Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Odnośnie pytania 5 "Biblia dla ubogich"...mam wątpliwości czy w pytaniu właściwe było umieszczenie "dla" - "Pauperum" definiowana jest jako "Biblia ubogich".
http://www.mediewistyka.net/content/view/29/40/
|
N maja 28, 2006 12:32 |
|
|
|
 |
sachmett
|
w tej turze przynajmniej nie trzeba pisać elaboratów
i ćwiczyć umiejętności lingwistycznych 
_________________ Synuś już jest z nami:)
|
N maja 28, 2006 13:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przyznaję, że i dla mnie ostatnia tura należała do najtrudniejszych, po przeczytaniu pytań nie bardzo wiedziałam "z czym to się je"  ale też przy okazji żmudnego szukania odpowiedzi natrafiłam na tyle ciekawostek, że oceniam tę turę jako jedną z najciekawszych. To lubię! 
|
N maja 28, 2006 13:17 |
|
|
|
 |
sachmett
|
wiecej niz jedna odpowiedz pasuje do tego gołebia na dachu
mamy podać wszystkie czy wystarcza jedna?
|
N maja 28, 2006 15:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No właśnie: kłaść nacisk na garść czy na zwierzaki  ?
P.S. Aukcja wciąż aktualna
Historia Biblii
|
N maja 28, 2006 15:18 |
|
|
|
 |
saxon
|
Nieoficjalne wyniki już są
Alus - zasadniczo masz rację, chociaż często można również spotkać w mniej lub bardziej naukowych opracowaniach określenie "Biblia dla ubogich"
sachmett - wystarczy jedna, ale jak zwykle się nie pogniewam gdy będzie więcej
baranek - naciskaj na co chcesz, a ja później ocenię
I tak na marginesie - skoro ta tura była tak straszna to czemu zdecydowana większość ma maksymalną ilość punktów
Aha - dla przypomnienia - zarówno ten Etap, jak i następny, składa się tylko z trzech Tur (tak jak to zresztą jest widoczne na planie w Wynikach)
Pozdrawiam 
|
N maja 28, 2006 16:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
saxon napisał(a): baranek - naciskaj na co chcesz, a ja później ocenię 
Tymczasowo zadowolę się męczeniem myszki  :D - w dalszej perspektywie będzie ręka Księdza Prowadzącego 
|
N maja 28, 2006 16:45 |
|
 |
sachmett
|
saxon napisał(a): I tak na marginesie - skoro ta tura była tak straszna to czemu zdecydowana większość ma maksymalną ilość punktów 
Bo ja to Księdzu wyjaśnię
Nie było trudno znaleźć podstwowe informacje, bo Historia Biblii jest w kazdym EMPIKU.... Tylko myśmy się uparli na szukanie bardziej szczegółowych danych... a tu już trzeba było się wykazać zdolnościami lingistycznymi.... bo jakoś nikomy wcześniej nie chciało sie o tym napisać więcej po polsku 
|
N maja 28, 2006 16:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy pytanie 6 należy do kategorii podchwytliwych ? 
|
N maja 28, 2006 21:28 |
|
 |
saxon
|
|
N maja 28, 2006 22:05 |
|
 |
Halszka
|
 samokrytyka
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Pn maja 29, 2006 11:00 |
|
 |
Kasia_b
|
Jak określić "wielkość" kompozytora? Ilością, jakością, ważnością momentów w historii zbawienia, w kórych utworzył?
|
Pn maja 29, 2006 12:36 |
|
 |
rastakayakwanna
|
Pytanie 6. przypomina mi czasy szkolne i fundamentalne pytanie polonistki "Co autor miał na myśli" i niezbyt fundamentalne dopowiedzenie "prymusów ligi spadkowej" - "czyli jak zarżnąć wieszcza". Zatem błędów może być tyle ilu będzie interpretatorów...
Ale nie jest źle - po długich poszukiwaniach policja kryminalna odnalazła proroka odpowiedzialnego za uwięzienie Pawła 
_________________ Sol lucet omnibus
|
Pn maja 29, 2006 22:06 |
|
 |
Halszka
|
 Gratulacje
Gratulacje dla nagrodzonego w tym etapie.  Coś ostatnio rzadko bywasz na FORUM. Czy pielgrzymka Papieża pochłonęła Twój czas, czy zniknąłeś z innych powodów? Czy wszystko OK? 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Wt maja 30, 2006 6:50 |
|
 |
goostaf
|
Urra!!
Wygrałem!!
Musi w tym być palec Boży (albo księżowki - Adamowy, że tak wylosował po mojej ostatniej wpadce  ). Właściwie nie wiadomo komu dziękować za losowanie. Czy ksiądz ma na podorędziu jakąś sierotkę Marysieńkę która dokonuje czynności losowania?
Sesja się zbliża wielkimi krokami. Dopiero dzisiaj zajrzałem na wyniki. Nie wiedziałem że już oficjalne.
Ale papieża i tak oglądałem! Nadspodziewanie pomyś lnie wszystko wypadło. Ile razy powtarzają "Szołem Szołsznierze" tyle razy się śmieję.
Pytania niełatwe. Szczególnie pierwsze i szóste. Największy kompozytor? O Bachu nic nie napisali...
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt maja 30, 2006 7:23 |
|
|
|