Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Wszyscy do wojska
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 65995.html
Istnienie przeszkolonego społeczeństwa na wypadek wojny, rzeczywiście okaże się być istotne, gdy do wojny dojdzie. Można dużo się nabijać z niby głupich wojskowych, ale jak przyjdzie co do czego, to od nich się oczekuje skutecznej obrony. W Europie nie ma wojen (z dobrymi, wielkimi wyjatkami) od ponad pół wieku i jest to ewenement, ponieważ wcześniej jednak każde pokolenie miało okazję być świadkiem jakiejś wojny.
Ja się oczywiście nie znam na jakże zajmującychsprawach wojskowych, ale zastanawiam się, czy by nie było lepiej zamiast wydać kasę na szkolenie kolejnych roczników, przeszkolić w to gruntowniej jakieś już istniejące jednostki wojskowe.
Wątek zakładam tylko po to, bo może ktoś ma dostęp do jakiegoś badania w tej spawie.
|
Cz lip 06, 2006 13:23 |
|
|
|
 |
Incognito
|
"Kilka miesięcy w wojsku nie zrujnuje nikomu życia czy kariery"
Tak, a praca leży na ulicy i wyrozumiali pracodawcy z pewnością będą polerować przez 4 miesiące posadkę na powrót pracownika. Jeśli zaś chodzi o studia, to mimo iż są 4 miesiące zamiast 9 i tak jest rok studiów do tyłu.
O kwocie jaką trzeba będzie wydać, żeby 200 000 męszczyzn rocznie mogło odbyć jakąś farsę sponsorowaną przez państwo nawet nie chce mi się pisać.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Cz lip 06, 2006 14:33 |
|
 |
Incognito
|
Incognito napisał(a): żeby 200 000 męszczyzn rocznie
Rany boskie, co się ze mną dzieje? Mężczyzn! Mężczyzn oczywiście! 
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Cz lip 06, 2006 14:34 |
|
|
|
 |
angua
|
 No ja przepraszam, ale brak mi słów
Ani nie ma na to kasy, ani - tak mi się wydaje - nikogo w cztery miesiące się porządnie nie przeszkoli. Czyli kasa [ta, co jej nie ma] wyrzucona w błoto [dosłownie, wraz z wrzucanym tam człowiekiem]. Ale to już pół biedy w porównaniu z krzywdą wyrządzaną tym ludziom.
Chcący studiować są rok do tyłu. Mają szukać pracy na te kilka miesięcy po wyjściu z wojska? Kto ich przyjmie? Pomijając to, że przez rok większość wiedzy im z głów wyparuje - czyli znów obniżamy poziom studiów, bo trzeba będzie zacząć od przypomnienia wiadomości ze szkoły średniej...
A co do żywicieli rodzin - najpierw polityka prorodzinna i becikowe, a potem młodych ojców siup do wojska
Myślałam do tej pory, że już mnie nic w tym kraju nie zdziwi - a jednak 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz lip 06, 2006 15:14 |
|
 |
Roszwor
|
Racja, moze jednak nie przejdzie to przez sejm.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Cz lip 06, 2006 15:34 |
|
|
|
 |
angua
|
Ja prawdę mówiąc mam nadzieję, że przepadnie wcześniej niż w Sejmie, a do tego ktoś za ten pomysł poleci, ale pewna to przez jakiś czas niczego nie będę  W każdym razie mimo wszystko mam nadzieję, że gdzieś jeszcze jakiś rozsądny się ostał...
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz lip 06, 2006 16:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bubel na bublu i na tym bublu jeszcze jeden bubel. Ot, polska polityka.
|
Cz lip 06, 2006 17:43 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
PTR - byłeś w wojsku
Generalnie - dawno głupszego pomysłu nie słyszałem. Co to zmieni  Nic. Poza tym, że procentowo większy odsetek poborowych będzie musiał stracić (tak, stracić - 4 m-ce się nic człowiek nie nauczy) w woju.
Z tego, co słyszałem - w którymś województwie już jakieś kombinacje w kierunku takich rozwiązań idą, bo im tam brakuje poborowych.
