Autor |
Wiadomość |
merunia
|
elka napisał(a): moim zdaniem w tym wersecie mowa jest o opuszczaniu przez męzczyznę rodziców i założenie wlasnej  a to nie zawsze wiąże sie z miloscią  choć powinno 
moim zdaniem werset ten bardziej przekonuje o miłości kobiety do mężczyzny niż
-Izaak wprowadził Rebekę do namiotu Sary, swej matki. Wziąwszy Rebekę za żonę, Izaak miłował ją, bo była mu pociechą po matce-
Sładam wnisek o rozpatrzenie 
_________________ Chwalcie Go za potężne Jego czyny chwalcie Go za wielką Jego potęgę! Chwalcie Go dźwiękiem rogu, chwalcie Go na harfie i cytrze! Chwalcie Go bębnem i tańcem,
chwalcie Go na strunach i flecie
|
Cz sie 03, 2006 17:37 |
|
|
|
 |
elka
|
a mozesz napisac, w jaki sposob cie przekonuje? czym konkretnie?
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Cz sie 03, 2006 17:43 |
|
 |
elka
|
i jeszcze jedno - "miłowanie" - myślę, że nalezalo dobrać wg występującego słowa, dlatego ja postawiłam na Dawida, bo grał  jako muzyk  natomiast od tamtego człowieka muzycy "pochodzili" 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Cz sie 03, 2006 17:45 |
|
|
|
 |
merunia
|
Dlatego to mężczyzna opuszcza ojca swego i matkę swoją i łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem (Rdz2,23-24)
Izaak miłował ją, bo była mu pociechą po matce.
W drugim siglu też jest mowa o matce ,czyli założeniu rodziny .Jednak pierwszy opis w Rdz2,23-24) jest bardziej przekonywujący (dla mnie )
_________________ Chwalcie Go za potężne Jego czyny chwalcie Go za wielką Jego potęgę! Chwalcie Go dźwiękiem rogu, chwalcie Go na harfie i cytrze! Chwalcie Go bębnem i tańcem,
|
Cz sie 03, 2006 17:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na to odnośnie miłości między kobietą i mężczyzną odpowiedziałam tak jak podał Saxon. Rdz 2, 24 mówi o małżeństwie, a małżeństwo nie zawsze musi/musiało się wiązać z miłością (mało to było małżeństw swatanych albo z rozsądku?)
Ja natomiast przejechałam się na "badaczach gwiazd". Nie doszłam aż do Izajasza, bo wymyśliłam sobie, że chodzi o ludzi, którzy się wpatrują w gwiazdy i podałam: „I poleciwszy Abramowi wyjść z namiotu, rzekł: Spójrz na niebo i policz gwiazdy, jeśli zdołasz to uczynić; potem dodał: Tak liczne będzie twoje potomstwo.” (Rdz 15, 5)
|
Cz sie 03, 2006 18:36 |
|
|
|
 |
MaSt
|
Nie martw się moniczko nie tylko Ty przejechałaś się na którymś z pytań.
Nie martw się, nie jesteś sama. 
|
Cz sie 03, 2006 18:54 |
|
 |
Wodanutka
|
Ja przejechałam się nie na jednym  np. na uśmiechu, uznałam, że roześmiał się to to samo co uśmiechnął  ale pewnie nie. Zaliczyłam literówkę... Poczekam zatem do ogłoszenia do wyników. Pozdrawiam wszystkich serdecznie
|
Cz sie 03, 2006 19:02 |
|
 |
Halszka
|
elka napisał(a): postawiłam na Dawida, bo grał  jako muzyk  natomiast od tamtego człowieka muzycy "pochodzili" 
Ja też zastanawialam się nad Jubalem. Przewertowałam słowniki, poszukując znaczenia słów prekursor, praprzodek, przodek ( sprawdzałam nawet czy Jubal i jubel to jakaś rodzinka). Wyszło mi na to, że nie tylko Słowacki wielkim poetą był , ale Jubal muzykiem był tudzież. Czy wielkim? Nie wiem. My o nim pamiętać będziemy. Już się saxon o to postarał.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Cz sie 03, 2006 19:51 |
|
 |
merunia
|
Ja orkiestrę znalazłam w (Rdz31,27)
Czemu uciekłeś potajemnie i okradłeś mnie? Nic mi nie powiedziałeś, a przecież odprawiłbym cię z weselem: z pieśniami, bębnami i cytrami.
-pieśni bębny ,cytry -orkiestra pożegnalna -tak myślę
Może Saxon uwzględni ten wniosek
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów 
|
Cz sie 03, 2006 20:37 |
|
 |
gośliniak
|
Witam konkursowiczów
Jestem po analizie odpowiedzi i zaskoczony jestem pewnym elementem, który uwidocznił się również na forum. Otóż, moim zdaniem, w pytaniach brak jest logicznej poprawności, gdyż raz pytanie dotyczyło bezpośrednio jakiegoś słowa np. taran i brama, a innym razem zjawiska czy sytuacji, którą określa się jakimś mianem, np. orkiestra. Pojęcie orkiesty w Biblii nie występuje, ale sytuację, którą można tym pojęciem określić ma miejsce. Zastanawiam się jaka była intencja autora pytań. 
|
Pt sie 04, 2006 7:39 |
|
 |
elka
|
intencją było, jak zawsze, zastosowanie jak największej ilości haczyków  :D:D
a ja myślę, że trzeba bylo podejsc tak:
1. kiedy po raz pierwszy pojawia się dane słowo
2. jeśli słowka nie ma, to kiedy pojawia się zjawisko 
|
Pt sie 04, 2006 7:48 |
|
 |
gośliniak
|
Jak zatem podejść do miłości między kobietą a mężczyzną?
W podanej odpowiedzi mowa jest o miłości Izaaka do Rebeki, a pytanie w sensie ścisłym pyta o miłość międzk kobietą a mężczyzną!
Moja myśl biegnie w tym momencie do miłosnych pieśnie z Księgi Pieśni nad Pieśniami.
Odpowiedź chyba nie jest adekwatna do pytania. 
|
Pt sie 04, 2006 8:13 |
|
 |
elka
|
no chyba nie spodziewales sie, ze bedzie podane imię tego mężczyzny i kobiety, o których miłość było pytanie?  toż to byłoby dobiero ciekawe pytanie konkursowe 
|
Pt sie 04, 2006 9:14 |
|
 |
goostaf
|
Wydaje mi się że Rdz 2,23-24 nie mówi o miłości w spodób bezpośredni. Może bardziej o istocie człowieka. I dopiero z tego wywodzi papież całą naukę o miłości.
Ale to x.Adam zdecyduje, czy należy zaliczać tę odpowiedź.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pt sie 04, 2006 9:21 |
|
 |
gośliniak
|
Patrząc na strukturę pytania mowa jest o miłości między kobietą a mężczyzną. W odpowiedzi mowa jest o miłości mężczyzny względem kobiety. Zatem wydaje mi się, żę odpowiedź, że mężczyzna opuszcza ojca swego i matkę swoją i łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem (Rdz 2,23-24) ma swoje słuszne uzasadnienie.
W pytaniu mowa jest o "miłości między" a nie "miłości kogoś do". "Między" - zakłąda relację obustronną, natomiast "kogoś do" wskazuje na działanie jednostronne.
Są to moje rozważania teoretyczne i proszę to mieć na względzie. 
|
Pt sie 04, 2006 9:27 |
|
|
|