Czy katolik może pozwolić na takie zabawki?
Autor |
Wiadomość |
Qwerty2011
|
 Czy katolik może pozwolić na takie zabawki?
Upiorne zabawki dla dzieci. Ponieważ jestem teraz "w temacie" chciałbym zwrócić waszą uwagę na to, czym bawią się obecnie kilkuletnie dzieci. Sklepy pełne są rożnego rodzaju upiornych zabawek a posiadanie "odpowiedniej" lalki staje się w klasowym środowisku pożądane. Do tego jeszcze cała masa gier w internecie, w których występują upiory dla dzieci. Upiorną modelkę można ubrać w przeróżne stroje a w nagrodę pokaże nam (naszym dzieciom) dłonią satanistyczny gest. Czy katolik może swojemu dziecku pozwolić na zabawę/grę takimi zabawkami?
Kilka przykładów poniżej:      
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Wt paź 16, 2012 12:23 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Czy katolik może pozwolić na takie zabawki?
Czego boisz sie w tych lalkach? Albo: co Ci w nich przeszkadza jako katolikowi?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
Ostatnio edytowano Wt paź 16, 2012 12:45 przez medieval_man, łącznie edytowano 2 razy
|
Wt paź 16, 2012 12:43 |
|
 |
JedenPost
|
A na takie:  czyli te, których chyba najwięcej na przykościelnych odpustowych kramach?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt paź 16, 2012 12:44 |
|
|
|
 |
Qwerty2011
|
To medieval_man napisał(a): Czego boisz sie w tych lalkach? A-lbo-: co Ci w nich przeszkadza- jako katolikowi? to lalki - wampiry o trupiej aparycji. Do tych lalek jest jeszcze gra o satanistycznej wg mnie wymowie. Czy to korzystne, żeby dzieci bawiły się lalkami-trupkami?
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Wt paź 16, 2012 12:50 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
Kolego @Qwerty2011, ja Wam proponuję przenieść ten soft wątek do działu humor na hydeparku lub "Dorosłym wstęp wzbroniony". Małolatom na pewno się spodoba!
Tutaj kolego, jeśli chcesz poważnie porozmawiać o poważnych i intrygujących lalkach wpisz w wyszukiwarkę "scary dolls", "sadomaso barbie", "horror puppets" (po polsku też wyszuka, lecz mniej atrakcyjne), bo na razie odnoszę wrażenie, że reklamujesz przemysł zabawkarski, a nie przestraszasz.
(Nie wklejam obrazów, gdyż serwer ledwo zipie, a tutejszych "wrażliwców" tyż nie chcę mieć na sumieniu, gdy zobaczą to i owo i przestaną zipieć na amen).
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Wt paź 16, 2012 13:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ech... a ja, przyznam się, że jak przeczytałam jeszcze bez pierwszego postu, sam tytuł wątku z pytaniem czy katolik może pozwolić...?, w pierwszej chwili pomyślałam o nieco innych zabawkach... 
|
Wt paź 16, 2012 13:48 |
|
 |
Otto_Katz
|
Jako przeciwwaga dla drastycznych, antykatolickich laleczek reklamowanych przez założyciela, prezentuję ślicznego Kulfonika. Pytanie bezcenne. Dlaczego dzieci uwielbiały to brzydactwo? Czy nie dlatego, że mają naturalne poczucie humoru, (jeszcze) zdrowy dystans do kretyńskiej ideologizacji i coś charakterystycznego dla estetów; Taki brzydki, że aż ładny? Załącznik:
Przemiły Kulfon.jpg [ 30.14 KiB | Przeglądane 5504 razy ]
Samochodziarze wiedzą o czym mowa i dlaczego "brzydkie kaczątko" jest takie ładne. 
