Autor |
Wiadomość |
bart_bedi
|
Bart_bedi - ja myślę, że (przynajmniej ostatnio) nie o przechwalanie chodziło. Po prostu w poprzedniej turze jedno pytanie było dość nieprecyzyjne, czemu daliśmy wyraz. No i jak się pojawiło pierwsze pytanie tej tury tośmy się po prostu wszyscy ucieszyli, że takie jasne, precyzyjne i jednoznaczne. I chcieliśmy wyrazić Saxonowi naszą wdzięczność, a zarazem przekazać komunikat "tak trzymać"
Rozumię direta, ale niektórzy ze swoją " ekscytacją pytaniami" nadto przesadzają/ nie mówię że chodzi tu o ciebie?!/ Doceniam twoje zdanie i szanuje jednakże warto czasem się zastanowić zanim się napisze. Co do saxona napewno wyrazimy mu wdzięczność przez to jak będziemy szukać i szukać a odpowiadać błędnie / będzie miał mniej pracy w analizie wyników  . Więc do roboty nie dajmy się Saxonowi  !
Czekamy na kolejne problemowe pytanka Saxonie:)
pozdrawiam : bart_bedi
_________________ ad maiorem Dei gloriam, fortuna favet fortibus
|
N gru 18, 2005 0:01 |
|
|
|
 |
pedziwiatr
|
Cytuj: Tutaj mały komentarz – ktoś napisał, że jest to pytanie podchwytliwe. W pewnym sensie tak – z pozoru tak proste, że nie trzeba nawet sięgać po Pismo Święte. Cytuj: Na jakiej górze (według tego, co napisano w Ewangeliach), miało miejsce Przemienienie?
ODPOWIEDŹ :
na „wysokiej” Nic tylko Saxon chce nas na te gore zaciagnac  :D:D
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
N gru 18, 2005 0:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja uważam, że pytania wcale nie są proste. Może ktoś z Was to wszystko wie - ja muszę za niektórymi odpowiedziami troszkę poszperać (obawiam się, ze pod koniec konkursu będe musiała się zaopatrzyć w nowy egzemplarz Biblii, bo ta którą mam teraz nie wytrzyma i rozleci się z "przepracowania")
Za to ile ciekawych rzeczy wyczytałam przez te kilka tygodni trwania konkursu.....  Od pewnego czasu zajmuję się studiowaniem Biblii, ale dzięki konkursowi teraz odbywa się to o wiele intensywniej  Dzięki konkursowi i oczywiście dzięki saxonowi
Pozdrawiam saxona i wszystkich uczestników 
|
N gru 18, 2005 0:23 |
|
|
|
 |
pedziwiatr
|
Monika75 napisał(a): A ja uważam, że pytania wcale nie są proste. Może ktoś z Was to wszystko wie - ja muszę za niektórymi odpowiedziami troszkę poszperać Pozdrawiam saxona i wszystkich uczestników 
Monika, wiedza biblijna to jedno, co daje konkurs, ale chyba rownie wazna jest inna wiedza, jaka on nam daje, wiedza o sobie:
to dopiero poczatek konkursu, a ja z kazdym pytaniem robie sie coraz mniejsza, prawie mnie juz nie widac. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
N gru 18, 2005 0:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pedziwiatr napisał(a): to dopiero poczatek konkursu, a ja z kazdym pytaniem robie sie coraz mniejsza, prawie mnie juz nie widac. 
Ja od początku jestem malutka 
|
N gru 18, 2005 0:43 |
|
|
|
 |
direta
|
pedziwiatr napisał(a): Cytuj: Tutaj mały komentarz – ktoś napisał, że jest to pytanie podchwytliwe. W pewnym sensie tak – z pozoru tak proste, że nie trzeba nawet sięgać po Pismo Święte. Cytuj: Na jakiej górze (według tego, co napisano w Ewangeliach), miało miejsce Przemienienie?
ODPOWIEDŹ :
na „wysokiej” Nic tylko Saxon chce nas na te gore zaciagnac  :D:D
Ono było podwójnie podchwytliwe.
Bo wprawdzie według Ewangelii było "na górę wysoką" ale w przypisie jak byk było "Tabor" Więc niestety ten kto zajrzał do Pisma, to się złapał
A zważywszy na to, że odpowiedź na pytanie pierwsze opierała się na wiedzy zawartej w przypisie...
|
N gru 18, 2005 10:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
saxon napisał(a): Uwaga: odpowiedzi np. Wj 20,1-8; Pwp 5, 16-21 są zbyt niedokładne – tym razem zostały uwzględnione, ale na przyszłość proszę w takich wypadkach o większą dokładność
ok, szef  Ale myślę, że to nie wynika ze złej woli odpowiadających, tylko faktu, iż podobne pytania - o miejsce, gdzie o czymś mowa w Piśmie Świętym - już padały w poprzednich etapach i nigdy nie pojawiła się uwaga, że ma to być dokładnie ( vide- pyt. 4, etap I, pyt.5 z etapu II )  Stąd też np. moje rozumowanie , że starczy nazwa księgi i rozdział ...  [ zdaje się, że w pyt. o archanioła Rafała starczyło to właśnie ? a różnicy między pytaniami nie widzę ] ( a odp. typu Wj 20, czy też Wj 1-8 są niedokładne, ale .. prawidłowe- bo odp. na pytanie, w którym miejscu  pytania " gdzie dokładnie" nie było)
Chyba potwierdza się zasada - nie myśl za dużo  i lepiej napisać za dużo, niż za mało
Serdecznie pozdrawiam i .. zabieramy się do rozwiązywania nowych , podobno " stosunkowo łatwych " zagadek 
|
N gru 18, 2005 10:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odnosnie pytania 4
W odpowiedziach jest podane Pwt 19,15, tak to prawo. Jednak w nawiasach w pytaniu bylo takze (zwyczaju, zasady). Czy wiec wyslanie Mojzesza wraz z Aaronem (czyli dwoch) Wj 4, 14-16, nie bedzie uznane jako "zwyczaj" wyslania dwoch osob do gloszenia Slowa Bozego?
|
N gru 18, 2005 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
direta, ale w pytaniu 7 było wyraźnie określone, że chodzi o to, co podają Ewangelie- takiego zastrzeżenia nie było w pyt. 1 .
|
N gru 18, 2005 10:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
direto
W Ewangeliach nie ma jak sama zauwazylas podanej nazwy "gora Tabor", jest to tylko i wylacznie w przypisach, a wiec jak saxon napisal zgodne z tradycja, ale nie udowodnione ewangelicznie
Z tego co odnalazlem to dopiero sw. Cyryl Jerozolimski (+ 387) jako pierwszy wyraził pogląd, że górą Przemienienia Chrystusa była góra Tabor. Za nim zdanie to powtarza św. Hieronim (+ ok. 420) i cała tradycja.
Tak wiec dosyc pozno zaczeto kojarzyc "gore wysoka" z gora Tabor
|
N gru 18, 2005 10:34 |
|
 |
saxon
|
Na szybko - w ramach odpowiedzi i komentarza - w kolejności zadawania pytań:
baranek
Odnośnie podawania „współrzędnych” – zwykle wynika to z pytania. Przeważnie pada owo „gdzie?”, „w którym miejscu?” „w jakim fragmencie?”. Natomiast pytanie np. „z jakiego prawa to wynika?” już takiego wymogu nie zawiera.
Konkretnie – w III Turze:
W pytaniu 1
…gdzie jest o nich mowa w Piśmie Świętym?
W pytaniu 4
Który opis rozesłania w Piśmie Świętym zawiera obydwa te "elementy"?
W pytaniu 6
…w których miejscach owe wersje zostały podane?
Niekoniecznie już w pytaniu 2:
c) podać z jakich wizji zawartych w Piśmie Świętym pochodzą – tutaj jeśli ktoś napisał np., że z wizji Ezechiela i Jana w Apokalipsie było to uznawane
Odnośnie potwierdzeń dotarcia maili – raczej niemożliwe niestety. Do teraz mam jeszcze niektóre nie otworzone, tak więc jest to zbyt czasochłonne i pozostaje niepewność czy mail dotarł aż do ogłoszenia wyników. Tym niemniej znakomita większość dochodzi
Direta
Przypisy to nie Ewangelie – w pytaniu 7 wyraźnie było stwierdzone, „według tego, co napisano w Ewangeliach” natomiast w pytaniu 1 takiego zastrzeżenia nie było.
Baranek
Zgoda – dlatego z reguły nie „czepiam się” kilku wierszy w jedną czy drugą stronę. Tym niemniej przy niektórych pytaniach jest to ważne. Dziwne np. kiedy ktoś przytaczając miejsce występowania Dekalogu podaje cytat, który zawiera tylko kilka z przykazań.
Belizariusz
W pytaniu występowało słowo „najprawdopodobniej” – tak więc, jak mi się przynajmniej wydaje, sugeruje to, że mamy się opierać nie na własnym „widzimisię” tylko na powszechnie przyjmowanej opinii biblistów w tej kwestii.
|
N gru 18, 2005 11:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
saxon napisał(a): Baranek
Zgoda – dlatego z reguły nie „czepiam się” kilku wierszy w jedną czy drugą stronę. Tym niemniej przy niektórych pytaniach jest to ważne. Dziwne np. kiedy ktoś przytaczając miejsce występowania Dekalogu podaje cytat, który zawiera tylko kilka z przykazań.
Częściowo rozumiem- fakt, że dziwne jest ucięcie Dekalogu, ale tutaj pytałam raczej o jeszcze bardziej ogólne odpowiedzi. Czyli prościej- odp. ucianająca Dekalog faktycznie może być niepełna, ale co z odp. bardziej ogólną ? typu tylko Wj 20- która zawiera cały Dekalog i jest podaniem miejsca  ? 
|
N gru 18, 2005 11:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hmmmm
Jezeli tak twierdza biblisci, to pozostaje mi zmilknac....
Problem tylko w tym, ze w podanym przez nich fragmencie, nikt nikogo nigdzie nie wysyla by glosic Slowo Boga a jedynie mowi o swiadczeniu o popelnionej zbrodni.
Pytanie zas zawieralo zdanie
"Do jakiego starotestamentalnego prawa (zasady, zwyczaju) najprawdopodobniej nawiązuje fakt wysyłania uczniów "po dwóch"
Mojzesz z Aaronem zostali "wyslani" jako dwaj "uczniowie" by glosic, swiadkowie tylko swiadcza o zbrodni
|
N gru 18, 2005 11:22 |
|
 |
saxon
|
Rozdział w tym wypadku byłby wystarczający  Jeśli będzie chodziło o dokładny cytat - zapytam "gdzie dokładnie... ?" 
|
N gru 18, 2005 11:23 |
|
 |
saxon
|
Belizariusz
O co chodziło w pytaniu - wyjaśniłem już w odpowiedziach. Cudzysłów obejmuje zwrot "po dwóch" a nie fakt wysyłania.
|
N gru 18, 2005 11:27 |
|
|
|