Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 1:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego 
Autor Wiadomość

Post Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego
Jak oceniacie przyznanie Michnikowi i Bieleckiemu najwyższego odznaczenia :Orderu Orła Białego?
http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/andrze ... 59170.html

So lis 06, 2010 18:41
zbanowany na stałe

Post Re: Sprawy bieżące
Jak ja moge ocenic te nadania kiedy zamiast wypowiedzi na jakiej podstawie je przyznano, linkujesz do czegos calkiem innego?
Czy wynika to z juz podjetego, osobistego zdania? Napisz wiec wlasnymi slowami - za co order.

So lis 06, 2010 21:05

To,że Michnik ma 10listopada otrzymać Order Orła Białego, to moim zdaniem kompromitacja urzedującego prezydenta. To, że ma to najwyższe odznaczenie otrzymać Bielecki, to co najmniej nieporozumienie.
Jednym słowem podwójna kompromitacja Komorowskiego.
P.S A Ty Dural przeczytałeś tylko tytuł artykułu?

So lis 06, 2010 21:45
zbanowany na stałe

Jak moglbym twierdzic, ze artykul jest o czyms innym, gdybym go nie przeczytal?
Ten artykul jest o odejsciu, nie orderach. Dowiedzialem sie, ze panowie odchodza bo za rzadow Kaczynskiego byly zaledwie "ze dwa" odstepstwa od zasad, wiec nie odeszli, natomiast teraz jest cale jedno, to i musza odejsc.
Za co ordery nic nie pisze.

So lis 06, 2010 22:26

Post Re: Order Orła Białego dla Michnika i Bieleckiego
Pozwoliłem sobie zmienić tytuł wątku na bardziej konkretny

N lis 07, 2010 10:26
Dural napisał(a):
Jak moglbym twierdzic, ze artykul jest o czyms innym, gdybym go nie przeczytal?
Ten artykul jest o odejsciu, nie orderach. Dowiedzialem sie, ze panowie odchodza bo za rzadow Kaczynskiego byly zaledwie "ze dwa" odstepstwa od zasad, wiec nie odeszli, natomiast teraz jest cale jedno, to i musza odejsc.
Za co ordery nic nie pisze.

Gdy rozpoczął kadencję śp L. Kaczyński inni panowie też odeszli....bywa.

N lis 07, 2010 11:46
zbanowany na stałe

Order Orła Białego jest jedną z największych polskich państwowych świętości.
Nie było i nie ma powodu by odstępować od procedury jego przyznawania i pomijać Kapitułę Orderu przy tej procedurze. Takie odstępowanie jest wyrazem braku szacunku dla członków Kapituły, dla wyróżnianych tym odznaczeniem i dla wszystkich Polaków.
Prezydent Polski, który postępuje w ten sposób powinien mieć naprawdę w uzasadnieniu ważny powód, na przykład ciężką chorobę i zbliżającą się, prawdopodobną śmierć nominowanego do odznaczenia.

Mówiąc wprost, uważam, że wysoce prawdopodobne jest, że Order został przyznany wymienionym osobom, z obawy, ze Kapituła nie poparłaby wniosku Prezydenta. Gdyby Prezydent próbował mnie odznaczyć takim Orłem z urwanymi skrzydłami - odmówiłbym.

N lis 07, 2010 12:42
maly_kwiatek napisał(a):
Order Orła Białego jest jedną z największych polskich państwowych świętości.
Nie było i nie ma powodu by odstępować od procedury jego przyznawania i pomijać Kapitułę Orderu przy tej procedurze. Takie odstępowanie jest wyrazem braku szacunku dla członków Kapituły, dla wyróżnianych tym odznaczeniem i dla wszystkich Polaków.
Prezydent Polski, który postępuje w ten sposób powinien mieć naprawdę w uzasadnieniu ważny powód, na przykład ciężką chorobę i zbliżającą się, prawdopodobną śmierć nominowanego do odznaczenia.

Mówiąc wprost, uważam, że wysoce prawdopodobne jest, że Order został przyznany wymienionym osobom, z obawy, ze Kapituła nie poparłaby wniosku Prezydenta. Gdyby Prezydent próbował mnie odznaczyć takim Orłem z urwanymi skrzydłami - odmówiłbym.

Nowak mówił, iż do wszystkich wysłano wniosek o nadaniu orderu.
Sędzia Niezieński potwierdził, że otrzymał wniosek.
Prof. Chrzanowski udzielił odpowiedzi.
Więc chyba jednak procedura została zachowana.

N lis 07, 2010 12:46

Alus napisał(a):
Nowak mówił, iż do wszystkich wysłano wniosek o nadaniu orderu.
Ale kiedy?
Alus napisał(a):
Sędzia Niezieński potwierdził, że otrzymał wniosek.
Prof. Chrzanowski udzielił odpowiedzi.
Więc chyba jednak procedura została zachowana.
Chyba czy na pewno?
Należy zawiadomić (na czas) wszystkich członków kapituły, czy tylko niektórych?

