Czy TVP złamała prawo nadając tak wcześnie Pasję?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Czy TVP złamała prawo nadając tak wcześnie Pasję?
Zapraszam do zapoznania się z newsem: link. RPL zwróciła się ze skargą do KRRiTV o to, że "Pasja" została nadana w czasie chronionym. Jest to film zawierający wiele okrutynych scen, starający się ująć je w naturalistycznej formie. Gdyby tylko nie była to historia Jezusa z Nazaretu, a np. był to film grozy nie byłoby wątpliwości. Gibson postarał się o to, by męka Jezusa robiła silne wrażenie u odbiorcy, a właśnie tego rodzaju filmy są puszczane w czasie antenowym, gdy dzieci zazwyczaj już śpią. Wygląda na to, według mnie, że TVP faktycznie powinna taki film emitować później. Istnieje wiele wartościowych wydarzeń z historii ludzkości, które przedstawione naturalistycznie będą puszczane dużo po północy. "Pasja" Gibsona nie powinna być tu chyba wyjątkiem. Co o tym myślicie?
|
Śr kwi 19, 2006 13:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zgadzam sie calkowicie z PTR. Pasja jest filmem o Chrystusie, ale jednak sceny przemocy sa w niej az nadto wyrazne. Na tej samej zasadzie film o Auschwitz, w ktorym pokazywane bylyby sceny znecania sie kapo i SSmanow nad wiezniami pokazano by normalnie w dzien.
Popieram: Pasja pomimo jej religijnego charakteru nie powinna byc wyjatkiem.
Crosis
|
Śr kwi 19, 2006 14:06 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Crosis napisał(a): Popieram: Pasja pomimo jej religijnego charakteru nie powinna byc wyjatkiem.
Pójdźmy dalej.
Od co najmniej Wielkiego Czwartku do Dyngusa powinny być prawnie zabronione w mediach jakiekolwiek wzmianki o męce Jezusa, bo mogłoby to mieć destrukcyjny wpływ na psychikę młodych, niedojrzałych emocjonalnie ludzi.
Śr kwi 19, 2006 15:15 |
|
|
|
 |
Oozie
|
O ile wiem w widowisku pasyjnym chodzi o alegorię a nie o krwawą jatkę.
Zwłaszcza że w tym samym filmie alegoriami wali się w innych miejscach skolko ugodno...
_________________ We scare, because we care
|
Śr kwi 19, 2006 15:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam:
tak walniesz niz gruchy, ni z pietruchy. Czy Ty w ogole wiesz o co nam chodzi? Nie chodzi nam o wzmianki o Jezusie, ale o "Pasję". Widac masz klapki na oczach: jak Ci ktos wspomina o Jezusie, to juz zapieniasz sie i wysnuwasz idiotyczne wnioski. Tu nie chodzi o to, czy film jest o Jezusie, czy nie, nie chodzi o to czy puszczany jest w Wielki Czwartek, Wielka Sobote, czy tez Dzien Dziadka. Chodzi o to, ze brutalne sceny przemocy puszczane sa przed ustawowo przewidzianym czasem. Filmow o Jezusie jest wiele i wiekszosc z nich moze leciec kiedy chce. A "Pasja" pokazuje przemoc tak dosadnie, ze powinna byc puszczana po 23. Ot i cala filozofia.
A ten sie od razu zapienia, ze mu chca wywalic filmy o Jezusie. Troche dystansu i czytania ze zrozumieniem czlowieku.
Crosis
|
Śr kwi 19, 2006 15:39 |
|
|
|
 |
Awa
|
Ta ,,Racja'' to jest partia tego eks ksiedza?
Mysle z e w owym protescie jak najmniej chodziło o dobro dzieci i nieletnich. Bardziej o dokopanie aktualnie rzadzacym i pokazanie jak to kraj stal sie klerykalny. Zaraz podniesie sie krzyk....
|
Śr kwi 19, 2006 17:04 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Crosis
Dokładnie wiem o czym mówię. W Ustawie nie ma 'definicji okrucieństwa', a więc 'brutalnej sceny przemocy'. Więc jest duża dowolność interpretacyjna. A więc i możliwość wykorzystywania Ustawy do walki z religią, z wiarą katolicką.
Moim zdaniem, w tym filmie nie ma scen przesadnie okrutnych, o wiele bardziej brutalne i okrutne widziałem w innych ' łagodniejszych' filmach.
Natomiast faktycznie film Pasja, wywiera porażające wrażenie na większość widzów, ale nie brutalnością szczegółów znęcania się nad Jezusem. Czym ? To na inny temat/wątek.
Dlatego wzbudził jeszcze przed wprowadzeniem na ekrany tyle protestów.
I co mu zarzucano ? Antysemityzm i właśnie brutalność. I jedno i drugie całkowicie chybione.
Geneza ' protestu' jest dokładnie taka jaką wskazała Awa 
Śr kwi 19, 2006 17:35 |
|
 |
Kamyk
|
Geneza faktycznie taka jak podała Awa.
Ale nie rób sobie żartów że "Pasja" nie jest brutalna. Przemoc, brutalna, okrutna przemoc jest tam eksponowana ponad wszelkie normy. Duchowość, refl;eksa nad męką Jezusa zatracają sie w tej przemocy
|
Śr kwi 19, 2006 17:41 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Hmm... Akurat wtedy oglądałam Pasję, a właściwie jej fragment. I w sumie nawet nie zastanawiałam się nad tym czy czas emisji jest stosowny. Fakt - czasem zasłaniałam oczy, bo nie mogłam patrzeć. W sumie musiałabym się zastanowić bardziej jakie jest moje stanowisko na ten temat
Czy pozwoliłabym swoim dzieciom obejrzeć ten film? Czy Wy byście pozwolili? Bo chyba właśnie o dzieci ten cały ambaras

_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Śr kwi 19, 2006 19:44 |
|
 |
Stanisław Adam
|
Kamyk napisał(a): Ale nie rób sobie żartów że "Pasja" nie jest brutalna. Przemoc, brutalna, okrutna przemoc jest tam eksponowana ponad wszelkie normy. Duchowość, refleksja nad męką Jezusa zatracają sie w tej przemocy
Naprawdę nie robię sobie żartów.
Włącz telewizor. Byle wiadomości. Jak się ma kablówkę lub satelitę to z kilkadziesiąt wariantów, po kilka razy dziennie.
A w nich. PRAWDZIWA przemoc. PRAWDZIWE cierpienie. PRAWDZIWA krew. PRAWDZIWE worki ze szczątkami ofiar. Zdarzenia losowe i zamierzone - zaplanowane.
Niemal codziennie. A to palestyńczycy żydom, a to żydzi palestyńczykom - tworzą piekło na ziemi. Wielcy stratedzy władzy i szarzy niewinni, przypadkowi obywatele - ofiary.
To wszystko jest realne. A w filmie - tylko symulowane.
Co do zatracania. Film niczym szczególnym nie odróżnia się od zwykłych spektakli pasyjnych. Tylko inne medium.
Duchowość i refleksja w tym filmie są. Tylko nie są podane wprost. Łopatologicznie. To cała sytuacja 'przemawia'.
Ten film to to nie przeintelektualizowany kisielek. Łatwy do wsiorbnięcia.
Trzeba myśleć i czuć.
Ponadto on nie traktuje o etycznych rozterkach Judasza, Annasza, Kajfasza, apostołów. On nie traktuje o bezmyślności gawiedzi, motłochu, tłumu obserwującego kolejne widowisko. Tłumu który wszędzie jest taki sam i nie zależy od rasy i etnicznego pochodzenia.
To tylko tło. Istotą jest bowiem MĘKA. Świadomie wybrana przez Jezusa.
Śr kwi 19, 2006 19:56 |
|
 |
Stanisław Adam
|
rozalka napisał(a): Bo chyba właśnie o dzieci ten cały ambaras   Jest takie powiedzenie " Cel uświęca środki". I jest ono prawdziwe. Z dwoma zastrzeżeniami. Nie każdy cel. Nie każde środki. Banalny przykład. Dentysta (przepraszam stomatologów) z radochą sprawia pacjentowi ból, by potem nie cierpiał. By chory ząb nie zatruwał organizmu, sprowadzając groźniejszą chorobę. Tak jest w tym przypadku. Ten 'szok' spowodowany 'brutalnością' ma leczyć - ma wychowywać, do prawdziwych wartości. Pustego gadania mamy pełno wszędzie. By COŚ dotarło, w dzisiejszych czasach niezbędny jest szok. Dziś od niemowlęcia znieczulani jestemy przez cywilizację. Dziecko uczy się mówić z telewizora. I myśleć językiem reklam. Crosis napisał: Cytuj: Na tej samej zasadzie film o Auschwitz, w ktorym pokazywane bylyby sceny znecania sie kapo i SSmanow nad wiezniami pokazano by normalnie w dzien.
Gdyby ekshumacje masowych grobów w Katyniu lub " sceny znecania sie kapo i SSmanow nad wiezniami pokazywano by normalnie w dzien" , a nie po nocach jak robią to nasze telewizje, mielibyśmy większą świadomość czym jest dobro i zło. Jaka była nasza prawdziwa historia.
Poza tym. Ten film pokazana RAZ w roku. Z okazji największego, najważniejszego chrześcijańskiego święta.
Pokazano w telewizji. Nie na siłę. Kto chciał mógł wyłączyć. Rodzice, przecież odpowiedzialni za to co dzieci oglądają, mogli dopilnować ! Jeśli uważali za słuszne uchronić swoje pociechy przed tym 'okrutnym' filmem.
Śr kwi 19, 2006 20:17 |
|
 |
SweetChild
|
rozalka napisał(a): Czy pozwoliłabym swoim dzieciom obejrzeć ten film? Czy Wy byście pozwolili? Bo chyba właśnie o dzieci ten cały ambaras 
Trzeba jeszcze określić wiek dzieci, bo to też nie bez znaczenia. Ja zdecydowanie nie, przynajmnie do 16, albo i 18 lat.
Oczywiście piszę we własnym imieniu. W przypadku dzieci wychowanych na telewizji i grach, hartowanych najpierw krwawymi kreskówkami, a potem teledyskami, horrorami i w końcu prawdziwymi wiadomościami sprawa może wyglądać inaczej.
|
Śr kwi 19, 2006 21:25 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Chyba się zgodzę ze stwierdzeniem, że film - jakby nie patrzeć; tak krwawy - nie powinien być przed 23 emitowany.
Stanisławie - nie chodzi tu o dyskryminowanie filmów o tematyce religijnej ani nic w tym guście. Nie ma znaczenia też dzień, kiedy to będzie wyświetlane. I to samo napisałbym o każdym filmie, w którym jest pokazane tyle przemocy - czy to jest film o Jezusie, Hitlerze, Kubusiu Puchatku (gdyby taki był) czy czymkolwiek innym.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz kwi 20, 2006 7:06 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Wiecie nad czym się zastanawiałam? Nad tym czy przypadkiem obejrzenie tego filmu przez moje dziecko (teoretycznie  ) nie pokazałoby mu najlepiej męki jaką musiał przechodzić Chrystus dla nas. Bo na pewno jakieś wartości edukacyjne ten film ma.
Jednak tak sobie myślę, że dziecku można opowiedzieć/przedstawić/pokazać śmierć Jezusa w nieco inny sposób.
Przychylam się więc do zdania SweetChilda - pozwoliłabym na obejrzenie tego filmu dziecku w wieku od 15 do 18 lat. Tak mniej więcej, bo to też zależy
Zatem, odpowiadając na pytanie w głównym temacie. Myślę, że TVP powinna wyemitować Pasję w godzinach późniejszych.
Pozdrawiam 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz kwi 20, 2006 9:07 |
|
 |
Kamyk
|
Śmiem stwierdzić, że na codzień nie ma w telewizji scen tak brutalnych jak to, co pokazane jest w "Pasji"
Mówi sie o katastrofach, wypadkach, morderstwach itp. ale sie ich nie pokazuje!
|
Cz kwi 20, 2006 9:09 |
|
|
|