Ra ... el-Rotfeld

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt kwi 13, 2010 22:22

jeżeli zmieni sie sposob myslenia zmieni sie sposob dzialania.nie wszytsko musi zachodzic juz, teraz, natychmiast.niech po prostu idzie ku lepszemu.

Wt kwi 13, 2010 22:42

Osobiście jestem przekonany, że stosunki polsko - rosyjskie ulegną zmianie. Wydaje mi się, że będą one o wiele lepsze niż przed katastrofą, ale nie możemy oczekiwać rewelacji, Smuci mnie jednak fakt, iż wielu polaków wśród których są także niektórzy z moich znajomych uważa, że takie zachowanie Rosji jest grą i w ogóle ma ono na celu odwrócenie uwagi od przyczyn tragedii która według nich była zaplanowana i zainicjowana przez Rosjan. To wieczne doszukiwanie się spisków i robienie z siebie ich ofiary... Czy taka jest natura Polaków?

Śr kwi 14, 2010 11:55

Cytuj:
Czy taka jest natura Polaków?
Może nie natura (z tym się nie rodzimy), ale wpływ otoczenia jest bardzo duży (parę wieków konfliktu zrobiło swoje).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr kwi 14, 2010 14:58

Cytuj:
Przełomowe słowa Miedwiediewa: Katyń z woli Stalina

PAP | aktualizacja 2010-04-14 (21:19)

Prezydent Rosji Dmitrij Miedwiediew oświadczył, że jest oczywiste, iż polscy oficerowie w 1940 roku zostali rozstrzelani z woli ówczesnych przywódców ZSRR, w tym Józefa Stalina.

Prezydent Rosji mówił o tym w wyemitowanym w środę wywiadzie dla anglojęzycznej telewizji Russia Today.

- Jeśli mówić o Stalinie i osobach, które pracowały pod jego kierunkiem, liderów ówczesnego Związku Radzieckiego, to dokonali oni zbrodni. Jest to dla wszystkich zrozumiałe i oczywiste. Dokonali zbrodni i wobec własnego narodu - przede wszystkim - i w pewnym sensie wobec historii - wskazał Miedwiediew.

Prezydent nie zgodził się z opiniami, że w Rosji ma miejsce renesans stalinizmu. Zaprotestował też przeciwko porównywaniu Rosji do ZSRR. - Są ludzie, którym podoba się Stalin i wszystko, co z nim związane. Bóg im sędzią. Jednak w społeczeństwie w ocenie Stalina i tego okresu nie dokonują się żadne zmiany - powiedział.

- Rosja to nie Związek Radziecki, a na czele Rosji stoją ludzie, którzy - mam nadzieję - poważnie różnią się od Stalina i jego pomagierów - dodał Miedwiediew.

Prof. Jerzy Pomianowski komentując tę wypowiedź prezydenta Rosji Dmitrija Miedwiediewa powiedział, że to "kolejny krok w kierunku prawdy".

- Wypowiedź prezydenta Miedwiediewa to rozwinięcie myśli premiera Putina, który co prawda nie wymienił z nazwiska Józefa Stalina, ale przyznał, że winę za Katyń ponosi sowieckie politbiuro. Te wypowiedzi świadczą o tym, że sprawa wyjaśnienia i uściślenia kwestii stalinowskiej, sowieckiej winy za mord internowanych oficerów polskich w Katyniu i w innych, nieznanych nam jeszcze miejscach
To przyznanie, że mord był dziełem nie jakiegoś abstrakcyjnego "totalitaryzmu", ale konkretnie StalinaProf. Jerzy Pomianowski
to przyznanie, że mord był dziełem nie jakiegoś abstrakcyjnego "totalitaryzmu", ale konkretnie Stalina i politbiura sowieckiej partii komunistycznej - powiedział prof. Pomianowski.

- Oznacza to, że Rosjanie posuwają się coraz dalej w stronę wyjaśnienia tej tak drażliwej kwestii, o której rozwikłanie długo walczyli nasi historycy, politycy, przywódcy. Jestem rad, że słowa premiera Putina i prezydenta Miedwiediewa nie są krokiem wstecz, ale jeszcze jednym krokiem do przodu, co na pewno ułatwi nam rokowania w niezwykle ważnych kwestiach zarówno gospodarczych, jak i politycznych - dodał historyk.

(bart, db)

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... omosc.html

Hurraoptymizm nigdy nie jest dobry. Ale to jest kolejny krok w dobrym kierunku.

Krok, do którego nie doszłoby, obawiam się, bez sobotniej tragedii, a także wysiłków Zmarłego Prezydenta w dochodzeniu prawdy o Katyniu. Może to właśnie w jakimś strasznym sensie jest "zasługa" Lecha Kaczyńskiego :?:

Co sądzicie o tych słowach prezydenta Rosji :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz kwi 15, 2010 9:01
Zobacz profil WWW

Niektórzy komentatorzy już od dawna są zdania, że Miedwiediew i Putin odgrywają wobec świata role dobrego i złego policjanta. W tej sytuacji te słowa nie dziwią. Moi koledzy-politolodzy, wbrew np. tradycyjnym gromom polskiej prawicy, uważają, że Rosji ta tragedia jest mocno nie na rękę ( ostatnim, na czym Rosji mogłoby zależeć, jest np. wypowiadanie przez Obamę słów w stylu "wszyscy jesteśmy Polakami" ), więc przesadnie reagując próbuje to jakoś odkręcić w dobrą dla siebie stronę.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 15, 2010 9:10

ToMu napisał(a):
Może to właśnie w jakimś strasznym sensie jest "zasługa" Lecha Kaczyńskiego :?:
Kard. Dziwisz powiedział, że Jan Paweł II więcej dokonuje cudów po śmierci niż za życia.
To samo chyba tyczyć się będzie pozytywnych skutków prezydentury Lecha Kaczyńskiego.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz kwi 15, 2010 12:12

dziwne jest że Polacy są sceptyczni wobec Rosjan? Mnie to nie dziwi, to jest po prostu zrozumiałe. Rosjanie nie są wcale bogatsi czy starszymi braćmi. Zostawcie sobie kulturę ruską i polską do XVIII wieku. Na słowiańszczyźnie bogatszą kulturą od polskiej mogą poszczycić się tylko Czechy i może ogólnie pojęte państwa południowej słowiańszczyzny. Rosja jest karłem na stepach uralskich i tyle.

Stosunek Polaków wobec Rosji nie jest wynikiem zacietrzewienia ani zazdrości ale historii i tego że ze wschodu nic dobrego do nas nie docierało.

Cz kwi 15, 2010 18:12
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Cytuj:
...Rosja jest karłem na stepach uralskich i tyle.

Bardzo madry post. Trzeba nam bylo na kulturze do Smolenska leciec.

Cz kwi 15, 2010 21:07

Cytuj:
Rosja jest karłem
@Dural
Rosja powinna znać swoje miejsce w szeregu. :-D

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz kwi 15, 2010 21:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona