Janosik nie żyje...........
Marek Perepeczko
Już nie zagram zgrabnego górala
Rozmowa z Markiem Perepeczką, aktorem i reżyserem teatralnym o Czechach, Janosiku i 13 posterunku.
Już nie zagram zgrabnego górala. Zobaczymy co życie pokaże. A życie aktorskie składa się z „niespodziewanek”. O tak zwanej, za przeproszeniem, karierze aktora, w dużej mierze decyduje przypadek. Talent też jest ważny, ale przypadek odgrywa wielką rolę.
W internecie znalazłem takie zdanie na pana temat: „Odchudzić Perepeczkę, niech znowu zagra Janosika. Był niepowtarzalny”. Co pan na to?
Zwłaszcza panie chciałyby, żebym znowu zagrał Janosika.
Oczywiście. 30 lat temu, gdy kręciliśmy serial, miałem luźny stosunek do tego, co robiłem. Uważałem nawet, że tę rolę powinien grać aktor pochodzenia góralskiego. Nie przypuszczałem nawet, że „Janosik” zdobędzie aż taką popularność. Poza Klossem i „Stawką większą niż życie” oraz serialem „Czterej pancerni i pies” nie było, powiem bałwochwalczo, serialu kultowego. Tylko mój przyjaciel, tłumacz Hemingwaya, Bronisław Zieliński mówił: „Ty tego nie lekceważ, będziesz to musiał nosić przez całe życie”. Dzisiaj uważam, że nie ma się czego wstydzić, bo „Janosik” jest kultowym serialem, którego popularność, również obecnie jest dla mnie zaskakująca. W ciągu roku serial leci w kilku stacjach telewizyjnych. Ludzie pamiętają mnie jako Janosika.
I będą Pamiętać .......
http://www.teatry.art.pl/!rozmowy/juzniez.htm
Wieczny spoczynek racz mu dać Panie....