Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So gru 13, 2025 13:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

MaBi napisał(a):
Ad odp. na pyt. 7. Gwoli ścisłości Biblia po angielsku czy łacinie to nie źródło, a tłumaczenie, Padre.

Więc jak rozumiem pisząc pracę np. magisterską czy inną, BT umieszcza się w bibliografii jako tłumaczenie, a nie źródło? :)

Pn mar 06, 2006 15:21

Może zalezy od pomyslu promotora. Ja nie mam wcale BT ani innych tlumaczeń.
A jakbym miala podac, to zmienilabym chyba tytuł na "Źródła i tłumaczenia". Oczywiście w pracy biblijnej, jak ktoś pisze z dogmatyki to inna sprawa.
Ale to tam tylko takie:)

Pn mar 06, 2006 17:08

Ale to tam tylko takie:)

Ano właśnie - bo jak się ktoś "doczepi" to nawet tekst krytyczny, ani jakikolwiek inny nie będzie źródłem. A autografów wszak niet :)

Pn mar 06, 2006 17:40

Padre kochany kiedy będą następne pytanka bo powoli zaczynam się nudzić :lol:

Pn mar 06, 2006 20:52

Cezarku kochany, poczytaj Regulamin i nie zadawaj takich pytań ;) :P :D

Skoro zaś zaczynasz się nudzić - może pomódl się więcej (wszak mamy Wielki Post), zrób coś dobrego w międzyczasie, a jeśli konkurs aż tak Cię "wciągnął" to może przemyśl raz jeszcze swoje odpowiedzi, bo być może, jak w niektórych poprzednich turach, nie są do końca takie jak być powinny ;)

W końcu przecież nie chodzi o to, żeby jak najszybciej znaleźć odpowiedzi, ale żeby znaleźć te prawidłowe :)

Pn mar 06, 2006 21:12

Witam wszystkich konkursowiczów po mojej długiej nieobecności na formum :) co nie znaczy że nie biorę udziału w konkursie :D
W tym szczególnym okresie jakim jest Wielki Post życzę wszystkim aby wzbogacali swą wiedzę przez pytania pojawiające się w kolejnych turach. Główną ideą konkursu jest - zdobywanie wiedzya właściwie poszerzanie jej. Niektórzy uczestnicy podchodzą do konkursu bardzo poważnie, ale ze zdrowym rozsądkiem tzn. w przypadkach niepowodzeń nie wykazują zachowań takich jak uszczypliwość, kpina, ironia ect.. Wiele osób jednak do konkursu podchodzi bardzo pewnie, przechwala się obrzuca obelgami innych a to zupełnie nie o to chodzi!!!. Przez konkurs mamy być lepsi i więcej wiedzieć - te czynniki pozwolą lepiej zrozumieć Boga, jego oblicze ale przedewszystkim miłosierdzie którym otacza każdego z nas:). Kiedy edycja się zakończy będziemy czuć niedosyt brakować będzie pytań ogólnie będzie smutno. Jest jeszcze druga strona medalu - mianowicie osoba prowadząca. Z własnej woli zorganizowała konkurs, bawi się w egzaminatora, "ślęczy" nad redagowaniem wyników czasem zapewne po nocach w które mógłby odpoczywać. Czasem głęboko zastanawiam się nad tym co mają za zadanie niektóre aroganckie posty. Osobiście uważam, że jeżeli ktoś uczestniczy w konkursie cały czas myśląc o nagrodach nie powinien brać w nim udziału. Idea konkursu w moim rozumieniu - " chcę wiedzieć więcej" - nie dla mamy, babci czy proboszcza powinna być szczególnie brana pod uwagę. Niektóre zachowania osób na formu wpływają deformująco na kształt, i ogólne znaczenie konkursu co więcej uczestnicy przez swoje zachowania wpływają na innych demotywująco np. wprowadzając " zamęt" Pamiętajmy jednak jesteśmy ludźmi i aż ludźmi a konkurs to tylko zabawa i przede wszystkim zabawa - nie jarmark.
Koniec kazania ! Wszystkich serdecznie pozdrawiam:):) Jan Paweł II podczas wygłaszania jednej z Homilii w Polsce wypowiedział ponad czasowe hasło : Lepiej jest "... więcej być niż więcej mieć" - Nie chodzi o nagrody tylko o owoc naszej pracy. :):):)

Wt mar 07, 2006 1:28

Tygrysku! Sorry! - bart_bedi! Tak odbierasz wypowiedzi na Forum? Nie wpatruj się w - jak to nazwałeś - aroganckie posty. Jakoś ich tu nie widzę. A jeśli nawet ktoś ma inny typ poczucia humoru niż Ty, to pozwól mu na tę inność i nie ciskaj gromów, nie usztywniaj mentorstwem i ... demagogią. Owszem, zdarzyło się może kilka niezbyt przyjemnych postów, ale jakie było potem kajanie się... Aż miło, że tak się uczymy nawzajem panować nad językiem i dostosowywać do siebie . Czy walczymy tylko o punkty? Gdyby tak było, liczba konkursowiczów bardzo by stopniała. A jest tłum. WYLUZUJ, TYGRYSKU. Spójrz na nas z sympatią, OK? :-) :-) :-) :-) :-)

Wt mar 07, 2006 8:42

Dależy docenić to, że pytania są coraz bardziej szczegółowo usciślone, tzn. nie pozostawiają miejsca na wątpliwości. chodzi mi oyrażenia typu "proszę podać księgę, rozdział i wiersz" czy <<chodzi o wydarzenie - nazwijmy je "pierwotne" czy "źródłowe">>.
Ale uwaga! To miecz obosieczny! Jeśli dotąd wątpliwości i nieścisłości w pytaniu mogły być brane na naszą korzyść, to teraz tak nie będzie!

