Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Marsz 13 grudnia
|
Wt gru 06, 2011 17:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Marsz 13 grudnia
Nikt nie ma zdania? A może wszyscy idą? 
|
Wt gru 06, 2011 23:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Margaret_ka napisał(a): Nikt nie ma zdania? A może wszyscy idą?  Pędzimy  ....tylko musimy przygotować pochodnie.
|
Wt gru 06, 2011 23:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No właśnie  Niezrozumiały jest dla mnie cel i sens tego marszu. Co chcą osiągnąć? Co chcą pokazać? Dlaczego właśnie 13 grudnia?
|
Wt gru 06, 2011 23:24 |
|
 |
acreed
|
Margaret_ka napisał(a): Nikt nie ma zdania? A coś taka niecierpliwa jesteś  Przecież do marszu tydzień jeszcze został. Co do meritum to każde zawłaszczanie jest złe. Bo nie ma i nie było ani pisowskich ani platformerskich ofiar stanu wojennego, były ofiary Narodu Polskiego. Dla mnie to taka sama analogia jak dzielenie Kościoła na Pawłowy, Filipowy, Chrystusowy. Taki kierunek myślenia do niczego mądrego nie prowadzi. Podobają mi się za to wszelkie rekonstrukcje obrazujące jak wtedy było. Młodzież może "doświadczyć" czegoś dla niej bardzo dziś abstrakcyjnego, a niektórzy "weterani" przypomnieć sobie i nabrać pokory i dziękczynienia za to gdzie dzisiaj są. Reasumując, o stanie wojennym powinniśmy pamiętać i mówić, by nie znaleźć się kiedyś w takiej sytuacji jak w Filmie "180 - zmieni Ciebie o 180 stopni", w którym to Amerykanie nie wiedzą kto to był Hitler i co takiego zrobił. 
|
Wt gru 06, 2011 23:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr gru 07, 2011 13:26 |
|
 |
szyszkownik
|
Pikieta pod domem Jaruzelskiego to już za mało. Czas więc na kolejny profaszystowski marsz. Taka jest własnie istota faszyzmu - nienawiść w słowie i w działaniu skierowana przeciw tym, którzy myślą inaczej. Polscy faszyści nawet już zaczynają grozić Kaczyńskiemu. Cóż typowe oszołomstwo, które nie zna granic "Kula w łeb...".
|
Śr gru 07, 2011 14:19 |
|
 |
Awa
|
prawdopodobny komitet honorowy(im wysslano zaproszenia zdaniem gazety): poetę Jarosława Marka Rymkiewicza, prof. Zdzisława Krasnodębskiego, dr. Barbarę Fedyszak-Radziejowską, prof. Jana Żaryna oraz dziennikarzy: Tomasza Sakiewicza, Piotra Semkę i Rafała Ziemkiewicza. Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,10763937,Mar ... z1frUCDNu4Przeciwnicy:Moczulski Morawiecki... Nie tylko PIS organizuje w tym dniu marsz.
|
Śr gru 07, 2011 16:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Awa napisał(a): prawdopodobny komitet honorowy(im wysslano zaproszenia zdaniem gazety): poetę Jarosława Marka Rymkiewicza, prof. Zdzisława Krasnodębskiego, dr. Barbarę Fedyszak-Radziejowską, prof. Jana Żaryna oraz dziennikarzy: Tomasza Sakiewicza, Piotra Semkę i Rafała Ziemkiewicza. Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,10763937,Mar ... z1frUCDNu4Przeciwnicy:Moczulski Morawiecki... Nie tylko PIS organizuje w tym dniu marsz. Zapomnieli o Pospieszalskim, Wenclu 
|
Śr gru 07, 2011 16:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Margaret_ka napisał(a): Nikt nie ma zdania? A może wszyscy idą?  Pędzimy  ....tylko musimy przygotować pochodnie. Kto stoi tam, gdzie stało ZOMO, teraz śmieje się z Marszu 13 grudnia. Alus stanęła tam gdzie stało ZOMO, a miałam nadzieję, że odcina się od reżimu Jaruzelskiego.
