Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 14, 2025 4:33

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość
W związku z powyższym Salome była (w chwili, gdy zażądała głowy Jana Chrzciciela) dla Heroda Antypasat jednocześnie:

- córką bratanicy (czyli wnuczką brata – Arystobula I)
- bratanicą (czyli córką brata – Heroda Filipa I)
- pasierbicą (czyli przybraną córką – jako rodzona córka Herodiady)

Czy liczą się tylko odpowiedzi sprzed nawiasu, czy wersja w nawiasie też może być ?

So lut 18, 2006 23:43

Natomiast brak "liczby mnogiej namysłu" w pyt. 4 - powoduje 3 pkt zamiast 4 niestety

So lut 18, 2006 23:45
Chyba nie rozumiem..... przecież jest wiele interpretacji .... czemu akurat ta ma być uznana za jakąś lepszą ? W pytaniu nie było nic o tym, że ma być najczęstsza koncepcja .. tylko jak się tłumaczy :( Echhh...

So lut 18, 2006 23:49

Obecnie za większością biblistów przyjmuje się, że jest to...

właśnie dlatego :)

So lut 18, 2006 23:53

Czyli gdybym zapytał: "Czy opisy stworzenia świata należy traktować dosłownie?" Odpowiedź "tak" również byłaby prawidłowa bo kiedyś tak uważano - i nawet do dzisiaj niektórzy tak twierdzą?

So lut 18, 2006 23:56

Tym razem to była istna rzeź niewiniątek. Buuu!!! :cry: Jeszcze nigdy nie straciłam aż tyle punktów. Pogrążył mnie Mojżesz ... Nic to! Jeszcze wypłynę na szerokie wody!

So lut 18, 2006 23:58
Nie- poniewąz to się zmieniło- natomiast tu nie widzę zmiany- te koncepcje nadal obowiązują.... a pytanie jest :
Cytuj:
W Księdze Rodzaju czytamy: "A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. " (1,26)
Dlaczego została użyta tutaj liczba mnoga?

Każda z tych koncepcji odpowiada na pytanie ... bo każda jest aktualna .. żadnej nie skreślono. Szkoda mi tylko, że z powodu braku szczegółu " najczęściej" polegnę ... wolałabym na czymś, czego nie wiem, a nie dlatego, że postanowiłam pisać krótko i wybrać 1 koncepcję :(
no ale ja tylko baranek

N lut 19, 2006 0:05
Cytuj:
Obecnie za większością biblistów przyjmuje się, że jest to...

właśnie dlatego :)

Jak dla mnie to trochę naciągane, bo w pytaniu nie było napisane: jak obecnie większośc biblistów interprestuje słowa.......

N lut 19, 2006 0:13

Nie- poniewąz to się zmieniło - natomiast tu nie widzę zmiany- te koncepcje nadal obowiązują....

Po pierwsze - "zmieniło" się analogicznie do omawianego problemu. Jak jak powiedziałem, niektórzy dalej tak twierdzą.

Po drugie - ośmielam się twierdzić, że mam trochę większe rozeznanie w temacie od Ciebie.

I tyle - jeśli chodzi o pytanie 4.

N lut 19, 2006 0:14

Jak dla mnie to trochę naciągane...

a według mnie nie :) biorąc pod uwagę moje pytanie powyżej :)

N lut 19, 2006 0:17

W Księdze Rodzaju czytamy: "A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. " (1,26)
Dlaczego została użyta tutaj liczba mnoga?

Fajnie jest się dowiedzieć o innych koncepcjach niż się samemu znalazło.
Przyznam szczerze, że jak już znalazłam dwie, to innych nie szukałam, :D
gdyż uznałam, że w pytaniu nie chodzi o żadną konkretną koncepcję.
Mój błąd.:(

Rozpuścił nas Ojciec Prowadzący zaliczając wcześniej "mnogość rozwiązań". Więc moja prośba jest taka: proszę dopisywać w takich sytuacjach, że chodzi o najnowsze interpretacje, najświeższe lub najpolpularniejsze koncepcje.:)

N lut 19, 2006 8:45
Po drugie - ośmielam się twierdzić, że mam trochę większe rozeznanie w temacie od Ciebie.

Ja myślę, że dużo większe :-D Przecie napisałam, żem tyko baranek ;)

Popełniłam ten sam błąd co sachmett ...

N lut 19, 2006 8:56
Odnośnie pytanie I znalazłem inna interpretacje tego fragmentu. Interpretacja z "Miedzynarodowego Komentarza do Pisma Świętego":

"Scena ta, wzięta z tradycji i mówiąca o próbie zabicia Mojżesza przez JHWH, wydaje się związana z opowiadaniem o walce Jakuba z JHWH (Rdz 32, 24-32). W obu przypadkach JHWH nagle pojawia sie w nocy jako groźna siła demoniczna. Jakub znajduje się w drodze do Ziemi Obiecanej, ale musi najpierw spotkać swojego wrogo usposobionego brata, Ezawa. Mojżesz także otrzymał obietnicę, ale najpierw musi spotkac sie z wrogo usposobionym faraonem.
Sefora, jak matka i siostra Mojżesza, ratuje swojego męża od śmierci dzięki szybkiemu i przemyślanemu działaniu. Udaremnia próbę zabicia Mojżesza przez JHWH, spełniając potrójny rytuał. Odcina napletek syna, dotyka nim nóg (prawdopodobnie narządó płciowych) Mojzesza i wypowiada słowa "Oblubieńcem krwi jesteś ty dla mnie". Sam fakt, że autor probuje wyjaśnić to wyrażenie w wersie 26, oznacza, ze jego znaczenie było niejasne już w czasie powstawania tej Księgi. Pomazanie krwią w tym rytuale obrzezania przywodzi na myśl pomazanie krwią odrzwi w domach Izraelitów, kiedy 10 plaga zagrażała zyciu ich pierworodnych (Wj 12, 12-13 ). Scena ta zapowiada więc dziesiata i ostatnią plagę (12, 29-32) i uratowanie wszystkiego, co pierworodne w domach Izraelitów (13, 1-2. 11 -16 )."

Moze ktos znalazł inna interpretacje...jeżeli tak to dołączcie :D

N lut 19, 2006 9:35

A pomarudzić czasami lubimy

Jak to już Konwicki stwierdził "Polak, jak ponarzeka, to zaraz zdrowszy" :biggrin:

N lut 19, 2006 12:20

Wszyscy piszą, że mają już odpowiedzi do nowej tury. A ja za nic nie mogę ugryżć tego pytania z pożarem .... :glupek2: :beksa:

N lut 19, 2006 14:24
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 234  Następna strona