Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 20:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 poseł Tomczak kontratakuje w Strasburgu 
Autor Wiadomość

Post poseł Tomczak kontratakuje w Strasburgu
Znalezione w Życiu Warszawy:

Cytuj:
Poseł Tomczak zrobił w Strasburgu eurokaplicę

W ekumenicznej kaplicy pojawiły się katolickie symbole

Związany z Radiem Maryja eurodeputowany Witold Tomczak, wbrew woli władz Parlamentu Europejskiego, zorganizował w Strasburgu katolicką kaplicę.

W obu siedzibach europarlamentu: Brukseli i Strasburgu, są dwie kaplice ekumeniczne, w których mogą modlić się wyznawcy wszystkich religii. Z założenia nie można w nich umieszczać żadnych symboli religijnych. Witold Tomczak, który do PE został wybrany z list LPR, od dawna domagał się jednak utworzenia specjalnych kaplic katolickich. Nie dostał zgody, więc w pokoju medytacyjnym w Strasburgu, wbrew zakazom, umieścił na ścianie symbole katolickie: krzyż, obrazy Jezusa Miłosiernego oraz Matki Boskiej Częstochowskiej.

Bulwersująca sprawa

W Strasburgu wywołało to protesty, bo europarlament na każdym kroku podkreśla swoją neutralność. – To bulwersująca sprawa. W przyszłym tygodniu się nią zajmiemy – mówi Helmut Weixler, rzecznik frakcji Zielonych w europarlamencie. – Nie chcemy, by jedna religia była uprzywilejowana względem drugiej – wyjaśnia biuro prasowe PE. Władze parlamentu zdają sobie jednak sprawę z delikatności sytuacji i na razie nie interweniują.

Umieśćmy choć Jezuska

Członkowie prezydium PE przyznają, że Tomczak nie od razu postawił europarlament przed faktem dokonanym. Wcześniej próbował perswazji. – Chodził za nami i prosił: „Chociaż Jezuska tam umieśćmy albo krzyż. Tak w tych kaplicach pusto i nieładnie!” – relacjonuje nam jeden z członków prezydium. To, co udało się w Strasburgu, nie powiodło się Tomczakowi w podobnej kaplicy w Brukseli. – Tam też powiesiłem katolickie symbole, ale pod naszą nieobecność nam je zdjęto – żali się Tomczak.

Dlatego teraz obrazy i krzyż są po mszy chowane do specjalnej skrzyni. – Boimy się, że je ktoś zabierze – tłumaczy. Czy tak samo będzie w Strasburgu? – Wiem, że oficjalnej zgody na obrazy nie ma, ale na razie obrazy i krzyż tam będą – ma nadzieję Tomczak. Jego zdaniem, katolickie symbole są niezbędne, bo każdego dnia sesji w kaplicy odbywają się msze odprawiane przez polskiego księdza (który zresztą sam był zwolennikiem nieumieszczania na stałe symboli religijnych w pokojach medytacyjnych).

– Na mszę mamy pozwolenie. Są bardzo popularne, nie tylko wśród Polaków – podkreśla Tomczak. Dodaje, że zdarza się, że w trakcie mszy w Strasburgu do kaplicy wejdzie pomodlić się muzułmanin. – Jeszcze nigdy z tego powodu nie było konfliktu – dodaje eurodeputowany.

Poseł Tomczak znany jest eurodeputowanym ze swoich kontrowersyjnych pomysłów. Gdy tylko Polska weszła do UE, podarował przewodniczącemu Parlamentu Europejskiego dwa krzyże. Miały zawisnąć w obydwu salach plenarnych – w Brukseli i Strasburgu. Władze PE odmówiły jednak ich powieszenia, tłumacząc to swoją neutralnością światopoglądową.

Ostatnio Tomczak oskarżył europarlament o blokowanie dostępu do internetowych transmisji Radia Maryja i TV Trwam. A gdy głosowano nad eurokonstytucją, Tomczak wniósł na salę plakaty z hasłami: „Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela” i „Konstytucja to śmierć Europy”.

