Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 16:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 uwaga na głowy - stażyta rządzi Okęciem 
Autor Wiadomość

Post uwaga na głowy - stażyta rządzi Okęciem
Cytuj:
Sobota, 5 sierpnia 2006
Stażysta rządzi Okęciem

Strategiczne dla każdego lotniska stanowisko, czyli ustalanie harmonogramu lotów powierzono na Okęciu niedoświadczonemu 25-latkowi - dowiedział się "Dziennik".

Łukasz Nowaczek jeszcze niedawno był stażystą w Urzędzie Lotnictwa Cywilnego, potem zajmował najniższe stanowisko - podreferendarza, w tym roku został głównym specjalistą. Teraz w jego rękach jest organizacja ruchu dla siedmiu milionów ludzi, którzy w ciągu roku korzystają z Okęcia.

Wcześniej organizacją lotów na wszystkich dużych polskich lotniskach pasażerskich zajmowała się grupa pracowników LOT z wieloletnim doświadczeniem. Miała co robić - na samym Okęciu rocznie odbywa się 125 tysięcy startów i lądowań. Tymczasem Nowaczek to absolutny debiutant - podkreśla gazeta.

Brak doświadczenia Nowaczka najwyraźniej nie przeszkadzał Tomaszowi Kądziołce, p.o. szefa Urzędu Lotnictwa Cywilnego, który powołał młodzieńca na to stanowisko.

Za planowanie lotów Nowaczek będzie dostawał olbrzymie pieniądze. Na prowadzenie biura chce 1,2 mln zł, z tego aż 450 tys. zł na wynagrodzenia. Ja sam dostanę nie więcej niż 20 tysięcy miesięcznie - zapewnia.

Nowaczek i jego biuro będą działali poza jakąkolwiek kontrolą, tylko Urząd Lotnictwa Cywilnego może go odwołać. Wcześniej jednak na Okęciu może dojść do totalnej dezorganizacji - przestrzega "Dziennik". (PAP)

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... 762970.533

Coraz lepiej...

Radziłbym uważać na głowy w okolicy Warszawy :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So sie 05, 2006 8:47
Zobacz profil WWW

Główną winą Nowaczka nie jest jego młody wiek, ale to, że nie należy do eseldowskich kolesiów, bo tylko ci, według nieomylnej lewicowej prasy są kompetentni.

So sie 05, 2006 9:01

Z młodego wieku nie wynika brak kompetencji. Planowanie lotów wymaga umiejętności sprawnego myślenia, a nie kilkunastoletniego doświadczenia.
Wstępnie proponuję przyjąć, że media poinformował ktoś, kto chciałby mieć jego stanowisko.

So sie 05, 2006 9:05
Zobacz profil WWW

Główną winą Nowaczka nie jest jego młody wiek, ale to, że nie należy do eseldowskich kolesiów, bo tylko ci, według nieomylnej lewicowej prasy są kompetentni.

Chyba zasługą, Leszku, a nie winą :)

Czy to znaczy, że jak do PiSu się zapiszę, to mam szansę np. zostać prezydentem Gdańska - bo będę z "właściwej" opcji politycznej (co tam, że bez studiów i doświadczenia...) :?: :)

Demostenes - po prostu wydaje mi się, że jest to jakieś nieporozumienie. Jak wyobrażasz sobie, że taki człowieczek nagle sam poradzi sobie z takim obowiązkiem :?:

So sie 05, 2006 10:19
Zobacz profil WWW
Oby tylko jego kompetencja nie była podobnej rangi do kompetancji zaufanych członków PiS, pracujących w kancelarii Prezydenta :D

So sie 05, 2006 10:41

Czy to znaczy, że jak do PiSu się zapiszę, to mam szansę np. zostać prezydentem Gdańska - bo będę z "właściwej" opcji politycznej (co tam, że bez studiów i doświadczenia...) :?: :)

Podobno buławę nosi się w plecaku ...
Rozczaruję cię. Nie masz najmniejszej szansy. Za dużo dotąd chlapałeś na PiS. Samo 'zapisanie' się nie poskutkuje twymi awansami. To partia 'czysta' - chorągiewek nie potrzebuje.

ToMu napisał(a):
Demostenes - po prostu wydaje mi się, że jest to jakieś nieporozumienie. Jak wyobrażasz sobie, że taki człowieczek nagle sam poradzi sobie z takim obowiązkiem :?:

Był taki człowieczek, zwał się Aleksander. Królik małego barbarzyńskiego kraiku na północ od Hellady.
Jak myślisz, ile miał lat gdy pod jego przywództwem Grecy opanowali pół ówcześnie im znanego i spory kawałek nieznanego Świata ?
Sprawdź.
Wiek i papiery nie koniecznie przesądzają o przydatności do konkretnego zadania.
Z wiekiem nie zawsze nabiera się mądrości, a papiery niekoniecznie potwierdzają kwalifikacje. Choć zgadzam się z tym, że powinny.

Pn sie 07, 2006 1:25
Zobacz profil WWW

Stanisławie - zasadniczo się zgodzę. Jeśli tylko uznasz, że brak papierów również nie jest gwarancją kwalifikacji...

Pn sie 07, 2006 6:48

ToMu napisał(a):

Rozczaruję cię. Nie masz najmniejszej szansy. Za dużo dotąd chlapałeś na PiS. Samo 'zapisanie' się nie poskutkuje twymi awansami. To partia 'czysta' - chorągiewek nie potrzebuje.

Oczywiście, Stasiu, napisałeś to bardzo subiektywnie i wcale nie kierując się swoimi upodobaniami politycznymi :lol:

Nie potrzebują chorągiewek :?: No jak to. A jak inaczej nazwać manewr z chwilowo premierem MArcinkiewiczem :?: Wyrabianie renomy chorągiewkom, ot co; żeby były potem przydatne

Stanisław Adam napisał(a):
ToMu napisał(a):
;]Demostenes - po prostu wydaje mi się, że jest to jakieś nieporozumienie. Jak wyobrażasz sobie, że taki człowieczek nagle sam poradzi sobie z takim obowiązkiem :?:

Był taki człowieczek, zwał się Aleksander. Królik małego barbarzyńskiego kraiku na północ od Hellady.
Jak myślisz, ile miał lat gdy pod jego przywództwem Grecy opanowali pół ówcześnie im znanego i spory kawałek nieznanego Świata ?
Sprawdź.
Wiek i papiery nie koniecznie przesądzają o przydatności do konkretnego zadania.
Z wiekiem nie zawsze nabiera się mądrości, a papiery niekoniecznie potwierdzają kwalifikacje. Choć zgadzam się z tym, że powinny.

Nie twierdzę, że od razu ten facet musi doprowadzić do jakieś kraksy na pasu startowym, czy czegoś w tym guście. Chodzi o pomysł - żeby stażyćie nagle dawać robotę... jego zwierzchnika. Ja uważam, że to przesada. Swoją drogą - jestem ciekaw. Dostał posadę z politycznejgo rozdania, czy wygrał rozpisany konkurs na stanowisko :?:

Pn sie 07, 2006 8:18
Zobacz profil WWW

Jezeli zas chodzi i tego dzieciucha, ktory bedzie piastowal tak powazne stanowisko.
Ludzie zacznijcie myslec. nawet gdy sie skonczy najlepsze studia to jest sie dalej NIKIM! Bo jest sie tylko i wylacznie teoretykiem. Fachowosci nabiera sie poprzez dlugoletnia praktyke zawodowa. Studia sa tylko po to by zapchac sobie glowe wiedza, ktora bedzie niezbedna do tego by stosowac ja w praktyce i powiekszac swoje kwalifikacje. Absolwent najbardziej renomowanej uczelni jest tylko i wylacznie absolwentem, do miana fachowca w danej dziedzinie brakuje mu jeszcze wielu lat praktyki.

Porownanie z Aleksanderem Macedonskim jest tutaj tylko i wylacznie swiadectwem takiej wlasnie malej fachowosci i totumfalizmu jaki reprezentuja wyborcy PZP....przepraszam PiS-u

[...] - ten fragment jest w innym temacie (dzieki za podwójnie wklejony post) - jo_tka

Pn sie 07, 2006 9:47

Długoletnią - nie wiem, chodzi o to aby mieć jakąkolwiek praktykę. A w tym wypadku stanowisko stażysty takową nie jest.

Pn sie 07, 2006 21:48
Zobacz profil WWW

A jak ja o tym usłyszałam, pomyślałam, że w końcu ktoś poza układami dostał jakieś ważne stanowisko, a teraz wszyscy się oburzają :? w każdym razie nie boję się, że coś mi spadnie na głowe

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt sie 08, 2006 8:07

To może jakiś licealista będzie czuł się na siłach, żeby objąć takie stanowisko, co :?:

No dajcie mu szansę... Będzie też "spoza układu" :?

Wt sie 08, 2006 8:49
Zobacz profil WWW
Nawet,gdyby dał sobie radę to jednak stanowisko wymaga ogromnej odpowiedzialności.To nieco przytłaczające,a i sumy pieniędzy ogromne.Czy to drugi po Bill Gatesu geniusz? 7 milionów pasażerów.To dużo.A jeśli pojawią się terroryści to jaka będzie sytuacja na lotnisku.

Pn sie 14, 2006 16:03
Trzeba być geniuszem by w tak młodym wieku objąć takie stanowisko jak planowanie lotów.Może to jest geniusz?

Pn sie 14, 2006 16:10

Bo rządzić to i ja mogę. Ale co z tego wyjdzie.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn sie 14, 2006 16:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona