Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 17:58

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

A może nie tyle odpocząć od konkursu, co nabrać dystansu....

Też poległam przy pierwszym pytaniu.... Ale nauczyłam się kolejnych rzeczy... Spędziłam sporo czasu z Pismem Świętym...

W tym konkursie już wygrałam.... Zaprzyjaźniłam się ze swoją Biblią... I nawet jak już znajdę odpowiedzi na pytania, to czytam, przeglądam, rozważam...

A punktów też mi trochę szkoda... Ucierpiała moja ambicja ;-)
Przyda jej się

Pozdrawiam cieplutko wszystkich :D

N mar 12, 2006 8:08

Mam dokładnie ten sam problem :? . Postanowiłam napisać wszystkie możliwe wersje, łącznie z tą, że w ogóle takiego połączenia "tablice kamienne z przykazaniami" może nie być!!

Co za odpowiedź: z możliwych odpowiedzi proszę sobie wybrać tę właściwą :shock:

Niestety, nie udało mi się trafić w dziesiątkę. Wczesniejszy fragment jaki znalazłam o tablicach kamiennych zinterpretowałam jako ich zapowiedź

N mar 12, 2006 8:56
Przespałam się ... i doszłam do wniosku, że jednak strata punktów nie jest wynikiem mojej głupoty, tylko niekonsekwentnej punktacji dwóch identycznie sformułowych pytań oraz braku odpowiedzi na moje pytanie w trakcie trwania tury ...

Na to pytanie nigdy nie uzyskałam odpowiedzi:

baranek napisał(a):
Cytuj:
W którym miejscu Księgi Wyjścia (rozdział i wiersz) po raz pierwszy mowa jest o kamiennych tablicach z przykazaniami? Nie chodzi tutaj o ich zapowiadanie, ale fragment w którym mówi się o nich jako o już istniejących.

Pytanie za 100 punktów ;)

Czy w tym fragmencie starczą kamienne tablice, czy ma być napisane wyraźnie, że są to tablice, kamienne i z przykazaniami ? Czy zakładamy, że kamienne tablice to właśnie te z Dekalogiem , czy słowo " przykazania" lub " Dekalog" musi się tam znaleźć ?

Odpowiedź na to pytanie brzmi :
saxon napisał(a):
”Mojżesz rzekł do Aarona: Weź naczynie i napełnij je omerem manny, i złóż ją przed Panem, aby przechować ją dla waszych późniejszych pokoleń. Aaron położył je przed Świadectwem, aby przechować - jak to Pan nakazał Mojżeszowi. (Wj 16,33-34)

W BT wyd. V przypis do tego fragmentu informuje nas, że słowo „Świadectwo” to ”Oreślenie tablic z dziesięciorgiem przykazań; por. 25,16.21; 30,6; 31,18; 32,15; 40,20; Hbr 9,4”

i pytanie 5 dla porównania:

Cytuj:
"Pokropisz hizopem" to tytuł jednej z pieśni liturgicznych. Do jakiego biblijnego wydarzenia nawiązuje? (chodzi o wydarzenie - nazwijmy je "pierwotne" czy "źródłowe" - z którego wynikały także późniejsze obrzędy). Proszę podać księgę, rozdział i wiersz, w którym o tym mowa.

ODPOWIEDŹ:

Cytuj:
Weźcie gałązkę hizopu i zanurzcie ją we krwi, która jest w naczyniu, i krwią z naczynia skropcie próg i oba odrzwia. Aż do rana nie powinien nikt z was wychodzić przed drzwi swego domu. (Wj 12,22)

Dlaczego te dwa identycznie sformułowane pytania zostały potraktowane inaczej ??
Dlaczego w pyt.5 prawiłowa byla odpowiedź uwzględniająca obydwa elementy wymienione w pytaniu- czyli i hizop i pokropienie - a w pytaniu 1 za prawidłową została uznana ta zawierająca tylko 1 element z 3 ?

Cytuj:
Mojżesz rzekł do Aarona: Weź naczynie i napełnij je omerem manny, i złóż ją przed Panem, aby przechować ją dla waszych późniejszych pokoleń. Aaron położył je przed [color=blue][b]Świadectwem, aby przechować - jak to Pan nakazał Mojżeszowi. (Wj 16,33-34)

Jeżeli przyjmiemy identyczne kryteria jak w pytaniu 5, to ten cytat nie odpowiada na pytanie. Nie wiemy, czy te tablice były kamienne ....

Moim zdaniem zabrakło tu konsekewencji - przy 2 identycznych pytaniach w 1 starczyło 1 słowo, w 5 wszystkie wymienione.... w takim razie na pyt. 5 równie dobrą odpowiedzią mógłby być wers : Wj 12,7 - gdzie jest mowa o pokropieniu drzwi krwią - nie pisze tylko że hizopem - ale to przecież wiemy z rożnych lektur, że pokropienia rytualne były wykonywane właśnie hizopem...
Może dlatego, że w pytaniu wyraźnie pisze, w którym rozdziale i wierszu o tym jest wspomniane...
To samo pisze w pyt. 1 - a tutaj jak się okazuje saxon sięga nie do wiersza z Biblii - w którym nie ma mowy o tym, że tablice były kamienne- tylko do przypisu ...

To tylko moje zdanie .... pewnie i tak nie zasługuję na odpowiedź - a szkoda- bo gdyby się ona pojawiła wtedy, kiedy pytałam, wiedziałabym, że trzeba szukać dalej.... Jest mi po prostu przykro - tym bardziej, że sposób punktacji 2 IDENTYCZNIE SFORMUŁOWANYCH pytań jest całkowicie różny.

i jeszcze jedno :

akacja napisał(a):
Niestety, nie udało mi się trafić w dziesiątkę. Wczesniejszy fragment jaki znalazłam o tablicach kamiennych zinterpretowałam jako ich zapowiedź

Zapewne chodzi o Wj 24,12 - TO JEST ZAPOWIEDŹ - Bóg zapowiada, że da Mojżeszowi tablice ( " Dam Ci " ) - one co prawda istnieją u Boga( " które napisałem" ) , ale nie istnieją realnie dla ludzi.

Rozumiem akację- w pytaniu pisało, że to nie ma być zapowiedź ... ja co prawda dopisałam ten wers, ale bez przekonania.... no bo nie wiedziałam, o jakie istnienie chodzi - w sensie w ogóle, czy dla ludzi ...

N mar 12, 2006 9:33

szkoda, baranku, ze w tym wszystkim nie dostrzegasz, jak bardzo saxon idzie nam na rękę... moj mąż sie zdziwł, że skoro podałam błedną odpowiedź na pytanie pierwsze, to w ogóle dostałam jakies punkty...

żądasz od saxona bardzo precyzyjnych pytan - ok - tylko czy pogodzisz sie z tym, ze on zażąda bardzo precyzyjnych odpowiedzi [bez żadnych podpowiedzi na forum] ? jesli tak - to proponuje, by saxon przez jeden etap dał nam włąsnie w taki sposób do wiwatu... pytania bardzo precyzyjne, ale za brak równie precyzyjnych odpowiedzi - 0 punktów... i nie uratuje nas wtedy ani elaborat, ani odpowiedzi do wyboru przez saxona...

nie sądzisz, ze raczej na tym stracisz niż zyskasz? i nie tylko ty...

N mar 12, 2006 9:44
szkoda, baranku, ze w tym wszystkim nie dostrzegasz, jak bardzo saxon idzie nam na rękę... moj mąż sie zdziwł, że skoro podałam błedną odpowiedź na pytanie pierwsze, to w ogóle dostałam jakies punkty...

Tak myślałam w pierwszej chwili ... jednak po porównaniu pyt.1 i 5 stwierdziłam, że jednak to nie może być dobra odp., skoro nie spełnia wszystkich wymagań postawionych w pytaniu ...

Podpowiedzi na Forum ?

Ja nie uzyskałam odp. na zwykłe pytanie ... a jak się okazuje, to było b. ważne.

N mar 12, 2006 9:49

A ja muszę przyznać, że zaczynam powoli być lekko poirytowany powiedzmy hmmmm "czepialstwem" niektórych... zresztą jednych i tych samych co turę...

Tak na szybko zatem - bo niedzielne obowiązki czekają

Gdybym zadał pytanie gdzie po raz pierwszy wymieniony jest teść Mojżesza to prawidłową odpowiedzią miałoby być Wj 3,1 ???? - bo tam dopiero występuje słowo teść ????

No jeśli ktoś tak to interpretuje to faktycznie ma problem ze zrozumieniem pytań.

I jeszcze jedno - temat na forum został założony z myślą o rozmowie między Uczestnikami, a nie po to abym podpowiadał odpowiedzi, więc proszę nie żądać ode mnie abym zawsze odpowiadał, albo nie mieć pretensji że tego nie czynię.

Zresztą, może rzeczywiście warto przemyśleć sugestię elki....

N mar 12, 2006 10:05

Już są wyniki ?? :o Ale szybko. Jestem wielce zdziwiona. :o Nie spodziewałam się ich tak szybko, nie mówiąc już o tym że nie spodziewałam się takiej liczby punktów.

Pozdrowienia dla wszystkich konkursowiczów i dla Saxona (zapewne nie wyspanego po tej nocy). :-D

N mar 12, 2006 10:07

Jako uczestnikowi tego konkursu jest mi po prostu wstyd... :?

N mar 12, 2006 10:09

Przepraszam, że zupełnie nie na temat konkursu, ale bardzo mi się podoba obrazek w sygnaturce sachmett.

N mar 12, 2006 10:38

A ja muszę przyznać, że zaczynam powoli być lekko poirytowany powiedzmy hmmmm "czepialstwem" niektórych... zresztą jednych i tych samych co turę...

Szczerze powiedziawszy to ja też. Baranku czy ty nie przesadzasz troszkę? Wydaje mi się, że starasz się znaleźć w niektórych pytaniach jakieś podwójne dno. Co prawda one niektóre są podchwytliwe, ale bez przesady. A poza tym moim zdaniem poszczególnych pytań nie powinno sie porównywac między sobą, bo tak naprawdę każde z nich jest inne. Jeśli w tej turze poszło ci troche słabiej to się nie przejmuj, w nastepnej na pewno będzie lepiej. Ciągle wszyscy powtarzają, że punkty nie są najważniejsze, a niestety niektóre wypowiedzi na forum świadczą o czymś innym. Ja też często trace punkty i to przez głupoty, ale staram się przyjąc z pokorą to jak niewiele jeszcze wiem. I tak sobie myslę, że dla mnie ten konkurs poza tym, że pogłębia moja wiedzę to zdecydowanie jest szkołą pokory.

A do Saxona ogromna prośba - nie denerwuj się na nas, że ciągle marudzimy i mamy jakies pretensje, to po prostu ujawniaja się nasze ludzkie słabości. A tak naprawdę wszyscy bardzo Cię lubimy i jesteśmy Ci wdzięczni za trud, który ponosisz organizując ten konkurs!

N mar 12, 2006 11:28

Dlaczego te dwa identycznie sformułowane pytania zostały potraktowane inaczej
Dlaczego w pyt.5 prawiłowa byla odpowiedź uwzględniająca obydwa elementy wymienione w pytaniu- czyli i hizop i pokropienie - a w pytaniu 1 za prawidłową została uznana ta zawierająca tylko 1 element z 3 ?

1. "pokropisz" + "hizopem" - potraktowane oddzielnie, ponieważ każdy wyraz jest autonomiczną częścią. Chodzi tutaj o czynność (pokropisz) i rzecz, którą ta czynność została wykonana (hizopem)
"kamienne tablice z przykazaniami" - potraktowane razem, jako określenie JEDNEJ rzeczy. Spotyka sie także inne nazwy - owe Świadectwo, Dekalog, Prawo.
Zatem porównywanie tych pytań jest błędem logicznym.

baranek napisał(a):
To samo pisze w pyt. 1 - a tutaj jak się okazuje saxon sięga nie do wiersza z Biblii - w którym nie ma mowy o tym, że tablice były kamienne- tylko do przypisu ...

Należy zauważyć, że przypisy są integralną częścią Biblii. Pojawiło się już także wiele pytań, których odpowiedzią były przypisy i jakoś nikt wtedy nie miał do Padre pretensji.

2. Wymaganie od Saxona uszczegółowiania każdego pytania do granic możliwości jest, ni mniej ni więcej, żądaniem podania pełnego zapytania do "guglów". Jaki sens miałoby zatem zadawanie pytań??

3. Autoreklama - zapraszałem na Priva, podpowiadałem, Ci, którzy skorzystali mają komplet punktów

N mar 12, 2006 11:45

a kto to wiedział ze takie coś mogło oznaczać tablice kamienne :( ehh

zreszta fragment ponizszy tez mowi o prawie...
to czemu by nie akurat to..

Mojżesz wołał do Pana, a Pan wskazał mu drewno. Wrzucił on je do wody, i stały się wody słodkie. Tam Pan ustanowił dla niego prawa i rozporządzenia i tam go doświadczał. (26) I powiedział: Jeśli wiernie będziesz słuchał głosu Pana, twego Boga, i będziesz wykonywał to, co jest słuszne w Jego oczach; jeśli będziesz dawał posłuch Jego przykazaniom i strzegł wszystkich Jego praw, to nie ukarzę cię żadną z tych plag…
(Ks. Wyjścia 15:25-26, Biblia Tysiąclecia)

zreszta czekamy na kolejne pytania!!!

N mar 12, 2006 13:39
Zobacz profil WWW

A tak apropo tych pytań to kiedy będą nowe??

N mar 12, 2006 14:04

Do dzisiaj pamietam odpowiedź na pytanie, na którym wyrżnełam się na egzaminie wstępnym na studia, i myślę, że na długo zapamiętam prawidłowe odpowiedzi na pytania za które Saxon obciął mi punkty, albo nawet przydzielił zero. To kolejny plus udziału w tym konkursie :), więc mimo "straconych punktów" i tak wychodzę na plus 8)
Danka

N mar 12, 2006 14:07

N mar 12, 2006 14:07
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 234  Następna strona