Kłopoty z immunitetem

Tomczak działa też w Polsce. Razem z Haliną Nowiną-Konopczyną w grudniu 2000 r. usunął meteoryt przygniatający postać papieża na eksponowanej w Zachęcie pracy Maurizia Cattelana.

Wystawy, mimo interwencji posłów, nie odwołano, choć salę z pracami Cattelana zamknięto. Po tym happeningu prokuratura zwróciła się do eurodeputowanych o uchylenie mu immunitetu.

2006-05-13

http://www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?p ... s_id=86678

Po prostu mi jest za tego faceta wstyd, i tyle.

Skoro z założenia kaplice nie mają miejscami modlitwy konkretnej grupy religijnej, to trzeba to uszanować. A nie szarogęsić się z własnymi przekonaniami - "musi być po mojemu". Nie chcieli się zgodzić - to sobie poszedł i krzyż powiesił.

To jest zwyczajny brak tolerancji i po prostu zachowanie żałosne. Nie potrafi zrozumieć, że skoro ma być to miejsce wyciszenia dla wszystckich, bez względu na poglądy i wyznanie, to nie mogą tam wisieć symbole religijne jednego wyznania (a nie chodzi też o to, aby np. wisiał krzyż, obok półksiężyc...).

Ok - jeśli jest msza katolicka, niech sobie stoi wtedy tam krzyż, nie ma problemu. Ale skoro to miejsce z założenia ma służyć innym, niekoniecznie chrześcijanom - to te symbole po zakończonym nabożeństwie powinny być przenoszone.

To też jest forma tolerancji i umiejętność zachowania się - gdy nie narzuca się innym swoich przekonań, także przez demonstracyjne wieszanie krzyży.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So maja 13, 2006 8:49
Zobacz profil WWW

I mnie jest wstyd. Ciekawe, czy posel modli sie do symboli, czy do Boga.

So maja 13, 2006 16:31

Dla mnie żałosny jest sam tekst. Co to za "ekumeniczna" "kaplica" bez symboli religijnych. Gdyby to nie było żałosne, mogłoby być śmieszne. Ten obiekt nazywa się salą do medytacji. Z sali tej zaczęli korzystać katoliccy posłowie, gdzie sprawowana jest Eucharystia.

Skoro rozdętą biurokrację brukselską stać na prostowanie bananów i mierzenie ogórków, to może dać własnym posłom salę na kaplicę, skoro codziennie uczestniczą we Mszy Świętej.

Jakich awantur wymagało wymuszenie na eurokratach zgody na noszenie emblematów narodowych.

Głosowałem na listę z której dostał się Pan Witold Tomczak. Cieszę się, że mój głos nie poszedł na marne.

So maja 13, 2006 16:43

So maja 13, 2006 17:10
meritius - kaplica ma byc ekumeniczna. Ma byc sala, gdzie przedstawiciel kazdej religii moze sie pomodlic do swojego Boga. Rozumiesz? Dlatego nie ma tam miejsca na symbole jakiejkolwiek religii, bo wtedy musialby sie tam znalezc symbole wszystkich religii.

Ekumeniczne nie znaczy katolickie. Ale za to koleny pajac kompromituje nasz kraj. "Powiesmy tam chociaz Jezuska". Moze go nosic na szyi.

Generalnie nie jestem przeciw okazywaniu uczuc religijnych. Jestem jak najbardziej za. Ale w odpowiednim miejscu i odpowiednim czasie. Na pewno nie ma miejsca na krzyze na scianach budynku, ktowy ma symbolizowac zjednoczona Europe. Bo europa nie jest tylko katolicka. Wiec albo nic, albo wszystko.

Crosis

So maja 13, 2006 17:16

I mnie jest wstyd. Ciekawe, czy posel modli sie do symboli, czy do Boga.

Ja bym tak nie wnikał głęboko w prawdziwość wiary kogokolwiek. Bo się tego nie wie.

Mnie nie jest wstyd. Najprostsze wyjaśnienie dlaczego: wstydzić się należy za własne niecne czyny. Na cudze nie mam wpływu.
To co do zasady.
Nie jest mi również wstyd dlatego, że działania tego posła idą w dobrym kierunku. Wątpliwości mam tylko co do metody. Czy nie za szybko przeszedł od przekonywania do manifestacji.

Nie należy jednak uważać się za świętszego niż się jest. Poseł popełnił grzech przeciw TOLERANCJI ? A wy nie grzeszycie np. uporem w tępieniu inaczej myślących, choćby tu na Forum ?

A co to jest Tolerancja, jakiś nowy bożek oświeconej Europy ?
Co to za jakiś nowy europejski 'ekumenizm' ?
Cytuj:
W obu siedzibach europarlamentu: Brukseli i Strasburgu, są dwie kaplice ekumeniczne, w których mogą modlić się wyznawcy wszystkich religii

Co przeszkadza, by w siedzibach każde wyznanie miało swoje miejsca modlitwy ? Z trwale będącymi tam symbolami.
Na tym polega neutralność ?

Neutralność to nie preferowanie i nie gnębienie.

A ten rodzaj europejskiej neutralności polega na gnębieniu. Wszystkich którzy się czymkolwiek wyrózniają. Tfu. Nie wszystkich. Są tacy co się wyróżniają, ale w imię równych szans ich się nie dyskryminuje, lecz preferuje.

Generalnie nie zgadzam się z socjal-komunistycznym (bolszewickim, czy trockistowskim - nie ważne), a teraz inkorporowanym przez liberałów, hasłem: Wiara do domu, klechy do kruchty.

A wy się zgadzacie ?

So maja 13, 2006 17:18
Zobacz profil WWW
Widzisz, nie preferowanie polega na tym, ze gdyby katoliccy eurodeputowani mieli swoje miejsce, musliby tez miec je: anglikanscy, islamscy, zydowscy, i wszyscy, jacy sie pojawiaja.

Inni katolicy oraz przedstawiciele innych religii rozumieja ta. Polacy nie.

Dlatego wlasnie wstyd.

Crosis

So maja 13, 2006 17:41

Dla mnie żałosny jest sam tekst. Co to za "ekumeniczna" "kaplica" bez symboli religijnych. Gdyby to nie było żałosne, mogłoby być śmieszne. Ten obiekt nazywa się salą do medytacji. Z sali tej zaczęli korzystać katoliccy posłowie, gdzie sprawowana jest Eucharystia.

Skoro rozdętą biurokrację brukselską stać na prostowanie bananów i mierzenie ogórków, to może dać własnym posłom salę na kaplicę, skoro codziennie uczestniczą we Mszy Świętej.

Jakich awantur wymagało wymuszenie na eurokratach zgody na noszenie emblematów narodowych.

Głosowałem na listę z której dostał się Pan Witold Tomczak. Cieszę się, że mój głos nie poszedł na marne.

1. Kaplica jest, jaka jest - nie oczekuję, aby europarlament pobudował osobny może gmach, na kaplice i miejsca modlitwy dla wszystkich wspólnot religijnych, z których wywodzą się posłowie.

2. Skoro władze parlamentu nie zgodziły się na umieszczenie emblematów chrześcijańskich w miejscu przeznaczonym także dla nie-chrześcijan, to zachowanie Tomczaka jest po prostu prymitywne. "Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" - przytaczając pewien znany filmowy obrazek...

3. Z sali mogą i mają korzystać inni, niezwiązani z chrześcijaństwem. I nie dziwię się, że nikt nie chce aby czuli się nieswojo, gdy w miejscu przeznaczonym dla wszystkich pojawią się symbole religijne jednej grupy.

4. Ekumeniczne = czyli tylko dla chrześcijan :?: Bo to oznacza termin "ekumenizm" - jednoczenie chrześcijan, a nie wszystkich religii... Więc jeśli kaplica ma być dla wszystkich - nie tylko chrześcijan - powinna być inaczej opisywana, niż "ekumeniczna'.

Stanisław Adam napisał(a):
Mnie nie jest wstyd. Najprostsze wyjaśnienie dlaczego: wstydzić się należy za własne niecne czyny

Stasiu, o ile nie zauważyłeś, tego człowieka wybrał ktoś z Polski, i on właśnie tam w Brukseli/Strasbourgu pokazuje bardzo dobitnie, jacy to Polacy bezmyślni i niekumaci są, jak nie potrafią się zachować, jak muszą stawiać na swoim. Tak, proszę pana - to właśnie widać w zachowaniu Tomczaka.

