Nowe wybory w Polsce? Jak zachowają się obywatele?
Nowe wybory w Polsce? Jak zachowają się obywatele?
Autor |
Wiadomość |
Mroczny Pasażer
|
osiris napisał(a): Trzeba do nich przemawiać ich językiem, bo retoryka Kaczyńskiego trafia w pustkę.
Retoryka kaczora polega na obrażaniu, wyzwiskach, agresji, chamstwie i robieniu z siebie debila. To mu wychodzi najlepiej.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr paź 24, 2007 5:24 |
|
|
|
 |
Mroczny Pasażer
|
Cytuj: To że PiS nie poparł obrony wartości ludzkich też tłumaczyłem sobie nie wiarą w możliwości społeczeństwa do takich poświęceń jak całkowity zakaz przerywania ciąży.
A czy elektorat PiS mógłby łaskawie w końcu zrozumieć, że ten zapisek w Konstytucji i tak nie wpływałby na obowiązującą ustawę? Czyli nie zakazywałby całkowicie aborcji jak to sobie próbujecie wmówić. Sobie i innym. Dajcie spokój.
Zapis ten działałby na takiej samej zasadzie jak zapis o tym, że obywatel ma prawo do godziwego wynagrodzenia. Jest zapis? Jest. Jakie są realia? Każdy widzi.
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln
|
Śr paź 24, 2007 5:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis napisał:
Cytuj: Ty przedstawiasz tą naiwność opisuje ją jako głupotę. Jako niemożność oceny.
Nieprawidłowa ocena wynika z naiwności a nie z głupoty.
Młodzi zostali zmanipulowani, ale dlatego, że brak im doświadczenia życiowego, a nie rozumu.
Młodzi potrafią ocenić bieżącą sytuację, tylko nie posiadają tzw. mądrości życiowej wynikającej z sumy doświadczeń nabytej z wiekiem.
18-30 lat, to troche za mało, żeby krytycznie podchodzić do pustych obiecnic Tuska.
Młodzi podeszli do nich bezkrytycznie.
My starsi nie raz byliśmy mamieni takimi słodkimi słówkami.
Ja mam 50 lat, więc wiem co mówię i nie nabiorę się na te puste slogany o cudach i 2 Irlandii.
|
Śr paź 24, 2007 6:59 |
|
|
|
 |
godunow
|
Cytuj: Osądzanie takich spraw nalezy do Boga i tylko do Boga. I pisze to jako zdecydowana przeciwniczka PiS-u.
Moniko jestem zdecydowanym przeciwnikiem aborcji. i zdecydowanym przeciwnikiem PiS-u . A pokazywanie pana Piechy.. Przez to chce pokazać , ze aborcji nie zabroni PiS ani sam ojciec Dyrektor. Musiano by Polskę ogrodzic drutem kolczastym.. i za każdą kobietą lub co drugą postawić strażnika CBA.. Bo to rzecz w sumieniu żadne zakazy nie wyeliminują aborcji.. I straszenie ludzi przez oponentów że kraj spłynie krwią etc mija sie z celem..Co do samego ministra, .. wile się mówi o prywatyzacji służby zdrowa.. 7 lat temu prezesem służby zdrowia ZLA ( przychodnie ) na terenie Rybnika. Wszystkie przychodnie na dzień dzisiejszy są w rekach prywatnych .
Zlikwidowano ZLA( Państwowe przychodnie i Powstały NZOZ-y ( niepubliczne zakłady opieki medycznej) .A przed wyborami PIS i straszył prywatyzacją , nagraniem pani Sawickiej która chciała sprzedać szpital KGHM  ! Pani Sawicka na tej prezentacji sprzedaje szpital prywatny .. Ten szpital od lat jest wlaśnoscią Spółki KGHM . Tak się ludziom robiło wodę z mózgu..
Nie dziwie się A Markowi Z.. na terenie USA ma dostęp do RM i TVP1 mediów pro pisowskich które bardzo a bardzo wypaczają polska rzeczywistość.. Jak sie słuchało tych dwóch mediów miało się wrazenie takie jak prezentuje MArek..
|
Śr paź 24, 2007 8:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Nieprawidłowa ocena wynika z naiwności a nie z głupoty. Młodzi zostali zmanipulowani, ale dlatego, że brak im doświadczenia życiowego, a nie rozumu. Młodzi potrafią ocenić bieżącą sytuację, tylko nie posiadają tzw. mądrości życiowej wynikającej z sumy doświadczeń nabytej z wiekiem. 18-30 lat, to troche za mało, żeby krytycznie podchodzić do pustych obiecnic Tuska. Młodzi podeszli do nich bezkrytycznie. My starsi nie raz byliśmy mamieni takimi słodkimi słówkami. Ja mam 50 lat, więc wiem co mówię i nie nabiorę się na te puste slogany o cudach i 2 Irlandii.
No widzisz... z Twoich wypowiedzi wynika, że powinno się mieć >30 lat, żeby móc dobrze wybrać. Żeby samemu dojść do wniosków. Zastanów się, jak to brzmi? Jaką to wystawia opinię młodym ludziom? Na jakim poziomie ich stawia?
Ty masz 50 lat i uważasz, że jedyny powód dla którego młodzi ludzie wybrali Tuska to obietnica drugiej Irlandii. To też objaw strasznie niskiej oceny młodych ludzi. Właśnie z tego powodu, że piszesz, że dali się nabrać na slogany w odbiorze jest taki, że uważasz ich za głupich. To już nie jest za naiwnych - to jest uważanie za głupich.
Ich oddany świadomie i z obywatelskiego obowiązku głos podporządkujesz nabraniu się na slogany. Nie bierzesz w ogóle pod uwagę jakiejkolwiek oceny poprzedniej władzy, nie bierzesz pod uwagę tego, że oni potrafią myśleć.
Pan Bartoszewski jest od Ciebie starszy - on też naiwnie nabrał się na slogany? A może sam posługuje się sloganami?
Widzisz, problem jest taki, że młodzi ludzie nie mają takiego doświadczenia życiowego. Ale przez ostatnie dwa lata widzieli swoje i widać im się to nie podobało. W tej sytuacji głos na PO to nie jest głos oddany na slogany. To jest wystawienie czerwonej kartki poprzedniej władzy. Teraz, kiedy przyszedł czas PO, młodzi ocenią ich. I uwierz mi, zrewidują ich obietnice i to co zrobili. Bo wbrew Twoim insynuacją potrafią to robić.
Młodzi bez takiego doświadczenia życiowego w końcu chcą patrzeć w przyszłość. Widać spojrzenie, jakie mieli za rządów PiS nie było zbyt dobre. Nie widzieli swojej przyszłości w IV RP. Więc wybrali inaczej. Naprawili swój błąd sprzed dwóch lat gdzie nie zagłosowali wcale.
Marku - myślałem, że poważnie podyskutujemy, a Ty serwujesz nam po raz kolejny teorię spiskową... Więc chyba jednak nie podyskutujemy.
Crosis
|
Śr paź 24, 2007 8:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Dali się ogłupić bo są młodzi i naiwni"...podobne argumenty wysuwają ci, którzy wskazują na bezsens Powstania Warszawskiego.
Deprecjonujesz młodych - a to oni mają najmniej spaczone postrzeganie świata, są mniej cyniczni.
Wczoraj prof. W. Bartoszerski na wykładzie w UW powiedział o postawach "opłaca się i warto".
Czy opłaca się wybrać opcję, która obiecuje walkę z korupcją, dekomunizację, lustrację a traktuje społeczeństwo jako "hołotę, wykształciuchów, łże elity"....i pytanie...... lepiej oczyszczać, ale czy warto być przy tym traktowany jako hołota na którą zawsze coś można znaleść - lub sprokurować??
|
Śr paź 24, 2007 9:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A może sam posługuje się sloganami? (mowa o Bartoszewskim - mój dopisek)
Dokładnie.
