Ofiaro gwałtu - nie idź po pomoc do katolickiego szpitala
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Ofiaro gwałtu - nie idź po pomoc do katolickiego szpitala
Szukałem, ale nie znalazłem. Nie wiem do jakiego wątku można by to dokleić. Do tego wyszukiwarka jest marna, bo nie wyszukuje wyrażeń a jedynie wszystkie słowa. Znalazłem wątek o klauzuli sumienia ale dla farmaceutów i w dziale ogłoszeń. Ten temat nie bardzo tam podchodzi. Mam nadzieję, że moderatornia znowu nie zarzuci złej woli.
Tak nawołuje jeden z polityków niemieckich, po skandalu jaki miał miejsce w dwóch tamtejszych szpitalach katolickich, które odmówiły zbadania pacjentki po gwałcie. Tłumaczono się tym, że w takim przypadku pacjentkę należy uświadomić, iż dla zapobieżenia przyjścia na świat dziecka po gwałcie może ona zażyć środek wczesnoporonny. Szpital musiałby wystawić jej receptę na taki preparat, a to - jak tłumaczono - jest nie do pogodzenia z etyką chrześcijańską. Lekarze pracujący w szpitalach celitek stoją pod dodatkową presją: jeżeli złamią zasady określone przez pracodawcę, muszą liczyć się z natychmiastowym zwolnieniem z pracy. Obowiązuje ich jednak także przysięga lekarska. W pisemnym oświadczeniu katolickie szpitale mówią o nieporozumieniu w komunikacji z lekarzami. Wolno im bowiem badać ofiary gwałtów i zabezpieczać materiał dowodowy, nie wolno im tylko przepisywać tabletek wczesnoporonnych. Pacjentkę przewieziono potem do szpitala ewangelickiego w dzielnicy Kalk, gdzie przeprowadzono wszelkie badania potrzebne policji do wszczęcia śledztwa. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... owily.html
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sty 17, 2013 18:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ofiaro gwałtu - nie idź po pomoc do katolickiego szpital
Co w tym dziwnego?....w Polsce też funkcjonuje klauzula sumienia zgodnie z którą lekarz może odmówić wypisanie recepty na środki wczesnoporonne, lub antykoncepcyjne.
|
Cz sty 17, 2013 18:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Szukałem, ale nie znalazłem. Nie wiem do jakiego wątku można by to dokleić. Do tego wyszukiwarka jest marna, bo nie wyszukuje wyrażeń a jedynie wszystkie słowa. Znalazłem wątek o klauzuli sumienia ale dla farmaceutów i w dziale ogłoszeń. Ten temat nie bardzo tam podchodzi. Mam nadzieję, że moderatornia znowu nie zarzuci złej woli.
Jajko, w porządku, ale jak temat zejdzie na dyskusję o właściwości lub nie klauzuli sumienia to łączę z istniejącym już wątkiem Kozła w dziale Sam wymyśl temat (Klauzula sumienia w sejmie).
|
Cz sty 17, 2013 18:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Jajko napisał(a): Szukałem, ale nie znalazłem. Nie wiem do jakiego wątku można by to dokleić. Do tego wyszukiwarka jest marna, bo nie wyszukuje wyrażeń a jedynie wszystkie słowa. Znalazłem wątek o klauzuli sumienia ale dla farmaceutów i w dziale ogłoszeń. Ten temat nie bardzo tam podchodzi. Mam nadzieję, że moderatornia znowu nie zarzuci złej woli.
Jajko, w porządku, ale jak temat zejdzie na dyskusję o właściwości lub nie klauzuli sumienia to łączę z istniejącym już wątkiem Kozła w dziale Sam wymyśl temat (Klauzula sumienia w sejmie). A ja proszę o nie łączenie tych dwóch wątków, bo dotyczą zupełnie czego innego. Dyskusje o klauzurze sumienia u lekarzy, czy w aptece byly w innych watkach i dotyczą jakościowo czegoś innego.
|
Cz sty 17, 2013 18:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro były to je odszukam (choć obawiam się, że te o klauzurze mogą się nie nadać  )a w przypadku Twojego wątku zerknęłam na razie tylko na tytuł.
|
Cz sty 17, 2013 18:51 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
MARIEL napisał(a): Skoro były to je odszukam, w przypadku Twojego wątku zerknęłam na razie tylko na tytuł (choć obawiam się, że te o klauzurze mogą się nie nadać  ) Ze swej strony polecam Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie (ale ten znalazł chyba też Jajko) oraz "archiwalny" Wolność sumienia aptekarzy.Tutaj sedno problemu polega jednak nie na klauzuli sumienia, ale na nadgorliwości lekarzy.
