Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Wszyscy do wojska 
Autor Wiadomość
Post Wszyscy do wojska
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 65995.html

Istnienie przeszkolonego społeczeństwa na wypadek wojny, rzeczywiście okaże się być istotne, gdy do wojny dojdzie. Można dużo się nabijać z niby głupich wojskowych, ale jak przyjdzie co do czego, to od nich się oczekuje skutecznej obrony. W Europie nie ma wojen (z dobrymi, wielkimi wyjatkami) od ponad pół wieku i jest to ewenement, ponieważ wcześniej jednak każde pokolenie miało okazję być świadkiem jakiejś wojny.

Ja się oczywiście nie znam na jakże zajmującychsprawach wojskowych, ale zastanawiam się, czy by nie było lepiej zamiast wydać kasę na szkolenie kolejnych roczników, przeszkolić w to gruntowniej jakieś już istniejące jednostki wojskowe.

Wątek zakładam tylko po to, bo może ktoś ma dostęp do jakiegoś badania w tej spawie.

Cz lip 06, 2006 13:23

"Kilka miesięcy w wojsku nie zrujnuje nikomu życia czy kariery"
Tak, a praca leży na ulicy i wyrozumiali pracodawcy z pewnością będą polerować przez 4 miesiące posadkę na powrót pracownika. Jeśli zaś chodzi o studia, to mimo iż są 4 miesiące zamiast 9 i tak jest rok studiów do tyłu.
O kwocie jaką trzeba będzie wydać, żeby 200 000 męszczyzn rocznie mogło odbyć jakąś farsę sponsorowaną przez państwo nawet nie chce mi się pisać.

Cz lip 06, 2006 14:33

żeby 200 000 męszczyzn rocznie

Rany boskie, co się ze mną dzieje? Mężczyzn! Mężczyzn oczywiście! :-o

Cz lip 06, 2006 14:34

:o :puknij: No ja przepraszam, ale brak mi słów :x

Ani nie ma na to kasy, ani - tak mi się wydaje - nikogo w cztery miesiące się porządnie nie przeszkoli. Czyli kasa [ta, co jej nie ma] wyrzucona w błoto [dosłownie, wraz z wrzucanym tam człowiekiem]. Ale to już pół biedy w porównaniu z krzywdą wyrządzaną tym ludziom.

Chcący studiować są rok do tyłu. Mają szukać pracy na te kilka miesięcy po wyjściu z wojska? Kto ich przyjmie? Pomijając to, że przez rok większość wiedzy im z głów wyparuje - czyli znów obniżamy poziom studiów, bo trzeba będzie zacząć od przypomnienia wiadomości ze szkoły średniej...

A co do żywicieli rodzin - najpierw polityka prorodzinna i becikowe, a potem młodych ojców siup do wojska :roll:

Myślałam do tej pory, że już mnie nic w tym kraju nie zdziwi - a jednak :?

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz lip 06, 2006 15:14

Racja, moze jednak nie przejdzie to przez sejm.

Cz lip 06, 2006 15:34

Ja prawdę mówiąc mam nadzieję, że przepadnie wcześniej niż w Sejmie, a do tego ktoś za ten pomysł poleci, ale pewna to przez jakiś czas niczego nie będę ;-) W każdym razie mimo wszystko mam nadzieję, że gdzieś jeszcze jakiś rozsądny się ostał...

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz lip 06, 2006 16:11
Bubel na bublu i na tym bublu jeszcze jeden bubel. Ot, polska polityka.

Cz lip 06, 2006 17:43

Generalnie - dawno głupszego pomysłu nie słyszałem. Co to zmieni :?: Nic. Poza tym, że procentowo większy odsetek poborowych będzie musiał stracić (tak, stracić - 4 m-ce się nic człowiek nie nauczy) w woju.

Z tego, co słyszałem - w którymś województwie już jakieś kombinacje w kierunku takich rozwiązań idą, bo im tam brakuje poborowych.

A mnie to wszystko martwi - mam kat. A...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lip 06, 2006 22:23
Zobacz profil WWW
Po pierwsze - nauczy sie. Nauczy sie maszerowac, tupac, salutowac i paru innych rzeczy. Nauczy sie tez dyscypliny.

Generalnie poza tym, co napisalem wyzej pomysl w tej formie wydaje mi sie koszmarny. Zadnych senswonych zalozen wlasnie dla studentow, zadnych zalozen co do funduszy. Ale coz, to nie pierwszy taki pomysl w Polsce i mam nadzieje, ze tak jak pomysly ministra (tfu!) Giertycha ten tez upadnie. Bo w taki sposob jest one nie do wprowadzenia.

Pomimo tego, ja juz jestem w rezerwie, ze stoniem podoficerskim i w razie czego mam stopien podporucznika MW. Z tej racji generalnie jestem za obowiazkowym szkoleniem. Dla kazdego. Ale nie na takich warunkach.

Poza tym, zapytam Was - mowicie, ze nic sie nie nauczy. A przepraszam, czego chcecie uczyc poborowego, ktory maksymalnie ma miec stopien starszego szeregowego? Taki czlowiek ma wlasnie umiec maszerowac, meldowac sie, znac musztr, regulamin, machac brinia i reka, salutowac. Wiecej mu nie potrzeba.

Crosis

Crosis

Cz lip 06, 2006 22:48
PTR - byłeś w wojsku :?:

A czemu to pytanie wygląda tak, jak gdybyś doszedł do wniosku, że mnie się podoba ten pomysł ??

Nie, nie byłem w wojsku. I nie będę. Dostałem z poradni alergologicznej zaświadczenie, że ja mogę być w wojsku :-D, ale ze względu na alergię nie mogę biegać po łąkach i lasach w okresie wiosny, lata i jesieni :-D. Więc mi dali kategorię D.

Ty się ToMu nie przejmuj. Będziemy Ci przysyłać paczki ;-)

Pt lip 07, 2006 9:12

Nauczy sie maszerowac, tupac, salutowac i paru innych rzeczy.

Bomba. Życia sobie bez tego nie wyobrażam... Dlatego mam spędzić tam 4 miechy :?: :roll:

Crosis napisał(a):
Z tej racji generalnie jestem za obowiazkowym szkoleniem.

Oczywiście. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Crosis napisał(a):
Taki czlowiek ma wlasnie umiec maszerowac, meldowac sie, znac musztr, regulamin, machac brinia i reka, salutowac. Wiecej mu nie potrzeba.

I właśnie dlatego zasadnicza służba wojskowa jest wg mnie bez sensu. Przyszłość wojska to wojsko zawodowe.

PTR napisał(a):
Ty się ToMu nie przejmuj. Będziemy Ci przysyłać paczki

Nie przejmuję się. Ja do wojska się nie wybieram :)

Pt lip 07, 2006 9:24
Zobacz profil WWW

Już myślałem, że na taki idiotyzm nawet nasz genialny minister obrony narodowej nie wpadnie.

Mam tylko nadzieję, że ani premier, ani parlamentarzyści nie będą takimi idiotami by poprzeć tą koszmarną koncepcję. :x :x :x

Czy te kmioty z MON-u nie rozumieją tego, że wojsko i tak nie ma kasy, a wykształcenie Polaków w dużej mierze zależne jest od tego czy państwo bęzdie nowomalowanego maturzystę zakuwać w 4-miesięczne kamasze jak u Ruskich, czy też wreszcie da mu spokój? :x :x :x

Ja tez mam kat. A i do woja się nie mam zamiaru wybrać. Czy ten pomysł będzie też dotyczył starszych roczników [oby tylko nie]? :-o

Pt lip 07, 2006 12:06

Po pierwsze - nauczy sie. Nauczy sie maszerowac, tupac, salutowac i paru innych rzeczy. Nauczy sie tez dyscypliny.

Wiesz, ja to bym chciała, żeby takie szkolenie znacząco wpłynęło na jego zdolność od obrony kraju. A prawdę mówiąc nie podejrzewam, żeby taki był efekt tego, co nam proponuje MON.

A wszystkich rzeczy, które tu wymieniłeś, można się nauczyć na przykład w harcerstwie. Spędzając przy tym miło czas i nie marnując sobie roku. Co nie znaczy, że jestem za wprowadzaniem obowiązkowego harcerstwa ;-)

niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt lip 07, 2006 12:27

Crosis: Ja tak bardzo ci się wojskowa musztra podoba to przecież możesz iść do woja, nikt ci nie zabrania. Chodiz tylko o to żeby przeciętnego obywatela nie zmuszać i w nagrodę za pełnoletność robić mu 4-miesięczny survival. :?

Pt lip 07, 2006 12:56

Wiesz, ja to bym chciała, żeby takie szkolenie znacząco wpłynęło na jego zdolność od obrony kraju. A prawdę mówiąc nie podejrzewam, żeby taki był efekt tego, co nam proponuje MON.

A wszystkich rzeczy, które tu wymieniłeś, można się nauczyć na przykład w harcerstwie. Spędzając przy tym miło czas i nie marnując sobie roku. Co nie znaczy, że jestem za wprowadzaniem obowiązkowego harcerstwa ;-)

Bardzo trafiony argument :)

Pt lip 07, 2006 14:30
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona