Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 10:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Nieważne, co - ważne kto? 
Autor Wiadomość

Post Nieważne, co - ważne kto?
Owsiak i WOŚP chcą uczyć w szkołach pierwszej pomocy.

Cytuj:
Program "Uczymy pomagać" ma ruszyć w szkołach województwa podlaskiego i dolnośląskiego na początku kwietnia. Od września w całej Polsce. Przez dwa lata ma objąć 800 tys. dzieci.

- Chcemy, żeby dzieci opuszczające szkołę znały podstawy udzielania pierwszej pomocy i nauczyły się przełamywać strach przed ratowaniem poszkodowanych - tłumaczy Krzysztof Dobies, rzecznik prasowy WOŚP. - Szkoły będą przystępować do programu dobrowolnie. Wszystko finansuje nasza fundacja i sponsorzy.

[...]
Owsiak we wtorek przedstawił założenia programu na posiedzeniu sejmowej komisji edukacji i młodzieży. Następnego dnia na pierwszej stronie "Naszego Dziennika" związanego z o. Tadeuszem Rydzykiem zaatakowali go posłowie PiS.

Maria Nowak, wiceprzewodnicząca komisji, wyznała ultrakatolickiej gazecie: "Nie słuchałam pana Owsiaka, ale nawet bez znajomości szczegółów jestem przeciwna, żeby prowadził program pierwszej pomocy w szkołach. Jak dotąd więcej zrobił szkody niż pożytku w procesie wychowania młodego pokolenia. Uważam, że jeżeli chce coś robić, niech to robi poza szkołą. Niesprawdzonych osób (albo wręcz takich, które nie wykazały się jeszcze niczym pozytywnym) nie powinno się zapraszać do szkoły. Patrząc na przeszłość, obawiałabym się nawet, że może to przynieść więcej złego niż dobrego".

To z GW. Rozumiem, że WOŚP może nie budzić zaufania, ale to jednak jest przesada. Szkolenie z pierwszej pomocy, to nie ideologia. Szkoła jest do tego najlepszym miejscem. Nie mam słów :(

Ostatnio edytowano Cz mar 23, 2006 9:44 przez jo_tka, łącznie edytowano 1 raz

Cz mar 23, 2006 8:20

Zgadzam się z Tobą. Do tego Maria Nowak napisała to tak, jakby Owsiak miał osobiście uczyć dzieci pierwszej pomocy. Jej krytyka jest pozbawiona sensu.

Cz mar 23, 2006 8:57

W tym momencie p. Maria Nowak zrobiła z siebie idiotke :? "Nie wiem co dokładnie chce, ale i tak jestem przeciw tylko dlatego, że to Owsiak" to mówi samo za siebie... :x
Popieram pomysł Fundacji WOŚP, bo szkoła jest najlepszym miejscem do uczenia pierwszej pomocy

Cz mar 23, 2006 9:24

Post Re: Nieważne, co - ważne kto?
jo_tka napisał(a):
Rozumiem, że WOŚP może nie budzić zaufania, ale to jednak jest przesada. Szkolenie z pierwszej pomocy, to nie ideologia.

No nie wiem, ucisk na klatkę piersiową czy sztuczne oddychanie metodą usta-usta może prowadzić do rozluźnienia obyczajów ;-)

A wracając do tematu - zauważyłem, że takie stwierdzenia ze strony partii trzymającej władzę przestają mnie dziwić. Pisrealizm IVRP poziomem absurdu zaczyna dorównywać socrealizmowi PRL.

Cz mar 23, 2006 11:49

Hm... nie mam nic przeciwko, bo to świetny pomysł, dziwi mnie nie poparcie takiej inicjatywy tylko dlatego, że chce to wprowadzić Owsiak :? Ja tam się pierwszej pomocy na PO uczyłam (nie mylić z Platformą Obywatelską ;-) )

Cz mar 23, 2006 19:18
Zobacz profil WWW

Podejście tej pani z PiSu to po prostu prostactwo. Nie wie, o co chodzi - ale z założenia "nie, bo to Owsiak wymyślił".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz mar 23, 2006 19:46
Zobacz profil WWW

Cytuj:
MEiN nie ma żadnych uprzedzeń do Jurka Owsiaka i organizowanego przez jego fundację programu edukacyjnego w zakresie udzielania pierwszej pomocy - oświadczył wiceminister edukacji i nauki Jarosław Zieliński.

Z Rzeczpospolitej

Cz mar 23, 2006 21:45

Dobrze że główne władze nie mają "ale", bo akcja jest naprawde dobra i potrzebna. Szkoda tylko że w rządzie znajduje sie pare osób na tyle tępych, że krytykują to TYLKO ze względu na Owsiaka

Cz mar 23, 2006 22:36

Najgłupsze jest to - że przecież Owsiak nie będzie po szkołach jeździł i "indoktrynował" dzieci, tylko to nauczyciele będą jeździli na szkolenia, dostawali materiały dydaktyczne i uczyli dzieci.

Pt mar 24, 2006 8:31
Zobacz profil WWW

Szkoda tylko że w rządzie znajduje sie pare osób na tyle tępych, że krytykują to TYLKO ze względu na Owsiaka

Dla ścisłości, posłanka Maria Nowak należy do partii rządzącej i jest z jej ramienia wiceprzewodniczącą sejmowej komisji edukacji i młodzieży, ale nie wchodzi w skład rządu.

Pt mar 24, 2006 10:38

Albo Kaczyńscy chcą sami siebie wykończyć (przez obsadzenia stanowisk osobami o tak... specyficznych poglądach), albo po prostu nie mają kadr.

Pt mar 24, 2006 11:07
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]