|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Zaciemnienie Słońca
Zaciemnienie Słońca przez Gatesa oburza. Ale o ile globalne ocieplenie jest korzystne dla Europy powodować może zamianę w pustynię tern zamieszkały przez 500 milionów ludzi. Powoduje to uchodżtwo nie z jednego kraju ale całego kontynentu na inny kontynent. Więcej uchodźców niż gospodarzy. Też trudno się z tym zgodzić. A jeśli nie zaciemnienie i nie uchodźcy to wielka klęska głodu, nieporównywalna z niczym co było przedtem, czy na Ukrainie czy w Chinach. Więc zdaje się że to zaciemnienie byłoby jeszcze najmniej złym wyjściem.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr lut 03, 2021 16:57 |
|
|
|
 |
subadam
|
 Re: Zaciemnienie Słońca
O czym ty piszesz, Andy?
|
Śr lut 03, 2021 17:01 |
|
 |
Andy72
|
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr lut 03, 2021 17:04 |
|
|
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Zaciemnienie Słońca przez Gatesa oburza. Ale o ile globalne ocieplenie jest korzystne dla Europy powodować może zamianę w pustynię tern zamieszkały przez 500 milionów ludzi. Powoduje to uchodżtwo nie z jednego kraju ale całego kontynentu na inny kontynent. Więcej uchodźców niż gospodarzy. Też trudno się z tym zgodzić. A jeśli nie zaciemnienie i nie uchodźcy to wielka klęska głodu, nieporównywalna z niczym co było przedtem, czy na Ukrainie czy w Chinach. Więc zdaje się że to zaciemnienie byłoby jeszcze najmniej złym wyjściem. Co mają pustynie do globalnego ocieplenia? przecież Amazonia leży blisko równika, tam jest bardzo ciepło, i jakoś od tej temperatury w pustynię się nie zamieniła, zresztą temperatura podwyższa się od ponad 200 lat, i jakoś Polska się w pustynie nie zamieniła. No i mam nadzieje że jednak coś im długo to pociemnianie zajmie czasu, w końcu dzisiaj jest to globalne ocieplenia a za kilka dni ma być minus 20 stopni, jak im się uda ochłodzić klimat, to co druga zima będzie z mrozami minus 40 stopni, bo takie zimy przed ocieplenie klimatu często się zdarzały, to ciężko będzie samochód w tych warunkach odpalić, same problemy by z tego były 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr lut 03, 2021 23:50 |
|
 |
afilatelista
|
Robek napisał(a): Co mają pustynie do globalnego ocieplenia? przecież Amazonia leży blisko równika, tam jest bardzo ciepło, i jakoś od tej temperatury w pustynię się nie zamieniła, chyba nie uważałeś na geografii. W okolicach równika zawsze jest dużo opadów więc powstają dżungle a nie pustynie. Duża temperatura przy dużej wilgotności może być korzystna dla roślin, ale dla ludzi będzie zbyt gorąco żeby przeżyć. Przy dużej wilgotności nawet pocenie nie działa. Pustynie powstają w okolicy zwrotników. Cytuj: zresztą temperatura podwyższa się od ponad 200 lat, i jakoś Polska się w pustynie nie zamieniła. Akurat Polska może być dotknięta suszą w każdej chwili. Mamy słabe zasoby wód gruntowych, a odmawiają się głównie zima. Brak śniegu mocno to utrudnia. Cytuj: No i mam nadzieje że jednak coś im długo to pociemnianie zajmie czasu, w końcu dzisiaj jest to globalne ocieplenia a za kilka dni ma być minus 20 stopni, jak im się uda ochłodzić klimat, to co druga zima będzie z mrozami minus 40 stopni, bo takie zimy przed ocieplenie klimatu często się zdarzały, to ciężko będzie samochód w tych warunkach odpalić, same problemy by z tego były  problemem jest to że dzisiaj zmiany zachodzą szybciej niż kiedykolwiek w historii. Zaciemnianie słońca na dzisiaj wydaje się zbyt ryzykowne, ale za kilkadziesiąt lat nasze nie być innego wyjścia...
|
Cz lut 04, 2021 8:16 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Najlepiej byłoby zrezygnować z paliw kopalnych, gdyby wreszcie tokamaki zaczęły działać.
|
Cz lut 04, 2021 9:13 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Mnie się wydaje, że lepiej by było, jak by się Gate wziął za ulepszanie Wenus to by było dla nas dużo korzystniejsze i mniej szkód by wtedy narobił.
|
Cz lut 04, 2021 9:29 |
|
 |
Robek
|
afilatelista napisał(a): chyba nie uważałeś na geografii. W okolicach równika zawsze jest dużo opadów więc powstają dżungle a nie pustynie. Duża temperatura przy dużej wilgotności może być korzystna dla roślin, ale dla ludzi będzie zbyt gorąco żeby przeżyć. Przy dużej wilgotności nawet pocenie nie działa. Pustynie powstają w okolicy zwrotników. Co ma ocieplenie klimatu do pustyń? przecież dziesiątki milonów lat temu, było o kilka stopni cieplej niż dzisiaj, i jakoś od tego pustyń nie przybyło, bo większość powierzchni Ziemi, pokrywał las tropikalny. afilatelista napisał(a): Akurat Polska może być dotknięta suszą w każdej chwili. Mamy słabe zasoby wód gruntowych, a odmawiają się głównie zima. Brak śniegu mocno to utrudnia. Brak wody w Polsce to wynik złej polityki wodnej, prowadzonej od ponad 50 lat, więc tej wody brakuje. Jeżeli na terenie Polski prowadzi się wycinkę drzew, to trzeba na miejsce wyciętych posadzić nowe, w innym wypadku to tych drzew by zabrakło, więc mamy tutaj odnawianie zasobów, z wodą jest robione inaczej, i poza jakimiś wyjątkami, nikt tych zasobów nie odnawia. afilatelista napisał(a): problemem jest to że dzisiaj zmiany zachodzą szybciej niż kiedykolwiek w historii. Zaciemnianie słońca na dzisiaj wydaje się zbyt ryzykowne, ale za kilkadziesiąt lat nasze nie być innego wyjścia... A skąd wiesz że to się dzieje szybciej niż w dawnych czasach? w Polsce nie ma już dzisiaj śniegu i mrozu?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lut 04, 2021 11:07 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Dużo lepszym rozwiązaniem problemu związanego z ociepleniem klimatu, będzie wybudowanie reaktora termojądrowego, uzyskującego czystą energię z fuzji jądrowej . Lecz wytworzenie na ziemi sztucznych warunków podobnych do jądra słońca , to nie taka prosta rzecz, plazma wymyka się nam jeszcze spod kontroli. Ale kiedy to się wreszcie uda, będzie to ogromny zwrot, milowy krok człowieka w kierunku naprawy globalnego klimatu.
|
N lut 07, 2021 22:26 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|