Autor |
Wiadomość |
mikaam
|
 Patron
Do dobra, myślę że już wiem kto jest tym patronem, ale skąd mam wiedzieć "Której postaci biblijnej główny Patron naszego konkursu „doprawił rogi” i jak się to stało" ? Przecież tego nie pisze w Bibli, już nic z tego nie rozumiem. 
|
Pn cze 05, 2006 15:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owszem- jest to wyjaśnione w Biblii ( rozumianej jako całość książki) 
|
Pn cze 05, 2006 15:35 |
|
 |
Halszka
|
 Re: Patron
mikaam napisał(a): skąd mam wiedzieć "Której postaci biblijnej główny Patron naszego konkursu „doprawił rogi” i jak się to stało" ? Przecież tego nie pisze w Bibli, już nic z tego nie rozumiem. 
To może natchnie Cię jakiś dobry duch...? A może Anioł Stróż? A może choćby Michał Anioł? Ach, jakie piękne są jego rzeźby... Warto je sobie choćby w necie obejrzeć!
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Pn cze 05, 2006 15:41 |
|
|
|
 |
basja
|
no to mnie olśniło i chyba wiem dzięki wielkie za podpowiedź
_________________ "...budować na skale to budować na Chrystusie i z Chrystusem.."
BXVI
|
Pn cze 05, 2006 19:07 |
|
 |
merunia
|
wstawiłam sobie psalm i sprawdzam czy nie za dużo zajmie miejsca
Pozdrawiam
_________________ Chwalcie Go za potężne Jego czyny chwalcie Go za wielką Jego potęgę! Chwalcie Go dźwiękiem rogu, chwalcie Go na harfie i cytrze! Chwalcie Go bębnem i tańcem,
chwalcie Go na strunach i flecie
|
Pn cze 05, 2006 23:50 |
|
|
|
 |
Halszka
|
 Chwalmy Pana
Ja też, meruniu, bardzo lubię ten psalm. Głęboko porusza mnie też nawiązująca do niego piosenka "Chwalmy Pana" z repertuaru "Piwnicy pod Baranami", ze słowami Agnieszki Osieckiej.
GRAJMY PANU
Dzięki Ci, Panie za ten świat
Dzięki Ci, Panie za dzikich zwierząt śpiew
Za Twoją sprawą kwitnie kwiat
I rodzi się człowiek,
Pisklę i lew
Grajmy Panu na harfie,
Grajmy Panu na cytrze,
Chwalmy śpiewem i tańcem
Cuda te fantastyczne.
Grajmy Panu na na harfie...
Grajmy Panu w niebiosach,
Grajmy Panu w dolinach,
Z Jego światłem we włosach
Każdy życie zaczyna.
Grajmy Panu na harfie...
Oo, to radości szloch, oo,
Aj, aj, dziękczynienia maj, aj, aj
Grajmy Panu na harfie...
Grajmy Panu w niebiosach...
Grajmy Panu na harfie...
Ty, który chronisz biedne domki ślimaków,
I wielkie góry obu Ameryk,
Ty, który śledzisz tajne drogi ptaków,
I krzyki nasze, jęki, szmery,
Dzięki Ci, że dałeś nam czas,
Dzięki, że słuchasz,
I oglądasz nas.
Grajmy Panu na harfie...
Grajmy Panu na harfie...
Grajmy Panu w niebiosach...
Grajmy Panu na harfie...
Oo, to radości szloch, oo,
Aj, aj, dziękczynienia maj, aj, aj.
|
Wt cze 06, 2006 6:50 |
|
 |
saxon
|
|
Wt cze 06, 2006 7:47 |
|
 |
goostaf
|
Wy tu sobie śpiewacie, ale żaden nie powie jak tu udowodnić że Jan to jest Jan??
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt cze 06, 2006 11:45 |
|
 |
Halszka
|
 Jan
No, może nie powie, ale chętnie podpowie. Zauważ goostafie, że w pytaniu saxon litościwie i miłosiernie podpowiedział nam sam, że mamy szukać Jana Apostoła i Ewangelisty. Dla mnie to był trop. Jan, autor Ewangelii... Gdzie on sie do tego przyznaje? I to na dodatek w bliskim sąsiedztwie "umiłowanego ucznia"
Na razie tyle podpowiedzi. W razie potrzeby służę dalszymi. 
|
Wt cze 06, 2006 11:56 |
|
 |
pedziwiatr
|
Goostafie  , a sprawdziles juz jego metryke chrztu?  :D:P
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Wt cze 06, 2006 11:59 |
|
 |
goostaf
|
Nie wiedziałem że Jan Chrzciciel wystawiał świadectwa chrztu. Miał kancelarię?
Dzięki za szybką reakcję. Teraz w mózgu powoli będzie zachodził powolny proces i może dojdę do odpowiedzi.
Ciągle czekam na wygrane książki. Ciekawe czy mają obrazki 
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Wt cze 06, 2006 12:13 |
|
 |
Halszka
|
Obrazki dobra rzecz! Ale nalepka PRIORYTET - jeszcze lepsza (koszt li tylko 70 gr). Dzięki niej przesyłka MUSI dotrzeć w ciągu 24 godzin. Na razie, goostafku, ćwicz się w cierpliwości i sam imaginuj sobie rozmaite obrazki. 
|
Wt cze 06, 2006 12:24 |
|
 |
Kasia_b
|
Cytuj: Ciągle czekam na wygrane książki.
Ty się lepiej ćwicz w cierpliwości. Do mnie (zaledwie na północ Polski) szły dwa miesiące - i to bez długopisu  Ale, przyznaję, w gorącym okresie 
|
Wt cze 06, 2006 13:25 |
|
 |
mikaam
|
 Patron
baranek napisał(a): Owszem- jest to wyjaśnione w Biblii ( rozumianej jako całość książki) 
No to chyba nie myślę o właściwym patronie, bo według mnie ten patron nie jest postacią biblijną, więc nie może to być wyjaśnione w Biblii, skoro tego patrona w Piśmie Świętym nie ma...No ale chyba po prostu sie pomyliłam co do patrona niestety... 
|
Wt cze 06, 2006 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Patron
mikaam napisał(a): Do dobra, myślę że już wiem kto jest tym patronem, ale skąd mam wiedzieć "Której postaci biblijnej główny Patron naszego konkursu „doprawił rogi” i jak się to stało" ? Przecież tego nie pisze w Bibli, już nic z tego nie rozumiem. 
Zdanie, że jest to wyjaśnione w Biblii dotyczyło tego pytania, a nie patrona .... a Biblia* to nie tylko poszczególne księgi... ale jeszcze marginesy, słownik, komentarze....
* Biblia rozumiana szeroko, jako książka w ogóle, a nie konkretna książka
( chyba też namieszałam )
Ostatnio edytowano Wt cze 06, 2006 17:57 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt cze 06, 2006 14:47 |
|
|
|