Believing napisał(a):
Naprawdę uważacie, że w obecnych czasach przemysłowej żywności można dobrze zjeść? Myślę, że obecnie trzeba mądrze jeść. W myśl złotej zasady "jem aby żyć, nie żyję aby jeść".
Owszem mozna zjesc nie tyle zdrowo i pozywnie ale tez bez wielkiej szkody dla srodowiska naturalnego:
"A odchody niektórych roślinożernych owadów mogą być wykorzystywane jako herbata – mówi Kucharski".
"No dobrze. Wiemy już, że hodowla owadów jest bardziej przyjazna środowisku niż chów przemysłowy bydła, świń czy drobiu. Jednak czynniki ekologiczne to tylko jedna strona medalu. Drugą są wartości odżywcze dla człowieka. I tu owady wypadają bardzo dobrze, bo wiele z nich jest bogatym źródłem białka i witamin. – Owadzia krew zawiera duże ilości soli mineralnych. Białka pochodzące z domowych świerszczy Acheta domesticus są lepsze jakościowo i łatwiej przyswajalne niż białko sojowe. Owady są bogate w wiele aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć i musi otrzymać je wraz z pokarmem – wyjaśnia Agnieszka Królasik.
"Królasik podkreśla również, że w hodowli owadów – w przeciwieństwie do zwierząt – nie stosuje się antybiotyków ani hormonów. – Pokarm dla owadów nie może być traktowany chemikaliami (insektycydami), bo owady tego nie przeżyją. Zatem owadzie mięso jest dużo zdrowsze – podkreśla Królasik. – Mięso owadów nie jest też sztucznie pompowane wodą i solą fizjologiczną. A ze względu na to, że żywe owady można przechowywać w niskich temperaturach, zawsze są one świeże – wtóruje Kucharski".
(
https://tvn24.pl)
https://tvn24.pl/magazyn-tvn24/jedz-rob ... osc,43,994"Eksperci są zgodni - owady są zdrowe: bogate w białko, tłuszcze, cukry oraz witaminy z grupy B i K. Zdaniem zoologa dr Radomira Jaskuły, w porównaniu z np. mięsem drobiowym zawierają kilkakrotnie więcej białka - motyle, chrząszcze czy zwykłe muchy składają się z niego w 70-80 procentach. Co istotne, białko owada jest doskonałej jakości i jest bardzo dobrze przyswajane przez człowieka. Owadzie mięso jest natomiast wyjątkowo zdrowe ze względu na to, że owady nie są w stanie spożywać pokarmu zawierającego chemikalia, zwyczajnie by tego nie przeżyły. Jak smakuje? Większość jadalnych owadów ma neutralny smak, który można kształtować doprawiając je różnego rodzaju przyprawami czy podając z sosami".
"Dr hab. inż. Agnieszka Orkusz, profesfor Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu przekonuje, że warto pokonać stereotypowe uprzedzenia związane z jedzeniem owadów"
https://agronomist.pl/artykuly/owady-no ... mak-europyEksperci ONZ to potwierdzaja.
Tak wiec nic tu sie nie zmarnuje nawet odchody.
Przyszlosc wiec zapowiada sie optymistycznie, pozbedziemy sie szkodliwych dla zdrowia samochodow spalinowych i zwierzat hodowlanych, a w ich miejsce elektryki i robactwo.
No i karaluch w mieszkaniu okaze sie czyms pozadanym.