Autor |
Wiadomość |
saxon
|
Książka w necie:
http://www.aydam.org/staryserwis/czytan ... ietego.htm
A odpowiedzi będą jutro po południu tym razem
|
So cze 24, 2006 22:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Które dwa fragmenty Pisma Świętego uważane są za najstarsze?
Czy chodzi o to które fragmenty powstały najwcześniej czy o to jakie mamy najstarsze zapisane fragmenty Pisma Świętego?
|
So cze 24, 2006 23:36 |
|
 |
MaSt
|
No więc odpowiedzi już mamy. 
|
N cze 25, 2006 11:20 |
|
|
|
 |
MaSt
|
Ja chciałam jeszcze bardzo podziękować wszystkim którzy pomogli mi w poszukiwaniu odpowiedzi. 
|
N cze 25, 2006 11:21 |
|
 |
rastakayakwanna
|
Aj, waj!! Ale strzeliłem!! Jak dzik w sosnę w dębowym lesie.
Na 1. podałem prawidłowy cytat, ale jako piękne miasto wskazałem Jerozolimę: Pnp 6,4 - Piękna jesteś, przyjaciółko moja, jak Tirsa, wdzięczna jak Jeruzalem, groźna jak zbrojne zastępy
O Padre!! Miej litość nad nami 
_________________ Sol lucet omnibus
|
Pn cze 26, 2006 9:00 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Cytuj: Kto i w jaki sposób Morze Sitowia (Trzcin) „pokolorował” na Czerwono? Chyba znalazłem winnego, ale pisownia w formie łacińskiej. Cytuj: Biorąc jednak pod uwagę wydarzenia opisywane wcześniej widać tutaj pewną sprzeczność – jaką?
Hhmmm... Chyba muszę wybiec trochę dalej w przeszłość (do bardziej odległego " wcześniej") od opisywanych wydarzeń 
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn cze 26, 2006 9:12 |
|
 |
Kasia_b
|
Już raz zostałam źle zrozumiana, jeśli chodzi o "wiek" fragmentów Pisma Świętego. Proszę więc o odpowiedź, czy w pytaniu o dwa najstarsze fragmenty Pisma Świętego chodzi o takie, które zostały według znawców określone jako najstarsze w tekście Biblii, czy o takie, które są najstarsze z odkrytych w wykopaliskach?
|
Pn cze 26, 2006 11:51 |
|
 |
sachmett
|
Wg mnie chodzi o takie, które zostały według znawców określone jako najstarsze w tekście Biblii.
_________________ Synuś już jest z nami:)
|
Pn cze 26, 2006 20:03 |
|
 |
saxon
|
Najstarsze jeśli chodzi o czas ich powstania - i włączenia później do Pisma Świętego.
I czas ukazania się nieoficjalnych wyników został przesunięty na środę, z powodu.....
upału 
|
Pn cze 26, 2006 20:30 |
|
 |
ja-dia
|
utknęłam.... 1 i 3 to makabra  .... litości  pomocy  krzyczę jak kobieta z Tekoa przed królem Dawidem (choć ja nie udaję)....
|
Pn cze 26, 2006 20:54 |
|
 |
rastakayakwanna
|
ja-dia napisał(a): utknęłam.... 1 i 3 to makabra  .... litości  pomocy  krzyczę jak kobieta z Tekoa przed królem Dawidem (choć ja nie udaję)....
To jest nas już więcej  Nie dość, że "malarz" jakiś w Biblii siedzi, to jeszcze spowodował nieścisłości w morskim pasażu.
Ehhh, upały takie, a w autobusie klimy nie ma i mózg się lasuje 
_________________ Sol lucet omnibus
|
Pn cze 26, 2006 23:02 |
|
 |
Halszka
|
Oj, lasuje się, lasuje! Ja nie mam odpowiedzi na 3 pytania. Fakt! - nie szukałam ich gorączkowo. Nie dało się w tym gorącu. Teraz pada ożywczy deszcz, może dzięki niemu głowa się ostudzi , a ponadto spłynie na nią natchnienie. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Wt cze 27, 2006 6:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pytanie 1 - księga Ezechiela 16, 7-14 - czyż opis Jerozolimy nie odnosi się do opisu kobiecej urody???..."Piersi twoje nabrały kształtu i włosy twoje stały się obfitsze"..."Ozdobiłem cię klejnotami, włożyłem bransolety na twoje ręce i naszyjnik na twoją szyję. Włożyłem też pierścień w twój nos, kolczyki w twoje uszy i wspaniały diadem na twoja głowę"...."Stawałas się z dnia na dzień piekniejsza i doszłaś aż do godności królewskiej"...
|
Wt cze 27, 2006 6:58 |
|
 |
saxon
|
Tyle, że w pytaniu chodziło o miasto wykorzystane do określenia urody kobiety. Tak więc to kobieta miała być piękna jak to miasto, a nie miasto piękne jak kobieta.
|
Wt cze 27, 2006 7:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ja-dia napisał(a): utknęłam.... 1 i 3 to makabra  .... litości  pomocy  krzyczę jak kobieta z Tekoa przed królem Dawidem (choć ja nie udaję)....
Ja na 1 coś znalazłam, ale na jakiejs dziwnej stronie. To co znalazłam wskazuje, że "kolorowanie" Morza Czerwonego wynika z jakichś zawirowań w tłumaczeniu. Nie wiem czy to o to ma chodzić. Czy ktoś tu jeszcze podąża tym tropem?
A co do pytania 3....... kiedyś czytałam dokładne wyjasnienie o jaką tu chodzi nieścicłość. Tyle, że to było ładne kilka lat temu kiedy jeszcze Biblia stanowiła dla mnie tylko jedną z wielu książek na półce  i dlatego nie wgłębiałam się w to za bardzo. Coś mi tam gdzieś świta, ale musze jeszcze poczytać ten fragment z 10 razy  to może mi się całkowicie przypomni.
|
Wt cze 27, 2006 8:43 |
|
|
|