|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Oszustwo genialne, 7 nie kradnij, w branży budowowlanej
Autor |
Wiadomość |
pawelpiotr
|
 Oszustwo genialne, 7 nie kradnij, w branży budowowlanej
Ostatnio sporo naczytałem się o oszustach w branży budowlanej, a w szczególności wśród jej producentów. Sporo było o branży styropianowej, media donosiły np. Newsweeek w artykule "Co tkwi w styropianie" red. B. Chomątowskiej pisał, że większość producentów styropianu oszukuję klientów i sprzedaje styropian o innych niż deklarowane parametrach. Zastanawiam się jak Ci prezesi traktują 7 przykazanie dekalogu. Jestem przekonany, że większość z nich jest katolikami, mimo to tolerują systemowe oszustwo w swoich zakładach. Tak naprawdę to kradną pieniądze klientom, którzy płacą za buble jak za pełnowartościowy produkt. Co więcej oszukują innych producentów, którzy nie mają szans konkurencyjnych na rynku. Albo sami zaczną oszukiwać a jesli nie to wcześniej czy później znikną z rynku bo nie sprostają w konkurencji oszyustom. Zło rodzi zło- można by rzec. Żeby było bardziej śmiesznie chociaż może lepiej użyć słowa tragicznie to powstało ostatnio stowarzyszenie producentów styropianu PSPS, które chcę badać kontrolować rynek przyznając sobie tzw."znak gwarancji jakości" Tylko trudno uwierzyć w czyste intencje programu: 1. Program jakości PSPS skupia firmy, które dotychczas miały negatywne wyniki kontroli sowich styropianów ( teraz będą o nią walczyć:)) 2. Organizatorzy programu nie badają sobie wymaganych parametrów istotnych dla styropianu: czyli przewodności cieplnej i wytrzymałości 3. kontrolują trzeciorzędny parametr, do tego jego wartość sami sobie ustalili na b.niskim poziomie Wszystko to będzie skutkować tym, że nieuczciwi producenci będą mogli uzyskać znak gwarancji jakości nie przebadawszy istotnych parametrów. Czy Ci ludzie nie mają wyrzutów sumienia, jak to sobie tłumaczą, relatywizować można przecież każdą zbrodnie? Jestem przekonany, że obecnie jedyna metoda na tego typu praktyki to kontrole państwowe. W przypadku branży budowlanej sprawą powinien zająć się GUNB. Surowe kary oraz upublicznienie nazw oszustów to moim zdaniem jedyna szansa na poprawę sytuacji.
|
Pt mar 25, 2011 15:32 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Oszustwo genialne, 7 nie kradnij, w branży budowowlanej
Po co pisać o tym samym i to w 3 tematach? viewtopic.php?f=21&t=27670(czy oszustwo czy to grzech ciężki?) viewtopic.php?f=37&t=27660(Dziwny kraj: oszuści producenci materiałów budowlanych)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt mar 25, 2011 15:38 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
|