| Autor |
Wiadomość |
|
Kika
|
Kochani, ratunku!!!!
Nie mogę wysłać odpowiedzi na konkurs. Czekałam do ostatniej chwili, ale może jest jakiś sposób??????
|
| So mar 04, 2006 22:55 |
|
|
|
 |
|
saxon
|
podaj mi tutaj - na PW 
|
| So mar 04, 2006 22:58 |
|
 |
|
saxon
|
Tura zamknięta - odpowiedzi podane 
|
| So mar 04, 2006 23:02 |
|
|
|
 |
|
Jacek56
|
Mam wątpliwości odnośnie obecności słowa miara w słowniku pytania 1.
Nie kwestinouję znaczenia słowa w MT 13,33 ale w "odnalezionym tekście" użyta została fraza żadną miarą, która występuje 15 razy w Piśmie Świętym w znaczeniu jak współczeście tzn. żadnym sposobem, w żaden inny sposób, więc do zrozumienia frazy nie potrzeba umieszczać jej w słowniku.
Dodaję, że żadną miarą nie będę kwestionował decyzji Księdza.
_________________ "Nie sądźmy pochopnie, to moja zasada" - Drzewiec
|
| N mar 05, 2006 9:17 |
|
 |
|
saxon
|
Nagana głębiej działa na mądrego niżeli na głupiego sto batów. (Prz 17,10)
To tak dla przykładu
Czy słowo "bat" też zakwestionować zatem? 
|
| N mar 05, 2006 9:31 |
|
|
|
 |
|
Jacek56
|
Dla mnie jest pewna różnica między tymi przykładami.
Fraza żadną miarą występuje w Słowniku Języka Polskiego PWN 19981 T3. str 1083.
W "odnalezionym tekście" nie występowała fraza sto batów
Ale jak napisałem wyżej, to są moje wątpliwości - Ksiądz decyduje.
|
| N mar 05, 2006 9:51 |
|
 |
|
saxon
|
Ale za to zwrot "otrzymali kilkadziesiąt batów" jest również jak najbardziej współczesny. Jeśli zatem słowo "bat" w Biblii używane jest zarówno w znaczeniu objętości jak i kary cielesnej - czy to oznacza, że również nie powinno go być w rozwiązaniu zadania?
Bo taki argument został użyty odnośnie zwrotu "żadną miarą"
Ostatnio edytowano N mar 05, 2006 10:00 przez saxon, łącznie edytowano 1 raz
|
| N mar 05, 2006 9:58 |
|
 |
|
andreaszek
|
Jacek56 napisał(a): Dla mnie jest pewna różnica między tymi przykładami. Fraza żadną miarą występuje w Słowniku Języka Polskiego PWN 19981 T3. str 1083. W "odnalezionym tekście" nie występowała fraza sto batów Ale jak napisałem wyżej, to są moje wątpliwości - Ksiądz decyduje.
Popieram, ja też tak to zrozumiałam i przetłumaczyłam  Dzięki Jacku za "unaukowienie" mojego rozumienia 
|
| N mar 05, 2006 9:58 |
|
 |
|
saxon
|
jw 
|
| N mar 05, 2006 10:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Pismo Święte - Biblia Tysiąclecia, Wydawnictwo Pallottinum Poznań 1990r - Księga Wyjścia 34 1..."a na tych tablicach WYPISZ znów słowa, jakie były na pierwszych tablicach, które potłukłeś".
I dalej Wj 34,27-28 "Zapisz sobie te słowa, gdyż na podstawie tych słów zawarłem przymierze z tobą i z Izraelem. I był tam (Mojżesz) u Pana czterdzieści dni i czterdzieści nocy, i nie jadł, i nie pił.I napisał na tablicach słowa Przymierza - Dziesięć Słów".
Wg tych cytatów mozna wyciągnąć jednoznaczy wniosek, że to Mojżesz wypisał słowa...co ksiądz na to?
|
| N mar 05, 2006 10:29 |
|
 |
|
sachmett
|
Wyrażenie "żadną miarą" rozumiane zarówno współczesnie, jak i biblijnie w znaczeniu jednoski, nie zmienia sensu wypowiedzi i nie utrudnia zrozumienia całego tekstu. W obu przypadkach chodzi o to, że nie dali się przekupić.
Zupełnie inaczej jest z omawaianymi wyżej batami... bo nie wiadomo czy chodzi o karę czy o nagrodę.
Nie zmienia to jednak faktu, że nie zadałam sobie trudu by poszukać czy "miara" była kiedykowlwiek rozumiana w sensie jednoski moneternej, wagowej czy jakiejś innej...
Pozdrawiam wszystkich:)
_________________ Synuś już jest z nami:)
|
| N mar 05, 2006 10:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam, nie do końca dokładnie przeczytałam wyjaśnienie....tak to bywa, gdy ktos "jest w gorącej wodzie kąpany" 
|
| N mar 05, 2006 10:38 |
|
 |
|
Margot
|
A ja mam pytanie co do omówienia 3 odpowiedzi....czy odnośnie " Złotej zasady postępowania " można było podać inne fragmenty ze Starego Testamentu, czy tylko te podane w odpowiedzi są prawidłowe  Pozdrowionka dla wszystkich 
_________________ Zło,dobrem zwyciężaj...
|
| N mar 05, 2006 11:09 |
|
 |
|
saxon
|
sachmett napisał(a): Wyrażenie "żadną miarą" rozumiane zarówno współczesnie, jak i biblijnie w znaczeniu jednoski, nie zmienia sensu wypowiedzi i nie utrudnia zrozumienia całego tekstu. W obu przypadkach chodzi o to, że nie dali się przekupić.
Nie do końca  Współcześnie "żadną miarą nie dali się odwieść" niekoniecznie oznacza przekupstwo - może to być np. prośba, błaganie, podawanie argumentów przeciwko danej postawie, zamiarowi itp. Tymaczasem w kontekście biblijnego rozumienia słowa "miara" (jako jednostki objętości, czy pojemności) wskazuje jednoznacznie na próbę przekupstwa. I na to między innymi należało wskazać w zadaniu.
Margot
Wprawdzie przyjmuje się, że są to owe dwa fragmenty, które podałem, jednakże zaliczę również i inne, jeśli ich tekst będzie zbliżony do Mt 7,12
|
| N mar 05, 2006 11:36 |
|
 |
|
Jacek56
|
Dyskusja nad pytaniem pierwszym jest ciekawym przykładem dyskusji, w której wszyscy mają ( po części ) rację.
Starałem sobie przypomnieć wszystkie argumenty, które spowodowały, że bat umieściłem w słowniku a miary nie. I wydaje mi się, że ważną rolę ( oprócz tego co napisałem wcześniej ) odegrały kropki ... za bat, które sugerowały, że chodzi o bat w znaczeniu miara czegoś ( co było dalej w miejsce kropek ). Natomiast przy słowie miara nie było kropek, co mogło sugerować, że chodi o frazę żadną miarą a nie o miarę czegoś.
To są dylematy przy tłumaczeniu - szukanie również kontekstu.
Często trudno jest dociec - co autor  miał na myśli.
|
| N mar 05, 2006 12:36 |
|
|
|