Autor |
Wiadomość |
Siódma
|
Tak. Tylko faktycznie mam jakąś awarię w poczcie i musiałam wysłać z www. Stąd jakieś dziwne znaczki zamiast cudzysłowów... Ale dobrze, że w końcu dotarło 
|
Pn cze 19, 2006 22:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A gdzie są moje wyniki?
Wysłałam odpowiedzi o 22:16. Adres mam dobry, bo go wybieram z ksiązki adresowej.
|
Pn cze 19, 2006 22:57 |
|
 |
jacekbut
|
Witam Prowadzącego i Uczestników Konkursu,
Chciałbym się podzielić moimi wątpliwościami odnośnie 7 pytania I tury VII Etapu.
Moim zdaniem odpowiedź podana w omówieniu jest niepełna. W Piśmie Św. opisane są bowiem dwa cudowne połowy:
1. Po skończonym nauczaniu z łodzi na Jeziorze Genezaret na polecenie Jezusa Szymon wraz z innymi rybakami po wypłynięciu na głębię i zarzuceniu sieci „zagarnęli tak wielkie mnóstwo ryb, że sieci ich zaczynały się rwać” (Łk 5,4-9). Pismo Św. nie podaje tu liczby złowionych ryb.
2. Po zmartwychwstaniu Jezus ukazał się uczniom nad Morzem Tyberiadzkim i kazał im ponownie zarzucić sieci. W efekcie Szymon Piotr „wyciągnął na brzeg sieć pełną wielkich ryb w liczbie stu pięćdziesięciu trzech” (J 21,1-11).
Ponieważ pytanie nie precyzuje, o który połów chodzi, zgodnie z zasadami przyjętymi przez Prowadzącego w poprzednich turach, pełna odpowiedź powinna brzmieć jak powyżej i tylko za taką należałoby przyznawać 1 p. Połowiczna odpowiedź na pytanie dawałaby wtedy 0 p. zgodnie z zasadą, że nie przyznaje się 0,5 p.
Co do złowienia jednej ryby (Mt 17,27), to cudem jest tu raczej znalezienie statera w jej pyszczku, niż samo złowienie ryby na wędkę.
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na treść pytania, na które brak jednoznacznej odpowiedzi, o co na forum prosili Uczestnicy Konkursu, a wręcz przeciwnie – odpowiedzi są wzajemnie sprzeczne.
Powodzenia w poszukiwaniach odpowiedzi
|
Wt cze 20, 2006 12:57 |
|
|
|
 |
rastakayakwanna
|
Drogi Jacku!
Twoja argumentacja posiada jeden, ale zasadniczy, błąd logiczny.
Pytanie brzmiało: "Czy Pismo Święte podaje dokładną liczbę ryb złowionych podczas cudownego połowu? Jeśli tak, to jaka to liczba?"
Istotą pytania była dokładna liczba ryb. Odpowiedź jest zatem jednoznaczna.
Cytowane przez Ciebie "mnóstwo" jest liczebnikiem niepoliczalnym, więc nie może być uznane za liczbę. Za to "jedna rybka" już jest policzalna - jest dokładną liczbą, więc może być uznana jako odpowiedź na postawione pytanie.
_________________ Sol lucet omnibus
|
Wt cze 20, 2006 17:01 |
|
 |
jacekbut
|
rastakayakwanna napisał(a): Pytanie brzmiało: "Czy Pismo Święte podaje dokładną liczbę ryb złowionych podczas cudownego połowu?" Moja pierwsza odpowiedź: 1. NIE podaje Uzasadnienie: jacekbut napisał(a): 1. Po skończonym nauczaniu z łodzi na Jeziorze Genezaret na polecenie Jezusa Szymon wraz z innymi rybakami po wypłynięciu na głębię i zarzuceniu sieci "zagarnęli tak wielkie mnóstwo ryb, że sieci ich zaczynały się rwać"; (Łk 5,4-9). Pismo Św. nie podaje tu liczby złowionych ryb. Moja druga odpowiedź: 2. TAK, podaje. Uzasadnienie: jacekbut napisał(a): 2. Po zmartwychwstaniu Jezus ukazał się uczniom nad Morzem Tyberiadzkim i kazał im ponownie zarzucić sieci. W efekcie Szymon Piotr; "wyciągnął na brzeg sieć pełną wielkich ryb w liczbie stu pięćdziesięciu trzech"; (J 21,1-11). Druga część pytania, na którą odpowiadamy w przypadku odpowiedzi twierdzącej na pierwszą część: rastakayakwanna napisał(a): "Jeśli tak, to jaka to liczba?" Moje odpowiedzi: 1. Ponieważ odpowiedź na pierwszą część pytania była negatywna, nie podałem liczby. 2. 153 ryby. Uzasadnienie jak wyżej. rastakayakwanna napisał(a): "Istotą pytania była dokładna liczba ryb." Tak, ale dopiero w drugiej kolejności. Ważniejsze było stwierdzenie faktu, czy Biblia podaje tę liczbę. A to już nie jest jednoznaczne, bo zależy od tego, który cudowny połów bierzemy pod uwagę. rastakayakwanna napisał(a): Za to "jedna rybka" już jest policzalna - jest dokładną liczbą, więc może być uznana jako odpowiedź na postawione pytanie. Ale czy złowienie jednej rybki na wędkę jest uznawane za cudowny połów? Czy też jacekbut napisał(a): cudem jest tu raczej znalezienie statera w jej pyszczku
?
A co sądzi o tym Prowadzący?
|
Śr cze 21, 2006 6:57 |
|
|
|
 |
saxon
|
Prowadzący sądzi, że odpowiedź na pytanie:
"Czy Pismo Święte podaje dokładną liczbę ryb złowionych podczas cudownego połowu?"
brzmi:
TAK, podaje - opisując jeden z cudownych połowów we fragmiencie: J 21,1-11
Pytanie nie brzmiało: "Co Pismo Święte mówi o liczbie ryb złowionych podczas cudownych połowów?" Liczba mnoga sugerowałaby wówczas omówienie wszystkich przypadków przedstawianych w Piśmie Świętym. Natomiast przy tak, a nie inaczej postawionym pytaniu wystarczy, że w jednym z opisywanych połowów podana została liczba - by odpowiedź była jednoznacznie twierdząca.
Poza tym proszę zauważyć, że co do jednej ryby odpowiedź była z przymrużeniem oka.
|
Śr cze 21, 2006 8:35 |
|
 |
mamalgosia
|
Poza konkursem: myslicie, że oni naprawdę te ryby policzyli?
|
Śr cze 21, 2006 9:30 |
|
 |
jacekbut
|
saxon napisał(a): Natomiast przy tak, a nie inaczej postawionym pytaniu wystarczy, że w jednym z opisywanych połowów podana została liczba - by odpowiedź była jednoznacznie twierdząca, jeżeli oczekujemy odpowiedzi twierdzącej. Jeśli oczekujemy odpowiedzi przeczącej, to saxon napisał(a): przy tak, a nie inaczej postawionym pytaniu wystarczy, że w jednym z opisywanych połowów nie została podana liczba, by odpowiedź była jednoznacznie negatywna:
NIE - opisując jeden z cudownych połowów - Łk 5,4-9 - Pismo Św. nie podaje dokładnej liczby złowionych ryb.
Pozdrawiam 
|
Śr cze 21, 2006 9:36 |
|
 |
Halszka
|
Oj, Jacusiu, ależ sie uparłeś! Już rasta wskazał na błąd logiczny w Twoim mysleniu, a Ty nadal go powtarzasz. Oczywiście, że Pismo św. podaje dokładną liczbę ryb...
Przeanalizujmy rzecz na innym przykładzie: pierwszy z brzegu, prościutki. Niech to będzie takie pytanie: Czy można podać dokładną liczbę lodówek w moim mieszkaniu?
Wchodzę do pokoju - nie ma. A zatem wyciągam wniosek: w moim mieszkaniu nie ma lodówek.
A tak w ogóle Ojciec Prowadzący już dawno przyzwyczaił nas do tego, by odpowiedzi na pytanie nie szukać w jednym miejscu, ale poszperać w Piśmie dokładniej; tu - nie tylko w jednej Ewangelii, ale we wszystkich. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Śr cze 21, 2006 10:53 |
|
 |
rastakayakwanna
|
Drogi Jacku!
Mały, skrócony i bardzo niedoskonały wykład z logiki:
Jeżeli przyjmiemy, że
- Biblia jest zbiorem X (duże)
- liczba złowionych ryb (153 w J 21,1-11) jest elementem x (małe)
to
- po podstawieniu pytanie brzmiałoby mniej więcej - "Czy zbiór X zawiera w sobie element x"
W tym przypadku należałoby odpowiedzieć "TAK, zbiór X zawiera w sobie element x"
Po podstawieniu odpowiednich stwierdzeń otrzymamy odpowiedź: "TAK, Biblia zawiera w sobie liczbę złowionych ryb"
I to powinno wyjaśnić.
A Saxonowi przesyłam pozdrowienia od ks. prof. Bombika 
_________________ Sol lucet omnibus
|
Śr cze 21, 2006 12:33 |
|
 |
jacekbut
|
Halszka napisał(a): Oczywiście, że Pismo św. podaje dokładną liczbę ryb...
Przeanalizujmy rzecz na innym przykładzie: pierwszy z brzegu, prościutki. Niech to będzie takie pytanie: Czy można podać dokładną liczbę lodówek w moim mieszkaniu? Wchodzę do pokoju - nie ma. A zatem wyciągam wniosek: w moim mieszkaniu nie ma lodówek. Wróćmy do Biblii. Stosując ten sposób myślenia, nie podaje ona dokładnej liczby, gdyż suma ryb złowionych w czasie wszystkich cudownych połowów (pomieszczeń w mieszkaniu) wynosi: "wielkie mnóstwo" (Łk 5,4-9) + "153" (J 21,1-11) (nie liczę rybki z przymróżeniem oka  ), a skoro rastakayakwanna napisał(a): "mnóstwo" jest liczebnikiem niepoliczalnym, to suma nie jest określona dokładną liczbą. Nie twierdzę, że w Biblii (mieszkaniu) nie została złowiona (znaleziona) żadna ryba (lodówka), ale że pełna odpowiedź na to pytanie powinna uwzględniać oba wymienione fragmenty Biblii. rastakayakwanna napisał(a): "TAK, Biblia zawiera w sobie liczbę złowionych ryb" Pytanie brzmiało: "Czy Pismo Święte podaje dokładną liczbę ryb złowionych [...]?"
Wobec tego proponuję poprawić pytanie z logiki:
Czy zbiór X zawiera w sobie dokładnie (lub tylko i wyłącznie) element x?
i odpowiedzieć nań: NIE - zawiera również wielkie mnóstwo innych elementów.
Dziękuję za miłą dyskusję i jeszcze raz pozdrawiam 
|
Śr cze 21, 2006 14:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jacku- zgadzam się z Halszką. W tym przypadku chodzi o całe Pismo Święte- więc gdziekolwiek ta liczba występuje, możemy stwierdzić, że jest określona.
Nie masz racji - i tylko jedno pozostaje dla mnie zagadką- otrzymałeś za to pytanie punkt , więc co chcesz osiągnąć ?
Cytuj: Ponieważ pytanie nie precyzuje, o który połów chodzi, zgodnie z zasadami przyjętymi przez Prowadzącego w poprzednich turach, pełna odpowiedź powinna brzmieć jak powyżej i tylko za taką należałoby przyznawać 1 p. Połowiczna odpowiedź na pytanie dawałaby wtedy 0 p. zgodnie z zasadą, że nie przyznaje się 0,5 p. Poczytaj sobie przypowieść o robotnikach w winnicy - a zwłaszcza słowa Jezusa skierowane do tych, którym się nie podobało, że robotnicy, którzy mniej pracowali, otrzymali taką samą zapłatę Nie jestem zbyt pokorna .. wiele razy się kłociłam o sformułowanie pytania wówczas, kiedy traciłam punkt , ale nauczyłam się jednego- cieszyć się z sukcesów innych- z tego, że ktoś także otrzymał punkt . I mimo, iż w swojej odpowiedzi uwzględniłam obydwa fragmnenty, uważam, że jeden jest pełną odpowiedzią na pytanie . Cytuj: Nie twierdzę, że w Biblii (mieszkaniu) nie została złowiona (znaleziona) żadna ryba (lodówka), ale że pełna odpowiedź na to pytanie powinna uwzględniać oba wymienione fragmenty Biblii.
Otóż to ... pytanie nie było : czy Biblia podaje liczbę ryb - wówczas rzeczywiście trzeba by było podać obydwa fragmenty, ale pyta o dokłaną liczbę- chyba nie zaprzeczysz, że 153 jest dokładną liczbą i pojawia się w Biblii ....
A teraz - żeby nie tracić czasu na oglądanie się w stecz, spytam delikatnie : co myślicie o pytaniu 2 - tym o symbole. Czy tylko ja widzę podwójnie ?
|
Śr cze 21, 2006 16:41 |
|
 |
Wodanutka
|
Wszyscy liczą jeszcze ryby, a co z tym pięknym i niezwykłym miastem?  nic mi nie przychodzi do głowy 
|
Śr cze 21, 2006 16:59 |
|
 |
merunia
|
Mnie też nic nie wychodzi ,pytania 1,2,6 są wielką niewiadomą ...
Pociesza mnie tylko to że jest jeszcze trochę czasu.
Wodanutka witaj więc w klubie-
zaśpiewajmy sobie piosenkę"damy radę" i "przyjdzie mna to czas"
_________________ Chwalcie Go za potężne Jego czyny chwalcie Go za wielką Jego potęgę! Chwalcie Go dźwiękiem rogu, chwalcie Go na harfie i cytrze! Chwalcie Go bębnem i tańcem,
chwalcie Go na strunach i flecie
|
Śr cze 21, 2006 17:26 |
|
 |
Halszka
|
Wodanutka napisał(a): co z tym pięknym i niezwykłym miastem?  nic mi nie przychodzi do głowy 
Wodanutko, patrzę na Twój śliczny pyzaty profil i myślę sobie tak: "Cała piękna jesteś, przyjaciółko moja". Tak myślę. Ale czy i saxon ma podobny gust? Zaryzykuję i uprę się przy swoim.Niech nawet stracę punkty!!!!!! 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Śr cze 21, 2006 17:40 |
|
|
|