Autor |
Wiadomość |
pedziwiatr
|
Merunia, przeczytaj uwaznie kilka razy ten tekst, pokojarz i zobaczysz, ze wcale nie trzeba pisac elaboratu, wystarczy jedno zdanie 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Pt cze 02, 2006 18:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Miejmy nadzieję.... natomist wciąż nie jestem pewna co do 6  ( co autor miał na myśli  )
|
Pt cze 02, 2006 20:52 |
|
 |
w.tomcio
|
witaj Baranek. Ja też mam ten sam problem. wiec nie jestes sama. Dziekuje wszystkim za wskazówki. Ale nadal mam wątpliowści co do pytań 4 i 6. Chyba szukam dziury w całym, i poszukuje nei wiem czego. Taki juz jestem ze sobie zycie utrudniam . pozdrawiam wszystkich i zycze owonych poszukiwań. [/url][/i]
|
Pt cze 02, 2006 21:40 |
|
|
|
 |
ave
|
jak to z tym kompozytorem, juz nie wiem co mysleć, czy to pytanie jest tak łatwe, czy tak podchwytliwe, jednak mysle z eniemoze byc łatwe skoro jest za 5 pnkt. Co robic? No powiem szczerze rozłozyło mnie pytanko na łopatki. Tym gorzej dla mnie, ze z muzyka jestem zwiazana na codzień. Stąd brak wiedzy na ten temat dopieka jeszcze bardziej
|
So cze 03, 2006 12:39 |
|
 |
ave
|
jak to z tym kompozytorem, juz nie wiem co mysleć, czy to pytanie jest tak łatwe, czy tak podchwytliwe, jednak mysle z eniemoze byc łatwe skoro jest za 5 pnkt. Co robic? No powiem szczerze rozłozyło mnie pytanko na łopatki. Tym gorzej dla mnie, ze z muzyka jestem zwiazana na codzień. Stąd brak wiedzy na ten temat dopieka jeszcze bardziej
|
So cze 03, 2006 12:41 |
|
|
|
 |
ave
|
tak mi kompozytor napimeszał, ze ąz dwa razy mi sie wysłało
|
So cze 03, 2006 12:42 |
|
 |
wioletta_2006
|
Witajcie Kochani KONKURSOWICZE!!
Bardzo serdecznie wszystkim tym, którzy naprowadzali mnie na dobrą drogę poszukiwania odpowiedzi na jedno z pytań, pragnę powiedzieć staropolskie "BÓG ZAPŁAĆ". Udało się - znalazłam odpowiedź!!
Jeszcze raz też dziękuję za MODLITWY w intecji Michałka. W tej chwili jesteśmy w domu i tylko czeka nas seria badań kontrolnych i przyjmowanie lekarstw.
BÓG ZAPŁAĆ ZA WSZYSTKO!!

_________________ wioletta_2006
|
So cze 03, 2006 14:51 |
|
 |
merunia
|
_________________ Chwalcie Go za potężne Jego czyny chwalcie Go za wielką Jego potęgę! Chwalcie Go dźwiękiem rogu, chwalcie Go na harfie i cytrze! Chwalcie Go bębnem i tańcem,
chwalcie Go na strunach i flecie
|
So cze 03, 2006 19:10 |
|
 |
merunia
|
_________________ Chwalcie Go za potężne Jego czyny chwalcie Go za wielką Jego potęgę! Chwalcie Go dźwiękiem rogu, chwalcie Go na harfie i cytrze! Chwalcie Go bębnem i tańcem,
chwalcie Go na strunach i flecie
|
So cze 03, 2006 22:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Pytanie 6 [140] - (2 pkt.)
Apostołowie mimo tego, że widzieli Jezusa Zmartwychwstałego nadal nie porafili się wyzbyć strachu. Podczas Święta Pięćdziesiątnicy zamknięci w Wieczerniku z obawy przed Żydami wychodzą z niego dopiero wówczas, gdy zstępuje na nich Duch Święty.
Jakie dwa błędy zawiera powyższa wypowiedź biorąc pod uwagę treść Pisma Świętego?
ODPOWIEDŹ:
Tekst Pisma Świętego nie mówi: 1. że byli zgromadzeni w Wieczerniku 2. że byli zamknięci z powodu strachu i obawy przed Żydami
A ja Wieczernik odrzuciłam... czemu? Na podstawie Dz 1,13 i analogicznie Dz 2,1-2.
Coś było jeszcze wcześniej o przygotowaniu Wieczernika w sali na górze .... może jutro poszukam. Tak mi się skojarzyło - a w pytaniu nie było, żeby brać pod uwagę tylko Dzieje  więc skojarzyłam różne fragmenty - i koncepcja, że nie w Wieczerniku została odrzucona na wstępie...
miałam jeszcze jeden pomysł na niezgodność  :
Nie Apostołowie wyszli do Żydów, tylko Żydzi przyszli do nich, zainteresowani szumem.
(5) Przebywali wtedy w Jerozolimie pobożni Żydzi ze wszystkich narodów pod słońcem. (6) Kiedy więc powstał ów szum, zbiegli się tłumnie i zdumieli, bo każdy słyszał, jak przemawiali w jego własnym języku.
Ciekawe, czy zły ? ( bo w Piśmie nie pisze, że Apostołowie wtedy wyszli  )
Aha- Zamknięcie i strach można podawać osobno- i wtedy też wychodzą 2 błędy... byli zamknięci, bali się ...
|
So cze 03, 2006 22:40 |
|
 |
saxon
|
"sala na górze" mimo zbieżności nazwy niekoniecznie musiała być Wieczernikiem
a ilość tych, którzy się zbiegli i słuchali raczej sugeruje że nie weszli do środka bo by się nie zmieścili - tym niemniej uwzględniałem i taką odpowiedź
i są już nowe pytania 
|
So cze 03, 2006 22:50 |
|
 |
Siódma
|
saxon napisał(a): "sala na górze" mimo zbieżności nazwy niekoniecznie musiała być Wieczernikiem 
Niekoniecznie musiała... Ale mogła???
Załóżmy, że tak, a wówczas trudno byłoby mówić o błędzie. Przypis do Dz 1,13 w Biblii Tysiąclecia jest podobny do przypisu Mk 14,12nn w Biblii Paulistów - oba mówią o przypuszczeniu, iż ów dom należał do matki Marka.
Od Dz 1,13 do Dz 2,1 nic nie sugeruje zmiany miejsca, więc wyrażenie "na tym samym miejscu" wydaje się być czytelne.
|
So cze 03, 2006 23:06 |
|
 |
saxon
|
Pytanie mówiło o treści Pisma Świętego, a nie o przypisach, domysłach i przypuszczeniach - nawet najbardziej prawdopodobnych
|
So cze 03, 2006 23:07 |
|
 |
Halszka
|
Widzisz, goostafie, saxon ujął się za Tobą. Nie pozwoli smiać się z Twojego emblematu. Nawet prorokom doprawiano rogi! Rogi - w cenie! W tej turze Padre za nie płaci najwięcej. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
N cze 04, 2006 6:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Siódma - ja też się tym sugerowałam wykluczając Wieczernik - i tu saxona rozumiem. Cieszę się niemniej, że inna moja odp. też nie okazała się najgorsza
Natomiast mam prośbę do Padre - biorąc pod uwagę, iż w cytacie:
Cytuj: Apostołowie mimo tego, że widzieli Jezusa Zmartwychwstałego nadal nie porafili się wyzbyć strachu. Podczas Święta Pięćdziesiątnicy zamknięci w Wieczerniku z obawy przed Żydami wychodzą z niego dopiero wówczas, gdy zstępuje na nich Duch Święty. fakt zamknięcia z obawy przed Żydami i strach są w oddzielnych zdaniach ( co więcej- tutaj strach jest połączony z widzeniem Jezusa zmartwychwstałego) prosiłabym aby wszystkim, którzy potraktowali to osobno, jako 2 oddzielne błędy, także przyznać po 2 punkty.  I pytanie ad aktualnego pyt.6  : Cytuj: Proszę podać dwa miejsca w Piśmie Świętym, w których wymieniony jest lekarz.
Chodzi o sam wyraz " lekarz" czy też o jakiegoś konkretnego, nazwanego lekarza ?
|
N cze 04, 2006 8:22 |
|
|
|