Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 13:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 minister Urbański kontra Kardynał Dziwisz?? 
Autor Wiadomość

Post minister Urbański kontra Kardynał Dziwisz??
Urbański dzisiaj wykazał się wyjątkową "znajomością rzczy",

Powiedział on, że nie będzie Kardynał decydował o przyszłości Kraju.

wypowiedź ta dotyczy ewentualnych wyborów parlamentarnych w kontekście Pielgrzymki Papieża Benedykta XVI.

Dodał też że to prezydent zaprosił Papieża w tym terminie, więc wszystko się odbędzie wg planu......

zaczynam mieć dość ludzi zgromadzonych wokól PiSanek...

a Wielkanoc tuż, tuż, tyle że ja chyba w tym roku nie będę robił pisanek (źle mi się będą kojarzyły...)

Wt mar 28, 2006 18:22
Zobacz profil WWW

Mógłbyś podać link do artykułu? Zaciekawiło mnie to...

Wt mar 28, 2006 19:19

Wt mar 28, 2006 19:24
Zobacz profil WWW

Aha... szkoda bo chciałem sie coś więcej dowiedzieć, a na internecie nie widzę nic o tym...

Wt mar 28, 2006 19:38

Podejrzewam, że chodzi o coś w zwiazku z tym:
Cytuj:
Sceptyczny był też kardynał Stanisław Dziwisz. Telewizji TVN 24 powiedział wczoraj: - Jest 12 miesięcy w roku. Jeśli rzeczywiście te wybory są konieczne, można znaleźć inny termin, nie przed przyjazdem papieża. Atmosfera przedwyborcza nie służy dobremu duchowemu przygotowaniu do pielgrzymki.

Z tego tekstu na - jak zwykle - temat wyborczy, kilka wtrąconych zdań...

Wt mar 28, 2006 20:55

Skoro papież jest zaproszony, terminy ustalone - to czemu ma się to odwoływać :?: Jakoś nie wierzę, żeby po wyborach kolejnych (za które Ty i ja dostaniemy po kieszeni...) wszystko nagle stało się proste, że każdy z każdym się dogada...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt mar 28, 2006 22:48
Zobacz profil WWW

Post Re: minister Urbański kontra Kardynał Dziwisz??
kefas_piotr napisał(a):
Urbański dzisiaj wykazał się wyjątkową "znajomością rzczy",
Powiedział on, że nie będzie Kardynał decydował o przyszłości Kraju.
. . .
a Wielkanoc tuż, tuż, tyle że ja chyba w tym roku nie będę robił pisanek (źle mi się będą kojarzyły...)

"że nie będzie Kardynał decydował o przyszłości Kraju" - to na pewno dokładny cytat. Możesz podać źródło ?

Politycy bez przygotowania dyplomatycznego, mają zwyczaj walić prawdę wprost. Przypominasz sobie zapewne słowa Urbana: "Rząd się sam wyżywi". Święte słowa były. Wyżywił się.
Może tu jest podobnie. Ale nie chcę snuć komentarzy na niepewnym cytacie.

Co do jaj świątecznych - są inne technologie. Zdrapki. Malowanki.

Nie warto z powodu przykrych skojarzeń rezygnować z Tradycji. Tylko ona nam została, by się nie roztopić w kosmopolitycznej magmie !

Wt mar 28, 2006 23:53
Zobacz profil WWW

Przecież wybory to był PiC na wodę żeby PiS mógł spokojnie zrobić koalicję z SamoBroną.
Żadnych wyborów nie chcieli bo dawno by podał rząd do dymisji.

Nasuwa się pytanie - skoro Urbański uraził uczucia religijne katolików ośmieszając kadynała to czy KRRiTV pod przewodem p. Kruk zareaguje i ukarze nadawcę programu gdzie Urbański tokował adekwatną karą?
Tak z 500 000 zł?

JAKIŚ kardynał -- no ładnie.

Chyba że taka zdecydowana KRRiTV jest tylko w obronie Radia Maryja...

Śr mar 29, 2006 9:54

nie chciałem wczoraj podawać źródła, nie chcąc być uznanym za rzecznika jednej ze stacji telewizyjnych.

dzisiaj macie jasny tekst:

http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1143620298

Śr mar 29, 2006 11:01
Zobacz profil WWW

Szczytowe chamstwo. Urbański chyba zapomniał, że papież przybywa do Polski również na zaproszenie Kościoła, i to kard. Dziwisz pierwszy nieoficjalnie zachęcał go do przyjazdu. Poza tym używanie sformuowań "proszę nie wprowadzać takiego quasi-terroru, że jeden kardynał będzie decydował o przyszłości politycznej Polski", jest co najmniej bezczelne, żeby nie powiedzieć chamskie. Już chyba tylko Mieszko będzie bronił tego politycznego PiSuaru.

Śr mar 29, 2006 13:56

Wypowiedź, jeśli wierzyć, jak z komuny: "nie będzie mi tu kardynał..."

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr mar 29, 2006 15:09
Zobacz profil WWW

Wypowiedź, jeśli wierzyć, jak z komuny: "nie będzie mi tu kardynał..."

Dotychczas przy ocenie wypowiedzi Urbańskiego korzystaliśmy z pośrednich omówień (ja np. nie oglądałem TVN).

Myślę, że to nam wniesie świeży powiew ...
Cytuj:
Urbański ws. kardynała Dziwisza: Czuję się skruszonym winowajcą
TVN24

Czuje się "skruszonym winowajcą" w związku ze swoją wypowiedzią dotyczącą kardynała Stanisława Dziwisza - powiedział szef Kancelarii Prezydenta Andrzej Urbański.
"Jestem tu skruszonym winowajcą. Wypowiadałem się w dwóch różnych kwestiach: jedna to wybory polityczne i w tej sprawie pani redaktor, ks. kard. Dziwisz, ja, każdy z nasz ma prawo mieć swoje odrębne zdanie. I druga sprawa to zaproszenie przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego Ojca Świętego. Nigdy tych spraw ze sobą nie łączyłem i nie będę łączył" - powiedział PAP Urbański.

Jak dodał, "trochę została zrobiona nieszczęśliwa zbitka" z jego wypowiedzi. Minister Urbański powiedział we wtorek w TVN24: "Wszyscy jesteśmy bardzo wsłuchani w to co mówi kardynał Dziwisz i w to co mówi ksiądz prymas Józef Glemp, chociaż mówi co innego, i w to co mówią inni biskupi. Ale też proszę nie wprowadzać tutaj takiego quasi- terroru, że jeden kardynał będzie decydował o przyszłości politycznej Polski. Nie, o przyszłości będą decydowali Polacy".

"Stolica Apostolska zdecydowała. Nie zmieni się termin pielgrzymki i proszę mi wierzyć, że w tej sprawie nie ma żadnych zmian, ponieważ właśnie prezydent jest gospodarzem. To na zaproszenie prezydenta przyjeżdża do Polski Ojciec Święty. Nie na zaproszenie kardynała Dziwisza" - dodał Urbański.

Była to reakcja na poniedziałkową wypowiedź kardynała Dziwisza dotyczącą możliwości przeprowadzenia wcześniejszych wyborów parlamentarnych w maju przed wizytą papieża Benedykta XVI w Polsce. "Atmosfera przedwyborcza nie służy dobremu duchowemu przygotowaniu do wizyty Papieża. A wizyta Papieża, to jest coś nadzwyczajnego, historycznego i absolutnie nie możemy tego momentu zaprzepaścić wchodząc w polemiki przedwyborcze. Jest 12 miesięcy w roku, można znaleźć zawsze, jeśli rzeczywiście te wybory są koniecznie, inny termin, nie przed przyjazdem Papieża" - powiedział kard. Dziwisz.

W środę kard. Dziwisz pytany przez dziennikarzy o wypowiedź Urbańskiego na temat "quasi-terroru", żartobliwie zaprotestował przeciwko "brzydkim słowom". Potem oświadczył: "Nigdy nie komentuję wypowiedzi ministrów". "To jest ich wolność, mogą mówić co chcą. Ja też jestem obywatelem. Zapominają o tym" - zaznaczył.

"Myślę, że trudno jest budować IV Rzeczpospolitą, kiedy próbuje się uderzać we wszystkie możliwe autorytety" - powiedział w środę rzecznik krakowskiej kurii ks. Robert Nęcek.

PAP, MZ /15:54 za onet.pl

Skoro Kardynał Dziwisz potrafił jako komentarz zażartować, to wydaje mi się że i my nie powinniśmy wyolbrzymiać tego ponad miarę.
Ot LAPSUS.

Nie wydaje mi się by dla księdza Kardynała rozdmuchiwanie tej sprawy było zbyt przyjemne. Być może nie zwróciłby uwagi na tę wypowiedź, gdyby media nie nadały jej tej rangi ...

Następnym razem Urbański będzie lepiej pilnował języka.

Śr mar 29, 2006 16:25
Zobacz profil WWW

Może i rozdmuchiwanie tej sprawy jest rzeczywiście niepotrzebne, ale zgadzam się z rzecznikiem krakowskiej kurii:

ks. Robert Nęcek napisał(a):
trudno jest budować IV Rzeczpospolitą, kiedy próbuje się uderzać we wszystkie możliwe autorytety

Święte słowa.

Śr mar 29, 2006 16:31

w związku zpowyższymi postami proszę Admina o zamknięcie tematu.
Kefas_Piotr

Śr mar 29, 2006 17:01
Zobacz profil WWW

A gdzie abp Życiński z reakcją, że duchowny wtrąca się do polityki?
Przecież x. kard. przyjmował polityków PO u siebie i raczej im kibicował.

Śr mar 29, 2006 17:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona