Autor |
Wiadomość |
anna_marta
|
 Niezwykły film "Cristiada"
|
N gru 02, 2012 19:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Niezwykły film "Cristiada"
Film filmem ale oglądanie go na jakimś klonie megavideo za darmo są raczej marnym sposobem na wyrażenie uznanania w stronę twórców i aktorów  Słowem - oglądasz to płać 
|
Pn gru 03, 2012 5:31 |
|
 |
anna_marta
|
|
Pt gru 07, 2012 19:44 |
|
|
|
 |
anna_marta
|
|
Cz sty 03, 2013 8:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo ważny film, który powinien zobaczyć każdy chrześcijanin. Szczególnie w Roku Wiary można za wzór postawić małego Jose, zresztą już błogosławionego.
|
So sty 05, 2013 15:30 |
|
|
|
 |
Asphodelus
|
A ja czekam aż powstanie film z Konkwisty o tym jak okrutni i bezwzględni Hiszpanie mordowali i torturowali Indian zamieniając ich na niewolników oraz zmuszając ich do porzucenia rodzimych wiar i przejścia na jedyną słuszną... I o tym także jak Hiszpanie niszczyli świątynie indiańskie i zabytki piśmiennicze Majów... lecz o tym jakikolwiek katolik się nie zająknie bo się wstydzi.
Była jakaś sprawiedliwość dziejowa czyniona przez masonów- nieświadomie pomścili pogańskich Indian siłą eksterminowanych i katolizowanych.
|
Wt sty 08, 2013 16:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A ja czekam aż powstanie film z Konkwisty o tym jak okrutni i bezwzględni Hiszpanie mordowali i torturowali Indian zamieniając ich na niewolników Wyprawa do raju, Misja - dalej nie chce mi się wymieniać. Tu masz cały temat: http://www.filmweb.pl/film/1492%3A+Wypr ... ch,1055726 . Oczywiście rozumiem, że łatwiej zapluć monitor ze złości niż się odrobinę wysilić  Cytuj: oraz zmuszając ich do porzucenia rodzimych wiar i przejścia na jedyną słuszną... I o tym także jak Hiszpanie niszczyli świątynie indiańskie i zabytki piśmiennicze Majów... lecz o tym jakikolwiek katolik się nie zająknie bo się wstydzi. Jakkolwiek Hiszpanie z niewinnością się w progu nie mijali tak trzeba koniecznie przytoczyć "dokonania" indian (których to wszyscy wyobrazają sobie jako uroczych ludków, w pióropuszach na głowie, zyjących w zgodzie z naturą). Otóż Aztecowie mieli zwyczaj składania bogom ofiar z ludzi (żywcem wycinali serce i następnie je palili). Kobiety i dzieci również podlegały temu zwyczajowi. Na chwilę przed przybiciem indian rzeź osiągnęła naprawdę imponujące rozmiary bo był to okres wyjątkowo niesprzyjającej aury i zapanował głód. Mowa tu o dziesiątkach tysięcy ludzi czyli swoistym holokauście dorównującym Konkwiście pod każdym względem.Polecam artykuł: http://pl.wikipedia.org/wiki/Hiszpa%C5% ... 3j_AmerykiJak juz go przeczytasz (zwłaszcza 4 ostatnie akapity) to wróć i rozmawiaj a jak nie to wracaj na gazeta.pl (poziom komentarza bardzo "tamtejszy")
|
Wt sty 08, 2013 17:43 |
|
 |
JedenPost
|
wloczykij napisał(a): Otóż Aztecowie mieli zwyczaj składania bogom ofiar z ludzi To tylko jeden z ludów. Wiele innych istotnie praktykowało podobne rzeczy, większość - nie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sty 09, 2013 12:54 |
|
 |
kropeczka_ns
|
wiesz że już się nigdzie nie da go dostać? Bedę miała od kolegi. Takie filmy bardzo szybciutko "znikają". W dziwny sposób... 
_________________ Ania
|
Cz sty 10, 2013 9:56 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
jest nadal dostępny na peb.pl
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz sty 10, 2013 22:06 |
|
 |
JedenPost
|
Nie widziałem filmu, ale: czy jest w nim pokazane, jak owi "Cristeros" traktowali mieszkających w Meksyku Indian, czyli najbiedniejszą wówczas i dziś grupę etniczną/społeczną?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt sty 11, 2013 13:21 |
|
 |
anna_marta
|
|
So mar 02, 2013 14:24 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
JedenPost napisał(a): Nie widziałem filmu, ale: czy jest w nim pokazane, jak owi "Cristeros" traktowali mieszkających w Meksyku Indian, czyli najbiedniejszą wówczas i dziś grupę etniczną/społeczną? Ten film nie jest o tym problemie. Nie porusza też stosunku Cristeros do rewolucji przemysłowej, do ekologii i do roli kobiet w społeczeństwie. Można wymieniać wiele rzeczy, o którym film ten NIE JEST. Lepiej jednak skupić się nad tym, o czym JEST.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So mar 02, 2013 16:04 |
|
 |
JedenPost
|
Film o ruchu rewolucyjnym pomijający kwestię jak ten ruch odnosił się do miejscowej ludności? OK. Niewątpliwie zatem - wiarygodny obraz.
|
So mar 02, 2013 16:37 |
|
 |
anna_marta
|
Film będzie wyswietlany w kinach więc kazdy bedzie mógł wyrobic sobie zdanie ale przede wszystkim poznać tego czego nie zna http://www.cristiada.pl/
|
Cz mar 07, 2013 17:03 |
|
|