|
Śr gru 07, 2011 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Alus napisał(a): Margaret_ka napisał(a): Nikt nie ma zdania? A może wszyscy idą?  Pędzimy  ....tylko musimy przygotować pochodnie. Kto stoi tam, gdzie stało ZOMO, teraz śmieje się z Marszu 13 grudnia. Alus stanęła tam gdzie stało ZOMO, a miałam nadzieję, że odcina się od reżimu Jaruzelskiego. A co ma reżim Jaruzelskiego wspólnego z planowanym pajacowaniem PiS 13 grudnia?
|
Śr gru 07, 2011 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Pajacowaniem" piszesz? "Piękne" słownictwo. Kto z kim przystaje takim się staje. Wiele się nauczyłaś od tych z którymi przystajesz i z którymi przszłaś na stronę, gdzie stało ZOMO. Zastanawiam się kiedy to się stało?
|
Śr gru 07, 2011 18:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ok, czyli oficjalnie jestem po tej stronie po której stało ZOMO TO MÓJ TEMAT I NIE CHCĘ ABY PRZERODZIŁ SIĘ W KOLEJNĄ PYSKÓWKĘ. Dlatego jeśli gita masz zamiar tylko nas wszystkich stawiać w jednym szeregu z ZOMO to daruj sobie i wracaj do tematu o RM. Ponawiam moje pytanie: Czy waszym zdaniem jest wgl sens organizowania takiego marszu? Co niby PIS chce tym osiągnąć? Razi mnei strasznie ta data.... Media nie będą relacjonować wydarzeń ze Stanu Wojennego, rekonstrukcji etc. tylko wszystko skupi się na marszu PISU.
|
Śr gru 07, 2011 18:54 |
|
 |
Witold
|
PiSowski marsz jest zagrywką typowo... pisowską. Odnosze nieodparte wrażenie, że PiS usiłuje sobie zawłaszczyć ideę Marszu Niepodległości na swój własny użytek. Podczas gdy oryginalny Marsz z 11.11 skupiał różne środowiska, konserwatywne, konserwatywno-liberalne, narodowe, narodowo-katolickie, narodowo-radykalne itd., tak pisowski "marsz niepodległości i solidarności" jest inicjatywą stuprocentowo pisowską. Do nazwy zostało dodane słowo "solidarność", nagminnie odmieniane w propagandzie PiSu przez wszystkie możliwe przypadki. Marsz odbywa się nie w rocznicę odzyskania niepodległości, czy w rocznicę jakiegokolwiek innego polskiego zwycięstwa, tylko w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Typowe. Oczywiście PiS może sobie organizować demonstracje jakie mu się żywnie podoba, ale próba nawiązywania do idei Marszu Niepodległości jest po prostu mdłe. Zresztą najlepiej poczytać sobie, co organizatorzy Marszu z 11.11 pisali o wszystkich innych demonstracjach, używających tej samej nazwy co ich marsz i jak teraz odcinają się od od marszu pisowskiego. http://niepodlegli.net/2011/12/02/oswia ... zynskiego/
|
Śr gru 07, 2011 19:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Margaret_ka napisał(a): ok, czyli oficjalnie jestem po tej stronie po której stało ZOMO TO MÓJ TEMAT I NIE CHCĘ ABY PRZERODZIŁ SIĘ W KOLEJNĄ PYSKÓWKĘ. Dlatego jeśli gita masz zamiar tylko nas wszystkich stawiać w jednym szeregu z ZOMO to daruj sobie i wracaj do tematu o RM. Ponawiam moje pytanie: Czy waszym zdaniem jest wgl sens organizowania takiego marszu? Co niby PIS chce tym osiągnąć? Razi mnei strasznie ta data.... Media nie będą relacjonować wydarzeń ze Stanu Wojennego, rekonstrukcji etc. tylko wszystko skupi się na marszu PISU. Twój temat, a więc najlepiej jak będziesz dyskutowała sama z sobą, no może jeszcze z Alus i Gazetą Wyborczą. Życzę powodzenia w owocnej dyskusji.
|
Śr gru 07, 2011 23:28 |
|
|
|