Czy Gwiazda kłamie?
"Dochodziły tylko plotki.
Codziennie zaglądałem do mojej skrzynki pocztowej i nie było żadnej informacji.
Dowiedziałem się o tym dopiero od dziennikarzy - twierdzi Gwiazda.
"

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N lis 07, 2010 12:54
Sędzia Nizieński powiedział: Ja byłem przyzwyczajony, że przed 10 kwietnia wnioski skierowane do zaopiniowania przez kapitułę są połączone z dokumentacją: czy był wcześniej odznaczany, kiedy, jakim odznaczeniem i co się wydarzyło w ostatnim czasie, co uzasadnia nadanie tego najwyższego orderu. Tutaj nie mamy takiej dokumentacji - powiedział Nizieński. Nizieński mówił, że nie wie też, kto wystąpił z inicjatywą uhonorowania tych osób. - Prezydent ma prawo nadać ten order z urzędu, bez konsultacji - tak było poprzednio, m.in. w przypadku ks. Ignacego Skorupki, prof. Jana Ekiera, czy kompozytora Henryka Mikołaja Góreckiego - dodał. Nizieński zasiadał w kapitule Orderu Orła Białego od września 2008 r.

N lis 07, 2010 13:00
Cytuj:
Ale kiedy?

Na konferencji dla prasy
http://www.prezydent.pl/aktualnosci/wia ... alego.html

Cytuj:
Chyba czy na pewno?

http://www.wprost.pl/ar/216392/Gwiazda- ... rowskiego/

Nie twierdzę kto kłamie, czy wysłano do p. Gwiazdy - nie wiem.
Wiem tylko, że śp L. Kaczyński wymienił skład kapituły Orderu Orła Białego.
Nie jest to zatem jakiś gorszący precedens.

N lis 07, 2010 13:11

Kamyk napisał(a):
Pozwoliłem sobie zmienić tytuł wątku na bardziej konkretny

Czy nie za mocno zawęziłes temat?
Odznaczenie 10 listopada mają być jeszcze Aleksander Hall oraz bp Alojzy Orszulik.

N lis 07, 2010 13:19

Komorowski, podobnie jak jego poprzednik uhonorowal ludzi z jego zpalecza, z ktorymi sympatyzuje, ktorzy go wspieraja. Zjawisko normalne po wygranych wyborach, nobilituje sie swoich, marginalizuje przeciwnikow. Robil to SLD, PIS, PO... Prezydent pomimo zapowiadanej apolitycznosci oczywiscie kieruje swoja sympatię w kierunku srodowiska/zaplecza partyjnego, z ktorego sie wywodzi. Tak bylo z Walesa, Kwasniewskim, Kaczynskim i jest teraz.
A kto mu zabroni?

N lis 07, 2010 19:58
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Cytuj:
Chyba czy na pewno?

http://www.wprost.pl/ar/216392/Gwiazda- ... rowskiego/

Nie twierdzę kto kłamie, czy wysłano do p. Gwiazdy - nie wiem.
Wiem tylko, że śp L. Kaczyński wymienił skład kapituły Orderu Orła Białego.
Nie jest to zatem jakiś gorszący precedens.

Gorszące i to bardzo jest to, ze w ogóle dzieją się takie rzeczy, ze co innego mówi się w mediach (i to nieraz mówi Prezydent Polski), a co innego dzieje się realnie i to coraz częściej.

Inny przykład z tego samego rzadzącego kierunku (a TVN24 trudno posądzać o anty rządowość):

http://www.tvn24.pl/-1,1681272,0,1,spot ... omosc.html
Cytuj:
Spotkanie premiera Donalda Tuska z rodzinami ofiar katastrofy smoleńskiej odbędzie się 10 listopada o godzinie 16 - zapowiedział rzecznik rządu Paweł Graś.
- Pan premier wyszedł z założenia, że będzie to termin najbardziej wygodny dla rodzin, bo wtedy odbywają się uroczystości odsłonięcia pomnika na Powązkach. Więc można założyć, że większość rodzin będzie obecna (w Warszawie - red.) - powiedział Graś.

Cytuj:
Andrzej Melak, który stracił brata w katastrofie smoleńskiej, zapewnia z kolei, że nie otrzymał żadnego zaproszenia, a o wszystkim dowiedział się z mediów. – Nic na ten temat nie wiemy. Absolutnie nic. Dzwoniłem także do innych rodzin. Nikt nic nie wie – mówił w rozmowie z TVN24.

To właśnie nazywam hucpą, naigrawaniem się z Polski, przez totalne ośmieszanie się polskich władz. Władze nie powinny tak postępować. Tak samo jak pani minister nie powinna twierdzić że przekopano centymetr po centymetrze ziemi smoleńskiej, jeśli tego nie zrobiono, o czym świadczą części ciał poległych tam członków polskiej elity państwowej.

A czy Order Orła Białego się Michnikowi, czy Bieleckiemu należy, czy nie ...
Jakie to ma znaczenie, gdy umniejsza się znaczenie samego odznaczenia przez jego nadawanie po kryjomu przed członkami Kapituły - często starszymi, niezwykle szacownymi osobami i w atmosferze pośpiechu?

N lis 07, 2010 20:11
Cytuj:
Gorszące i to bardzo jest to, ze w ogóle dzieją się takie rzeczy, ze co innego mówi się w mediach (i to nieraz mówi Prezydent Polski), a co innego dzieje się realnie i to coraz częściej.

Nie nazbyt szybko przesądziełeś???...prof Chrzanowski, sędzia Niezieński otrzymali pisma, potwierdzają to.

Cytuj:
A czy Order Orła Białego się Michnikowi, czy Bieleckiemu należy, czy nie ...
Jakie to ma znaczenie, gdy umniejsza się znaczenie samego odznaczenia przez jego nadawanie po kryjomu przed członkami Kapituły - często starszymi, niezwykle szacownymi osobami i w atmosferze pośpiechu?

Po kryjomu?...prof. Chrzanowski, sędzia Niezieński to nic???

N lis 07, 2010 20:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona