Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 13:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 DEKOMUNIZACJA. Za późno ? Nie warto ? 

Uważam, że dekomunizacja:
Jest konieczna i to ostatnia chwila by ją dokonać 47%  47%  [ 7 ]
Jest konieczna, ale nie najważniejsza, można poczekać 13%  13%  [ 2 ]
Jest na nią za późno 27%  27%  [ 4 ]
Jest i zawsze była zbędna 13%  13%  [ 2 ]
Liczba głosów : 15

DEKOMUNIZACJA. Za późno ? Nie warto ? 
Autor Wiadomość

Post DEKOMUNIZACJA. Za późno ? Nie warto ?
Potrzebę przeprowadzenia wreszcie dekomunizacji zgłosił Episkopat (może nie dosłownie) i pojedynczy biskupi w kontekście lustracji Kościoła.

Dziennik Dziennik odkrył pisowski spisek: trwają prace nad Ustawą.
LPR by nie stracić imidżu pochwaliła się własnym projektem Ustawy: już zgłoszony "do laski".
PiS się zmieszał.
Jedni (Ziobro) mówią, że pierwsze słyszą (z mediów), inni że Adamowicz ma zlecone rozpoznanie i przygotowanie ewentualnych założeń, inni (Kuchciński) że żadnych decyzji nie podjęto.

Nowy temat by zająć publikę ?
A może kolejna lipa przed zbliżającymi się wyborami (tak twierdzi PO osobą Stefana N.) ?
Lipa, taka jak np. postulat Platformy "dodatku drożyźnianego" dla najuboższych. Wiadomo, że Budżet temu nie podoła, ale nie my rządzimy (TKO rządzą), a jak troskliwie brzmi !

Co myślą o tym wytrawni publicyści ? Oto głos:
Cytuj:
10.09.2006 09:37
Janke: Dekomunizacja tak

Na pierwszy rzut oka pomysł uchwalania dziś ustawy dekomunizacyjnej może się wydawać dziś absurdalny.

Siedemnaście lat po upadku komuny, SLD w totalnym odwrocie, Miller na emigracji wewnętrznej, Kwaśniewski niemal na klasycznej emigracji... po co to komu? Po co komu, kolejna historyczna zadyma?

A ja myślę, że mimo wszystko warto. Wartość tej ustawy będzie przede wszystkim symboliczna, ale symbole w życiu narodu i społeczeństwa są potrzebne. Dziś co i rusz ujawniamy jakieś przykre informacje o współpracy różnych osób z tajnymi służbami PRL. Niemal bezdyskusyjne jest, że współpraca z SB była łajdactwem.

Ale jeśli współpraca z funkcjonariuszami imperium zła była haniebna, to przede wszystkim trzeba jednak zając się samymi funkcjonariuszami i ich zleceniodawcami. To oni są odpowiedzialni za wyrzucanie ludzi z pracy z powodu ich poglądów, wsadzanie ludzie do więzień, za katowanie obywateli walczących o godność, za morderstwa polityczne, za doprowadzenie naszego kraju do zapaści cywilizacyjnej.

Oni, czyli szefowie służb i PZPR. Nie jest nam dziś potrzebny rewanż, ale jasne nazywanie rzeczy po imieniu.

Nieprzeprowadzenie dekomunizacji na początku lat 90. uważam za największy błąd ówczesnych elit. Dekomunizacja, czyli wykluczenie z życia publicznego przywódców komunistycznego reżimu, było i jest ważniejsze niż lustracja, czyli ujawnianie współpracowników reżimu.

Gdyby zrobiono to wówczas, być może w Polsce byłoby mniej patologii, korupcji, powiązać między ludźmi służb, biznesem i polityką. Jeśli nie zrobiono tego wtedy - warto zrobić to teraz. Choćby po to, by rzeczy były nazwane po imieniu.

onet

Podpisuję się pod takim poglądem. Potrzebna.

Z jednym się tylko nie zgadzam, co Janke napisał:
"Nieprzeprowadzenie dekomunizacji na początku lat 90. uważam za największy błąd ówczesnych elit."

Gruba krecha. Nie, to nie był "błąd ówczesnych elit". To był ich wielki polityczny sukces. W ich "elit" oczywiście, pojęciu.

A co wy o tym myślicie ?
Kolejny gorący kartofel ?

Pn wrz 11, 2006 3:38
Zobacz profil WWW

Ta cała dekomunizacja przypomina groteskę. Nie jestem za totalną dekomunizacją, ale jak ją mają zrobić to niech to zrobia porządnie, raz a dobrze. A nie że co chwila sie gra teczkami. To jest żałosne

Pn wrz 11, 2006 7:32

Ustawa dekomunizacyjna przygotowana przez senatora Piotra Andrzejewskiego (PiS) może w ogóle nie trafić do laski marszałkowskiej. Wygląda na to, że deklarowany przez PiS w kampanii wyborczej zapał do przeprowadzenia szerokiej lustracji i dekomunizacji skutecznie studzi obawa przed "spustoszeniem", jakie mogą poczynić obie ustawy w szeregach własnej partii. W sobotę szef klubu PiS Marek Kuchciński telefonował do parlamentarzystów, przekonując, by głosowali za odwołaniem z funkcji sekretarza klubu Zbigniewa Girzyńskiego, współautora ustawy o udostępnianiu informacji organów bezpieczeństwa państwa komunistycznego.

Więcej VIDE:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=po02.txt

Pn wrz 11, 2006 12:03

PiS studzi lustracyjny zapał
Brawo Gruby. I niech ktoś jeszcze powie że "rydzykowy" Nasz Dziennik to "tuba" PiSu.
Przepraszam za ten offtop. wtręt, ale nie mogłem sobie odmówić.

Pn wrz 11, 2006 12:24
Zobacz profil WWW
Gruby napisał(a):
PiS studzi lustracyjny zapał
Brawo Gruby. I niech ktoś jeszcze powie że "rydzykowy" Nasz Dziennik to "tuba" PiSu.
Przepraszam za ten offtop. wtręt, ale nie mogłem sobie odmówić.

Ja nigdy nie twierdziłem, że organy o. Rydzyka są tubą PiS-u :!:
To już raczej PiS-iaki są marionetkami Komtura z Torunia, o czym świadczy chociażby nominacja Macierewicza :razz: :-) :-D

Pn wrz 11, 2006 15:27

Dekomunizacja? A to dobre :biggrin: Jak zwykle wszędzie widzą, albo Żydów, albo nas komunistów. A na czym ma niby polegać ta dekomunizacja? Na nagonce na ludzi mających cokolwiek wspólnego dawnym, autorytarnym systemem. No, ale co to ma wspólnego z komunizmem :o

Pn wrz 11, 2006 16:53
Dekomunizacja ma polegac na tym, zeby roznej masci ubecja, etc. nie pelnila funkcji publicznych w panstwie...

Pn wrz 11, 2006 16:56

Zaznaczyłem pierwszą odpowiedź - "Jest konieczna i to ostatnia chwila by ją dokonać" - ale nie jestem do niej przekonany. Brakuje mi czegoś jak "Jest konieczna i to nie ma na co czekać, by ją dokonać" - bo to nie to samo.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn wrz 11, 2006 16:59
Zobacz profil WWW
Dekomunizacja ma polegac na tym, zeby roznej masci ubecja, etc. nie pelnila funkcji publicznych w panstwie...

Masz na myśli ministra Jasińskiego - od 40 lat przyjaciela Jarosława Kaczyńskiego :?: :razz: :-D

Pn wrz 11, 2006 18:02

Za późno, nie warto - trzeba żyć i się rozwijać, a nie uganiać za cieniami przeszłości...

Wt wrz 12, 2006 2:30
szalony napisał(a):

Masz na myśli ministra Jasińskiego - od 40 lat przyjaciela Jarosława Kaczyńskiego :?: :razz: :-D

Mam na mysli kazdego, kto wspolpracowal z aparatem bezpieki PRL.

Wt wrz 12, 2006 12:39

...
szalony napisał(a):
Mam na mysli kazdego, kto wspolpracowal z aparatem bezpieki PRL.

Zdecyduj się - nie każdy członek PZPR to UB.
To albo dekomunizacja albo deUBeizacja.

Wt wrz 12, 2006 12:43

Jak bym chcial zeby z polityki wylaczono wszystkich PZPR-owcow, to trzeba by pozegnac Kalisza,Zemke,Kwacha,Hausnera, i dobrych paredziesiat % poslow SLD.

Wt wrz 12, 2006 13:35

A Czy ja pisalem cokolwiek o PZPR ?

Owszem - wypowiadasz się na temat DEKOMUNIZACJI.
Może nie zrozumiałeś tematu...

Wt wrz 12, 2006 13:38

Napisalem, co rozumiem pod pojeciem dekomunizacji. Chyba, ze nie zauwazyles ? :?

Wt wrz 12, 2006 13:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona