| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W którym miejscu Księgi Wyjścia (rozdział i wiersz) po raz pierwszy mowa jest o kamiennych tablicach z przykazaniami? Nie chodzi tutaj o ich zapowiadanie, ale fragment w którym mówi się o nich jako o już istniejących.
Pytanie za 100 punktów
Czy w tym fragmencie starczą kamienne tablie, czy ma być napisane wyraźnie, że są to tablice, kamienne i z przykazaniami ? Czy zakładamy, że kamienne tablice to właśnie te z Dekalogiem , czy słowo " przykazania" lub " Dekalog" musi się tam znaleźć ?
|
| Pt mar 10, 2006 15:19 |
|
|
|
 |
|
Halszka
|
goostaf napisał(a): Przykro mi góralko Halszko Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!
Nie ma powodu do przykrości. Mnie odpowiadał inny, "lepszy model". Mam na myśli model ... życia.
|
| Pt mar 10, 2006 15:35 |
|
 |
|
katalina
|
Alice, na dołowanie się jest jeszcze jedna rada- w moim przypadku bardzo skuteczna-po prostu nie zaglądam wcale do wyników...i dzięki temu mogę spokojnie mieć wrażenie, że do pięt innym choć trochę dorastam... 
|
| Pt mar 10, 2006 15:57 |
|
|
|
 |
|
Halszka
|
Wszystkim miłośnikom Biblii, mniej czy bardziej utrudzonym szukaniem właściwych odpowiedzi, dedykuję wiersz , który napisała moja siostra Danusia.
Biblio
Biblio, rzeko, nad którą śpiewam pieśni mojego wygnania. W której chłodzę obolałe stopy w wędrówce życia. Która oczyszczasz mnie z trądu. Z której, jak ze źródła, czerpię wciąż świeżą wodę i nigdy mi nie zabraknie. Biblio, rzeko, która przepływasz przez wieki żywym strumieniem i orzeźwiasz kolejne pokolenia. Biblio, rzeko, ty koisz znękane serce i życie. U twojego brzegu karmię się słowem i światłem. Biblio, rzeko, to rozdzierasz wezbraną falą, to łagodną uciszasz... Biblio, kotwico, nadziejo i Tajemnico, którą tulę do serca...
|
| Pt mar 10, 2006 18:04 |
|
 |
|
ave
|
słuchajcie, czy w pyt. 6 to napewno chodzi o element Namiotu Spotkania, czy tez o 'coś" znajdujace sie poza namiotem Spotkania?
|
| Pt mar 10, 2006 19:56 |
|
|
|
 |
|
Halszka
|
Na pewno o element Namiotu, drobny element... 
|
| Pt mar 10, 2006 21:19 |
|
 |
|
Stefan
|
Ja jeszcze o punktach i ich zdobywaniu ...
Wydaje mi się, że niekoniecznie słuszny jest podział uczestników Konkursu na :
- tych, którzy myślą tylko o zdobywaniu punktów
- i tych, którzy przez Konkurs chcą lepiej poznać Biblię
To trochę przypomina stare szkolne historie jak to jedni uczą się tylko dla ocen, a inni tylko dla wiedzy ...  Czy to prawda ?
Powiada się, że studia "poszerzają horyzonty myślowe". No i powraca pytanie : czy można owe horyzonty poszerzać, a przy tym mieć wysoką średnią, czy też ta "walka o średnią" po prostu uniemożliwia rzeczywiste zdobywanie wiedzy ?
Słowem, sądzę, że jeśli ktoś podchodzi do Konkursu nader ambicjonalnie (czytaj : "walczy o punkty"), czy nawet jego stosunek do tegoż jest "CHOROBLIWIE ambicjonalny" (tak, tak, ludzie, niestety, miewają takie przypadłości !), to niekoniecznie oznacza to jego "pychę", albo "arogancję", albo "chęć wywyższenia", albo to że nie rozumie on prawdziwej Idei Konkursu.
Jedno drugiemu nie przeszkadza.
Wydaje mi się, że można z pokorą przyjmować pouczenia Księdza Prowadzącego, radować się (wirtualnym) kontaktem z rzeszą Tak Wspaniałych Ludzi (to nie jest wcale płaskie pochlebstwo !), można cieszyć się tym, że coraz więcej i częściej obcuje się z Pismem Świętym, odkrywać w nim coraz to "nowe światy", a przy tym ... a przy tym cierpieć (niemal fizycznie), gdy utraci się ów przysłowiowy "jeden punkt" (I to z powodu "żadną miarą" ! Mój Boże, jak to bolało !)
... Ten podział na "punktowców" i "poznających" --- naprawdę nie jest taki czarno-biały ...
PS. A poza tym bardzo Was wszystkich lubię, a lektura postów na Forum jest moim ulubionym zajęciem ilekroć tylko przewinę się koło komputera 
_________________ Prawda ? Cóż to jest prawda ?
/ Piłat /
|
| Pt mar 10, 2006 22:39 |
|
 |
|
elka
|
Cytuj: lektura postów na Forum jest moim ulubionym zajęciem ilekroć tylko przewinę się koło komputera
uważaj, bo w nałóg "forumowy" wpadniesz  i żadną miarą z niego już nie wyjdziesz 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
| Pt mar 10, 2006 23:05 |
|
 |
|
Awel
|
 Ja myślę, że sam udział w konkursie jest już nałoggiem. Oby tylko wyszukiwanie dziury w całym i szukanie drugiego dna nie przyysłoniło prawdziwego sensu Biblii.
|
| Pt mar 10, 2006 23:38 |
|
 |
|
Awel
|
 Wszystkim dedykuję Joz 1, 8 
|
| Pt mar 10, 2006 23:49 |
|
 |
|
ave
|
Halszka napisał(a): Na pewno o element Namiotu, drobny element... 
dzieki za próbe naprowadzenia mnie , ale to co udało mi sie znaleźć niestety nie jest elementem namiotu spotkania, przynajmniej nie znajduje sie w jego obrebie
|
| So mar 11, 2006 12:14 |
|
 |
|
andreaszek
|
baranek napisał(a): Cytuj: W którym miejscu Księgi Wyjścia (rozdział i wiersz) po raz pierwszy mowa jest o kamiennych tablicach z przykazaniami? Nie chodzi tutaj o ich zapowiadanie, ale fragment w którym mówi się o nich jako o już istniejących. Pytanie za 100 punktów  Czy w tym fragmencie starczą kamienne tablie, czy ma być napisane wyraźnie, że są to tablice, kamienne i z przykazaniami ? Czy zakładamy, że kamienne tablice to właśnie te z Dekalogiem , czy słowo " przykazania" lub " Dekalog" musi się tam znaleźć ?
Mam dokładnie ten sam problem  . Postanowiłam napisać wszystkie możliwe wersje, łącznie z tą, że w ogóle takiego połączenia "tablice kamienne z przykazaniami" może nie być!!
|
| So mar 11, 2006 14:18 |
|
 |
|
merunia
|
Witam serdecznie z pochmurnego Krakowa.Pozdrowienia dla Padre
Saxona i uczestników konkursu.Mam pytanie dotyczące pytania nr.3.
Czy wymagane były obydwie odpowiedzi?
Pozdrawiam . :-) :-) :-) :-) :-)
_________________ Chwalcie Go za potężne Jego czyny chwalcie Go za wielką Jego potęgę! Chwalcie Go dźwiękiem rogu, chwalcie Go na harfie i cytrze! Chwalcie Go bębnem i tańcem,
chwalcie Go na strunach i flecie
|
| So mar 11, 2006 23:31 |
|
 |
|
saxon
|
Pytanie brzmiało:
- Jaka to była ofiara,
- kogo obowiązywała
- gdzie w Piśmie Świętym (księga, rozdział i wiersz) mamy podaną liczbę osób, którzy ją złożyli?
więc obie  - pierwsza nie zawiera liczby osób, druga natomiast nie mówi nic o tym, że trzeba było mieć 20 lub więcej lat
|
| So mar 11, 2006 23:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ofiara to ja jestem  Zatrzymałam się w lekturze dokładnie kilkanaście wersów przed odpowiedzią na 1 pytanie ...  Im dalej, tym więcej błędów popełniam - i to z własnej głupoty ( czyt. ślepoty )  Chyba czas odpocząć 
|
| N mar 12, 2006 0:03 |
|
|
|