|
Cz sty 17, 2013 19:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zostawiamy. Tamte dwa rzeczywiście nie do końca się nadają.  @SC z wyjaśnienia wynika, że było tylko nieporozumienie na linii zarząd placówek a lekarze.
|
Cz sty 17, 2013 19:27 |
|
 |
SweetChild
|
MARIEL napisał(a): @SC z wyjaśnienia wynika, że było tylko nieporozumienie na linii zarząd placówek a lekarze. Zgadza się, pochopnie założyłem, że to lekarze byli nadgorliwi. Oczywiście możliwe, że wytyczne zarządu były niejasne czy wręcz wprowadzały w błąd.
|
Cz sty 17, 2013 19:35 |
|
 |
Jajko
|
Nieporozumienie to tylko oficjalna wersja. Skoro aż dwie różne placówki odmówiły zbadania zgwałconej, to raczej wskazywałoby to na wyraźne polecenie szefostwa, żeby takich przypadków nie przyjmować i już. Oczywiście to są moje wstrętne ateistyczne, antyklerykalne przypuszczenia tylko. Ciekawe że ewangelicy nie mieli z tym problemów?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sty 17, 2013 21:01 |
|
 |
mareta
|
Jajko napisał(a): Nieporozumienie to tylko oficjalna wersja. Skoro aż dwie różne placówki odmówiły zbadania zgwałconej, to raczej wskazywałoby to na wyraźne polecenie szefostwa, żeby takich przypadków nie przyjmować i już. Oczywiście to są moje wstrętne ateistyczne, antyklerykalne przypuszczenia tylko. Ciekawe że ewangelicy nie mieli z tym problemów? Jeżeli to, co napisali dziennikarze jest prawdą. A może oni też tylko gonia za sensacją?  Jest coś takiego jak katolickie szpitale? U nas są prywatne i państwowe...
|
Cz sty 17, 2013 21:07 |
|
 |
Jajko
|
No, prywatne będące własnością zakonu katolickiego. To chyba katolickie.
|
Cz sty 17, 2013 21:12 |
|
 |
mareta
|
Jajko napisał(a): No, prywatne będące własnością zakonu katolickiego. To chyba katolickie. Nie ma czegoś takiego jak zakon katolicki. 
|
Cz sty 17, 2013 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): MARIEL napisał(a): @SC z wyjaśnienia wynika, że było tylko nieporozumienie na linii zarząd placówek a lekarze. Zgadza się, pochopnie założyłem, że to lekarze byli nadgorliwi. Oczywiście możliwe, że wytyczne zarządu były niejasne czy wręcz wprowadzały w błąd. Taka nadgorliwość nie bierze się znikąd. Zwalanie wszystkiego na lekarzy (i to w dwóch różnych placówkach!) jest niepoważne. Lekarze bardzo dokładnie znają granice, do których moga się posunac, to jest zawód o największym ryzyku pozwania do sądu. Ktoś te granice ustawił bezmyslnie, a teraz zwala się wszystko na lekarzy - a fuj 
|
Pt sty 18, 2013 1:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Nieporozumienie to tylko oficjalna wersja. Skoro aż dwie różne placówki odmówiły zbadania zgwałconej, to raczej wskazywałoby to na wyraźne polecenie szefostwa, żeby takich przypadków nie przyjmować i już. Oczywiście to są moje wstrętne ateistyczne, antyklerykalne przypuszczenia tylko. Ciekawe że ewangelicy nie mieli z tym problemów? Zaanonsowali odmowę wypisania recepty na środki wczesnoporonne. Pacjentka zatem miała wybór - albo badanie bez recepty, albo wybór innego szpitala. Karygodne byłoby gdy w mieście nie funkcjonowała żadna inna placówka poza katolicką.
|
Pt sty 18, 2013 11:18 |
|
 |
Jajko
|
Nie wiemy co zaanonsowali. Z treści artykułu raczej wynika co innego - że nie przyjęli pacjentki, bo musieliby powiedzieć o opcji użycie środków wczesnoporonnych i na ewentualne życzenie pacjentki je wypisać. A tego, najwyraźniej, katolicki pracodawca im zabronił.
|
Pt sty 18, 2013 12:28 |
|
|
|