Wt mar 07, 2006 10:18

Post hizop
Pytanie z kategorii czepialstwo:
Czy obrzęd wywodzący się z wydarzenia pierwotnego to:
- kropienie w ogóle
czy może:
- kropienie ludzi (o czym mowa w pieśni)?
Wiecie co mam na myśli?

(A przed chwilą pisałem o precyzyjnych pytaniach…)

Innymi słowy (to już brzmi jak bełkot obłąkanego – zdaję sobie sprawę): czy chodzi o wydarzenie pierwotnie czy pierwotne pierwotne? No skoro napisane że pierwotne, to znaczy że pierworne pierwotne, nie?
Czy rozstrzygniecie powyższej wątpliwości też należy do zadania w pytaniu 5?

Co o tym myślicie?
Saxonie, ochrzań mnie albo co, ale się odezwij!

Wt mar 07, 2006 12:29

Post Re: hizop
goostaf napisał(a):
Innymi słowy (to już brzmi jak bełkot obłąkanego – zdaję sobie sprawę): czy chodzi o wydarzenie pierwotnie czy pierwotne pierwotne? No skoro napisane że pierwotne, to znaczy że pierworne pierwotne, nie?
Czy rozstrzygniecie powyższej wątpliwości też należy do zadania w pytaniu 5?

"jestem tylko małym misiem o bardzo małym rozumku" dlatego skupiłbym się bardziej na "hizopie" niż "pokropieniu".
A Prosiaczek (choć nieczysty ;)) powinien mi to potwierdzić

Wt mar 07, 2006 12:52

A nie lepiej byloby skupic sie na "pokropieniu hizopem..."? :D Wtedy i wilk i owca cala :D:P

Wt mar 07, 2006 13:52

A nie lepiej byloby skupic sie na "pokropieniu hizopem..."? :D Wtedy i wilk i owca cala :D:P

Myślę że byłoby dobrze na tym się skupić, tylko faktycznie czy chodzi o pokropienie ludzi, czy tak ogólnie...?

Wt mar 07, 2006 14:46

czy pytanie 5 jest takie proste jak się wydaje, czy podchwytliwe?

Wt mar 07, 2006 16:17

:-D Powialo duchem Goscia Niedzielnego w Toronto, no i oczywiscie duchem naszego Ojca Saxona. Dluga "Wedrowka przez Biblie" z Katowic, zakonczyla sie w Toronto szczesliwie :D:D
Saxonie, dziekuje, ale teraz jak nie odpowiem na pytania tury albo zawale egzamin, to bede miala na kogo wskazac :D:P
Aha, przesylka szla dwa miesiace, ale to w Kanadzie dosc powszechne nawet w przypadku miejscowych przesylek.

Wt mar 07, 2006 17:32

Tygrysku! Sorry! - bart_bedi! Tak odbierasz wypowiedzi na Forum? Nie wpatruj się w - jak to nazwałeś - aroganckie posty. Jakoś ich tu nie widzę. A jeśli nawet ktoś ma inny typ poczucia humoru niż Ty, to pozwól mu na tę inność i nie ciskaj gromów, nie usztywniaj mentorstwem i ... demagogią. Owszem, zdarzyło się może kilka niezbyt przyjemnych postów, ale jakie było potem kajanie się... Aż miło, że tak się uczymy nawzajem panować nad językiem i dostosowywać do siebie . Czy walczymy tylko o punkty? Gdyby tak było, liczba konkursowiczów bardzo by stopniała. A jest tłum. WYLUZUJ, TYGRYSKU. Spójrz na nas z sympatią, OK? :-) :-) :-) :-) :-)

Halszka - aroganckich postów na formu było nie kilka tylko kilkanaście. Moją wypowiedź potraktowałaś jako dyskryninację:" ...jeśli nawet ktoś ma inny typ poczucia humoru niż Ty, to pozwól mu na tę inność i nie ciskaj gromów, nie usztywniaj mentorstwem i ... demagogią... " otórz mi nie chodzi o to żeby kogoś dyskryminować każdy w polsce ma prawo głosu ja także - wyraziłem swą opinię. Być może się mylę ale nie sądzę :) Co więcej nie uważam, że co kolwiek "usztywniam mentorstwem i demagogią" :) Nikogo nie zmuszam do popierania mojego stanowiska. Jeżeli chodzi o punkty to niestety taka jest prawda - podczas śledzenia postów na forum kilkakrotnie dostrzegłem symptomy : przechwalania, pewności siebie i ironii z pytań - a te mogą zniechęcać, obrażać poniekąt. Napewno utrwalają nie korzystne dla tego rodzaju konkursu zachowania. Mimo to jednak gorąco cię pozdrawiam :):):) Dziś bez dłuższego kazania :P

Śr mar 08, 2006 1:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90 ... 234  Następna strona