I właśnie dlatego, jako że Polakiem i katolikiem jestem, jest mi za tego człowieka wstyd. Tym bardziej (vide wypowiedź Meritusa) jest mi wstyd za ludzi, którzy na niego głosowali i którym teraz nie jest wstyd za jego zachowanie.

Co przeszkadza, by w siedzibach każde wyznanie miało swoje miejsca modlitwy ? Z trwale będącymi tam symbolami.

To przeszkadza, że - jak już wyżej napisałem - trzeba byłoby pewnie kolejny gmach postawić, tylko po to aby zbudować w nim x kaplic, dla róznych wyznań i grup religijnych, które mają przedsatwicieli w parlamencie europejskim.

Po co to :?: Czy na to ma być marnowana kasa z Unii :?: Nie. Przecież to są dorośli ludzie - w imię własnej wzajemnej tolerancji dla siebie nawzajem i dla swoich wierzeń, powinni potrafić skupić się/modlić/medytować normalnie w jednym, przeznaczonym do tego pomieszczeniu - skoro tak zostało to pomyślane.

I tylko jednemu oszołomowi to przeszkadza.

A ten rodzaj europejskiej neutralności polega na gnębieniu.

Chyba żartujesz.
To ten cały Tomczak gnębi innych swoją bezmyślnością i uporem. Mówi mu się "nie" i wymaga, aby dostosował do panujących reguł, aby włąśnie w ich imię nie dyskryminował innych, dla których ta kaplica też powstała - a on swoje, musi powiesić krzyżyk i awanturować się.
Prostactwo, jak się patrzy.

So maja 13, 2006 20:44
Zobacz profil WWW

pełnym sercem jestem za posłem Tomczakiem.
Po pierwsze termin "ekumeniczny" znaczy tyle co katolicki
crosis napisał(a):
Ekumeniczne nie znaczy katolickie.

a właśnie że znaczy. oikumene znaczy powszechny po grecku, odpowednikiem łacińskim jest catholica
crosis napisał(a):
kaplica ma byc ekumeniczna

czyli sensu stricte chrześcijanska. Krzyż jest tym symbolem który cementuje całe chrześcijaństwo! Nawet w zborach protestanckuich jest środkiem,
punktem głównym.
A co to jest Tolerancja, jakiś nowy bożek oświeconej Europy ?

tak, tolerancja stała się nową religią. Każy kto ją neguje jest heretykiem wiec automatycznie musi zostac wyłączony z dyskursu publicznego.

poseł Tomaczak chciał tylko aby ktoś zrozumiał jego potrzebe religjną, jako że nikt nie chciał mu pomóc postanowił pomóc sobie sam i wydaje mi się to za krok w odpowiednią strone. Nie będzie biurokrata decydował co jest dobre dla katolika w kwestii wiary a co złe. Przede wszystkim trzeba być wiernym swoim przekonaniom.

So maja 13, 2006 22:58
Zobacz profil WWW
Pan posel Witold Tomczak jest bardzo prawym czlowiekiem, dobrym specjalista lekarzem, a to, ze komu sie nie podoba jego osoba i wypisuje bzdury to widocznie taki ma nakaz.
Kraju nie kompromituje lecz walczy o wartosci na jakich wyrosla cywilizacja europejska.
O to samo zabiegal Ojciec Swiety Jan Pawel II.

Jestem po raz kolejny z nim sercem.

So maja 13, 2006 23:14
Posel W. Tomczak zawsze broni zycia poczetego, i nie boi sie pomagac tym ktorzy maja z tego powodu klopoty.

http://www.rodzinapolska.pl/dok.php?art ... /749_1.htm

So maja 13, 2006 23:33
Wiecej na temat wystapien p. posla W. Tomczaka mozna przeczytac na str.
http://www.rodzinapolska.pl/rodzina.php3?x=tomczak

Czy mozna sie za niego wstydzic? Raczej przeciwnie, trzeba byc mu wdziecznym za to co robi dla innych. Nie boi sie prawdy, pomimo tego, ze
liberalne media go krytykuja.