Starzec jest wściekły na PiS, bo go sromotnie, bez znieczulenia skrytykowali (może i niesprawiedliwie - nie sprawdzałem), i możliwe że obrazili.
Zaczął więc pluć bez opamietania jadem stosując tą sama retorykę co PiS i pieprzyć trzy po trzy.
Był tak zajadły w swej krytyce, że nie ustrzegł się subiektywizmu, starał się odgryść i kopać za wszelka cenę.
Takie hasła są nic nie warte, więc zgoda, że to puste slogany w jego wykonaniu.
|
Śr paź 24, 2007 9:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Dali się ogłupić bo są młodzi i naiwni"...podobne argumenty wysuwają ci, którzy wskazują na bezsens Powstania Warszawskiego.
Są różne oceny tamtej tragedii, a ja optuję, że w świetle znanych faktów, był to niepotrzebny zryw, który do niczego nie doprowadził, tylko do wielu niepotrzebnych ofiar i spowodował wściekłość Niemców, którzy w "podzięce" spalili i zburzyli całą Warszawę.
Potem cały naród płacił za odbudowę stolicy, a życia powstańców nie dało się przywrócić dekretem.
Niemcy palili Warszawę, Rosjanie rechotali się z drugiej strony Wisły, a My za tem niepotrzebny zryw płaciliśmy przez wiele lat miliardy złotych.
Zobaczymy, ile nas będzie kosztować ten zryw młodzieży na rzecz PO?
Obym to ja się mylił, czego sobie i Wam życzę!!!
|
Śr paź 24, 2007 9:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"może nie sprawiedliwe, nie sprawdzałem" - aby toczyć merytoryczną dyskusję, trzeba wiedzieć o czym się mówi.
Ten "starzec" jest ponad "wściekłością"...a krytykować ma prawo....i nie "gryzł i kopał za wszelką cenę".
Kto jak kto, ale on ma prawo mówić o anomaliach, poświadcza to całym swoim życiem.
A nie ma prawa przybierać szat wojownika o wolność J. Kaczyński, który 13.12.1981r ukryty był za zapieckiem i mamy  - a społeczeństwo traktuje jako hołotę, wykształcuchów, ZOMO.
|
Śr paź 24, 2007 10:03 |
|
 |
godunow
|
Cytuj: Dokładnie. Starzec jest wściekły na PiS, bo go sromotnie, bez znieczulenia skrytykowali (może i niesprawiedliwie - nie sprawdzałem), i możliwe że obrazili. Widziałem [/quote]
Widziałem ten wykład na tvn 24 i nie przypominam sobie aby nazwa tej sławetnej partii PiS padła chociaż jeden raz.. Warto zapamiętać znamienne słowa.. wypowiedziane wczoraj na wykładzie przez profesora Bartoszewskiego. cytuję ( z pamięci) Polacy w Katyniu w Oświęcimia i na innych miejscach kaźni nie ginęli za III Rp czy czwartą ginęli za Polskę
Dalej profesor powiada w swoim wykładzie stwierdza Nikomu w okresie międzywojennym nie przychodziło do głowy nazywać Polskę II RP
Wiem Kaczyńskim to w nie w smak . To nie oni pierwsi dzielili Polaków. Przez lata ( zapoczątkował Josef Wisarionowicz) . Polacy towarzysze i reszt obywatele..
Kaczyńscy ci z III ci z IV wykształciuchy etc.
Zapomnieli ci panowie o jednym!!
Kto nie szanuje własnej inteligencji ten nie szanuje narodu..
Już w histori przerabialiśmy coś takiego :kiedy niepiśmienny robotnik chłop chwytał za długopis pióro.. efektem tego chwytania były i są nadal miliony ofiar..
Naprawdę nic sie nie stanie jak wykształcony chwyci za łopatę..
Gorzej gdy dzieje się odwrotnie.. Takie miałem wrażenie że pod rządami PiS-u tak się działo i się na całe szczęście kończy..
Znamienne tv publiczna jeszcze Pisowska nie pokazała wykładu profesora.. W tym samym czasie na tv info czytano wynik wyborów..
Ciekawe wielu słuchało coś takiego..  ???
Wczoraj J. Kurski w kropce nad i potwierdził moją teze. zachowując sie gorzej jak nie jeden wieśniak który w życiu nie widział żadnej książki na oczy..
Wychodzi teraz zachowanie naszej telewizji i zachowanie sztandarów PiS-u
|
Śr paź 24, 2007 10:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ten "starzec" jest ponad "wściekłością"... raczej nie. Kiedy ostatni raz przed wyborami perorował w TVN24 bałem się o jego życie, bo się tak podekscytował i nakręcił, że był czerwony jak indor. W takim stanie psychicznym nie można rozumnie mówić, a tym bardziej obiektywnie. Wybacz. Cytuj: a społeczeństwo traktuje jako hołotę, wykształcuchów, ZOMO.
Te slogany są już wytarte jak stare gacie, więc może czas zmienic płytę, bo staje się to nudne.
Sięgni głębiej bo zasoby swojego intelektu bo przynudzasz.
|
Śr paź 24, 2007 10:21 |
|
 |
Renata_ZG
|
godunow, ja też oglądała ten wykład wczoraj, widziałam jak niektórzy ocierają łzy. Też zwróciłam uwagę na wygrubione przez ciebie zdania.
osiris, co jak co, ale póki co to nie ma w Polsce żadnego, który by sięgał temu "starcowi" do cholewki w butach, nie mówiąc już o kolanach. skoro nawet on się zdenerwował, to znaczy, że w kraju jest źle  .
|
Śr paź 24, 2007 10:26 |
|
 |
meritus
|
Godunow w Polsce profesorów jest pełno, a jeszcze więcej profesorów, którzy profesorami są z Bożej łaski jak Władysław Bartoszewski. Z jakiej racji nagle uprzywilejowany ma być zestarzały, zasłużony wprawdzie, ale już wściekły staruszek?
|
Śr paź 24, 2007 10:31 |
|
 |
godunow
|
Cytuj: e slogany są już wytarte jak stare gacie, więc może czas zmienic płytę, bo staje się to nudne. Sięgni głębiej bo zasoby swojego intelektu bo przynudzasz.
Słownictwo elokwentne rodem z Pis-u skażone syndromem PISo zarazy  Czyli chamstwa ubliżania innym.  To są tak zwane zwane salony PiS-u
Ale przykład idzie z góry.. Pan Prezydent podobno wszystkich Polaków nie ma cywilnej odwagi pogratulować wygranej.. postawa godna naśladowania
A premier za porażkę winie nie siebie lecz to oni PO wygrało i to ich zasadnicza wina Za sam fakt ze raczyli wygrac nalezy ich skazać na 20 lat więzienia .. Jaka wielka szkoda że Ziobro musi odejść!! kto teraz Tuska skaże ..  Chyba Tusk sam z własnej woli pójdzie do więzienia  ?
|
Śr paź 24, 2007 10:32 |
|
 |
godunow
|
meritus napisał(a): Godunow w Polsce profesorów jest pełno, a jeszcze więcej profesorów, którzy profesorami są z Bożej łaski jak Władysław Bartoszewski. Z jakiej racji nagle uprzywilejowany ma być zestarzały, zasłużony wprawdzie, ale już wściekły staruszek?
Faktycznie masz rację  Mamy profesora Lecha Kaczyńskiego prezydenta RP . Jaki ten profesor ( dodam profesor prawa dziedzina kodeks pracy) każdy widzi.. slepy ba nawet słyszy
Pozdro
'
|
Śr paź 24, 2007 10:35 |
|
|
|