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Wt paź 16, 2012 13:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem Twoje intencje Qwerty, ale odpowiem z trochę innego punktu widzenia. Zwróćcie uwagę na sympatycznego Kulfona i tę chińską kaszanę na pierwszych fotkach. Jasne, że gusty są różne i nie powinno się o nich dyskutować, no ale chyba można jęknąć jak się coś takiego ogląda? Czy nie? Kochani rodzice, gust człowieka kształtuje się od najmłodszych lat dlatego apeluję: nie róbmy dzieciom krzywdy kupując takie coś jak w pierwszym poście tego tematu 
|
Wt paź 16, 2012 14:24 |
|
 |
JedenPost
|
A co z tym z drugiego posta, autorstwa JednegoPosta?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt paź 16, 2012 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hmm...dobre pytanie JedenPost, właśnie się nad tym zastanawiam, bo mam w domu trzyletniego mężczyznę, który z nieoczekiwanym dla mnie zachwytem rzucił się (będąc w odwiedzinach u kuzyna), na takie właśnie zabawki.. Chłopaki po prostu chyba tak mają i nie wiem czy zabranianie zabaw szabelkami, pistoletami, karabinami coś da... Przed dwudziestu i paru laty kiedy nie było jeszcze takiego wyboru moi koledzy strugali sobie scyzorykami różne zabawki markujące śmiercionośną broń, choćby i białą, byle się tylko poobijać i położyć wroga trupem... No nie wiem..może się wypowiedzą rodzice z dłuższym stażem i większym doświadczeniem, chętnie poczytam 
|
Wt paź 16, 2012 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To chyba mamy w genach.....juz od zarania dziejów chłopcy wprawiali sie do polowania i walki z wrogiem poprzez zabawe z rówieśnikami. Dzisiaj polowac nie potrzeba, ale to jednak pozostało.
Pomimo wszelakich zaklęć tzw. "politycznie poprawnych" istnieja róznice pomiędzy mężczyzna i kobietą (nie tylko fizyczne)....i zawsze będa istnieć. Żaden "poprawny" madrala tego nie zmieni choćby sie nawet ze...smarkał.
Zawsze będa chłopcy i dziewczynki...a nie jakieś dziwolągi, które same maja sobie wybrać płeć.
Chłopcy będa sie bawić w żołnierzy, indian, piratów...a dziewczynki lalkami w dom. Jest to całkiem naturalne.
A wracając do tematu....nie drażnią mnie, ani te lale, ani te karabiny....a kogo drażnią to ma problem sam ze sobą. Była juz taka jedna co sugerowała, że Teletubisie promują homoseksualizm...wyszła tylko kupa smiechu i drwin z babiny
|
Wt paź 16, 2012 15:04 |
|
 |
Otto_Katz
|
Temat rozwojowy, aż se ździebko ulżę. A co mi tam. @MARIEL, jak Cię platonicznie miłuję i zgadzam, że de gustibus non disputandum est. Jednako przyznawania prymatu Azjatom w produkcji badziewia, pókim żyw nie zdzierżę! No przecie kochana mamy nasz produkt eksportowy nr 1 i doprawdy jakimś spiskiem antypatriotycznym, wydaje się być pomijanie tej laleczki made in Poland w bieżącym wątku. Mesdames et Messieurs. Voilà!Załącznik:
O, żesz ludzie kochane!.jpg [ 24.01 KiB | Przeglądane 5446 razy ]
Zapewne narażę się wyznawcom parareligii Villasowej, tym niemniej grzechem byłoby pominąć nasze wcześniejszej cudo, tym bardziej, iż sama mieniła się mechaniczną lalką.
|
Wt paź 16, 2012 15:07 |
|
 |
noOne
|
wszystkie lalki z pierwszego posta rzuciłbym natychmiast w kominek, a kulfon jest jak najbardziej spoko  sporo zabawek/lalek jakie dostajemy w prezencie od "nieświadomych" darczyńców, niestety wypełniamy kosz, bo są tak niektóre przerażające, że nie wiem jak można coś takiego produkować dla dzieci.. niestety produkcja cywilizacji śmierci jest w większości ukierunkowana na atrybuty zwodziciela, warto tu też wspomnieć o symbolice, obejrzyjcie w domu zabawki dzieci, założe się że większość z nich ma gwiazdki 5ramienne, motylki i spiralki (szóstki), bardzo ciężko kupić coś dla dziecka bez tej symboliki okultystycznej
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Wt paź 16, 2012 15:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: warto tu też wspomnieć o symbolice, obejrzyjcie w domu zabawki dzieci, założe się że większość z nich ma gwiazdki 5ramienne, motylki i spiralki (szóstki), bardzo ciężko kupić coś dla dziecka bez tej symboliki okultystycznej
Aleś mnie nastraszył! Po przeczytaniu tego postu w te pedy pobieżałem do pokoju syna i.....znalazłem! Misia z Pentagramem na piersiach To Mis udajacy amerykańskiego pilota....ale ja sie nie dam nabrac! Źle mu z oczu patrzy to pewnie szatan 
|
Wt paź 16, 2012 15:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne napisał(a): wszystkie lalki z pierwszego posta rzuciłbym natychmiast w kominek, a kulfon jest jak najbardziej spoko  Nawet do kominka się nie nadają, bo to plastik przecież 
|
Wt paź 16, 2012 15:33 |
|
|
|