So maja 13, 2006 23:40

Ale za to koleny pajac kompromituje nasz kraj.

Nie można mieć do niego pretensji, skoro, jak widać, reprezentuje swoich wyborców. Takie jest prawdziwe oblicze RP4.0. Dla pełnego obrazu powinien jeszcze przynieść swój megafon i wykrzyczeć przez niego litanię do o. Rydzyka na rozpoczęcie obrad. Wtedy pewnie zostałby prawdziwym bo©haterem prawdziwych Polaków.

N maja 14, 2006 0:13
Najlatwiej jest z uporem maniaka wszystko krytykowac ale trudniej jest mniej mowic o cudzych potknieciach a samemu zakasac rekawy do pracy.

N maja 14, 2006 2:52

a właśnie że znaczy. oikumene znaczy powszechny po grecku, odpowednikiem łacińskim jest catholica p[owszechny(rodzaj żeński).

Tak - tylko że każdy Kościół moze dodać do swojej nazwy "powszechny" - i co :?: Jajco.

Ekumeniczny - więc dla wszystkich chrześcijan, jak już. A z tekstu wynika, że chodzi raczej o wszystkich europosłów, bez względu na chrześcijańskie czy niechrześcijańskie wierzenia (więc nadal twierdzę, że termin "ekumeniczna" w stosunku do tej kaplicy jest błędem).

marcin_jarzębski napisał(a):
poseł Tomaczak chciał tylko aby ktoś zrozumiał jego potrzebe religjną, jako że nikt nie chciał mu pomóc postanowił pomóc sobie sam i wydaje mi się to za krok w odpowiednią strone.

Ale nie rozumiesz, że łamie prawo :?: :o
Skoro kaplica jest dla wszystckih, i nie mają tam znajdować się symbole religijne żadnej konkretnej grupy - to tak ma być.
Poseł Tomczak nie chciał wieszać krzyża we własnym mieszkaniu czy hotelu poselskim - ale w miejscu publicznym, które ma służyć wielu osobom, a które niekoniecznie muszą być chrześcijanami i mogą sobie nie życzyć, aby krzyż albo jakikolwiek symbol konkretnego wyznania znajdował się w miejscu przeznaczonym na modlitwę dla wszystkich, bez względu na wyznanie.

marcin_jarzębski napisał(a):
Nie będzie biurokrata decydował co jest dobre dla katolika w kwestii wiary a co złe.

Płakać mi się chce, jak coś takeigo czytam :?
A jakby w polskim sejmie jakiś inny poseł chciał powiesić, np. półksiężyc :?: Zgodziłbyś się :?:

Lucyna napisał(a):
Pan posel Witold Tomczak jest bardzo prawym czlowiekiem, dobrym specjalista lekarzem, a to, ze komu sie nie podoba jego osoba i wypisuje bzdury to widocznie taki ma nakaz.

Lucyna napisał(a):
Posel W. Tomczak zawsze broni zycia poczetego, i nie boi sie pomagac tym ktorzy maja z tego powodu klopoty.

Lucyna napisał(a):
Wiecej na temat wystapien p. posla W. Tomczaka mozna przeczytac na str.
http://www.rodzinapolska.pl/rodzina.php3?x=tomczak

:o :o :o
Himalaje, szczyty - jeśli chodzi o pisanie nie na temat. Kobieto, co to ma do rzeczy:?: Temat jest o tym, że facet biega i wszędzie chce krzyże wieszać, na siłę. Pisz na temat, a nie zawalaj wątku jakimiś faktami z jego biografii, które nic nie mają do rzeczy.
Jak dla mnie mógłby być sprząteczem - w tej chwili reprezentuje Polskę i robi z nas idiotów.

Lucyna napisał(a):
O to samo zabiegal Ojciec Swiety Jan Pawel II.

Tylko nie pamiętam,, aby papież wszędzie, gdzie jeździł, na siłę wciskał ludziom i kazał wieszać krzyże.

N maja 14, 2006 7:44
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona