Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

Merunia, przeczytaj uwaznie kilka razy ten tekst, pokojarz i zobaczysz, ze wcale nie trzeba pisac elaboratu, wystarczy jedno zdanie :D

Pt cze 02, 2006 18:12
Miejmy nadzieję.... natomist wciąż nie jestem pewna co do 6 :hmmm: ( co autor miał na myśli :D )

Pt cze 02, 2006 20:52

witaj Baranek. Ja też mam ten sam problem. wiec nie jestes sama. Dziekuje wszystkim za wskazówki. Ale nadal mam wątpliowści co do pytań 4 i 6. Chyba szukam dziury w całym, i poszukuje nei wiem czego. Taki juz jestem ze sobie zycie utrudniam . pozdrawiam wszystkich i zycze owonych poszukiwań. [/url][/i]

Pt cze 02, 2006 21:40

jak to z tym kompozytorem, juz nie wiem co mysleć, czy to pytanie jest tak łatwe, czy tak podchwytliwe, jednak mysle z eniemoze byc łatwe skoro jest za 5 pnkt. Co robic? No powiem szczerze rozłozyło mnie pytanko na łopatki. Tym gorzej dla mnie, ze z muzyka jestem zwiazana na codzień. Stąd brak wiedzy na ten temat dopieka jeszcze bardziej

So cze 03, 2006 12:39

jak to z tym kompozytorem, juz nie wiem co mysleć, czy to pytanie jest tak łatwe, czy tak podchwytliwe, jednak mysle z eniemoze byc łatwe skoro jest za 5 pnkt. Co robic? No powiem szczerze rozłozyło mnie pytanko na łopatki. Tym gorzej dla mnie, ze z muzyka jestem zwiazana na codzień. Stąd brak wiedzy na ten temat dopieka jeszcze bardziej

So cze 03, 2006 12:41

tak mi kompozytor napimeszał, ze ąz dwa razy mi sie wysłało

So cze 03, 2006 12:42

Bardzo serdecznie wszystkim tym, którzy naprowadzali mnie na dobrą drogę poszukiwania odpowiedzi na jedno z pytań, pragnę powiedzieć staropolskie "BÓG ZAPŁAĆ". Udało się - znalazłam odpowiedź!!

Jeszcze raz też dziękuję za MODLITWY w intecji Michałka. W tej chwili jesteśmy w domu i tylko czeka nas seria badań kontrolnych i przyjmowanie lekarstw.

BÓG ZAPŁAĆ ZA WSZYSTKO!!
:bukiet:

So cze 03, 2006 14:51

Za pomoc wszystkim serdecznie dziękuję :bukiet: :bukiet:
U mnie za oknem parada smoków więc jak to Halszka pisze hajda nad Wisełkę :D :D :D
Jesteście kochani :brawo: :brawo: :3majsie: :3majsie:

So cze 03, 2006 19:10

Kolejna tura przechodzi do historii ,ale konkurs dalej trwa -dzięki Sakson za wspaniały pomysł :brawo: za słowo które ciągle żywe zbiera plony tak jak dzisiaj w Lednicy tysiące młodych niosą na ustach hasło Jezus jest Drogą-i takich kapłanów nam potrzeba.
i tak bez podlizywania Saxon jesteś -the Bestest

a jak dobrniemy do końca czekać będziemy na początek :D :D :D może trzeba juz w zamyśle jakiś nowy konkurs tworzyć :D :D :ok: :ok: :ok:

So cze 03, 2006 22:40
Pytanie 6 [140] - (2 pkt.)

Apostołowie mimo tego, że widzieli Jezusa Zmartwychwstałego nadal nie porafili się wyzbyć strachu. Podczas Święta Pięćdziesiątnicy zamknięci w Wieczerniku z obawy przed Żydami wychodzą z niego dopiero wówczas, gdy zstępuje na nich Duch Święty.

Jakie dwa błędy zawiera powyższa wypowiedź biorąc pod uwagę treść Pisma Świętego?

ODPOWIEDŹ:

Tekst Pisma Świętego nie mówi:
1. że byli zgromadzeni w Wieczerniku
2. że byli zamknięci z powodu strachu i obawy przed Żydami

A ja Wieczernik odrzuciłam... czemu? Na podstawie Dz 1,13 i analogicznie Dz 2,1-2.

Coś było jeszcze wcześniej o przygotowaniu Wieczernika w sali na górze .... może jutro poszukam. Tak mi się skojarzyło - a w pytaniu nie było, żeby brać pod uwagę tylko Dzieje ;) więc skojarzyłam różne fragmenty - i koncepcja, że nie w Wieczerniku została odrzucona na wstępie... ;-)

miałam jeszcze jeden pomysł na niezgodność ;) :

Nie Apostołowie wyszli do Żydów, tylko Żydzi przyszli do nich, zainteresowani szumem.
(5) Przebywali wtedy w Jerozolimie pobożni Żydzi ze wszystkich narodów pod słońcem. (6) Kiedy więc powstał ów szum, zbiegli się tłumnie i zdumieli, bo każdy słyszał, jak przemawiali w jego własnym języku.

Ciekawe, czy zły ? ( bo w Piśmie nie pisze, że Apostołowie wtedy wyszli ;) )

Aha- Zamknięcie i strach można podawać osobno- i wtedy też wychodzą 2 błędy... byli zamknięci, bali się ...

So cze 03, 2006 22:40

"sala na górze" mimo zbieżności nazwy niekoniecznie musiała być Wieczernikiem :)

a ilość tych, którzy się zbiegli i słuchali raczej sugeruje że nie weszli do środka bo by się nie zmieścili - tym niemniej uwzględniałem i taką odpowiedź :)

i są już nowe pytania :)

So cze 03, 2006 22:50

"sala na górze" mimo zbieżności nazwy niekoniecznie musiała być Wieczernikiem :)

Niekoniecznie musiała... Ale mogła???
Załóżmy, że tak, a wówczas trudno byłoby mówić o błędzie. Przypis do Dz 1,13 w Biblii Tysiąclecia jest podobny do przypisu Mk 14,12nn w Biblii Paulistów - oba mówią o przypuszczeniu, iż ów dom należał do matki Marka.
Od Dz 1,13 do Dz 2,1 nic nie sugeruje zmiany miejsca, więc wyrażenie "na tym samym miejscu" wydaje się być czytelne.

So cze 03, 2006 23:06

Pytanie mówiło o treści Pisma Świętego, a nie o przypisach, domysłach i przypuszczeniach - nawet najbardziej prawdopodobnych

So cze 03, 2006 23:07

Widzisz, goostafie, saxon ujął się za Tobą. Nie pozwoli smiać się z Twojego emblematu. Nawet prorokom doprawiano rogi! Rogi - w cenie! W tej turze Padre za nie płaci najwięcej. :hahaha: ;)

N cze 04, 2006 6:32
Siódma - ja też się tym sugerowałam wykluczając Wieczernik - i tu saxona rozumiem. Cieszę się niemniej, że inna moja odp. też nie okazała się najgorsza ;)

Natomiast mam prośbę do Padre - biorąc pod uwagę, iż w cytacie:
Cytuj:
Apostołowie mimo tego, że widzieli Jezusa Zmartwychwstałego nadal nie porafili się wyzbyć strachu. Podczas Święta Pięćdziesiątnicy zamknięci w Wieczerniku z obawy przed Żydami wychodzą z niego dopiero wówczas, gdy zstępuje na nich Duch Święty.

fakt zamknięcia z obawy przed Żydami i strach są w oddzielnych zdaniach ( co więcej- tutaj strach jest połączony z widzeniem Jezusa zmartwychwstałego) prosiłabym aby wszystkim, którzy potraktowali to osobno, jako 2 oddzielne błędy, także przyznać po 2 punkty. :)

I pytanie ad aktualnego pyt.6 :) :
Cytuj:
Proszę podać dwa miejsca w Piśmie Świętym, w których wymieniony jest lekarz.

Chodzi o sam wyraz " lekarz" czy też o jakiegoś konkretnego, nazwanego lekarza ?

N cze 04, 2006 8:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145 ... 234  Następna strona