A mnie to wszystko martwi - mam kat. A...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz lip 06, 2006 22:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po pierwsze - nauczy sie. Nauczy sie maszerowac, tupac, salutowac i paru innych rzeczy. Nauczy sie tez dyscypliny.
Generalnie poza tym, co napisalem wyzej pomysl w tej formie wydaje mi sie koszmarny. Zadnych senswonych zalozen wlasnie dla studentow, zadnych zalozen co do funduszy. Ale coz, to nie pierwszy taki pomysl w Polsce i mam nadzieje, ze tak jak pomysly ministra (tfu!) Giertycha ten tez upadnie. Bo w taki sposob jest one nie do wprowadzenia.
Pomimo tego, ja juz jestem w rezerwie, ze stoniem podoficerskim i w razie czego mam stopien podporucznika MW. Z tej racji generalnie jestem za obowiazkowym szkoleniem. Dla kazdego. Ale nie na takich warunkach.
Poza tym, zapytam Was - mowicie, ze nic sie nie nauczy. A przepraszam, czego chcecie uczyc poborowego, ktory maksymalnie ma miec stopien starszego szeregowego? Taki czlowiek ma wlasnie umiec maszerowac, meldowac sie, znac musztr, regulamin, machac brinia i reka, salutowac. Wiecej mu nie potrzeba.
Crosis
Crosis
|
Cz lip 06, 2006 22:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt lip 07, 2006 9:12 |
|
 |
ToMu
|
Crosis napisał(a): Nauczy sie maszerowac, tupac, salutowac i paru innych rzeczy. Bomba. Życia sobie bez tego nie wyobrażam... Dlatego mam spędzić tam 4 miechy Crosis napisał(a): Z tej racji generalnie jestem za obowiazkowym szkoleniem. Oczywiście. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Crosis napisał(a): Taki czlowiek ma wlasnie umiec maszerowac, meldowac sie, znac musztr, regulamin, machac brinia i reka, salutowac. Wiecej mu nie potrzeba. I właśnie dlatego zasadnicza służba wojskowa jest wg mnie bez sensu. Przyszłość wojska to wojsko zawodowe. PTR napisał(a): Ty się ToMu nie przejmuj. Będziemy Ci przysyłać paczki
Nie przejmuję się. Ja do wojska się nie wybieram 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pt lip 07, 2006 9:24 |
|
 |
Paschalis
|
_________________ www.onephoto.net
|
Pt lip 07, 2006 12:06 |
|
 |
angua
|
Crosis napisał(a): Po pierwsze - nauczy sie. Nauczy sie maszerowac, tupac, salutowac i paru innych rzeczy. Nauczy sie tez dyscypliny.
Wiesz, ja to bym chciała, żeby takie szkolenie znacząco wpłynęło na jego zdolność od obrony kraju. A prawdę mówiąc nie podejrzewam, żeby taki był efekt tego, co nam proponuje MON.
A wszystkich rzeczy, które tu wymieniłeś, można się nauczyć na przykład w harcerstwie. Spędzając przy tym miło czas i nie marnując sobie roku. Co nie znaczy, że jestem za wprowadzaniem obowiązkowego harcerstwa 
|
Pt lip 07, 2006 12:27 |
|
 |
Paschalis
|
Crosis: Ja tak bardzo ci się wojskowa musztra podoba to przecież możesz iść do woja, nikt ci nie zabrania. Chodiz tylko o to żeby przeciętnego obywatela nie zmuszać i w nagrodę za pełnoletność robić mu 4-miesięczny survival. 
_________________ www.onephoto.net
|
Pt lip 07, 2006 12:56 |
|
 |
ToMu
|
angua napisał(a): Wiesz, ja to bym chciała, żeby takie szkolenie znacząco wpłynęło na jego zdolność od obrony kraju. A prawdę mówiąc nie podejrzewam, żeby taki był efekt tego, co nam proponuje MON. A wszystkich rzeczy, które tu wymieniłeś, można się nauczyć na przykład w harcerstwie. Spędzając przy tym miło czas i nie marnując sobie roku. Co nie znaczy, że jestem za wprowadzaniem obowiązkowego harcerstwa 
Bardzo trafiony argument 
|
Pt lip 07, 2006 14:30 |
|
|
|